Lucisano, Joe Lucisano, vücuda yerleştirilen CGM sensörü konusunda çalışan GlySense firmasının kurucu ortağı ve CEO su.
O, ICGM nin klasik CGM sistemlerinin çalışamayacağı, örneğin Dexcom yada Medronic sensörlerinin insan hatası/etkisi sonucu yerinden çıkması veya sökülmesi gibi ortamlarda da işlev görebileceğini söylüyor.
“Biz kesinlikle ICGM nin diyabetlilerin beklentisi olan yüksek doğrulukta kilinik verileri sağlayacağına inanıyoruz. Ancak bunu kanıtlayacak yeterli sayıda insanla yapılan kilinik deneylerine henüz sahip değiliz.”
GlySense bu düşüncenin çalışacağına dair araştırmalara sahip ve şirket yöneticileri şuan ikinci jenarasyona tasarımlı cihaz ile gelecek yıl içinde daha fazla sayıda insanı kapsayan deneylerin başlamasını umuyor. Lucisano, cihaz tasarımın değişebileceğini ve boyutlarının daha da küçülebileceğini, ayrıca ICGM nin deri altında farklı yerleri mi yoksa aynı yere mi yerleştirileceğine karar vermeleri gerektiğini söylüyor.
GlySens’in deri altı alerjisi ve enfeksiyon riski endişelerine karşı nasıl yaklaştığını sorduğumuzda, Lucisano bu konunun bilimsel olarak gerçekten bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Kalp pili ve injeksiyon için aparat yerleştirmeyi örnek gösterek bunların yerleştirildikleri kişilerde ne kadar az sıklakta sorun oluşturduğuna işaret etti.
Lucisano, daha kolay kullanım için yolun sonunda GlySens’in ideal olarak insülin pompası ve diğer D-tech cihazlarla entegre olacağını, ancak bu noktada hiçbir şeyin kesin olmadığını söylüyor.
Fiyat, belirli bir cihaza karşı olan yada onu savunan kişiler için bir dengeleme unusuru olabilir. Ancak Lucisano, ICGM’ nin öngörülen ilk versiyonunun piyasada mevcut CGM cihazlarından daha ucuz olacağını söylüyor.
Yapay pankreas teknolojsi açısından, Lucisano ICGM yi Yapay Pankreas’ın pazarda yer alabilmesindeki bir sonraki adım olarak görüyor.
“Biz klasik CGM’in önemli araştırmaların yapılmasında çok büyük bir rol oynadığını görüyoruz, ancak bizim cihazımız yapay pankreas için daha büyük ölçekli imkanlar sağlayacak.”
Bizim gibi birçok diyabetli için deri altına yerleştirilen CGM düşüncesinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini göreceğimiz Tanrı bilir. Geçenlerde katıldığım diaTribe’ ın bir anketi aynen şunu söylüyordu:” ICGM yi görmek ve hatta denemek istiyorum. Ancak beni asıl endişelendiren deri altına yerleştirilen sensörün zaman içinde sorunsuz şekilde çalışıp çalışmayacağı. Gerisi hiç önemli değil.”
O yazıda benim en çok dikkatimi çeken şey, ortaya pazarlanabilir bir ürün çıkmadan geçen 40 yıllık bir araştırma süreci ve bu fizibilite denemelerinin şirketler yeni finansörler aradıkça sürekli devam edecek gibi görünüyor olması.
Bu süreç zarfında daha iyisi için umudumuzu kaybetmememiz lazım. Ve inanıyorum ki vücuda yerleştirilen seçenek üzerinden çalışan mevcut CGM şirketleri, birgün güven duyabileceğimiz bir “deri altı” seçeneği sunacak.
Ve o zamana kadar alıcının ekranına bakmadığım sürece sensörün vartlığını bile unuttuğum derime takılı mevcut CGM sensörünü kullanmaya ve ona güvenmeye devam edeceğim.
(Çeviri: DiyabetimBen.com Çeviri Ekibinden Akın Erol, Kaynak: diabetesmine.com)