Günün Sorusu
Ankara Diyabet Vakfı’ndan Öyküm Solak ile uzun zamandır iletişim içerisindeyiz.
Aklıma takılan konular olduğunda ya da bir konuda danışmak istediğimde elim Öyküm’ün telefonuna gidiyor. Ve bir konu üzerine konuşalım derken saatlerce konuşmuş oluyoruz.
Yüz yüze tanışmamış olsak bile diyabetli (şeker hastası) akranı olmak her şeyi değiştiriyor gerçekten. Öyküm pankreas nakli yapılan bir diyabetli. Ayrıca Ankara Diyabet Vakfı’nda çalışıyor. Ve eğitimler veriyor.
Kendisinin de izni ile Öyküm’ün Türkiye Diyabet Vakfı Ankara Şubesi Facebook sayfasındaki inovasyon dolu sorularını ve yorumlarını sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle biz biraz beyin fırtınası yaparız. Ardından Facebook yorumlarını paylaşırım sizinle ve en sonunda da cevabı yazarım 🙂 .
Öyküm Solak / 9 Mayıs 2012 08:56
Sıddık o gün heyecan içinde kalktı. Hızlı hızlı giyinirken kendini kötü hissetti.
Şekerine baktığında 560 gördü. Hemen pompadan 10 ünite insülin yolladı. Doktoru her 40 mg yükseklik için 1 ünite yollamasını söylemişti. Hızla giyindi. Şekeri yüksek diye kahvaltı etmemeye karar verdi.
Evden çıktı yürümeye başladı. Yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra dolmuşa binmeye karar verdi. Dolmuşa bindiğinde midesinin bulandığını hissetti ve birkaç metre sonra durdurup indi. Belli ki şekeri hala yüksekti ancak bakmadı. Şekerini düşürmek için gideceği yere yürüyerek gitmeye karar verdi. Etlik’ten Kızılay’a karar yaklaşık 80 dakika hızla yürüdü. Yolda durup su alıp, bolca su içti. Kızılay’a geldiğinde 5 şişe su bitirmişti. Hızla tuvalete gitti. Sonra da şekerine baktı. 120 ye düşmüştü.
Kendini çok başarılı bir diyabetli olarak hissetti.
Sizce de öyle mi? Sıddık burada nerelerde yanlış yaptı bulalım hadi 🙂 .
Not: Bu soruyu insülin pompası cevaplayabilir diye bir durum yok. Kalem insülin kullananlarda lütfen düşünsün. (Görsel kurgucuyuz.biz’den alınmıştır.)
Sevgili Arkadaşlar,
Soruyu cevaplayım diye kendimi riske atmak istemedim ama Öyküm’e telefonda kendi düşüncemi anlattım. Yanlışlarım oldu 🙂 . Cevabı biliyorum. Akşamüstü 16:00 gibi Facebook’taki cevapları da derleyip size yazacağım. Ve ardından cevabı söyleyeceğim.
sevgiler
Bence bir tehlike insülini vurup düşmesini beklemeyerek ve ağır egzersiz yaparak vurduğu insilünin etkisini karaciğerde bulunan şeker kaynaklarını devreye sokmasına yol açarak aslında bir süre sonra şekerini düşürmek yerine daha da yükselmesine yol açabilir mi??
Emre Bey,
Hatalardan biri buydu. Ki o kadar yüksek şekerle insülin yapıp dışarı çıkması büyük bir risk. Bayılıp kalabilirdi bir yerde.
Evden yürüyerek çıkması, dolmuşa binmesi ve ardından midesinin bulanıp inmesi ve tekrar yürümeyi tercih etmesi dediğiniz gibi karaciğer şeker kaynaklarının devreye girmesine sebep olur. Böylece kan şekeri yükselir ve midesi bulanır.
Tebrik ederim sizi. İstanbul’daki ilk buluşmamızda ayrıntıları bilen ilk 3 kişiye ufak ödüller var 🙂 .
sevgiler
oooo süperr ; teşekkürler…
Emre Bey,
Bu arada siz 4 aylık diyabetlisiniz 🙂 . Yorumunuz önemli bir detaydır bence.
sevgiler
doğru bildiğim yanlışlarım sonucu belkide bu hastalık başıma gelmiş olabilir diye düşünüyorum ve bu düşünce bana artık bu saatten sonra yapmak istediğim şeylerin doğru yollarını bulmak için araştırmaya karşı baya bir ilham veriyor esra hanım.. egzersizlerde neler yapılıp yapılmaması gerektiği de buna dahil mesela.
Emre Bey,
Bu yazıyı okudunuz mu? http://www.diyabetimben.com/aktiviteden-kacmayalim.html .
sevgiler
Arkadaşlar,
Bu arada sorunun cevapları bitmedi. Emre Bey birini buldu.
Diğer hataları bekliyorum.
sevgiler
sıddık kahvaltı da etmemiş…
Melek Hanım,
Kahvaltı yapmaması bir hata. Bu cevap biraz eksik ama. Yine de ödülü hakettiniz 🙂 . İstanbul’daki buluşmaya gelebilirseniz ödülünüz sizi bekleyecek 🙂 .
Kahvaltıyı 560 mg/dL şekerle yaparsa olmaz. Şekerini normale düşürmek için yapacağı insülin ile kan şekeri 300 mg/dL civarına gelince artık kahvaltısını yapabilir.
Bu da önemli bir ayrıntı. Diyabetli yakını olarak tekrar tebrikler 🙂 .
İstanbul buluşmasını unutmayın 🙂 .
sevgiler
Hataları daha var.
Son ödül kaldı. Onu kazanmak için bir hatayı daha açıklayın da ben de tüm hataları açıklama fırsatını elde ederim 🙂 .
Bu arada ödülü daha belirlemedim 🙂 .
sevgiler
Bir önceki akşam yemeğinde kaçamak yapmış…Kendisine de hiç yakışmamıştır. Söyleyelim bir daha yapmasın. 🙂
Bir de madem kaçamak yapıyorsun gece zahmet edip bir kalk şekerine bak lüften Sıddık.. Bunu da iletin lütfen 🙂
Eşref Bey,
Akşam evde biraz kızacağım size 🙂 .
Biz bu soruda neden böyle oldu demiyoruz. Sıddık’ın başında böyle bir dert var. Kendince bir yol izlemiş ve doğru olduğunu düşünüyor. Ama yaptıkları yanlış. Neleri yanlış yaptı ve ne yapmalıydıyı bulmaya çalışıyoruz.
Pompa kullanıyor. Kaçamak yaptı diyelim. Bu kadar mı yükselir arkadaş? Pompa seti tıkanmıştır.
Bir diyabetli yakını olarak seni kınıyorum. Halbu ki baya bilgin var 🙂 . Ama bir yandan da kan şekeri takibi yapmak için gece kalkılmalı öğüdüyle de tebrik ediyorum 🙂 .
sevgiler
Birincisi doktoru her 40 mg yükseklik için 1 ünite yollamasını söylemiş olabilir ama normalde kaç ünite kullandığı ile de bağlantılı olmalı bu. Mesela ben şekerim 450’ye çıktığı bir gün 5 ünite kullanırken 10 ünite yapmıştım bir keresinde ve düşüşü kontrol edememiştim. Hemşirem normal kullandığım ünitede sadece 2’şer ünite azaltma ve arttırma insiyatifi kullanabileceğimi söylemişti.
İkincisi insülin ve bir şey yemediyse şekerini sık sık kontrol edip, biraz daha makul bir rakama gelince yaptıysa mutlaka bir şeyler yemesi gerekirdi.
Üçüncüsü Sevgili Sıddık, o ne özgüven o? 560 şekerle insan içine karışmak falan 🙂 illa insan içine karışmak istiyorsan git hastanenin bahçesinde otur, hava al mesela 🙂
Dördüncüsü şekerimiz 260’ın üzerindeyse spor yapmamalıyız, daha çok yükselir. Hem de 80 dakika, hem de hızlı yürüyüş.
Burada yaptığı tek doğru şey su içmek olmuş galiba.
Umarım Sıddık şu anda iyidir 🙂
Ezgi Hanım,
3. ödül size 🙂 🙂 . ‘O ne özgüven o cümlesi’ kopardı beni 🙂 . İnsan içine karışmadan evde oturması ve kan şekeri takibi yapması gerekirdi.
Spor konusuna Emre Bey’de değindi. Güzel bir nokta yakalamışsınız.
Kan şekeri belli bir noktaya yani 260-300 mg/dL civarına geldi. Bari yemek ye di mi? Bu da doğru bir nokta.
Tekrar tebrikler. 26 mayıs buluşmasında hediyeler verilecek 🙂 .
Sıddık yaşıyor. Kişi gerçek ama böyle bir şey yapmamış elbetteki 🙂 . Hikayeye konu olmuş. Öyküm Sıddık’ı seçmiş madur olarak 🙂 .
Birazdan tüm cevapları toplayıp yazacağım.
sevgiler
ama beş şişe su içmiş yaa, onu da abartmış bu arkadaş.
bir de 120ye düşünce bir şeyler yemiş mi bari? yememişse onu da bir hatadan sayarak son ödülü kapabilir miyim :)))
Ezgi Hanım,
Ödül sizin oldu zaten 🙂 .
Su konusu da doğru. Şimdi anlatıyorum tüm detayları 🙂 .
sevgiler
yuppiii :)) iki aylık bir diyabetli olarak ödül kazandığım için kendimle gurur duyuyorum izninizle :)) okuduğum yedi kitap, onlarca makale, doktorlarla görüşmeler ve ç geçen hafta Esra Hanım ile yaptığım görüşmede öğrendiklerime borçluyum bunu :)) beni sizler yarattınız falan diyerek oscar almış havasına girdiğimin de belirtmek isterim :))
Ezgi Hanım,
2 aylık diyabetlisiniz ama araştırmacı olmak ve diyabetli bir doktorunuz olması büyük avantaj 🙂 .
Oscar goes to Ezgi oldu zaten 🙂 🙂 .
sevgiler
Sevgili Arkadaşlar,
Cevaplarınızla hem diğer arkadaşları bilgilendirdik hem de kendimize tekrar hatırlattık. Cevaplarınızdaki bazı cümlelerden dolayı iş yerimde ara sıra kahkaha attım 🙂 .
Öyküm’e soru için çok teşekkür ediyorum. Bu tarz sorularını alıp yayınlamaya çalışacağım ara sıra.
Genel olarak toplamak gerekirse;
– İnsülin pompası kullanan bir diyabetlinin bu tarz bir yükseklikte ilk aklına gelecek konu pompa setinin tıkanmış olma ihtimali. Bu durum senede birkaç kez bir diyabetlinin başına gelebilir. Ki benim de geliyor.
– Doktoru her 40 mg/dL lik düşüş için 1 ünite yap demiş. Ama Sıddık hesaplamayı yanlış yapmış. İdeal kan şekeri 120 mg/dL. Sıddık’ın kan şekeri 560 mg/dL 440 mg/dL düşürmek için 11 ünite ek doz yapmalı. Kendisi 10 ünite yapmış.
– Ek doz insülini pompadan değil dolabındaki artık kullanmadığı insülin kalemi ile yapmalı. Çünkü pompa tıkalı.
– Sıddık hemen evden çıkıp 15 dk yürüyor. Ve sonra dolmuşa biniyor. Ve midesi bulanıyor. Çünkü karaciğer kana şeker gönderiyor. Ve kan şekeri yükselmeye devam ediyor. Kan şekeri bu seviyedeyken hiçbir şekilde hareket edilmemeli. İnsülin yapılıp düşmesi beklenmeli.
– Dolmuştan inip bu sefer 80 dk yürüyor. Sıddık ne hallerde düşünün artık. İyiki de yürürken komaya girmemiş.
– Ki bir de yürürken bir yerde durup bolca su içiyor. Su idrardaki ketonu atmak için elbette iyi. Ama bu kadar içmemesi gerekiyordu.
– Son olarak pompa kullanıcıları kahvaltı yapmayabilir bu durumda. Pompa bu tarz bir esneklik sağlıyor. Ama ben ne olursa olsun bu tarz durumlar kan şekeri 300 mg/dL’nin altına inince yapılmalı diye düşünüyorum. Sonraki öğünleri düşünmek lazım.
Emre Bey, Melek Hanım ve Ezgi Hanım’a teşekkürler. Emre Bey 4 aylık, Ezgi Hanım 2 aylık diyabetli. Melek Hanım’ın erkek arkadaşı diyabetli. Diyabeti ne kadar zamandır tanıyor bilmiyorum ama hepiniz başarılı cevaplar verdiniz.
Benim hatam şu oldu. Ben pompayı çıkarır. Yeni seti takar ve pompadan 11 üniteyi yapardım. Bence bu da bir yöntem ama zaman kaybetmek anlamına gelir. Aklıma kalemle insülin yapmak gelmezdi 🙂 . Ben 11 yıllık bir diyabetliyim 🙂 .
26 Mayıs’ta hediyeler hazır. Gelemeyen olursa kargolarım.
sevgiler
Ben de önlem için cevap verdim. Ödül isterim.
Ama klişe bir cevap vereyim ”benim ödülüm sensin, başka ödül ne me gerek.” 🙂
Eşref,
çok komiksin 🙂 .
Sana ödül yok. Cümlen yeter 🙂 .
Bu soruyu bende cevaplama istiyorum :))
Öncelikle Sıddık, kan şekerinin o seviyede olduğunu bile bile alelacele sokağa çıkması ilk yanlışı olmuş, ikincisi evde çıktığı gibi kısa bir süre sonra dolmuşa binmesi de yanlış olmuş bir süre yürüyüş yapması iyi olurdu diye düşünüyorum. Son olarak Etlik’ten Kızılay’a yürümesi hiç normal değil hatta akıl karı değil :))
Esra; kazanırsam ödülümü adresime yolla hemen :))
Fatihim,
İlk 3 belli oldu. Geç kaldın ve birçok noktada yanlış yorumların var 🙂 . Diyabetli yakını olacaksın güya. Biraz zaman ayır da blogta yazılanları oku 🙂 . Bir de sorunun bazı noktalarını yanlış okumuşsun. Çocuk evden çıkıyor. 15 dk yürüyor. Dolmuşa biniyor. İniyor. Tekrar 80 dk Etlik-Kızılay istikametine yürüyor.
Yürüyüş yapması tamamıyla yanlış. Evde oturup hareketsiz bekleyecekti insülin yaparak ve su içerek. Evde çıkmaması cevabını bir nebze kabul ediyorum.
Hakkaten Etlik Kızılay arası yürümek nasıl bir şey ya. Hayatta yapmam 🙂 .
Mrb arkadaşlar;
Bence çok güzel bie etkinlik olmuş.(Çok sanslısınız ki okuldaydım gün boyu soruyu geç görebildim :))
Bu arada buradaki en büyük hata sıddık gibi(hastalığını tanımayan birinin) diyabetli olması 🙂
Serat Bey,
Öğretmen olduğunuz için bu soruyu göremeyeceğiniz aklımdan geçti 🙂 . Hatta akşam bir de Emine Hanım görecek 🙂 .
Yarın akşam bir soru-cevap daha yapacağım. Sizin gibi gün içerisinde değil ancak akşamüstü ve akşam bakabilecek arkadaşlarımız için olacak.
Dediğiniz gibi Sıddık keşke biraz daha tanısa ve bilseydi diyabetini.
Bu arada normal hayatta Sıddık diye biri var. Ama Sıddık Bey diyabetini iyi bilen ve bu tarz durumlarda ne yapması gerektiğini bilen birisi. Öyküm bu soruda Sıddık Bey’i kullanmış 🙂 .
sevgiler
Sıddık Bey inşallah dava falan açmaz Öyküm Hanım hakkında böyle bilinçsiz bir karakter gibi kullanıldığı için… 🙂
Emre Bey,
Bir şey olmaz umarım.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım
Geç kalmışım gerçekten bu ev gezmleri yokmu ah ah 😀 😀
Herkesin doğrulara yakın yada doğru cevapları beni mutlu etti.acaba ben kimse cevaplamadan okusam soruyu ne derdim düşündüm bi ara?? sanırım yorumlar kafamı karıştırdı
İlk aklıma gelen sıddık ın yerinde olmak istemezdim 😀
Ödülü kazanan arkadaşlarmı tebrik ediyorum.diğer soruları bekliyorum yapıştım pc ye 😀
Eşref bey in cevabıda cuk oturmuş hani üstünüze 😀
sevgilerrrrr
Emine Hanım Merhaba,
Şu ev gezmeleriniz 🙂 .
Yarın akşam diğer soru 🙂 . Yarın 19:00dan sonra bilgisayar başına 🙂 .
Sakin kafayla düşününce cevap geliyor. Merak etmeyin. Siz de doğruyu bulurdunuz.
Eşref’e bir şey demiyorum artık. Kendi haline bıraktım 🙂 .
sevgiler
Esra Hanım cım
Zor olmasn ama 😀 burda olmaya çalısıcam 😀 😀
sevgilerrrr
esra hanım,
ödülümü almaya taaaa sakaryalardan gelicem o gün bir aksilik olmazsa 🙂 ama diyabetli kız arkadaşı olarak değil diyabetli annesi olarak. eşim, ben ve bir yaşındaki bebeğimiz tuna belirlenen günde belirlenen yerde buluşmak dileğiyle…:)
sevgiler…
Melek Hanım,
Şoka girdim şimdi 🙂 🙂 . Evlisiniz yani.
Tarih yaklaştıkça yer hakkında detaylı bilgi vereceğim.
Size birazdan mail göndereceğim. Telefonumu yazacağım. Oradan irtibatta oluruz.
sevgiler
Melek Hanım,
Dün size mail gönderecektim ama unuttum 🙂 . Özür dilerim.
Az önce mail gönderdim. Telefonum yazıyor mailde.
Tekrardan şaşkınlığımı belirtmek istiyorum size. Ben sizin erkek arkadaşınız diyabetli diye düşündüm doğal olarak.
Tuna 1 yaşında daha. Ama siz getirin ve biz onu lokma lokma yiyelim 🙂 .
sevgiler
Selam Arkadaşlar,
Ben Sıddık.
Öyküm’ün hikayelerine konu olduğu, ama benim bu hataların hiç birini yapmadığımı belirtmek isterim. O sadece ismimi kullanmış. Sorun değil.
Yeter ki bi diyabetli arkadaşıma fayda olsun.
Öyküm’ün en yakın arkadaşlarından biriyim ve benimle uğraşmayı çok sever.
Bu sebepten kahramanımızın ismi SIDDIK 🙂 🙂
Esra hanım oğlum yaklaşık 8 aydır tip 1 diyabet istanbul da iyi bir hekim önerebilirmisiniz özel
Sayın Haydar.
Esra Hanım adına cevap verirsek eğer.
Nerede oturduğunuzu tam olarak yazmadığınız için İstanbul’daki Çocuk Endokrin Uzmanlarını altta ekledim.
Çok geçmiş olsun.
Adı Soyadı Telefon Adres
Prof. Dr. Feyza Darendeliler İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Prof. Dr. Firdevs Baş 0212 414 20 00/33284 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Prof. Dr. H. Nurçin Saka 0212 583 12 90 ve 0212 660 31 08 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Prof. Dr. Hülya Günöz 0212 241 70 46 ve 0212 532 42 33 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Prof. Dr. Oya Ercan 0212 414 30 00/22385 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Prof. Dr. Rüveyde Bundak 0212 525 25 15 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Doç. Dr. Olcay Evliyaoğlu 0212 414 31 77 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Dr. Pınar İşgüven 0216 566 40 00 – 1904 Göztepe Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği
Dr. Hasan Önal CerrahPaşa Tıp Fakültesi Pediatri Bölümü
Dr. N-Nurcan Cebeci İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrin Kliniği
Dr. Metin Yıldız 0216 566 40 00-9389 Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Bölüm
Dr. Heves Kırmızıbekmez 0216 566 40 00 Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Bölüm
Dr. Banu Küçükemre Aydın İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Doç. Dr. Serap Turan 0216 625 45 45 Dahili: 9071-72-73 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Dr. Tülay Güran 0216 391 06 80 Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Şükran Poyrazoğlu 0212 532 42 33 İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Büyüme ve Pediatrik Endokrinoloji
Dr. Saygın Abalı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Merhaba arkadaşlar. Karaman’da ikamet etmekteyim. Eşim 3 ay önce doğum yaptı maşallah nur topu gibi bir kızımız oldu. Hamilelikte geçici bir şeker oluşmuş şeker yüklemesi falan yapıp tahliller olmuştu. Bebeğe bisey olacak diye korkmuştum. Çünkü eşim ayrıca bipolar hastası idi ve lithuril ve başka ağır 4. seviye ilaçlar kullanmaktaydı. Haliyle hamilelikte onları bıraktık ve zor bir hamilelik döneminden sonra bebekte bişey olmamasıyla biraz rahatladık ama eşim aşırı tatlı tüketmeye başladı 1 normal pasta ile 2.5 litrelik Fanta yı akşamdan sabaha bitirmiş oluyordu. Geçen hafta bir dahiliyeciye gittik tahlil verdik pazartesi çıkacağını öğrenince de doktora uğramadan doğruca eve gittik. Önceki gün pazartesi öğleden sonra tekrar aynı doktora tahlil sonucu almaya gidince sonuçların çok yüksek olduğunu çok tehlikeli bir durumda olduğunu ve neden cuma günü uğramadığımızı hemen yatış yapacağını söyleyip telimiz değiştiği için bize de ulaşamadığını söyleyerek kızdı. Eşim de çalıştığını yatamayacağını söyledi. O zaman bize sıkı kurallarla bir liste verdi eğitim hemşiresine ve diyabetisyene gidin dedi. Eğitim hemşiresinden eğitimini aldı ama diyabetisyeni bulamadık bir türlü. Ayrıca ailedeki diplomasız yüksek fahri doktorların üstün tavsiyelerine de uyabilmek için her özel hastanenin dahiliyecisinden de randevu alınması ve onların onayı da alınana kadar insulin kullanmadan sadece ölçümleri yapmaya karar verdik. Az önce öğlen ölçümünde 2 kere Hl yazdı galiba ya çok yüksek ya da hata veriyor dedik 3. de 560 yazdı. 560 şeker yazdım ve bu siteye düştüm. İyi ki de düşmüşüm. Çok faydalandım teşekkürler. Şimdi yemeği yedik tokluk şekerini ölçmedik daha ama bugün biz Sıddık Bey den daha kötü bir sürü hatalı davranışı yapmış olduk şimdiden. Birazdan özel bir tıp merkezine oradan da Valiliğe falan gidecek malesef ben de is yerimden öğlen arası bile ayrılamıyorum. Umarım bisey olmaz da Cuma günü gidip kendi isteğiyle yatış yapabilir. İyi günler.
Adem Bey Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun. Diyabetimben.com’a hoş geldiniz. Diyabetisyen kelimesini yerinde ve doğru kullanan birinin yorumunu okumak da mutluluk verdi. Umarım Karaman’da bulabilirsiniz ama ülkede diyabetisyen bulmak hele ki çocuk endokrinci bulmak çoook zor.
Pasta ve Fanta tükettiği gün efsane bir gün olmuştur diye düşünüyorum 🙂 Ama iyi bir şey yapmamış eşiniz. Diplomasız doktorlar çevremizi fena sarmış durumda. Ancak maalesef halen insüline korkularak bakılıyor olsa da insülin biz tip-1 diyabetlilerin yaşamını sürdürebilmesi için oldukça önemli. HI konusunda da glükometreler bazı değerlerin üzerini ölçmüyor. Genellikle 500 mg/dL kan şekerinin üstünü glükometreler ölçmez. Bazıları da 600 mg/dL ve/veya 1000 mg/dL.
Yapabiliyorsanız hastane yatışını öne alın. Cuma gününü beklemek riski olabilir. Naçizane tavsiyem.
Buradan faydalanmış olmanıza ve buraya denk gelmenize çok sevindim. Eminim buradaki bilgi ve paylaşımlar size rehber olacaktır.
sevgiler,
Hoşbulduk Esra hanım. Cevabınız için teşekkürler. Sabah açken 400 çıkmış geçen cuma doktorda da 600 çıkmış. Şimdi özelde yeni tahlil vermiş hastaneye eşimi almaya gidiyorum. Diyabetisyen doktoru devlet hastanesinde vardı ama toplantıya gitmiş diye bulamadık inşallah cuma günü gidişimizde buluruz. Com fazla salonlarda dolaşınca eşim hemen sinirleniverip gidelim dediği için çok fazla arama imkanımız olmamıştı. Daha henüz hastalığını kabullenebilmiş değil benim zorumla gidiyor. Ama bugün buradaki yazıları gösterince işin farkına vardı. İnşallah daha iyi olur. Tekrar seri cevabınız için teşekkürler. Herkese iyi günler diliyorum.
Bu arada mesaj gitmedi diye birkaç defa yollamıştım umarım sorun olmamıştır.
Adem Bey Merhaba,
Kolaylıklar dilerim. Zorlamaya devam edin.
Bir sefer gelmiş mesajınız. Sorun bulunmuyor 🙂
sevgiler,
Teşekkürler Esra hanım. Şimdi özelden tahlil sonucu alacağız şimdi. Biraz önce de sağlık ocağına uğradık. Tokluk ölçümü de yaptırın dediler. Ayrıca elimizdeki rapora bakarak idrardan bile şeker kaçağı olduğunu normalde 6 olması gereken oran’ın 2 katı 12 olduğunu söylediler. Hemen tedaviye başlayın dediler.