Diyabetli ve Ayakkabı Seçimi

KomplikasyonlarDiyabetli ve Ayakkabı Seçimi

Diyabetli ve Ayakkabı Seçimi

Biz diyabetlilerin ayakkabı seçimleri bildiğimiz gibi oldukça önemli. Ki ayaklarımızda oluşabilecek nasır, deformasyon ya da yaralanmalar ve bu sorunların çözümlenmesi sıkıntı süreçler doğurabilmekte.

Ben bireysel olarak ayakkabı seçimi yaparken ortopedik ama topuklu olanları tercih ediyorum. Benim için ayakkabılarda rahatlık oldukça önemli.

Eskiden spor ya da topuksuz ayakkabıları tercih ederken, iş hayatına atıldıktan sonra topuklu ya da düz ama şık ayakkabı seçimlerim oluyor. Ki son yıllarda giydiğim ayakkabıların topukları gittikçe uzamış durumda 🙂 . Ama dediğim gibi güvendiğim markaya para vermekten çekinmiyorum.

Ancak ayakkabı giyerken içerisinde birşey var mı yok mu buna mutlaka dikkat ediyorum. Ayakkabılarımı ne çok dar ne çok geniş alıyorum. Ve mutlaka gün içerisinde yani öğleden sonra ayakkabı seçmeye gidiyorum ki ayağımın şişkinliğine göre tercih yapıyorum.

Bu konunun dışında diğer önemli nokta ayaklarımızda oluşan nasırlar. Kan şekerimiz yüksek gittiğinde nasırların üzerinde kanamalar ve yaralar oluşur. Ve zamanla kan şekeri hep yüksek giderse yara büyür ve üzerinde olduğu nasırı da yanına alarak daha büyük ve açık yaralara dönüşür. Kan şekeri yüksek olduğu için de bu tarz yerlerde enfeksiyon kolay olur. Ki bu enfeksiyona da başında müdahale edilmezse kemiklerimize kadar giden bir enfeksiyon tipi oluşur ki bu durum artık geri dönülmez bir yolda olduğumuzun göstergesi olur.

Bu konu önemli olduğunda mutlaka doktorumuza konu hakkında bilgi vermeliyiz. Ancak kendimiz kesinlikle tırnak makası gibi kesici aletlerle kesmemeli ya da nasır bantları ile kapatmamalıyız.

Diyabette ayak bakımına aman dikkat diyeceğim 🙂 ama önce kendim daha da dikkat etmeliyim galiba 🙂 . (Görsel bebekvecocuk.milliyet.com.tr’den alınmıştır.)

 

17 YORUMLAR

  1. esra hanım nezaketinizden şüphem yoktu zaten 😀 elbet bu konuda bizlerin hassasiyetlerine işinizden gücünüzden vakit buldukça hitap etmeye “çabaladığınızı” siteyi takip ettikçe görüyorum; allah yardımcınız olsun bu samimi gayretlerinizde….
    bu arada balıkesir edremitteyim bu gün işlerden fırsat bulupta yaptıramadığım şu hba1c testinide yarın sabah edremit devlet hastahanesinde bir tanıdık vasıtasıyla yaptıracağım bakalım inşallah… valla bursa devlet hastahanesinden bir randevu alayımda yaptırayım dedim maalesef mayıs sonuna kadar endok.’de boş yer yok. herkes hasta oluyo galiba… inanılmaz bir yoğunluk var hastahanelerde.. bunuda ekleyeyim istedim dip not olarak…

    • Emre Bey,

      Çok naziksınız. Guzel yorumumuz ıcın tesekkurler.

      Umarım test sonuçlarınız ıyı çıkar. Bize yazın lütfen sonuclarınızı.

      Katkılarınız ıcın de ben size teşekkür ederim.

      Sevgiler

  2. Esra Hanım yeniden merhaba,

    Öncelikle, telefon numaranızı e-posta adresime gönderdiğinizi yazmışsınız, fakat gelmedi. Yine de çok teşekkür ederim, çok incesiniz. =)

    Bu konuyla ilgili sorum şu: Güvendiğim marka derken hangi markaları kastettiğinizi mümkünse yazabilir misiniz? Ya da ayakkabının taşıması gereken özellikler tam olarak neler? Mesela TDO Therapy adlı firmayla görüşmüştüm ben. Ürettikleri ayakkabılar içten dikişsizmiş ayakları rahatsız etmemeleri için, bir de burunları muhakkak yuvarlak. Fakat modelleri pek çeşitli değildi.
    Tabii siz kadın ayakkabısı üzerinden konuşacaksınız ama belki mesajımı gören birileri erkek ayakkabısı konusunda da tavsiyelerde bulunabilirler. 🙂

    Şimdiden teşekkür ederim, sevgiler.

    Ajda

    • Ajda Hanım Merhaba,

      Bloga kayıt ettiginiz mail adresinize göndermiştim ama bugün tekrar göndereceğim.

      Ben doktorumun da tavsiyesi öle Nine West ayakkabıları tercih ediyorum. Topuklu ayakkabı ve ara sıra da düz taban ayakkabı giyiyorum. Nine West topuklu ayakkabılar topuklu olsa da ortopedik özellikte oldukları için diğer topuklu ayakkabı üreten firmalara nazaran giymesi daha rahat.

      Ama genel olarak dikkat edilmesi gereken en önemli detay güvenilir markaların ortopedik ayakkabılarını almak. Ayakkabının ici dikişler mı değil mı gibi detaylara inersek estetikten uzak ayakkabılara mecburen yönelmek zorunda kalırız 🙂 .

      Sevgiler

    • Ajda Hanım,

      Çorapta tek dikkat edilmesi gereken konu pamuklu çorap tercih etmek. Pamuklu çorap ayakların terlemesini de onlemekte.

      Piyasadaki Diyabetlilere özel çorapları ticari kaygılar çerçevesinde düşündüğüm için ben tercih etmiyorum.

      Günlük çorap degisimi de önemlidir.

      Sevgiler

  3. Esra Hanım merhaba, ben Selim. Selamınızı aldım, teşekkür ederim 🙂 Sizi ailecek beğenerek takip ediyoruz 🙂 Henüz 40 gündür tip-1 diyabet ile yaşıyoruz, sürekli okuyor, öğrenmeye, anlamaya çalışıyoruz. Yeni bir yazı eklediğinizde Ajda ile üzerine konuşup yorumlar yapıyoruz.

    Ajda’nın da değindiği gibi ayakkabı seçimine bu ara yoğunlaşmış durumdayız. İş yerinde giydiğim ayakkabıyı parmaklarımı biraz sıkıyor olduğundan daha rahat edebildiğim bir ayakkabı aldım. Gerçi Ajda’ya kalsa daha rahatını almalıydım ama bunun görünüşünü de beğendim, onun da etkisi var 🙂 Günlük ayakkabı olarak da bez tipi ayakkabılar tercih etmeye başladım.

    Asıl söylemek istediğim, Camper marka ayakkabıların çok çok rahat ve çok dayanıklı olduğunu pek çok yerden duydum. Fiyatları biraz tuzlu, 250-350 TL arası değişiyor modelleri. Bir tane iş için alıp denemeyi düşünüyorum, tecrübemi dilerseniz burada paylaşabilirim. Bunun yanı sıra havuz ve denize yalınayak girmemem gerektiğini öğrendiğimden Twigy’den havuz ayakkabısı aldım, başta biraz yadırgadım fakat hem ayaklarım rahat, hem de içim rahat etti bu şekilde, onu tavsiye ederim.

    Sevgiler,

    Selim

    • Selim Bey Merhaba,

      Ailecek takip etmeniz beni çoook mutlu etti 🙂 .

      Ben ayakkabı konusunda paraya kıyıyorum açıkçası.

      Ayakkabıların rahatlığı dışında ortopedik bandının olmasına dikkat edin lütfen. Bazı markalar bu bandı koyuyor ama ortopediklikten baya uzak oluyor.

      Ayrıca ayakkabı alacağınız zaman öğleden sonra ayaklarınızın en şişkin olduğu anda alın. Çünkü gün içerisinde ayaklarımız belli bir saatte baya şişiyor. Ve alınacak ayakkabının da buna uyum sağlaması lazım. Ki ne çok geniş ne çok dar ayakkabılar almayın.

      Ama 11 yıllık bir diyabetli olarak son 4 senedir baya uzun topuklu ayakkabılar giyiyiyorum. Ama dediğim gibi Nine West tercihim. Burnu sivri ayakkabı kesinlikle giymiyorum. Bu akşam söz birkaç ayakkabımın fotosunu çekip koyacağım 🙂 . Topuktan kastım ne o zaman daha iyi anlaşılır 🙂 .

      Diyabetlilere özel yapılan ayakkabılar estetikten inanın çok uzak. Ayağıma sokmam ve önünden bile geçmem açıkçası 🙂 .

      Twigy’e bayılırım. Havuz ayakkabısı derken neden bahsettiniz anlamadım???

      sevgiler

  4. Esra Hanım, ben biraz da olsa geniş ayakkabı almaktan yanayım, ayağın en şişkin anında bile biraz nefes alabileceğini bilmek beni rahatlatıyor. Ayrıca fazla bol gelirse bağcıklarını sıkarak ayarlayabilme durumu var ama bu daha ziyade erkek ayakkabıları için geçerli bir opsiyon tabii. 🙂

    Diyabetik ayakkabıları ben de beğenemedim, kendi alternatiflerimizi arayıp bulabileceğimize inanıyorum.

    Havuz/Deniz ayakkabısından kastım da şudur:
    http://tinyurl.com/denizayakkabisi
    Üst kısmı bez, altı plastik, lastikli olduğundan ayağı sarıp yüzerken çıkmasını da engelliyor, ayağımızı da taş, kum, midye kabuğu vb. gibi potansiyel tehlikelerden koruyor.

    • Selim Bey Merhaba,

      Benim yine size önerim lütfen geniş ayakkabı almayın. Ayaklar çünkü hep öne gitmek isteyecek ve parmak uçlarında ciddi sıkıntılar olabilir. Bağcıklarını sıkmak ta doğru bir çözüm değil çünkü ayakkabının ayağınızdan çıkmaması için daha çok sıkacaksınız ve yine ayak zarar görecek.

      Akşam göstereceğim topuklu ayakkabıları bekleyin 🙂 . 11 yıllık diyabetli nasıl topuklu ayakkabı giyiyor görürüz hep beraber 🙂 .

      Ben en azından yüzerken diyabeti unutayım 🙂 . O sebeple yüzerken ayağıma bir şey giymek istemem. Bu benim kişisel tercihim elbette.

      sevgiler

    • Selim Bey Merhaba,

      İstek Parçalarınız İtina İle Yazılır başlığına girdiğiniz yorumu göremiyorum.

      Yorumunuzu sildiniz mi? Çünkü gün içerisinde okuyup onaylamıştık yorumunuzu ama şimdi bulamıyorum.

      sevgiler

  5. Esra Hanım merhaba,

    Ben de göremedim şimdi baktığımda, 1 yorum yazılmış diyor ama yorum yok ortada 🙂

    Tekrar yazayım ilk fırsatta, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim 🙂

    • Selim Bey,

      O bir yorum sistemin otomatik attığı bir yorum. Ama görünmüyor. Daha doğrusu ön planda kullanıcılar göremiyor.

      Konunun grip ile olduğunu hatırlıyorum ama size zahmet tekrar o yorumu yazmanızı rica edeceğim. Ben de cuma günü yazarım 🙂 .

      sevgiler

  6. merhabalar
    benim kızımında(2,5yaşında) ayagında ne yazıkki tırnak mantarı oluştu şimdilik kendisine bir zararı olmuyor.yaklaşık 8aydır ilaç tedavisi uyguluyoruz ama ne yazıkki hala bir iyileşme yok .doktorumuz uzun sürebilecegini söylüyor ama insan endişeleniyor.daha çabuk iyileşmesi için neler yapmalıyım bir bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: