Giyilebilir Diyabet Teknolojilerini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tip-1'imGiyilebilir Diyabet Teknolojilerini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Giyilebilir Diyabet Teknolojilerini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tip-1 diyabetli yaşantımıza devam ederken teknoloji de gelişiyor. Yeni insülin pompaları, sensörler, insülin gönderim sistemleri vs hayatımıza girmekte.

Ancak bu teknolojileri kullanırken bazı detaylara dikkat etmek lazım. Ben de Türkiye’de olan teknolojileri kullanırken nelere dikkat edilmesi konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Banyo/Havuz ve Denize Girmek

Türkiye’de; Dexcom, Medtronic Guardian Connect, Medtronic Enlite ve FreeStyle Libre olarak sensörler bulunmakta. Bu sensörler cilt altı sıvımızın şeker değerini ölçmekte. Sensörlerin tamamı suya dayanıklı. Yani üzerine herhangi bir bant takmadan Denize, havuza ve banyoya girebilirsiniz.

Ancak insülin pompalarının tamamında bu durum söz konusu değil.

Şu anda Türkiye’de satışı olan Medtronic 640G ve Medtrum kablosuz insülin pompaları suya dayanıklı. Bu insülin pompalarıyla rahatlıkla denize, havuza ve banyoya girebilirsiniz. Hoş ben 640G kullanıcısı olsam da suya girerken insülin pompamı vücudumdan ayırıyorum. Sudayken üzerimde bir şey olmasını istemiyorum.

Bu arada Medtronic 640G ile suya girdikten sonra insülin pompasının her yerini ne olur ne olmaz kurulamanızı öneririm.

Medtronic’in Paradigm ve Veo modelleri ile Dana marka insülin pompaları suya dayanıklı değil. Suya girilmemesini özellikle vurgulayalım.

Sauna/Hamam/Buhar Banyosu

Hamama/saunaya ya da buhar banyosuna giriyorsam insülin pompamı kesinlikle çıkarıyorum. Çünkü bu tarz yerlerin iç sıcaklığı insülin pompasını ve içindeki insülini bozabilir.

Sensörümü ise bu alanlarda hiç çıkarmadım. Bir sorun da yaşamadım.

Röntgen/MR/Tomografi Gibi Radyasyonlu Alanlar

Bu alanlarda mutlaka insülin pompası ve kullanılıyorsa sensörün transmitterini çıkarmak lazım.

Medtronic’in ve Dexcom’un transmitterini çıkarmak mümkün. Her iki markanın transmitterini ayırmadan kumandadan (Dexcom için.) /insülin pompasından (Medtronic için.) ya da mobil uygulamadan (Medtronic Guardain Connect için.)  sensörü kapatmak gerekiyor. Ardından transmitteri çıkarıp MR ya da röntgen çekilir ve işiniz bitince transmitteri tekrar takıp sensörü yeniden başlatabilirisiniz.

Bu arada Medtronic’in transmitterini çıkarıp yeniden başlatacağınız zaman yanınızda transmitter şarj aparatınızı da götürmenizde fayda var. Transmitteri birkaç dk şarj etmeden yeniden tanıtmanız mümkün olmuyor.

Dexcom’un transmitterini ise sensörden ayırırken dikkatli olmak lazım. Sensörün kenarında bulunan ve şeffaf plastik olan iki kulakçığı hafifçe dışa doğru esnetip transmitteri dışarı alabilirsiniz. Bunu yapınca transmitterin altında, ortasında 2 siyah nokta olan, sensörün saç teli boyutundaki vericisinin yerinden çıkmaması lazım. Ki bu kısım çok nazik bir kısım. Aman dikkat.

FreeStyle Libre’nin transmitteri ve sensörü ise beraber. Medtronic ve Dexcom’da olduğu gibi transmitteri ayırma şansınız olmuyor. FreeStyle Libre’nin global sitesine baktığımda bu alanlarda Libre’nin vücuttan sökülüp atılması öneriliyor. Libre’nin çöpe atılması demek maliyet olarak önemli bir konu. Bu konuyla ilgili bir araştırma yapılmamış olsa da Abbott, bu alanlara Libre ile girildiğinde sensör performansının ciddi oranda etkilenebileceğini söylüyor.

iPort

Bu ürün insülin kalemi kullanıcıları için geliştirilmiş bir ürün. Daha önce sizlerle İnsülin Enjeksiyonunu Kolay Hale Getiren Teknoloji ‘i-Port Advance’ Türkiye’de detaylarını paylaşmıştık.

İnsülin pompası infüzyon setinin mekanizmasına sahip. Bu ürünle de rahatlıkla denize, havuza ve banyoya girebilirsiniz.

 

 

3 YORUMLAR

  1. Merhaba

    ben İstanbulda ikamet ediyorum, Sprey insülinleri nereden temin edebilirim? Yardımcı olabilir misiniz? Afrezza gibi ve son dönemde bir tane daha cıktı sanırım. Abd den getirtmek istesem nasıl getirebilirim? türk eczacılar birliğinemi başvurmalıyım yoksa sgkya mı? ücret ödeyecekmiyim? bilgi verebilirseniz cok sevinirim.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: