Bu çikolataya yani Ferrero Rocher’ın çikolatasına bayılıyorum. Sadece sütlü kahve ile harika gittiğini de söylemeden geçemeyeceğim 🙂
Sizinle bu çikolatanın karbonhidrat oran hesabını nasıl yaptığımı hem fotoğrafta hem de yazarak anlatacağım.
Paketli bir ürün yenilecekse yapacağınız en önemli şey etiket yani içerik kısmını okumak. İçerik kısımları paketli ürünlerde bizler için oldukça önemlidir. Bu ürünün içerik kısmında göreceğiniz gibi şeker miktarı ayrı olarak yazılmamış. Bu da demek oluyor ki şeker miktarının karbonhidratı toplam karbonhidrat miktarına eklenmiş.
Paketli ürünlerde genelde 100 gram için olan içerik tabloda belirtilir. Bu üründe de aynı şekilde. 100 gramı 44.4 karbonhidrat, 42,7 de yağ içermekte. Unutmayın. Bizi sadece karbonhidrat miktarı değil, yağ ve varsa lif oranı da etkiliyor. Bir paket ürün 200 gram. Bu da etiket kısmında yazıyor. 100 gramında 44,4 gram karbonhidrat varsa 200 gramında kaç gram karbonhidrat var diye bir oran orantı yapıyoruz. 200 gram ile 44,4 gram karbonhidratı çarpıp, çıkan sonucu 100’e bölüyoruz. Çıkan sonuç 88,8 gram karbonhidratttır. Yağ oranı için de aynı hesabı yapıyoruz. Yağ oranı da toplamda 85,4 gram çıkıyor.
1 pakette 16 adet çikolata vardı. 88,8 gram karbonhidrat, 85,4 gram da yağ içeriyor. 1 adedinin karbonhidrat ve yağ miktarını bulmak içinse;
- 88,8 gram karbonhidratı 16’ya bölüyoruz. Sonuç: 5,55 gr karbonhidrat,
- 85,4 gram yağı yine 16’ya bölüyoruz. Sonuç: 5,33 gram yağ.
Yani bu da demek oluyor ki çikolata oldukça yağlı. Aynı zamanda kan şekerimizi yükseltme hızı yani glisemik indeksi ile, glisemik yükünün de yüksekliği unutulmamalı.
Örneğin bir ara ya da ana öğünde bu çikolatadan tüketmek istiyoruz. Tavsiyem ana öğünde tüketilmesidir. Özellikle öğle saatlerinde tüketmek daha doğru olacaktır. 3 adedi ortalama 17 gram karbonhidrat ve 16 gram yağ içeriyor. Yağ oranı fazla bir besini yediğimizde kan şekerimiz biraz geç yükselir. Besin Gruplarının Kan Şekerimize Etkisi yazımızda sizlere bilgi vermiştik.
İnsülin pompası kullanıcıları karbonhidrat/insülin oranlarına göre insülini yapıyorlar. İnsülin yaptıktan sonra yapılan insülin miktarının % 20’sini hesaplayabilirler. Çıkan insülin miktarını da 2-3 saat arasında bir saate yayma yapabilirler. Kalem kullanıcıları ise yapacakları insülini ikiye bölüp birinci kısmı hemen, kalanı ise 1,5 saat kadar sonra yapabilir. Ancak kalem kullanıcılarının kan şekerlerinde insülin pompasıyla kıyasladığımızda dalgalanma olabilir.
Yayma süresi ve insülin kalemi ile yayma insülin yapmaya çalışmak gibi diğer tüm detaylarla ilgili lütfen diyetisyeninize danışın.
Ve unutmayın; tip-1 diyabetinizle ilgili her türlü bilgiyi profesyonellerden aldıkça beslenmenizde herhangi bir kısıtlama olmayacağını daha rahat göreceksiniz. Ve böylece daha özgür bir hayatınız olacaktır.