Gaziantep / Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi, Öğretmenlerle Buluşuyor

EtkinliklerGaziantep / Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi, Öğretmenlerle Buluşuyor

Gaziantep / Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi, Öğretmenlerle Buluşuyor

Birkaç gün önce sizlere Okulda Diyabet Programı, Diyabet Ekibi ve Aileler, Öğretmenlerle Buluşuyor! başlıklı yazımızda Gaziantep’teki bu etkinlikten bahsetmiştik. Bu etkinlik oldukça güzel geçmiş ve Şükrü Bey kaleme almış. Buyrun okumaya 🙂

Okulda Diyabet Programı “Diyabetli çocuklar, aileleri ve Diyabet Ekibi, Öğretmenlerle Buluşuyor” Toplantılarının ilki 26 Kasım 2017 tarihinde Gaziantep’te yapıldı.

Tip 1 diyabet tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Özellikle kan şekeri izlem sistemlerinde ve yapay pankreasa doğru ilerleyen insülin pompa tedavisinde hepimizi heyecanlandıran ilerlemeleri yakından izliyoruz ve diyabetli çocukların tedavisinde kullanıyoruz. Bunların yanından çocukların aileleri, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından desteklenmesi ve toplum tarafından doğru anlaşılmaları (Tip 1 diyabetlilerin normal ve başarılı bir hayat sürdürebileceklerinin bilinmesi) gerekiyor.

Bizler de Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu olarak Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile işbirliği halinde bir süredir Okulda Diyabet Programı adı altında çocukların okul yaşamında öğretmenleri ve arkadaşları tarafından desteklenmesini sağlayamaya yönelik bir program yürütüyoruz (http://www.okuldadiyabet.com/).

Bu konuda bir çok çalışma yaptık ve son olarak büyük illerde ” Diyabetli çocuklar ve aileleri öğretmenleri ile buluşuyor” ismi ile toplantılar düzenlemeye başladık. Bu toplantıların amacı Diyabetli çocukların okuldaki bakımını güçlendirmek, sorunlarını çözmek, gidilen illerde “Çocuklarda Diyabet” konusunda farkındalık yaratmak, bu amaçla yerel medyanın ilgisini sağlamak olarak belirlendi.

img_7877Bu toplantıların ilkini 26 Kasım Cumartesi günü 300’e yakın diyabetli çocuk, aileleri, öğretmenler ve diyabet ekibinden arkadaşların katılımı ile Gaziantep’de yaptık. Toplantı ev sahiplerinden ve bölgedeki diyabetli çocuklara canla başla hizmet veren hemşire Nimet Barna’nın konuşması ile başladı. Daha sonra Gaziantep’teki çocuk endokrinoloji uzmanları ( Prof.Dr. Mehmet Keskin, Uzm.Dr. Murat Karaoğlan, Uzm.Dr. Emre Gül Işık), Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Murat Gülşen, Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Mustafa Kirazoğlu, Gaziantep diyabetle yaşam Derneği Başkanı Hülya Şen Oktav, Tip1 diyabetli öğretmen Tuğba Koçak Elibal, psikolog ve Tip 1 diyabetli Deniz’in annesi Basak Turunc Demiriz güzel konuşmaları yaptılar.

Konuşmaların arasında Tip 1 diyabetli Deniz Demiriz hepimizi mutlu eden sesi ile caz şarkıları söyledi ve o şarkılarını söylerken sanki bir mucize oldu ve salonda sessizce oturan Hilal Polat (hem Talasemili hem diyabetli) sahneye çıkıp dansları ile Deniz’e eşlik etti. Onları ve salonu böyle mutlu görünce “Tamam doğru yoldayız, iyi bir işin içindeyiz” duygusunu hissettim güçlü bir şekilde.

img_7888Sonra ben ve Tip 1 diyabetli endokrinolog Prof. Dr. Oguzhan Deyneli salondakilerin sorularına cevap vererek, çocukların katkılarını alarak Tip1 diyabeti, okulda bakımı anlatan konuşmalar yaptık.

Toplantı boyunca çocuklar zaman zaman öğretmenlerin kendilerine anlayışsız davrandığından, örneğin kan şekerleri düştüklerinde “meyve suyu almak için kantine gitme” izni vermediklerini, kendilerini “diyabetinizi kullanıyorsunuz” diye azarladıklarından yakındılar.

Salonda çocuklara özveri ve bilgi ile sahip çıkan öğretmenler ise bazı sorunlar olduğunu ama bunun bilgisizlikten kaynaklandığını, bazen ise arkadaşlarının diyabetli çocukları dışladıklarını anlattılar. Bazı diyabetli çocuklar ise eski zamanlarda diyabet tanısı aldıktan sonra arkadaşlarının “diyabet bulaşıcıdır” düşüncesi ile kendileri ile aynı sıraya oturmaktan kaçındıklarını, şimdi ise arkadaşlarının kendilerine yardım ettiklerini anlattılar.

untitled1Toplantının sonunda ise Okulda Diyabet Programı’nın amacını simgeleyen bir şekilde öğretmenleri Tip 1 diyabetli çocukların ellerinden tutarak tek tek sahneye geldiler ve onlara öğrencileri ” Okulda Diyabet Programı Teşekkür Belgesi ve Teşekkür Kupası” verdi.

Toplantı bitti ama hepimize ayrılmak zor geldi. Son dakikaları ise çocuklarla resim çekerek geçirdik ve mutlu bir şekilde evlerimize döndük.

Bir kez daha başta Nimet Barna olmak üzere Gaziantep’li kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz.

Prof. Dr. Şükrü Hatun

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Okulda Diyabet Programı Koordinatörü

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: