Donan Ya Da Aşırı Sıcağa Maruz Kalan İnsülin Kullanılmamalı
Yaz mevsimi tam olarak yaz gibi geçmese de çoğu kişinin insülinlerini buzluk ya da derin dondurucuya koyduğunu sosyal medyadan görüyorum, okuyorum.
Aslında bu bilgi temel bir bilgi. Özellikle tip-1 diyabetle ilk tanışıldığında adımız gibi ezberlememiz gereken bir konu. “İnsülinleri buzdolabında, yumurtalığın olduğu kapak bölgesindeki raflarda, muhafaza etmeliyiz.”
Buzluk Ve Derin Doncuruya Konulan İnsülinler Donar
Buzluğa ya da derin dondurucuya giren ve donan insülinler kullanılamaz, kullanılmamalı, ne olursa olsun kullanmamalısınız. Bu kadar ard arda olumsuz cümle kurmak durumun önemini umarım daha da arttırmıştır.
Çünkü insülinler genel olarak 2°C-8°C aralığından buzdolabında (buzluk ya da derin dondurucu dışındaki bölümlerde.) saklanır. Ve insülinler belli bir iç yapıya sahip. Bu yapının bozulmaması için de belirlenen koşullarda saklanıyor olması gerekiyor.
Son olarak donmuş insülini eritirsek kullanamaz mıyız ki gibi inovatif bir fikir de üretmeyin 🙂 Donup, çözünen insülin zaten tamamen bozulmuştur 🙂
Şimdi buzluk ve derin dondurucuya insülin konulmaz konusunu bir kenara bırakalım.
Gelelim Sıcaklık Konusuna
Özellikle evinizin iç ısısı çok fazlaysa, 28-30 °C’nin üstünde bir sıcaklık varsa insülinleriniz bozulmayla karşı karşıyadır. Ya da deniz ve havuza gittiniz. İnsülinleri koruma altına almadınız. Dışarıdaki aşırı sıcak da insülinleri bozar. Direkt güneş ışığı ya da ısıya maruz kalan insülinler de bozulur.
Bu anlattığımız konular çerçevesinde benzer olayları yaşadıysanız lütfen insülin bozulmuş mudur bozulmamış mıdır tereddütüne girmeyin. İnsülinleri kullanmayın. Zaten insülinleri ücretsiz alabiliyoruz. Ve bazen fazla fazla da yazdırıyoruz. İnsülin stok sıkıntınız da yoksa bozulma ihtimali olan insülinlerinizi imha edin.
Toparlamak Gerekirse
Lütfen buzluğa/dondurucuya attığınız ya da aşırısı sıcağa maruz kalmış insülinlerinizi kullanabilir miyim demeyin. Çöpe atın.
test
Buzdolabının kapağında muhafaza ediyorum ben..yanlış mı o zaman
Buzdolabı kapağında saklanmaz diye bir uyarı mı var yazıda anlamadım 🙂
Diyabet eğitimi aldıysanız buzdolabı kapağında saklanılması önerildiğini bilirsiniz diye düşünüyorum.
sevgiler
Buz dolabinin yumurtalik bolumunde sakladigim insulinlerin 1ay dolunca hemen donuyor halbiki dolabin isisi 2derece neden abilir
dolabınızın ısısı 2 derce olmadığı için.
bir haftalığına evden ayrı kaldık. eve geldiğimizde buz dolabının arızalandığı ve derin dondurucu kısmında ne varsa erimiş sadece bir iki parcanın buzu tam olarak çözülmemiş, dolapta insüllün ler yani ilaçlarımız vardı, yumurtalık yani kapak kısmında, dolabın kaç gündür arızalı olduğunu bilemiyoruz, eczacı komşumuza insüllünleri gösterdik bozulmuşmudur diye oda sıcaklığında en az 4 . 5 gün bir şey olmaz, ayrıca dibinde kristalleşme yoksa bozulmaz dedi zaten öyle bir görüntü yok . bu durumda gönül rahatlığıyla insüüllünleri kullanabilirmiyiz. kim bilgi verirse teşekkür ederim.
Merhaba,
İnsülinler oda sıcaklığında 30 gün bozulmadan kalır. Bilginiz olsun. Ben de eczacınız gibi bir şey olmadığını düşünüyorum.
sevgiler,