Cumartesi Diyabetim (şeker hastalığı) İçin Doktor Kontrolü
Birkaç zamandır Gökhan Bey ile ne mailleşiyorduk ne de telefonda görüşüyorduk.
Nihayetinde doktor kontrolü için cumartesi günü gittim. 13:20’deydi randevum.
Öncelikle Gökhan Bey ile bana verdiği Qlairista (doğum kontrol hapı), ChromeMate, B12 Plus ve ThioActacid ilaçlarını konuştuk. Benim memnun olup olmadığımı ve ilaçlar hakkındaki düşüncelerimi sordu.
Qlairista kullanmaya başladığım ilk 2 ayki adet kanamalarım çok az hatta hiç denecek kadar az olmuştu. Biz kadınlar daha iyi bilir. İnanılmaz bir şişlik ve keyifsizlik hali beni benden alıyordu. Ancak 3. ay kanamam normale dönmüştü. Gökhan Bey bunun normal br süreç olduğunu söyledi.
ChromeMate, sizlere daha önce de anlattığım gibi krom içerikli bir takviye. Normalde günde 1 kez öğle yemeğinden önce alıyordum. Ama bence günde bir 1 kez alacaksam bu ilacı saat 15:00-16:00 arası içmek kan şekerimi daha iyi hale getirebilirdi. Gökhan Bey’e bundan bahsedince Günde 3’e çıkarmaya ne dersin diye sordu. Ben Gökhan Bey’e güvendiğim için; ‘siz şunu şöyle yapalım deyin, ben de uygulayayım.’ diye açık çek verdim 🙂 Böylece öğle yemeğinden önce 1, saat 15:30 gibi 1 ve son olarak akşam 21:30 gibi de 1 tablet olmak üzere kullanmaya başladım bile.
Pazar günü kan şekerim normale göre daha iyi gitti. Düşüş yaşamayı bekliyorduk. Çok düşmese de 75 mg/dL gibi değerli gördü glükometrem. Bu noktada da bazalları düşürmeye başlayacağız.
Bu arada krom ve diyabet tedavisi ilişkisini araştırmanızı önereceğim. Özellikle yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri de sizlerle en kısa sürede paylaşmaya devam ederim.
B12 Plus‘ı kaşıntılarım başladığı için kullanmayı bırakmıştım. Ancak kaşıntının sebebinin bu olmadığını, ilacı kesmeme rağmen kaşıntının devam etmesinden anlamıştık. Ancak ilaca tekrar başlamamıştım. Gökhan Bey’e tekrar başlayan unutkanlık ve konuşurken bazen ne söyleyeceğimi ya da soracağımı ve odak problemi yaşadığımı söylediğimde acaba Euthyrox’un (Haşimato troidi için kullandığım ilacım.) dozunda bir sıkıntı var diye sordum. Ancak konuştukça B12 Plus’ı kaşıntı sebebiyle bıraktığım aklımıza gelince sebebi az çok bulmuş olduk. Ve tekrar B12 Plus’a başladık.
ThioActacid‘i sordu. Ona da devam ediyoruz dedi. Ben; ‘etmiyorum’ dedim. Sebebini sordu. ‘İlaç bitti. O yüzden kullanmıyorum’ deyince gülmeye başladık 🙂 Tekrar başlamamı rica etti. Ancak Selen’cim, neden bunu kullandığımızı sormayı unuttum 🙂 Bugün maille soracağım 🙂 Cevap geldi: Nöropati gelişimini önlemek için 🙂
İlaç mevzusu bitince kan şekerlerimin nasıl gittiği üzerine başladık sohbete. Hipoglisemi ve hiperglisemi yaşadığım anları aktardım. Bence ne yaparsak daha iyi olabileceğini söyledim. Mesela benim 18.00-24:00 arası bazalım hep sabit gidiyor. 1.20 üniteden. 18:00-20:00 arası da istinasız yaşadığım bir hipoglisemi sürecim oluyor. O halde 18:00-20:00 arası bazalı 0.60, 20:00-24:00 arasını ise yine 1.20’den devam edelim dedik.
Ayrıca bence tam anlamıyla oturmayan bazallarım içinse sabahtan öğlene, öğleden akşama gibi açlıklar ile bazalları ayarlayalım diye sorduğumda öyle yapmayalım dedi. Sabah 08:30’da kahvaltı yaptığım için saat 10:00-12:00 arası pompandan bazal insülin gitmesin dedi. Ya pompayı vücuttan ayıracaksın ya da pompayı geçici olarak durduracaksın dedi. Bence pompayı vücuttan ayırmak daha kolay olduğu için ayıracağım. Bunu 3 gün üst üste yapacağım ve kan şekeri değerlerim ile yediklerimi Gökhan Bey’e maille göndereceğim. Ona göre sabahki bazal ayarlamalarını yapmaya çalışacağız. Sonrasında ise öğleden sonra ve akşam için bakmaya başlayacağız. Buradaki önemli noktalardan biri de pompadan maksimum 2 saat ayrı kalmak. Hareketsiz zamanda 2 saat, hareketli ya da sporun olduğu zamanda ise 3 saat pompadan ayrı kalmak en ideali.
Gökhan Bey inanın benim bugüne kadar gittiğim doktor kontrolü yaptırdıklarım arasında farklı bir profil. Enerjisi, çözümleri ve bana göre sebepsiz hipoglisemi ya da hiperglisemi konularında da nokta atışı sebep bulmaları ve yanından kafamda soru işaretleriyle ayrılmıyor olmam Gökhan Bey’i farklı kılıyor galiba.
Bu arada benim otokontrolcü yapımı anladığı için bana önerisi; ‘Biraz geniş olacaksın.’ 🙂
Galiba bunu sağlamak gerekiyor ama maalesef her şeyi bilmek isteyen, yolundaki bilinmezleri görmeden hareket edemeyen Esra’nın kendini güvensiz hissetmesini engellemek kolay olmayacak. Ancak inanın biraz ‘geniş olmak lazım.’ 🙂
Bu vesile ile hepimize bu hafta ‘geniş olmayı’ diliyorum 🙂
Esra Hanım merhabalar..
Ben de Başkent üni.Hastanesi endokrin bölümünden Dr.Aslı Doğruk Ünal’a gidiyorum.İstanbul dışında yaşadığımdan dolayı bana her zaman yardımcı oluyor..
Kafamı kurcalayan şu oldu, acaba doçent veya prof.a mı gitsem? Aslı Hanımdan herhangi bir şikayetim yok ama başka bir doktor mu denesem? Herşeye sil baştan başlamak da açıkçası zor geliyor..
esracım gecmısolsun.kromun faydalarını yazarsan sevınırım.yalnız krom sekerı bayagı dusuruyormus sanırım.
bu nöropatı ılacı ıcın bana doktor emg de bısey cıkmadıgı ıcın gerek yok demıstı.alfa lıpoık asıt ı ara ara kullanmaya devam edıyorum.
sevgıler…
Selen Merhaba,
Krom ile ilgili http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/932.html linkinde bazı bilgiler var. Yabancı bir kaynak.
Pre-diyabet, tip-1 diyabet ve tip-2 diyabetli olup ta kan şekeri düşürülemeyen bireyler bu krom metalini aldığında kan şekerleri daha iyi gidiyormuş. Özellikle bizim gibi insülin kullanan diyabetlilerin krom takviyesi aldıklarında kan şekerlerini daha yakından takip ederek olası hipoglisemileri önlemek için insülin dozlarında ayarlama yapması gerekmekteymiş.
Ayrıca Türkiye Eczacılar Birliği’nin web sitesinden alıntı:
Krom çok uzun yıllardır diyabet hastaları tarafından kullanılmaktadır. Krom eksikliği, bozulmuş glikoz toleransı, hiperglisemi, glikozüri, insülin reseptörlerinin sayısındaki azalma, insüline duyarsızlaşma ve nöropati gibi diyabetin bazı özellikleri ile yakından ilişkilidir.29-30 Kromdan “glikoz tolerans faktörü (GTF)” olarak bahsedilse de bu tam olarak doğru değildir. Aslında GTF vücutta bulunan kompleks bir moleküldür. Yapısında glisin, sistein, glutamik asit ve iki molekül nikotinik aside bağlı krom bulunur. Yani kromum kendisi ile GTF aynı değildir ancak krom bu kompleksin aktif bir bileşenidir. Yine de piyasadaki krom gıda desteklerine Krom GTF veya benzer isimler verildiğini görmek mümkündür.
Krom eksikliği bulunan diyabet hastalarının krom desteği kullandıklarında glikoz kontrollerinin iyileştiğini görülmüştür. Ancak asıl soru krom eksikliği bulunmayan diyabetik hastalar krom kullandığında bunun yararlı olup olmayacağıdır. Bu noktada cevap çok da net değildir. Bazı klinik çalışmalar krom pikolinat (% 88 pikolinik asit, %12 krom) kullananlarda kan glikoz, insülin ve HbA1c seviyelerinin düştüğünü göstermiştir.
Amerikan Diyabet Derneği, kromu sadece krom eksikliği belgelenmiş hastalara önermektedir. Ancak krom eksikliğinin belirlenmesinin zorluğu ve bunun çoğu hasta için uygulanabilir olmaması büyük bir sorundur.37,38 Diyabet hastalarının destek amaçlı krom kullanması, hastanın kullandığı diğer diyabet ilaçlarının dozlarının azaltılmasını sağlayabilir.
Önerilen doz: Günde iki defa 100-500 mikrogram.
Dikkat edilecek husular: Aşırı kromun
böbrek hasarı yapabileceği ve mevcut böbrek hastalıklarını ilerletebileceği konusunda bazı görüşler
mevcuttur.40,42 Bu nedenle böbrek hastalıkları bulunan diyabet hastalarının krom desteklerini kullanmaktan kaçınmaları gerekir.
Birkaç kaynak daha buldum ama okumaya devam ediyorum.
sevgiler
tsk.ler esracım.bakıcam.sevgıler:)
Esra hanım merhaba;
Geçmişte bir dönemimde kas ağrılarım için solgarın krom haplarını kullandım ama istikrarsızlık yüzünden bıraktım. Krom vücudun insülini kullanabilmesini kolaylaştırdığı gibi kas ağrılarıma da iyi geliyordu.şu an istesem de kullanamam böbreklerim yetersiz çalışıyor.
Diğer bir ilaçta ThioActacid ben nöropatim için sürekli kullanıyorum ve çok memnunum ancak bildiğiniz gibi bu ilaç sabah kahvaltıdan yarım saat önce alınmalı ve tek dozu bir ünite insülin yerine geçebilmektedir.
Ünsal Bey Merhaba,
Ben her zaman gece yatarken içiyorum. Neden bu şekilde içiyorum inanın onu da bilmiyorum 🙂
Sevgiler
Esra hanım merhaba; ThioActacid adlı ilacımı yoksa krommu.Kromsa önemli değil ama ThioAstacid se bence sorun var derim ;ilacın prospektüsünde de belirtildiği gibi -ki nöroloji doktorum sıkı sıkı tembih etti-Sabah kahvaltıdan 1/2 saat önce alacaksınız diye belirtiliyor.Gıdalarla etkileşimi çok fazlaymış özellikle süt ve ürünleri ile denilmekte.Bu ilaç nöropati oluşumunu engelliyor ama mevcudu tedavi etmiyor bende olduğu gibi ama en azından ilerlemesi durdu elerimdeki sorunlar yok oldu ama bacağımda hala ilerlemeyen bir sorun mevcut.Diyabetlerde ilerleyen zamanlarda nöropati ve diğer nörolojik belirtilerin çıkması muhtemelmiş ama bu ilaç bunu engelliyor.dolayısıyla sürekli kullanmak gerekiyor.İlk idrarın kokusunu değiştirmesinden ve kendini insilün gibi görmesinden (!) başka yan etkisi yok.Bitkisel olduğu söyleniyor.
Ünsal Bey,
Thioactacid’den bahsediyorum. Gece yatarken içiyorum
En iyisi doktoruma danışmak 🙂
Bilgi için teşekkürler.
Sevgiler
Esra hanim esim iki yildir tip 1 diyabetli 32 yasinda yalniz son 6 ti aydir
sekerini duzene sokamiyoruz ortalamamiz 11 hep da onceleri 7 nin uzerine hic cikmadi ankarada yasiyoruz ve iyi bir doktora ihtiyacimiz var lutfen yardimci olurmusunuz cvp mutlaka bekliyorum
Birgül Hanım Merhaba,
Ankara’dan Prof Dr. İlhan Yetkin’i öneririm. Hastane olarak ta İbni Sina ve Başkent Ünv. Hast.
Umarım işinize yarar.
sevgiler