Hiperglisemi Anlarında Neler Yapıyoruz?

Sor BakalımHiperglisemi Anlarında Neler Yapıyoruz?

Hiperglisemi Anlarında Neler Yapıyoruz?

  Untitled

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

37 YORUMLAR

  1. Karbonhidrat egitiminde ogrendigimizden beri duzeltme insulini yapiyoruz.buda oglumun kan sekerini duzeltiyor.KH yi ogrenmenin. faydasi diye dusunuyorum.:-)

  2. Bizim hiperglisemi aşamalarımız;
    1- Önce derin bir offf(ben söylerim oğluma duyurmadan)
    2- düzeltme olarak 2 ünite humalog
    3- su içirmek sakinleştirmek, kucağa al ya da oturtmaya çalışmak
    4- düzeltmeden 1 saat sonra tekrar ölçüm
    5- genelde normal bir seviyeye düşüyor
    6- akla gelen umutlar, geçecek bu günler, güzel günler yakın demek…. ama içte sıkıntılar da yok değil…

  3. Bizde 400 lerde mecburen ara insülin yaparak mudahele ediyoruz.Yemek saatinde yüksek cıkmıssa da insulini ölçüme göre fazlalastırarak yapıyoruz…

  4. Ben de çok yüksek değilse yürüyüş, maden suyu veya su içiyorum. Yürüyüş yapıyorum. Ama 300 lerde ise 2 ünite novorapit yapıyorum. Maden suyu bende etkili oluyor 🙂

  5. yükseldimi çok geç düşüyor düştümü geç yükseliyor bunun bir ortasını bulabilsek ama düşünce meyvesuyu içiyosun on dakika sonra bakıyorsun 115 sabahta olmuş 180

  6. Ek doz hayat demek, bu siteyle tanışmadan önce ek doz ne bilmiyordum öğrendikten sonra daha bir rahatladık,uygulayana kadar defalarca Esra Hanım’ı aradığımı bilirim.Yani bizde şekerimiz yüksek olduğunda ek doz yapanlardanız.

  7. kesinlikle ilk önce düzeltme dozunu belirlememiz gerek kafadan 2-3 ünite yapmamalıyız her kişide 1 ünite insülin şekerimizi kaç değer düşürür doktorumuz bunu hesaplayıp bize söylüyor zaten o degere göre hesabı yapıp düzeltme dozumuzu yapmamız gerek bence kı ben oyle yapıyorum ve dinleniyorum

  8. 90 dan sonraki her şeker yüksekliğinde bir ünite artırılıyor bize üniversite hastanesinde bunu söylemişlerdi genelde yükseldiği zaman doksandan sonraki her yüksek değerde bir ünite artırıyorum. gebelikten dolayıda son birkaç gündür sabah şekerleri yüksek geliyor 180 gibi sabahki yüksek gelincede geceyi artırıyorum

    • Nehir Hanım Merhaba,

      Lantus hemen etki yapmaz ki! Sizin kıa etkili insülin yaparak kan şekerini düşürmeniz lazım. Ve mümkünse yapacağınız ek dozun kan şekerini 180 mg/dL’nin altına düşürmemesi lazım.

      sevgiler

  9. Herkese Merhaba,

    Öncelikle tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

    Kan şekerimiz gün içerisinde yüksek iken İDF (İnsülin Duyarlılık Faktörü) yani 1 ünite kısa etkili insülinin kan şekerimizi kaç mg/dL düşürdüğünü biliyorsak kan şekerimizi ortalama 110 mg/dL’ye düşürmek için kaç ünite ek doz yapacağımıza karar vermeliyiz. Örneğin kan şekerimiz 250 mg/dL çıkmış olsun. 1 ünite insülin kan şekerimizi 40 mg/dL düşürsün. 110 mg/dL’ye düşürmek için kan şekerimizi ortalama 3 ünite ama pompa kullanıcıları 2.8 ünite insülin yapabilir. Ancak bu kan şekerini gece yakalamışsak bu sefer kan şekerimizi düşüreceğimiz değer 180 mg/dL olmalıdır. Zira gece salgılanan hormonlar ve yapılan ek doz insülin sebebiyle kan şekerimiz daha da düşerse hipoglisemi riski ile karşı karşıya kalırız.

    İDF ile ilgili http://www.diyabetimben.com/idf-ve-karbonhidrat-insulin-orani-hesaplamalari-2/ linkindeki yazımızı okumanızı öneririm.

    Ama unutmayın. Kan şekerimiz 200 mg/dL’nin üzerindeyse koşmuyoruz, yürümüyoruz, hoplayıp zıplamıyoruz, merdiven inip çıkmıyoruz. Yoksa kan şekerimizi düşürmeye çalışırken daha da yükseltebiliriz.

    Ek doz insülini İDF oranımıza göre yapıyoruz. Bol su içip idrara çıkıyoruz. Böylece keton oluşumunu da idrara çıkmakla önleyebileceğiz ya da keton oluşmuşsa idrar ile atacağız.

    Kafamıza göre yaptığımız her doz insülin bizi hipoglisemi ile karşı karşıya bırakır. Bu sebeple doğru dozda insülin önemlidir. Unutmamak lazım ki; tip-1 diyabet=matematiktir 🙂

    sevgiler

  10. Bize öğretilen ölçüm 250 ve üzerindeyken(2 kere üst üste 250 ve üzerinde çıkmışsa) KETON VARSA; kilosuyla orantılı düzeltme insülini yapmak.Oğlum 17 kg yani 1.5-2 doz insülin yapılmalı.Bol su içilmeli;hareket edilmemeli.Keton yoksa düzeltme dozu yapmıyoruz,yanlış mı?

    • Beyhan Hanım Merhaba,

      Doktorunuzun dedikleri daha önemli olan çocuk ya da yetişkin farketmeden söylüyorum. Her bireyin 1 ünite insülin ile kan şekerinin ne kadar düşeceği ortalama olarak bellidir. Ve düzeltmeler buna göre yapılır. Sadece yetişkin ve çocuklarda bu dozu hesaplama yöntemi farklılık gösterebilir.

      Keton yoksa sadece su ile kan şekerini düşürmeye çalışmayı ilk defa sizden duydum. Keton olup olmadığını ancak keton çubuklarıyla test edersiniz. Bazen kan şekeri 400 olsa bile keton olmayabiliyor. Bu durumda bile sadece su ile kan şekeri düşmez. Düşemez.

      sevgiler

  11. Esra Hanım
    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Biz marmarada eğitim aldık.Orada bize verilen kitapçığa tekrar baktım;dediğim gibi keton varsa ek doz insülin yapılır diye yazıyor. Yoksa ,normal insülin dozu arttırılır diyor.biz de öyle yapıyoruz. Ketona ölçüm çubuklarıyla bakıyoruz.İlk kontrolde bu konuyu bir daha soracağım özellikle Serap hocama. Şimdi çelişkiler yaşıyorum.Su içirerek düşürmek değil söylemek istediğim;keton varsa idrarla atmak..

    • Beyhan Hanım,

      Şimdi daha net oldu. Su içmemizin amacı keton oluşmuşsa ketonu idrar yolu ile atmak. Yani şekeri düşürmek değildir. Bu konuda aynı noktadayız.

      Aslında Serap Hanım’ın ve sizin uygulamanız doğru. Serap Hanım konusunda oldukça başarılı bir doktor.

      Genelde 250 mg/dL üzerindeki kan şekerlerinde keton oluşur. Ben hiç keton bakmadım. Bakmıyorum da. Kan şekerim ortalama olarak 250 mg/dL’nin üzerindeyse ben de ek doz insülin ile araya giriyorum. Ama dediğim gibi keton var mı yok mu hiç bakmadım.

      Ancak kan şekeri yüksek olduğunda keton çubuklarında keton çıkmıyor. Peki bu durumda yine ek doz yapıyor musunuz? Bu vereceğiniz cevap konuyu daha da netleştirecek.

      sevgiler

  12. Esra Hanım
    Çok teşekkürler,içimi bir nebze rahatlattınız. Şu ana kadar 300 leri hiç görmedik.en azından insülin yapma saatlerimiz dışında. O zaman zaten dozu fazlalaştırıp yapıyoruz.Örneğin dün akşam yemeği öncesi240 idi. 1 yerine 1.5 ünite yaptık 82 ye düştü.tokluğu yüksek çıktığında ketona bakıyoruz;ama idrarda çıkmıyor diyorsunuz; çıkmadığı halde olabilir mi?Çıkmayınca ek doz yapmıyoruz.sonraki ölçüm saatinde baktığımızda da makul bir sonuç çoğunlukla çıkıyor.O zamanda şöyle düşünüyoruz:hızlı etkili insülin 2 saatte max etkigösterir biz enjeksiyonda aynı bölgeye mi yaptık dağılma hızını azalttık.Buna dikkat ediyoruz ama oğlumuz sadece kolundan izin verdiği için olabilir diye dşünüyoruz.

    • Beyhan Hanım Merhaba,

      Tokluk yüksek çıktığında karbonhidrat/insülin oranını değiştirmek lazım. Zira her gün her gün böyle yüksek çıkıyorsa tokluklar burada bir sorun vardır. Ve karbonhidrat/insülin oranı değişmelidir.

      Ana öğünler öncesi yüksek çıkıyorsa yükseği düşürmek için ek doz insülin yapmalıyız. Keton olsun ya da olmasın. Ancak kan şekeri 300, ketona baktınız ve çıkmadı. O zaman ek doz insülin yapmamak yanlış. Yapmanız lazım. Zira bazen kan şekerimiz yüksek gittiğinde ve idrarda keton baktığımızda keton çıkmayabiliyor. Bence bunu Serap Hanım’a sorun. Burada bir yanlış anlaşılma olmasın derim.

      Sürekli aynı yere enjeksiyon yapmak ise OLMAZ. OLAMAZ. Popo, bel, göbek, baldır. Birçok yer var. Ve alıştırın çocuğunuza. Alıştırmazsanız kan şekeri böyle dengesiz gidecek. Aynı yere enjeksiyon yaptığınızda insülin dağılmayacak. Ve orta vadede beklemediğiniz şeylerle karşılaşacaksınız. Lipohipertrofi gibi. Lütfen bloğumuzdaki http://www.diyabetimben.com/insulin-tedavisinde-enjeksiyon-yontemi-hakkinda-bolum-13/ linkindeki yazıyı ve içerisindeki linkleri okumanızı öneririm.

      sevgiler

  13. Esra hanim merhaba ,
    Oglumun tokluk degerleri yuksek cikmaya baslamisti 2 ay evvel insulin /karbonhidrat degerlerini degistirsekte olmadi.Dediginiz gibi surekli ayni yere bacaklara yapmistik enjeksiyonu.suan popo,bacak ,kol yapiyoruz her sey normale dondu.bu arada pastayi 50gr:30cho seklinde yedirecegiz ogluma hafta sonu :)bakalim sonuc nasil olacak.
    sevgiler selamlar.

  14. Beyhan Hanım,
    Keton çıksın veya çıkmasın şeker yüksek ise mutlaka ek doz yapmalısınız.Bende korkuyordum sizin gibi, yazın Öyküm Hanım ile görüşmüştük şeker yüksek ise demek ki vücudun insüline ihtiyacı var ek doz yapmalısın demişti.O günden sonra daha rahatladık,tabi ek dozu da abartmamak lazım fazlası zarar.

  15. Esra Hanım,Tuba Hanım
    Teşekkürler önerileriniz için.Gerçekten korkuyordum araya girmeye.Çünkü insülin dozları arasında en az 4 saat olmalı diyordu uzmanlar.
    Esra Hanım; öneriniz ile dün oğluma bacaktan yapmaya başladım ikna edip…Çok rahatladım, teşekkürler. Ne sıklıkta değiştirmeliyim enjeksiyon yerlerini?
    Dilek Hanım, pastanın sonucunu paylaşmanızı mutlaka bekliyorum;bizim doğum günü de yaklaştı.

  16. Beyhan Hanım,
    Ben Yağız’a sabah sağ kol yaparsam,öğlen göbekten,akşam sağ bacak, gece kalça sürekli değiştiriyorum.Hiç bir yerinde beze olmadı.Hastane de biriyle tanışmıştım oğlu sürekli kollarına yaptırıyor muş yumurta şeklinde bezeler oluşmuştu ve zannedersem geçmiyor kalıcı diye biliyorum.

  17. Tuğba Hanım Merhaba
    Bize diyabet hemşire miz eğitim verirken enjeksiyon yerlerinin değiştirme sıklığını; 2-3 gun sağ bacak,2-3 gün sol bacak 2-3 gün sag kol…. şeklinde degistirmemizi söylemişti. Sebebi ise kaslara belli bir süre dinlenme süresi vermek.

  18. esra hanım bize doktorum üç gün sağ koldan 3 gün sol koldan 3 gün sağ bacaktan 3 gün sol bacaktan söylemişti ama ben bacaktan vurduğum zaman iğnenin etkisi hiç olmuyormuş gibi şeker 180 civarı 200 civarı geliyor

  19. Herkese Merhaba bizde haftada dönüşüm yapıyoruz 1 hafta sağ kol 1 hafta sol kol 1 hafta sağ bacak 1 hafta sol bacağa yapıyorum göbeğimin 2 etrafını da kullanıyorum kalçama da lantusu yapıyorum.

  20. Merhaba Hatice Hanım,
    Biz 1,5 senedir böyle yapıyoruz.Bir sorun yaşamadık sağ kol ,sağ bacak, sol kol, sol bacak ,sağ kalça ,sol kalça ,göbek ve alanlar çok geniş bilmiyorum yanlış mı yapıyorum.Benim gibi yapanlar var mı lütfen yazsınlar.

  21. Tuğba Hanım, Hatice Hanım Merhaba,

    Aslında her ikinizin de yaptığı doğru. Önemli olan ya aynı bölgede yani kolda rotasyon yapmak ya da rotasyonu bölge değişikliği olarak yapmak.

    Yani kolca saat yönünde yer değişimi yapmak da bir yöntem ya da bir enjeksiyonda kol, diğerinde göbek kullanmak da bir yöntem.

    İkinizde doğru yapıyorsunuz. Boşa endişelenmeyin.

    sevgiler

  22. herkese merhabalar, son zamanlarda şekerim her akşam saat on gibi yükselmeye başlıyor. 400 leri bile buluyor. akşam yemeğini 6 gibi yiyiyorum saat dokuza kadar da hiç bir problem yok sonra yavaş yavaş yükselmeye başlıyor. sebebini bir türlü anlayamıyorum. aklıma iki sebep geldi sınava hazırlanıyorum stresten dolayı yükseliyor olabilir mi ya da insülinlerimi mi değiştirmem gerek? levemir ve novorapid kullanıyorum. lütfen bir şey söyleyin bana bu durum canımı çok sıkmaya başladı…

    • Kübra Hanım Merhaba,

      Akşam 6’da yemek yiyip saat 10 da yükselen bir kan şekeriniz varsa akşam yemeğinizde bir sıkıntı olabilir diye yorum yapabilirim. Yağlı ve proteinli öğünlerden sonra kan şekerimiz 3-4 saat olduğundan fazla yükseliyor. Böyle bir durum olabilir mi?

      sevgiler

      • ya bilmiyorum onu hiç düşünmemiştim çünkü karbonhidrat ve yağa dikkat ediyorum da proteine pek dikkat etmiyorum. yanlış mı yapıyorum acaba…bu arada teşekkür ederim zaman harcayıp yardımcı olduğunuz için.:)

  23. benimde her akşam araöğünden sonra 100 olan şeker sabah 150yi geçik şekilde çıkıyor ve bazen 200 ü buluyor ve bu durum yüzünden gece humulin nnin yanında novorapitten 4 ünite yapıyorum hamileyim diyemi böyle anlayamadım doktora söyledim meyve yemicen dedi meyvede yemiyorum sadece süt içiyorum araöğünde

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: