Hangi Kan Şekeri Ölçüm Cihazını Kullanabiliriz?

T1D Hakkında Her ŞeyHangi Kan Şekeri Ölçüm Cihazını Kullanabiliriz?

Hangi Kan Şekeri Ölçüm Cihazını Kullanabiliriz?

Ekonomik gidişat sebebiyle artık hepimiz çıldırmış vaziyetteyiz. İğne uçlarına dahi fark ödediğimiz bu dönemde; kaliteli ölçüm yapan glükometre, sensör teknolojisine ulaşmak, insülin pompasına geçmek gibi “lükslerimiz” maalesef yok.

Her yeni yıl yeni ümitlerimiz oluyor. Ama her yeni yıl, bir önceki yıldan daha zorlu geçiyor. Bu zorlu ekonomik koşullarda “daha iyi bir tip-1 diyabet yönetimi” nasıl sağlarız inanın bilmiyorum.

Peki ne yapabiliriz?

Tip-1 diyabet yönetiminin 3 temel oyuncusu var.

  • Glükometre (kan şekeri ölçüm cihazı) ve strip (kan şekeri ölçüm çubuğu)
  • İnsülin
  • İğne ucu

Şu anda insülin halen ücretsiz ulaşabildiğimiz tek şey. Ama her insülin değil. Fark alınan insülinlerin de olduğunu biliyoruz. Umarım bir gün insülin tamamı ücretli olmaz.

Glükometre ise hepimizin eli ayağı. Su içmek, nefes almak kadar önemli. Kan şekeri sonucumuzu doğru bilmemiz lazım ki uygulayacağımız insülin dozuna ve ne yapacağımıza doğru karar verelim.

Peki hangi glükometreyi önerebiliriz?

Glükometrede güvenilir 3 markayı biliyoruz. Roche, Ascensia ve Abbott

Ancak bu 3 markanız strip farkları aldı başını gitti. Gönül ister ki her tip-1 diyabetli güvenilir sonuç veren bu markaların glükometrelerini kullansın. Ama kutu başı 20-30 TL fark alındığında ve bu ekonomik koşullarda çoğumuzun eli gitmiyor. Eczanenin önerdiği, fiyatı SGK’nın geri ödeme tutarıyla hemen hemen aynı strip ve glükometreler tercih edilebiliyor.

Elimdeki cihaz güvenilir mi değil mi kafanız karışmasın. Sosyal medya; “Acaba bu cihaz güvenilir mi?” diye kendinizi de yormayın. Cihazınızın doğru sonuç verip vermediğini evde kendiniz test edin.

Glükometreyi nasıl test edebilirim?

Bir kere şunu bilelim. Kan şekeri hedef aralıktayken yani normalken hemen hemen tüm glükometreler doğru sonuç verir. Asıl mevzu kan şekeri yüksekken ve düşükken glükometrenin doğru sonuç verip vermediği.

  • Evde Roche, Ascensia ve Abbott’un bir cihazı varsa şekerinizi bu cihazlardan biriyle ölçün, bir de test etmek ettiğiniz glükometre ile ölçün. Birbirine ne kadar yakın ya da uzak kontrol edin.
  • Şekeriniz 200-250 mg/dL’nin üstündeyken ve tam tersi şekeriniz 70 mg/dL’nin altındayken aynı şekilde bir test yapın.
  • Bir de ellerinizi çok soğuk su ile buruşana kadar yıkayın. Ve hem güvenilir bir glükometre hem de test etmek cihazla şekerinizi yine kontrol edin.

Her ölçüm yaptığınızda test yaptığınız glükometre ile güvenilir cihazın ölçüm sonuçları birbirine yakın çıkıyorsa elinizde olan glükometreye güvenebilirsiniz.

Test yaptırırken alınan kandan bir damla ile de glükometrenizi test edebilirsiniz ama kan şekeri normal ise glükometreyi tam anlamıyla test edemeyeceğinizi bilmenizi isterim.

 

7 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra Hanım,
    Ben Fidelity kullanıyordum ancak elimde olan Accu-Check ile kontrol ettiğimde (ve başka bir tahlil için hastanede bakılmış kan şekeri değeri ile) çok büyük sapmalar gördüm. Dediğiniz gibi AccuCheck için de istenilen farklar 40-50 Tl bandına geldi. SGK’nın striplerini karşıladığı yeni bir cihaz alıp, Accu check ile zaman zaman kontrol yapmak istiyorum.
    Sizce hangi ürünü almalıyım ?

    Teşekkürler

  2. ^^Bir de ellerinizi çok soğuk su ile buruşana kadar yıkayın. Ve hem güvenilir bir glükometre hem de test etmek cihazla şekerinizi yine kontrol edin.^^
    merhaba elleri çok soğuk su ile yıkamanın amacı nedir? teşekkürler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: