Dr Enver Göncüoğlu’ndan Diyabet ve Egzersizle İlgili 7 Soru ve Cevap
Enver Bey’den daha önce sizlere bahsetmiştik. Enver Bey Nazif Bağrıaçık Diyabet Hastanesi doktorlarından. Grip ve Grip Aşısı Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar başlıklı yazımızdan Grip ve Grip Aşısı hakkında önemli bilgiler paylaşmıştı.
Bu yazıda da Enver Bey bizlere Diyabet ve Egzersiz konusunda önemli bilgileri veriyor.
Günümüzde sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan spor ve egzersizin faydaları bazı hastalıklara sahip olan kişilerde daha bariz olarak kendini göstermektedir. Bu hastalıklardan biri ve belki en önemlisi Diyabettir.
Soru-1 Diyabetli hastalarda sporun faydası diğer kimselerden daha fazla mıdır?
Spor ve egzersiz her insan için faydalıdır elbette. Diyabette temel sorunun vücuttaki şekerin yeterince yakılamaması, düzensiz yakılması olduğu düşünüldüğünde egzersiz sayesinde enerji harcamanın önemi ortaya çıkacaktır. Aslında Diyabete meyilli kimselerde (kilo fazlalığı olan, birinci derece yakınlarında Diyabet olan) bile egzersiz çok değerlidir. Çünkü bunlarda insülinin eksikliğinden çok yeterli işlev gösterememesi, bu yüzden zamanla insülin salgısının azalarak Diyabet gelişmesi söz konusudur.
Yani Diyabette spor:
- Diyabetin önlenmesinde
- Diyabette tedaviye katkı amacıyla,
- Diyabete ait gelişebilecek kronik komplikasyonların (sorunlar) önlenmesinde önemlidir.
Yapılan çalışmalar egzersizin şeker dengesinde, insülin direncinin (yani Diyabete meyilli olma durumunun) düzeltilmesinde, egzersiz kapasitesinde artışta, kilo vermede, kan yağlarında düşmede etkili olduğunu göstermiştir. Bunun ötesinde kalp ve damar sağlığına, hatta psikolojik olarak olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.
Soru-2 Her Diyabetli aynı sporu yapabilir mi? Ya da Diyabeti olanlar, sağlıklı insanların yaptığı sporları yapabilirler mi?
Diyabetlilerde sporun;
- Kimde,
- Hangi şiddette ve sürede
- Ne türde yapılacağı önceden belirlenmelidir.
Yani genç bir Diyabetli ile ileri yaştaki, bazı ek sorunları olan bir hastanın aynı sporu, aynı süre ve şiddette yapması beklenemez. Bunun ötesinde bazı özel sorunları olanlara bazı spor ve egzersizleri yasaklıyoruz.
Soru-3 Yani sakın yürüyüş yapma dediğiniz hastalar var mı?
Elbette. Örneğin, Diyabete bağlı ayak sinirlerinde ya da damarlarında ciddi hasar bulunan hastanın uzun yürüyüşler yapmasını istemeyiz. Çünkü bu hastaların ayaklarına uzun süre vücut ağırlığının baskısı sonucunda (gerek ayakların kanla yeterince beslenememesi, gerekse ayaklarda his kusuruna bağlı olarak) kolayca yara açılabilmekte, daha kötüsü bu yaralar zor tedavi edilmektedir.
Aynı şekilde Diyabete bağlı gözün Retina tabakasında kanamaya elverişli damarları bulunan bir hastanın ağırlık kaldırması, karın kaslarını zorlaması, kısacası ıkınmaya yol açabilecek bir spor yapması göz içi kanamayla sonuçlanabilir.
Soru-4 Bu durumda Diyabetli bir hastanın düzenli egzersiz ya da spor yapmadan önce değerlendirilmesi mi gerekiyor?
Elbette, yukarıda bahsettiklerimin dışında da Diyabet için bazı özel riskler var. Örneğin bu hastalarda kalp ve damar tıkanıklığı riski daha belirgin olarak fazladır. Hele ek olarak Hipertansiyon, kolesterol veya kan yağlarında fazlalığı olan, kilolu, sigara içen, birinci dereceden yakınlarında erken yaşta kalp krizi öyküsü (erkek yakınlarında 45, kadın yakınlarında 55 yaştan erken gelişmiş olan) bulunan kimselerde bu risk çok daha fazladır.
Soru-5 Diyelim ki, herhangi bir riski olmayan bir Diyabetlide hangi tür egzersiz daha faydalıdır? Aerobik egzersizler mi(yürüme, jogging, bisiklet, tenis oynama vs), yoksa anaerobik (ağırlık ve güç egzersizleri) olanlar mı?
Eskiden bu sorunun cevabı çok netti bizim için. Tabi ki, aerobik olanlar derdik. Oysa yapılan çalışmalar bize güç ve ağırlık çalışmalarının da şeker dengesinde, insülin direncinin düzeltilmesinde, egzersiz kapasitesinde artışta, kilo vermede, kan yağlarında düşmede aynı, hatta daha fazla etkili olduğunu gösterdi.
Soru-6 Yürüyüş yapması sakıncalı olan ama ağırlık, güç egzersizi yapması olan hastalar için müjdeli bir haber bu.
Kesinlikle, herkes için uygun bir egzersiz vardır diyebilirim.
Soru-7 Türk Diyabet Cemiyeti ile Türk Diyabet ve Obezite Vakfı hastalara egzersiz konusunda danışmanlık hizmeti veriyor mu?
Elbette, her hasta için uygun olan egzersizi belirliyor ve öneriyoruz. Yakın bir gelecekte bu konuda daha aktif adımlar atmayı, toplumdaki herkesi spor ve egzersiz yapmaya özendirmeyi, bu konuda liderlik etmeyi planlıyoruz.
Uzm. Dr. Enver Göncüoğlu
NB Diyabet Hastanesi
Enver Bey hakkında daha fazla bilgi için Uzm. Dr. Enver Şükrü GÖNCÜOĞLU ‘na tıklayabilirsiniz.
Okuma Önerileri
Tip-1 Diyabette Pratik Spor Önerileri
Günün Önerisi Yüksek Kan Şekeri ve Spor
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki veya üstteki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
edtkbTempolu yürüyüş nasıl oluyor yürüyüş sırasında? Mesela koşu bandındaki 6.0 hızında mı?
diyabetimben @edtkb Bu göreceli bir konu ama genelde şöyle söylenir; mağaza vitrinlerini gezer modda yürümenin bir üst seviyesi. Yani bir yere yetişecekmiş telaşı gibi 🙂 sevgiler, esra
Ben 2ci bebegime hamileyim ve 8aya gircem sekerim hic düzeyde tutamiyorum hormonsal bozukluklukda var ve kendiliginden stress agressiv kizginliktan bille yimeden seker 250kadar bagzen cikiyor ve diyabetik doktorunda bana inanmiyor yok efendim yimissindir yok efendim düzgün Not tutmuyosun diye hep beni sucluyo vede cocuk nefes darligi ceker yok efendim dogumda cocuk ölür gibi bide beni korkuttuklarindan bu sefer dahada pisikolocimde bozuldu Motive etcekleri yerde daha da morolimi bozup dahada sekerimin artmasina sebep oluyorlar pisikolocim bozuk ondan ilk cocugumdada aynisini yaptilar tam diyetten yapandan bille az yedigim halde bana hareket etmiyomusun yok efendim cok yiyosundur gibi laflar ediyordular bende suratlarina hic birseymi yimiyem seker düsük ciksin diye demistim bu sefer ikinci bide normal seviyenin altinda olmasina Rahmen ginnede dogumda riskli olur billmem ne diye diye korkutturuyorlar hep seker yüksek cikiyo ama bebek normalin az altinda nasil inandircam bu doktorlari bilmiyorum dicem yanimda eve gel gör nasil yaptigimi off pisikolocimi daha da bozuyorlar Motive vermeleri gerekken.