Diyabetliler Besin Etiketini Nasıl Okumalı?
Bu aralar besin etiketi okuma konusunda sorularınız oluyor. Sizlerden gelen sorular sebebiyle paketli ürünlerin arkasında bulunan besin etiketi hakkında bildiklerimi sizlere anlatacağım. Eksik kısım olursa hep beraber tamamlarız.
Aslında paketli ürünlerin içeriği tam olarak doğru analiz edilirse biz karbonhidrat sayan tip-1 diyabetlilerin hayatı daha kolaylaşmaya başlıyor. Burada üreticilere büyük görev düşmekte.
Yurt dışında birçok topluluk büyük üreticilere ciddi baskılar kuruyor. Üretici içerik konusunda ne kadar hassas ve şeffaf olursa tüketicinin sağlığı daha iyi korunuyor.
Ülkemizde bunu yapmak mümkün mü? Neden olmasın.
Bu konuyla ilgili lobiler oluşturarak sadece diyabetlilerin değil genel olarak tüm halk sağlığı için yararlı olacak adımları üreticinin atmasını sağlatabiliriz diye düşünüyorum. Neyse. Konumuz paketli ürünlerin besin etiketi 🙂 Ben yine konuyu farklı noktalara getiriyorum 🙂
Besin etiketinde bizleri öncelikli olarak yağ, karbonhidrat, şeker ve lif gibi değerler ilgilendiriyor.
Besin Etiketinde Karbonhidrat
Yurt dışı ve Türkiye’de de besin etiketlerinde karbonhidrat ve şeker gibi içerik detayları alt alta yazılır. Yandaki örnek resimde de görebileceğiniz şeker oranı Toplam karbonhidrat miktarının altında ve biraz içe doğru yazılır. Buradan şunu anlıyoruz. Bu besinini karbonhidrat oranının içerisinde şekerin de karbonhidrat miktarı vardır.
Bazı besin etiketlerinde de şeker oranı biraz içe doğru yazılmaz. Toplam Karbonhidrat ya da Karbonhidrat biraz kalın yazılır. Şeker değeri ise daha ince yazılır. Burada da sadece Toplam Karbonhidrat oranını dikkate almamız yeterlidir.
Besin Etiketinde Lif
Diğer bir konumuz lif. Eğer paketli üründe lif oranı 5 gram ve üzerindeyse lif oranı karbonhidrat miktarından çıkarılır. Yani örneğin 1 paket bisküvinin KH miktarı 35 gr olsun. Lif oranı ise 8 gram. KH miktarı olan 35 gramdan lif oranı olan 8 gramı çıkarıyoruz. Böylece KH miktarı 27 gram oluyor ve biz bu miktara göre insülin yapıyoruz.
Besin Etiketinde Yağ
Ayrıca yağ konusunu da unutmamak lazım. Ben uzun zamandır paketli ürün tüketmiyorum. Ama ola ki canım bir şey yemek isterse yağ oranı benim dikkat ettiğim diğer bir konu. Yağı fazlaysa ve ben öyle ya da böyle o ürünü yiyeceksem mutlaka insülin pompamdan yayma bolus yapıyorum. Yağlı besinleri yedikten sonra kan şekerimiz 3-4 saatin sonunda yükseliyor.
Besin Etiketi Kaç Gram Üzerinden Hesaplanmış?
Son olarak besin etiketinde dikkatinizden kaçmaması gereken önemli konu daha var. Genelde etiket kısmında hem 100 gramında ne kadar KH, şeker, lif, yağ miktarı var hem de 1 pakette ne kadar KH, şeker, lif, yağ miktarı var şeklindeki detay. Bazılarında ise sadece 100 gramı hakkında bilgi veriyor. Mesela 100 gramında 70 gram KH olsun. Paketli ürün 35 gram. Hemen oran orantı yapmanız lazım. Yani; 100 gramında 70 gram KH varsa 35 gramında ne kadar KH var diye hesaplama yapmak gerek. 70 ile 35’i çarpıp 100’e bölüyoruz. Sonuç: 24,5 gram KH.
Besin Etiketinde Sodyum
Tansiyon problemi olan arkadaşlarımızın da sodyum oranına dikkat etmesi lazım. Az sodyum içeriği olan ürünler tercih edilmeye çalışılırsa en azından tansiyon etkilenmez.
Hepimize afiyetler olsun 🙂
(Görsel kaynak: cyh.com)
çok teşekkürler emeğinize sağlık
Merhaba çok teşekkür ederiz.karbonhidrat miktarına bakıp hesaplamaları yapıyoruz ama lif oranını düşmemiz gerektiğini bilmiyorduk.Sevgiler.
Etiketteki karbonhidrat miktarı porsiyondaki mi (gramajı üründen ürüne değişmektedir) yoksa 100 gramındaki mi dikkat etmeliyiz.
Eşhan Bey Merhaba,
Yazımda yazıyor. Paket kaç gram ise ona göre hesaplama yapmak lazım. Genelde 100 gram içerisindeki KH miktarı verilir. Ama paket kaç gram ise ona göre çevirmek lazım.
sevgiler
Bazen porsiyon miktarı ile paket ağırlığı aynı olmamaktadır.
Eşhan Bey,
Ben pek denk gelmedim ama denk geldiyseniz tartı ağırlığına bakarak hesaplama yapmanızda fayda olabilir.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım.
Bu lif olayı kafamı karıştırıyor. Mesela 100 gramında 60 gr karbonhidrat, 15 gr lif bulunan çikolatanın hesaplanmasında 100 gramdaki karbonhidrat miktarını 60-15=45 gr olarak mı düşüneceğiz?
Arda Bey Merhaba,
Doğru düşünüyorsunuz. Ancak çikolata gibi glisemik indeksi ve yağ oranı yüksek olan besinlerde ekstra dikkatli olmak lazım.
sevgiler,
Esra hanm şuan siz hangi pompayı kullanıyorsunuz. Eminimki çok araştrp en teknolojik ve pratik olan kullanıyorsunuzdur. Gece telleri sıkıntı yaratırmı pompanın. TEŞEKKÜRLERİMLE.
Güler Hanım erhaba,
Medtronic’in 640G’sini kullanıyorum. Ama arada kullandığım kablosuz bir insülin pompası da var.
Tel dediğiniz nedir bilmiyorum ama insülin pompasının hiçbir ekipmanı sıkıntı yaratmıyor.
sevgiler
merhaba esra hanım
yağ oranının yüksek olduğunu nasıl anlayacağız. hangi değerler arası bizler için normal kabul ediliyor?
Merhaba verdiğiniz bilgiler çok kıymetli teşekkür ederim. Sadece bir ayrıntıda hep kafam karışıyor. Okusam da bir noktada yine kaçırıyorum. Karbonhidratın altına şeker miktarı içeri doğru yazıldığında bunu karbonhidratın üzerine ekleyip öylemi hesap yapıyoruz. Ben önünde çizgi varsa veya içeri doğru yazılmışsa bu şeker miktarını karbonhidrata eklemiyorum. Doğru mudur
Merhaba,
Bir şey değil.
“Ben önünde çizgi varsa veya içeri doğru yazılmışsa bu şeker miktarını karbonhidrata eklemiyorum. Doğru mudur”: evet doğrudur.
sevgiler