‘Emekli’ Adlı Takipçimizin Paylaşımı

Sizden Gelenler'Emekli' Adlı Takipçimizin Paylaşımı

Herkese Merhabalar,

Buradan hastalığımın tarihcesini paylaşmak istedim ve bunu da kısa bir öykü haline getirdim ve insanın yaşamında ön yargının yan etkileri ve sağlığın önemini vurgulamak istedim.

 

Belki uzun oldu ama ilk yazım umarım sıkılmazsınız. Ayrıca buradan Esra Avcı’ya teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onun sayesinde çok şey öğrendim ve bu siteye üye oldum….

 

İlk teşhisim; evet hiç unutmam. ’99 şubatıydı. Şiddetli baş ağrısı, fenalaşma, bayılma olayıyla Göztepe sahilinde bulunan Amerikan Has. Polikliniği’ne kaldırılışım. Tahliller, araştırmalar falan filan. Neyse, en önemlisi şeker hastalığının ilk basamağında olduğum ve ilaca başlamam gerektiği ve ciddi bir diyet yapmam söylendi. O zamanlar ben yaşamak için yiyen bir gurme ve de bir obezdim (140kg). Tamam güya dikkat ettik, ilaç kullandım ama asla doktora gitmedim tekrar. Fobim vardı ve olayın ciddiyetini bilmiyordum.

 

Geçen yıllar beni çok kötü yapmaya başladı. Çalışamaz hale geldim. Çabuk yoruluyor, hep uyumak istiyorum ve güya diyet yapıyordum tatlı yemiyorum. Ama kahvaltıda iki ekmek yiyorum. Yani kısacası intihar etmek için elimden geleni yapıyordum.

 

İyice kötüleşen ben; bir diyabet hastası arkadaşımın tavsiyesiyle 2008 yılında Diyabet Cemiyeti Hastanesi’ne giderek tetkiklerimi yaptırdım. Doktorlar yaşadığıma şaşırdı. Üç aylık şeker 13,8 çıkmıştı. Neyse. İnsülin ve ilaç tedavisi eğitim derken bir yıl içinde normal bir insan durumuna ulaştım. Doktorlarım bile duruma şaşırdılar.

 

Bu istikrar 2010 senesine kadar devam etti. Bu dönemde yaşamış olduğum ekonomik kriz nedeniyle 2012 yılının aralık ayına kadar kontrole gidemedim ve diyetimi de bozdum.

 

Kasım 2012 yılında bir operasyon geçirmem gerekti. Bunun için çok kapsamlı yapılan tetkiklerde şeker durumumun çok kötü olduğu bu durumda ameliyat olamıyacağım söylendi. Yıkılmıştım. Ne yapacaktım. Özele gidemezdim, Mecburdum SGK ya gitmeye.

 

Neyse. Aralık 2012 de Burcu Doğan isimli doktordan randevu aldım ve gittim.

 

Olağan üstü bir ilgiyle karşılaştım. Özelle hiç farkı yoktu. Hele hemşirelerin davranışları tarif edilemezdi. Çok şaşırmıştım. Bu hastane hakkındaki ön yargılarım tamamen değişmişti.

 

Tahliller kontroller derken tip-2 olan şekerim tip-1 e dönüşmüş. Tabi tüm sistem değişti. Bu arada böbreklerde tahribat başlamış, gözler etkilenmeye başlamış, ayrıca nöropati oluşmuş. Daha neler neler. Tüm bunların kontrolu bu hastanede doktorum Burcu Hanım sayesinde ve tüm branş hekimlerince yapıldı.

 

Şu an bir mucize gibi her şey normal. Hele öyle normal ki 80 kg. kilo, atletik bir vücut ve bitmeyen bir enerji. Kısacası Burcu Hanım sayesinde tabularımı, korkularımı ve ön yargılarımı yıkarak ve de cebimden hiç para harcamadan bir mucizeye imza attık. Buradan özellikle doktorum Burcu Doğan Hanfendiye ve diğer tüm uzmanlara ve de diyabet hemşirelerine teşekkür ederim.

 

Düşünsenize eski SSK Göztepe Hastanesi’ne koşarak gidiyorum….. Ve ben bir emekliyim.

16 YORUMLAR

  1. Nedense şeker hastalığıyla ilgili tüm iyi haberler cok duygulandırıyor beni.Oglum (8 yasinda tip 1diyabet) için umutlaniyorum.Yaziyi gözyaslariyla okudum bir anne olarak.Umarın tüm diyabet hastaları için ileriki zamanlarda bilimsel açidan yeni kesifler itibariylede çok iyi haberler alacağımız günlerde gelir.Moral bu hastalıkta sanırım çok önemli.Dün akşam bir şeylerede aniden çok öfkelenen oglumun şekeri tok olmasına ragmen bir anda 57 ye düştü.Çok garipsedim bu durumu.Çünkü sinirlenince şeker yükselir diye biliyorum.Yanlış mı biliyorum bilmiyorum….

    Esra Avcıya bu yazıları okumamıza sebep olduğu için sonsuz teşekkürler…
    Selam ;dua ve Sevgilerle Esra Hanım…

    • yıldız hanım merhaba ,bence oğlunuz öfkelendiği için hipo olmadı,hipo olduğu için öfkelendi zira hipogliseminin belirtilerinde huzursuzluk,asabiyet,anlamsız davranışlar olabilir. sağlıklı günler…

      • Yıldız Hanım, Aytaç Bey Merhaba,

        Aytaç Bey in dediğine katılıyorum. Hipoglisemi öncesi biz tip-1 diyabetlilerin ciddi bir şekilde agresif oluyoruz. Bu agresiflik sizin rehberiniz olsun.

        sevgiler

  2. Esra hanım bende kendi hikayemi yazmak isterim ama blogunuzda bu bölümü bulamadım. Sadece yorum yazabiliyorum. Beni yönlendirir misiniz? Mail olarak mı göndermem gerekiyor?

    • Sayın Moonletter,

      Bloğumuza üye olan arkadaşlarımız “abone” olarak kayıt olmaktalar. Zamanla yönetici olduklarına yazı yazabilmekteler. Sizin gibi birçok arkadaşımız için biraz daha zaman var elbette 🙂

      esra@diyabetimben.com a mail gönderirseniz sevinirim.

      Sevgiler

  3. Emekli Bey, 🙂
    İlk olarak hiç sılkılmadım keşke daha uzun yazsaydınız. İlk doktor çok önemli belki de siz
    Dr. Burcu DOĞAN ile karşılaşmasaydınız, bu denli derinlemesine sizinle ilgilenmeseydi ben şu an bu yazıyı okuyamayacaktık belkide.
    İnşallah kimse hasta olmasın da hasta olunsa da, her hastanın doktoruda böyle olsun. 🙂

  4. Hatice BAYKARA hanım merhaba;
    Ben Ünsal Kantarcı (EMEKLİ)size çok teşekkür ederim duyarlı davranışınız ve yorumunuz için; sıkılmadan okumanızın memnuniyeti beni oldukça mutlu etti bu yüzden bir doz eksik insülin yaptım sayenizde.
    Teşekkürlerimle…..

    • Ünsal Bey merhaba,
      İlk defa okuduğum bişeyin etkisi bu kadar ve çabuk büyük oldu 🙂
      Şu an kendimle o kadar gurur duydum ki anlatamam.
      İnş. bi kez daha bir doz eksik insülin yaparsınız.

      • Hatice hanım merhaba;
        Temennize teşekkür ederim, inanın size önemsiz gelen ve gerçektende çok basit olan bir konu bile beni mutlu etmeye fazlasıyla yeter.Yeterki mutlu olmayı bilelim.
        Kendinize iyi bakın saygılarımla

        Ünsal kantarcı

  5. Ünsal Bey Merhaba,

    Kaleminizin kuvveti yazıyı hiç sıkılmadan okumamıza vesile oldu. Yazdığınız her bir harf için teşekkür ederim. Ayrıca benimle ilgili söyledikleriniz için de 🙂

    Tip-1 diyabetin birçok komplikasyonu var sizde. Umarım çok zorlamıyordur sizi.

    Ben sadece bir sefer gittim Göztepe SSK Merdivenköy Polikliniği’ne. Rapor çıkartmak için gitmiştim. İlk defa o hastanedeki diyabet hemşiresi bana KH Sayım Yöntemi’nden bahsetmişti. İnternetten araştırmış ama bir şey anlamamıştım. Seneler sonra bu yöntemin ne kadar önemli olduğunu öğrenmiştim.

    Sevdiğiniz bir doktorunuzun ve hastanenin olması mutluluk verici. Umarım hep böyle devam eder.

    Bize şu anki tedavi yönteminiz hakkında da bilgi verir misini? Hangi insülinleri kullanıyorsunuz? Böbrek, göz ve nöropati için neler yapıyorsunuz gibi?

    Not: Bu arada bana mailinizdeki ‘kızım’ hitap şekliyle hitap edebilirsiniz 🙂

    Sevgiler

    • Esra kızım öncelikle yorumuna çok teşekkür ederim, her zaman ki gibi yine çok incesin;
      Tedavimi kısaca anlatayım;
      Yazımda da bahsettiğim gibi,daha önce kullanmış olduğum novamix insülini bıraktım.Rapid ve Lantusa başladım.Tabiki bu yöntem tüm sistemimi değiştirdi Allahtan çalışmıyorum.
      İstersen asıl sana bir günümü anlatayım;
      Sabah 07:00 kalkış ve ilk iş olarak kahvaltıdan yarım saat önce*** (nöropati için)THİOCTACİD
      (böbrekler ve olası tansiyon için)DELİX-5 mg-(TSH mı düzenlemek için)EUTHYROX 25mcg *****
      ilaçlarımı içerek kahvaltımı hazırlıyor ve gazetemi alıyor,saat 07:30 da Rapid insülinden 4 ünite yapıyorum (kullandığım ilaçlar şeker düşürdüğü için sabah düşük doz)
      Saat 08:15 veya 08:30 gibi evime 400 metre mesafedeki Özgürlük parkına giderek yürüyüş parkurunda (parkur 1500 mt) üç tur tempolu yürüyüşten sonra eve gelip duşumu alıyorum.
      Saat 10:00 da bir elma yiyorum (tabi unuttum bu arada şekerimi ölçmekteyim aç-tok)
      Saat12:30 da öğlen yemeği (5-6 ünite Rapid)3-4 km tekrar yürüyüş .
      15:30 gibi ara öğün (meyve veya grisini vb.) çay.
      19:30 akşam yemeği (5-6 ünite Rapid) yemek sonrası ya hafif bir yürüyüş yada ayakta bir uğraşı.
      23:00 (20 ünite Lantus)
      23:30 iki adet grisini
      24:00 Yatış (olağandışı bir şey olmadıkça)
      Yeni tedaviye başladığım zaman 2012 aralık ayında 92 kiloydum şu an 80 kiloyum boyumda 180
      Aralık ayında 7,8 olan hemoglobin Ac1 şu an 5,5 lere indi Böbreklerimde protein kaçağı ve albümin değerleri yarı yarıya düştü (doktorlarım çok iyi olduğunu söylediler) Bu arada protein diyetide yapmaktayım günde 80 gramı aşmamaktayım.Karbonitratı ekmek olarak sadece sabah 75 gr olarak almaktayım diğer takviyeyi bulgur ve tahıllardan karşılamaktayım. Zaten karbonhidrat sayımını ve hesapları senden öğrendim.Kolestorol ve diğer değerlerim tamamen doğal yollarla normal seviyelere geldi mümkün olduğunca zararlı hiçbir şey yemiyorum ve yapmıyorum, sigara illetinden 7 ay önce kurtuldum.
      Yani artık sağlık için yaşıyorum ve mutlu oluyorum çünkü yaşamımızda yalnız değiliz zamansız gidip veya elden ayaktan düşüp kimseye acı çektirmeye hakkımız yok,böyle bir lüksümüzde yok.
      Şunu bilmeni isterim ki şu an sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum ve daha da hevesliyim
      Dilerim sen de hep sağlıklı ol seni sevenleri üzme.

      • Ünsal Bey Merhaba,

        Yanlış anlamazsınız umarım. Ama sizin de yaşadığınız gibi umarım tip-1 diyabetli çocuklar ve biz yetişkinler komplikasyonları kısa zamanda yaşamayız. Hatta umarım hiç yaşamayız.

        Gerçekten tip-1 diyabete odaklı bir hayatınız var. Spor yapıyor olmanız zaten takdirlik.

        Nöropati konusunu merak ediyorum sizde. Ne aşamada? Nasıl teşhis konuldu? Kullandığınız ilaç ne kadar etkili?

        Ben mesela özellikle lazer epilasyonda pek bir ağrı hissetmiyorum. Yarın gideceğim doktora bu konuyu araştırmasını isteyeceğim.

        Sevgiler

  6. Esra merhaba;
    Komplikasyonların yaşanmaması diye bir şey olduğunu sanmıyorum ama,iyi kontrol altında olan bir diyabetin çok ciddi komplikasyonlar yaşayacağınızda sanmam.
    Ben yaşıyorum çünkü ben 15 sene kadar geç kaldım,o dönemlerde 140 kilo bir vücut para çuvalla,eğlence gırla sonunda şeker gibi bir yaşam…..
    Sende nöropati olma olasılığı var gibi ama erken önlem alınırsa durduruluyor,Ben sağ bacağımdaki üşüme uyuşma ve karıncılanma olayından ötürü Nörologa gittim EMG çektirdim ciddi bir sorun çıkmadı ama ilaca başlamam gerektiğini aksi taktirde soruların artacağını söyledi.Şu an üşüme hariç diğer belirtiler kalmadı.
    Bunun haricinde damarlarımın doplerini,omurga MR ını,24 saatlik idrar ve birde elektro çekimi ben bunların hepsini yaptırdım ve hepsinde problem çıktı ama şu an her şey yolunda.
    Senin de mutlaka bu kontrolleri yaptırman ve ayrıca göz doktoruna vede diş doktoruna gitmen gerek,sadece diyabet kontrolü yetmiyor.Ben diş etlerinden ameliyat oldum şekerden dolayı çene kemiğinde erime başlamıştı.Göz damarları kontrolü yaptırıyorum azda olsa tahribat başlamıştı durdurduk.
    Lütfen çok gençsin kızım ihmal etme gereken her şeye baktır. Bir sorun varsa çözümü kolay
    Eşinede hürmetlerimi sunarım kendinize iyi bakın ,bu arada eşiminde selamı var.
    sağlıklı bir yaşam temennisi ile …..

    • Ünsal Bey Merhaba,

      Ben mutlaka göz dibi, dişler, böbrek, tiroid gibi birçok testi yaptırıyorum. Damarlara hiç baktırmadım. Ki ödevim olsun. Yarın baktırayım.

      Ben nöropati olacağını sanmıyorum ama bazı tecrübeler de beni evhamlı yapıyor 🙂 En azından erken teşhiste ilaç tedavisi ike şansımızın olması güzel.

      Eşref’in de size ve eşinize selamları var. Benim de 🙂

      Sevgiler

      • Esra günaydın;
        Nöropati o kadar sinsi ilerleyen gizli bir hastalık ki son ana kadar anlamaya biliyorsun;
        Nöroloji doktorum EMG de görünmemesine rağmen kesinlikle idda etti ve raporla ilaca başlattı gerçektende üç ay sonra kendimde bir takım olumlu gelişmeler hissetim şimdi çok mutluyum.
        Sende olmasa bile önlem için Solgarın tamamen bitkisel olan Alpha Lipoic Acid 600 mg lığını kullanabilirsin (tatbikî doktoruna danış) bu her iki ilacın da vücuda hiçbir yan tesiri yok.
        Kusuruma bakma sana akıl vermiş gibi oldum sanırım, oysaki tüm samimiyetimle söylüyorum sen bu konuları zaten aşmışsın, tüm bilgilerine saygı duyuyorum.
        Eşin Eşref’e ve sana Sevgi, saygı ve de sağlıklı günler dilerim.

        Ünsal Kantarcı

        • Ünsal Bey Günaydın,

          Bugün Ataşehir Memorial’da bir doktoru deneyeceğim. Solgar’ın bu ürününü sorarım mutlaka.

          Ben de işte nöropatinin sinsi olmasından ötürü endişeliyim. Kafamdan atmam lazım bu nöropati endişesini.

          Akıl vermekten ziyade rehberlik ediyoruz birbirimize. Rehberliğiniz için teşekkür ederim 🙂 Bu arada ben kim tip-1 diyabetle ilgili konuları aşmak kim. İçimizde yani bloğumuzda ne cevherler var. Bu vesile ile Öyküm Hanım’a selamlarımı iletiyorum 🙂 Keşke kapısının önünde yatsam 🙂

          Bizden de size ve eşinize sevgi ve selamlar.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: