Düşük Karbonhidratlı Beslenme İle Tip-1 Diyabet Yönetimim Nasıl Gidiyor?

Tip-1'imDüşük Karbonhidratlı Beslenme İle Tip-1 Diyabet Yönetimim Nasıl Gidiyor?

Düşük Karbonhidratlı Beslenme İle Tip-1 Diyabet Yönetimim Nasıl Gidiyor?

Düşük karbonhidratla beslenmemde 3. hafta bitmek üzere. Bu sürede yediklerim ve kan şekeri gidişatımı sizlerle paylaşmak istedim.

Ben güne hafta içi 8:00 gibi başlıyorum. Haşimato tiroidim olduğu için Euthyrox 50 mg’dan 2,5 adet alıyorum.

Kahvaltı – 15 gram karbonhidrat

8:30 gibi kahvaltımı yapıyorum. Genelde 15 gram karbonhidrat yani 1 dilim çok tahıllı ekmeğin için bir kalın dilim peynir ve 2 çeri domates koyuyorum.

Kahvaltıdan sonra da 1000 mg Glifor içiyorum.

Sabah-Öğle Arası Ara Öğün

Genelde 2 adet ceviz ya da 5-6 adet kaju fıstığı atıyorum ağzıma. Çünkü öğle yemeğimi 12:15 gibi yiyiyorum. Ve bu ara öğünü normalden biraz daha az yapıyorum.

Öğle Yemeği – Ortalama 20 gram karbonhidrat

İki köfte boyutunda et yemeye dikkat ediyorum. Kırmızı eti çok sevmesem de bu öğünde et yemek için kendimi mutlaka zorluyorum. Sevdiğim bir çorba varsa yarım kepçe çorba içiyorum. Çorba içmeyeceksem 10 gram karbonhidratı ya ekmekten ya da tahıllardan almaya çalışıyorum. Bir de mutlaka salata ve cacık 🙂

Öğle Yemeği ve Akşam Arası Ara Öğün – 7,5 gram karbonhidrat

16:00 gibi yarım porsiyon meyve ve yine ya ceviz içi ya da kaju yiyiyorum.

Akşam Yemeği – 15 gram karbonhidrat

Eşref yemek masasını hazırlamış oluyor 🙂 Eşref kırmızı et yerken ben beyaz peynir ya da örgü peyniriyle idare ediyorum. Mutlaka büyük bir salatamız masada oluyor. Ve 15 gram karbonhidratlık tahıllı bir ekmek.

Bazı günler kendi yaptığım köftem varsa köfte kızarttığım da oluyor. Ya da sebze yemeği de yapmışsam onu da menüye uygun bir şekilde ekliyorum.

Gece Ara Öğünü – 15 gram karbonhidrat

1 porsiyon meyve ve birkaç ceviz ya da badem yiyiyorum.

Günlük 72.5 gram karbonhidrata geliyor. Ama bazen daha düşük yediğim de olmakta.

Kan Şekeri Gidişatı Nasıl? İnsülin Dozlarında Bir Değişme Oldu Mu?

Aldığım karbonhidrat azaldığı için öğünler için yaptığım insülinlerim elbette azaldı. Bazal insülin dozlarım da değişti. İnsülin pompası kullanınca bazal insülin dozlarıyla daha rahat oynayabiliyor ve düzenleyebiliyorum.  Günlük aldığım insülin dozum ortalama 35 üniteyken şimdilerde 22-23 ünite arasında değişiyor.

Şeker gidişatım ise gayet iyi. Hep dediğim gibi biz tip-1 diyabetle hem zihinsel hem de bedensel mücadele ederken denklemi bozan ve bir o kadar da önemli yeri olan karbonhidratı oyuna sokunca sistemi toparlamak baya zor oluyor. Ve ne kadar az karbonhidart o kadar kolay tip-1 diyabet yönetimi diyorum 🙂

Bu süreçte hem Medtronic’in sensörü hem de Dexcom’u kullandığım için şekerimi sürekleri sensörle de takip ettim. Ara ara insan olmamızda kaynaklı yükseklikler de oldu. Sürekli glükoz ölçüm sistemi bu dönemde baya işe yarıyor. Özellikle insülin pompamdaki bazal doz ayarımı da tutturdum 🙂 Hem hafta içi hem de hafta sonu için iki farklı modelle hayatı daha kolaylaştırdım 🙂

Ama genel olarak da % 95 gibi bir tip-1 diyabet yönetimi hedefini tutturmak mutlu etti. Ama ben bu şekilde beslenmeden önceki beslenmemle bu sonuca ulaşmak için baya kastırıyordum. Şu an içinse her şey daha yolunda 🙂

 

16 YORUMLAR

    • Buket Hanım Merhaba,

      Glifor gibi Matofin, Glucophage adlı ilaçlar Metformin etken maddesi içerir. Bu madde karaciğerde glikoz üretimini azaltır ve insülinin yağ ve kas dokusuna etkisini artırır. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı oluyor. Çünkü tat alma duyusunu farklılaştırıyor ve tuvalete gitmeyi sıklaştırıyor. Bunun dışında da yapılan araştırmalar olası kanserin önlenmesine de fayda sağlıyor.

      Ben hem insülin dozumu biraz azaltmak, hem kilo vermeme yardımcı olması hem de pozitif etkileri sebebiyle kullanıyorum. Yanında bir de B vitamini kullanmaya da başlamam lazım 🙂 Çünkü B vitamini rezervini düşürebiliyormuş.

      sevgiler

    • Merhaba Ercan Bey,

      Evet. Vücutta enfeksiyon varsa enfeksiyonun ciddiyetini belirleyen bir test.

      Nasıl bir aydınlatmadan bahsediyorsunuz?

      sevgiler,

      • İltahap oranini gosteren diyelim, Bagisiklik sistemi zayif olan seker, kanser vb. Rahatsizliklarin on sinyalini veren dikkatle takip edilmesi gereken bir test..Yuksek olanlarin Kansere dogru gitmesi kuvvetle muhtemel. Bizimle olan alakasida da Beslenmeye, Agirlikli olarakta lifli beslenmeyle ve egzersizle volumu azaltilabilen bir deger oldugu ici de sekerle dogru orantili gidiyor:)))

        • Nereye varmak istiyor ve ne demek istiyorsunuz anlamadım Ercan Bey 🙂 🙂

          CRP zaten bildiğimiz kadarıyla önden bize mesaj veren ve vücuttaki olası enfeksiyonların tespitinde kullanılır. Beslenme şekilleriyle de değişiyor olması da gayet iyi.

          sevgiler

  1. n.tastekin Ne kadar zayıf ne kadar güzelsiniz ve de sağlıklı tabikide, ben malesef ne kadar idareli başlasam da bir süre sonra pes etmeye başlıyorum. Hızlı bir kilo artışım var bir kiloyu gectim bir kilo bile veremiyorum. Troit problemim var ama doktorlar değil ben kendim farkettim. Şimdi bende kullanıyorum euthyrox 75mg ama bir faydasi oldugunu sanmiyorum. Aşırı derece de bitkin yorgun hissediyorum kendimi. Ben daha 24 yaşındayım. Ve hayata sağlıklı bir sekilde devam etmek istiyorum. @diyabetimben

    diyabetimben @n.tastekin Merhaba, Güzel cümleleriniz için teşekkürler. Troit problemi olanlarda kilo sorunu maalesef oluyor. Ama tiroidinizi iyi bir seviyeye getirmeniz lazım ki yorgunluk vs de gitsin üzerinizden. Ben hep şöyle düşünürüm; hayatta bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu zorluklara takılıp kalırsak içinden çıkamadığımız bir sarmala dönüyor. Ama zorlukların etkisini azaltma çabamızla daha pozitif ve daha yönetebilen noktasında oluyoruz. Kendinize gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyarak toparlamaya çalışın derim 🙂

  2. zeynep_ozengin Tatilde benim 100 120 gr/kh lara çıktı ama devamlı yüzüyordum 🙈 gelir gelmez rutinime döndüm. sabah kahvaltısında hiç ekmek yemiyorum ama 1 domates, 1 salatalık, büyük dilim peynir, yumurta, 3-5 ceviz oluyor. Siz bu tarz bi kahvaltıda kh hesaplıyor musunuz? @diyabetimben

    diyabetimben @zeynep_ozengin Ben bu tarz bir kahvaltı yaparsam mutlaka insülin yaparım. Öğlen ya da akşam saati olursa da yedikten 2-3 saat sonra ihtiyacım olabiliyor. Gidişata göre aradan gönderiyorum insülin.

  3. Merhabalar, siteyi yakından takip ediyorum yalnız bi sorum olcak 🙂
    Ben yaklasık bi ay oldu tanışalı bu hastalıkla diyetisyenin verdiği diyeti uyguladım ilk başlangıcta toplamda 30 ünite insülin kullanıyordum. suan 18 ünite vuruyorum 4+4+10 öğle öğününde insülin kullanmıyorum. doktor sigarayı bırakmalısın dedi bende çekirdeğe sardım günde 100 gr çekirdek yiyorum bu şekeri etkiler mi 🙂 yeğenimde şeker hastası o hep yiyordu ayçekirdeğinin bi sıkıntısı olur mu 🙂

  4. Esra hanım benim oğlum 4 yaşında ve tıp bir b teşhisi konuldu .diyetine uyduğum halde şekeri bir çıkıyor bir iniyor.homolog 0,5 ile 1 arası lansonu ise 3 sabah lansonla homolog vuruluyor sizde yılların diyabeti olarak bana önerileriniz var mı ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.genelde akşamları çok çıkıyor şekeri.

    • Emel Hanım Merhaba,

      Bir sağlık profesyoneli bildiğiniz gibi değilim. Özellikle çocuklarda şeker dengesizliği normal kaşrılanıyor. Büyüme evresinde oldukları için hormonlar daha farklı çalışıyor. Hormonlarına baktırıp ve doktoruyla görüşüp tekrar dozlarını gözden geçirmenizi öneririm.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: