Hesap Makineleri Ellere Lütfen
Bir ünite insulinin kan şekerimizi ne kadar düşürdüğü oldukça önemli. Eğer bu detayı bilirsek diyabetli hayatımiz daha kolay hale gelir.
Oykum’un hazırladığı yeni sorumuz yine önemli bir detaya vurgu yapıyor.
Sabah, öğle ve aksam 12ser ünite humalog ve aksam 27 ünite Levemir yapan bir diyabetlinin kan şekeri 221 mg/dl çıkarsa ne yapmalı?
günaydınlarrr; daha çok hareket etmeli 🙂
Günaydın Emre Bey,
Bu tarz yüksek kan şekerlerinde hareket yassssak 🙂 .
Sevgiler
bende bir maraşlı olarak maraş usulu cornettoyu tercih ettiğiniz ve maraş ekonomisine katkıda bulunduğunuz için saygılarımı sunarım efendim bu algida elinden olsa bile… bu arada tatiliniz iyi geçiyordur umarım…
benim asıl düşşündüğüm yapılan dozlardan çok bu dozların yetmemesine sebep olan seçimler olabilir. neden derseniz eğer genç ve vücudu diri olan bir bireyse bu hareketle ve doğru seçimlerle işi çözer. yok yaşlı ise ve hareket imkanı kısıtlı ve vucudu kendisine eskisi gibi cevap veremiyorsa o zaman ona göre beslenmeli… diye düşünüyorum..
ama sizin sorduğunuz tarzda cevap vermem gerekirse..1 ünite 50 birim düşürse desek 2 ser birim sabah ve öğlenden eksiltip hızlı etkiliye akşam yemeğinde 4 birime kadar artı ilave ederse bence bir çözüm yakalamış olabilir…
Emre Bey,
Maras’a tam destek 🙂 . Tatilimiz iyi geçiyor. Kan şekeri ve yemek düzenim de harika gidiyor 🙂 .
Cevabınız üzerine şimdilik bir şey diyemeyeceğim. Arkadaslardan gelen yorumlar çerçevesinde aksam cevabı yazacağım 🙂 .
Sevgiler
Merhaba, eğer bu ölçüm sabah açlık şekeriyse ve en azından birkaç gündür böyle seyrediyorsa uzun etkiliyi bir ünite artırıp üç gün takip edip 150 civarına düşene kadar 1 ünite daha artırmak lazım. Düzenli olarak böyle çıkmıyorsa önceki gün yediklerinin yağlı olduğu söylenebilir. Ayrıca gün içinde yapılan 12 üniteler neye göre yapıldı ve yetti mi bunu da bilmiyoruz. (Cevabı oğlumla oluşturduk-ki diyabetli o- ) Bakalım cevap nasıl olacak? Sevgiler…
Nazan Hanım Merhaba,
Oğlunuzun parmaklarından bolca öpüyorum.
Aksam 21:00’da bir aksilik olmazsa cevabı paylaşacağım.
1 ünite insulin kan şekerini ne kadar düşürüyor onu da bilmek lazım diye düşünüyorum. Bu da cevapta izlenmesi gereken en önemli detay 🙂 . Benden de bir ipucu olsun 🙂 .
Emre Bey 1 ünitenin etkisini yanlış mı hesapladi acaba? 🙂
Sevgiler
Esracım tatildede devamm 😀 diyosun süpersin..
benim hesabıma göre 1 ünite insülin 27 brim düşürüyor şekerini.bu nedenle 4 ünite fazla insülin alarak kan şekerini 112 gibi güzel bir değere düşürebilir 😀
sevgilerrrr
Emine Hanım,
Doğru cevabı siz verdiniz 🙂 . Sizi bolca öpüyorum.
Bu kan şekeri degeri sabah akş olarak her gün çıkıyor olsaydı bazal insunline ayar çekmek gerekecekti.
Dolayısı ile bu tarz yüksekliklerde zaman çok önemli.
Sizi tebrik ediyorum.
Bu tarz yüksekliklerde yürüyüş ve bol su önerileri doğru öneriler değil. Elimizde insulinimiz var. Bunu doğru kullanmamız lazım.
Sevgiler
Canım, hocam kim 😀 bak meyvellerini topluyorsun
Eşref beye selamlarrr iyi tatiller özledim sizleri be yaaa
sevgilerrrrr
Emine Hanım,
Esref’in de selami var. Tatildeyiz ama arkadaşlarla bir yere oturduk ve ben de blogla biraz uğraşayım dedim 🙂 .
Biz de sizi çok özledik 🙂 .
Sevgiler
Merhaba,
yukarıdaki sorunuzla ilgili bir sorum olacaktı. Kan şekeri yüksek çıkması durumunda, düzeltme insulini yapıp, uyuyan birisinin şekeri, aynı durumda uyanık olan birisine göre daha yavaş mı düşer? Aslında örnek vererek şu şekilde daha net sorabilirim sanırım. Dün akşam 19:00 gibi daha önce yemediğimiz tahinli bir tatlı yedik eşimle ve sonra eşim uykusu geldiği için yattı. 22:30’da şekerini ölçtüğümüzde şekeri 322 olmuştu. Bunun üzerine 6 unite HumilinR düzeltme insulini yaptık. (sabah, öğle, akşam 8 unite HumilinR, akşamları da 16 unite Humilin N yapıyoruz. Bu durumda bir unite 40 birim kan şekeri düşürüyor, diye hesaplama yaptık) Tatil dönüşü olduğu için, yol yorgunu eşim uyumaya devam etti. Ve aradan 2 saat sonra kan şekeri tekrar ölçtüğümüzde kan şekeri 269’tu. 2 saat sonra kan şekerinin bu kadar az düşmesinin nedeni, sizce uyuması mıdır? kan şekeri yüksek çıkınca, uyumak iyi değildir diyebilir miyiz bu durumda?
Teşekkürler
Onur Bey Merhaba,
Hiperglisemi anlarında ek insulin yapmak en önemlisi. Bu ek dozu da yaparken İDF ye göre yapmak en dogrusu. Bu konuda sizi tebrik ediyorum.
Hiperglisemi ve hipoglisemi anlarında uyunmamali. Kan şekerini sürekli takip etmek önemli cunku. Takip sonuclarına göre müdahale edilmesi gereken bir durum olabilir.
Uyudugumuzda bildigimiz gibi vücut fonksiyonları minimuma düşüyor. Dolayısıyla şekerin düşmesini sağlayacak bir hareket olmuyor. Bu sebeple uyunmamali. Seker ek insulinden sonra düşme eğiliminde degilse insulini başka bir yerden yapmak gerekebilir.
Ama lütfen hem insulin yapıp hem de spor yaptırmayın eşinize. Yürüyüş dahi olmasın. Cunku yüksek kan şekerinde spor yapılmaz.
Umarım cevabim yeterli olmuştur.
Sevgiler