Gülistanın Diyabetle Tanışma Hikayesi
Bende kendi hikayemi anlatayım 2008 yılıydı. Aşırı kilo vermeye başlamıştım. Ben kendimde bir fark göremiyordum ama etrafımdakiler bir deri bir kemik kalmışsın diyorlardı. 3. sınıftaydım. Yatağım ıslak kalkmadığım gün yoktu. Gece 4-5 defa lavaboya gitmeme rağmen.Yemek çok yiyordum. Sofrayı kaldırdıktan 10-15 dk sonra yine yiyordum.
Annem beni doktora götürdü. Hatırladığım kadarıyla Atilla Özvurmaz’dı hiçbir şey bilmeyen o doktor! Annem çok yemek yiyor, çok lavaboya gidiyor, çok kilo kaybetmiş, sürekli kusuyor ve uyuyor dediği halde bir çuval dolusu ilaçla bizi 2 defa eve yolladı. Hiçbir şeyi yok düzelir diye. Annem baktı olmadı belki sarılık hastası olmuş dedi. Sarılık kadına gittik. Kulağımın arkasına jiletle çizik attılar ve sürekli şekerli şeyler yesin hiçbir şeyi kalmaz dedi.
Babam sürekli bana bal yediriyordu. İyileşmem için. Ama nafile.
Bir gün babam en sonunda dayanamayıp bir de ben götüreyim doktora dedi. Akşamın 5′i gibiydi. Acile gittik belirtileri söyledi babam doktor kan testi istedi. Ölçtüler.
Sonuç 999 çıktı. Makina bozuk herhalde dediler. Bir daha ölçtüler ama sonuç aynı. Beni Kızıltepe Devlet Hastanesi’nden ambulansla Mardin Devlet Hastanesi’ne yolladılar. Orada bir doktor vardı. Babam kağıtları gösterince doktor ağzını aç kızım dedi ağzımı açtım kokladı ve hemen beni Diyarbakır Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne gönderdiler.
İşte 1 hafta orada kalınca taburcu oldum
Tam çocukluk yıllarımdı. Hepsi hastalıkla geçip gitti.
Gülistan Hanım
Gülistan Merhaba,
Ülkemizde tıp eğitimini nasıl almış bu doktor diyebileceğimiz bir sürü doktor var. Benim hikayemi de okumuşsundur. Benim gittiğim doktor da idrar yolu enfeksiyonu diye antibiyotik filan verip göndermişti beni.
İyiki de daha kötü olmadan diyabeti öğrenip ona göre önlem almaya başlamışsın. 999 değeri de baya iyiymiş bu arada 🙂 .
Spor konusunda http://www.diyabetimben.com/aktiviteden-kacmayalim.html linkindeki yazımızı oku lütfen.
Yürüyüş ve kendini çok yormayacağın ve evde yapabileceğin egzersizler iyi gelebilir sana.
Mardin’e mühendislik yaparken gelmiştim 🙂 .
sevgiler
Hikaye vurucu, her diyabetli’nin hikayesi gibi.
Ama benim dikkatimi başka bir konu çekti. 13 yaşında bir genç kızımızın ”Tam çocukluk yıllarımdı. Hepsi hastalıkla geçip gitti.” demesi.
Gülistan gülistan, gonca çiçeği.
Çocukken diyabetle tanışarak,
Tükettiğini mi sandın,
Minicik ellerini ve bebekliğini.
o doktorların hayalleri baytar olmaktı aslında ama tercihlerini yaparken yanlışlıkla doktorluğu yazdıkları için maalesef şuan da hala karşımızdalar. en iyisi mesleki yeterlilik sınavlarını hali hazırda ki memurlara yapmak ve bu köklü sorundan kurtulmak. Gülistan kardeşimizin şekerciğini ölçtükleri cihaz 999’dan yukarıyı göstermiyor da olabilir.
Çok teşekür ederim yorumlarınız için. Evet Esra abla senin hikayeni de okudum 😉 Mardin çok güzel bir şehir. Misafirperveriz de 😉 Beklerim. Eşref abi sana katılıyorum “Hikaye vurucu, her diyabetli’nin hikayesi gibi” ama napalım kader. Bize düşen kendimize dikkat etmek 😉 Tahtagurusu abi mi abla mı dmeliyim bilmiyorum. Bencede bütün memurların mesleki yeterlilik sınavına girmesi gerekiyo. Özelliklede Atilla Özvurmaz ! Eğer bilinçli bir doktor olsaydı erken teşhisden dolayı hayatım birazcık olsun iyi olabilirdi.
Gülistan Merhaba,
Tahtagurusu’nın adı Taha. Erkek bir takipçimiz.
Sözü Taha’ya bırakıyorum 🙂 .
sevgiler
Evet Erkekim ben 😀 abi diyebilirsin alınmam yani 🙂 haklısıın erken teşhis etmiş olabilseydi belki daha iyi olabilirdi ama bak artık sende aramızdasın ve bence o doktordan şuan da daha bilgilisin. takip ettikçe öğreneceğin o kadar güzel şeyler var ki burada sağolsun esra abla (vay be kafiyeli mi konuştum ben 🙂
Memnun oldum abi 🙂 Burda çok farklı bir atmosfer var. Herkes bildiği birşeyi söylüyor. Ve hepimiz daha bilgili oluyoruz. Birlikten kuvvet doğar hesabı 😉
Gülistan,
Hoş qeldin aramıza.
haklısın buranın atmosferi gerçekten süper şeker tatlı bir aile olduk.
sevgiler
Merhaba Gülistan ,
Hikayen o kadar tanıdık ki.Üstelik aynı doktora 2 defa gitmeme rağmen bir kan testi bile yapmadan grip olmuş verdiğim ilaçları kullansın diyerek yollanan bir hastayım. Doktorum özeldi ve 5 yaşımdan beri beni takip ediyordu . Annem bendeki belirtileri azda olsa fark etmişti.Ama doktorumuzun ” Ecem çok sağlıklı , gelişme çağında hem bakın çok zayıf diyordunuz kilo alması iyi ” gibi laflarına inanarak ; sonrada zayıflığımın sebebini ” Biraz kilo almıştı ,verdi ” yorumuyla açıkladıktan sonra ” doktor bir bildiği vardır ”diye düşünmüştük. Ama öyle değilmiş.Doktorumuz tam anlamıyla doktorluk derecesini tamamlayamamış.Girdiği uzmanlık sınavını nasıl geçtiği meçhul.
Aslında bazen doktora dua ediyorum.Eğer erken teşhis etmiş olsaydı belkide şuan ki gibi bilinçli,sağlıklı bir birey olamazdım. Diyabet kampı gibi bir ortama giremez , okuldaki ” şeker reis ” ünvanını alamazdım.
Sevgiler….