Diyabette Ağız ve Diş Sağlığı

T1D Hakkında Her ŞeyDiyabette Ağız ve Diş Sağlığı

Diyabette Ağız ve Diş Sağlığı

Sağlıklı bir yaşam için diyabette ağız diş sağlığı çok önemlidir. Diş hekimi agız muayenesinde diyabetin agız bulgularını ve komplikasyonlarını değerlendirerek erken tanıya yardmcı olabilir. Koruyucu önlemler agız diş tedavileri, agız sağlığının yanısıra diyabetinde metabolik kontrolünü kolaylaştırır. Diyabetiklerde sistem komplikasyonlarının yanı sıra agız diş komplikasyonlarınada sıkça rastlanılmaktadır. Her diyabetli hasta bu komplikasyonlardan ötürü değerlendirilmelidir. Bu da periyodik kontrolle olur tabiki.

Diyabetli hastaların tedavisinde HbA1c referansları farklılık gösterir,gençlerde bu değer < 6.5 yaşlılarda ve ek hastalığı olanlarda 7 7.5 olarak kabul edilmektedir.

Diyabette periodontal yıkımın derecesi direk ve indirek olarak glisemik kontrol ve immün sistemin kapasitesinen etkilenmektedir.Bu değişiklikler infeksiyona yatkınlığı ve yara iyileşmesini açıklayabilir.
Kontrol altındaki diyabet hastalarının periodontal tedaviye verdiği cevap sonj derece iyidir.Poliüri ve glandüler yapının bozulması antihipersantif ilaçlar agız kuruluğu yapar bunun sonucu agız mukozasının travmatize olmas ıstomatitis ve enfeksiyonlarda artış olabilir.

Özellikle hareketli agız protezi kullananlarda agız bakımı ve 5 senede protez yenilenme mühimdir.

Diş tedavilerinde sabah tercih edilmeli ve küçük cerrahi müdahalelerde insülinin alınması ve karnın tok olması lazımdır. hipoglisemi önlemi alınmalıdır.Enfeksiyonlarda antibiotik kullanılmalı, hasta uzun süre bekletilmemelidir.

Açlık kan şekeri <180 mg konsültasyon gerekebilir.
HbA1C <½ 8 Her türlü dental tedavi yapılır.

Açlık kan şekeri <180-240 konsültasyon gereklidir
HbA1C <% 8-10 tüm restoratif tedavi yapılır. Basit cerrahi işlem yapılır. Komplike cerrahide medikal konsültasyon gerekli.

Lokal anestezi altında ölçüm 100-200 arası ise tedavi yapılır.

Enfeksiyon durumu varsa profilaktif antibiotik uygulanır.

Bunlarda şunu gösteriyor ki; dişinize iyi bakın kontrollerinizi yaptırın tedavide her hangi bir sorun yok gördüğünüz gibi.

DİYABETİN TEDAVİSİNDE KONTROLÜNDE OLDUGU KADAR AGIZ DİŞ
SAĞLIGININ SAGLANMASI VE DEVAMLILIGINDA SİGARASIZ YAŞAM ÖN ŞARTTIR.

Agız Bakımı İçin Önlemler!!!

  • Ağız saglıgı için günde 3 kere 20 şer dakika ksilitollü sakız çiğneyebiliriz. Eczanelerden bulabilirsiniz.
  • Bakteri plağını önlemek için anti tartar etkili gargaralar.
  • Ara öğün sonrası fırçalanamıyorsa ksilitollü sakızlar mühim.

Bu arada lütfen 6 yaşından sonra çocuklarımızın fissür sealentlerini ve flor tedavilerini yaptırın. Çok mühim. Fissür sealent azı dişlerine çürümemesi için sürülen bir nevi oje. Flor ise çürümemesi güçlenmesi içn bir takviye diyelim 🙂

Her şey gönlünüzce, dişleriniz bembeyaz çürüksüz şekeriniz kontrollü olsun

Eger faydalı olabildiysem mutlu olucam.

Sevgiler…

Diş Hekimi Bülent Uraz

(Görsel kaynak: http://mebk12.meb.gov.tr)

6 YORUMLAR

  1. 3 yıldır diyabetim diş doktoruna hiç gitmedim 1 tane çürük dişim var oda ağrısız sızısız kücük bi cürük.. hatamı ediyorum bilmiyorum..

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: