Hipoglisemi Anları için Hipoglisemi Tedavisinde ’15 Kuralı’ başlıklı yazımızda kan şekeri düşükken, kan şekerini yükseltmek için nasıl yollar izlememiz hakkında önemli bilgiler vermiştik.
Hipoglisemi anlarında çoğunlukla aklımız başımızda olmuyor. Bu bir gerçek. Ama aklımız başındaysa kan şekerimizi düzgün bir şekilde yükseltmeye çalışmalıyız 🙂
Peki kendimizce doğru gördüğümüz ancak hipoglisemi anlarında yapmamamız gerekenleri biliyor muyuz?
- Her hipoglisemi anında Glucagen Hypokit kullanılmaz. Genelde baygınlık derecesinde hipoglisemi anındaysak yanımızdaki kişiler bizim ayağa kalkmamız ve kendimizi toparlamamız için Glucagen Hypokit yapar.
- Hipoglisemi esnasında yağlı besinler yenilmemelidir. Çünkü yağlı besinler kan şekerimizi hızlıca yükseltmez. Yani bi paket Çizi, Negro gibi paketli ürünler o anlarda pek bi işe yaramaz.
- Hipoglisemi sonrasında hemen yemek yenilecekse insülini ya yemek yerken ya da yemek bittikten sonra yapmalıyız. Yani her yemek öncesinde yaptığımız gibi insülini yapıp bekleyip ve sonrasında yemek yememeliyiz. Aksi durumda hipoglisemik halimizi daha sıkıntılı hale getiririz.
- Hipoglisemiyi tedavi etmek için gerekenleri yaptık. Ancak kan şekerimiz 80 mg/dL’nin üzerine çıkmadan yemeğe başlamamalıyız.
- Hipoglisemiyi tedavi ederken çikolata ve çikolata içeren besinler yenmemelidir. Çünkü çikolata kana 40. dakika itibarıyla girmeye başlar. Ama biz hipoglisemi anında kan şekerimizi hızlıca yükseltmek istiyoruz. Çikolata ve çikolata içeren besinler tüketirsek kan şekerimiz hızlıca yükselmez.
- Kan şekerim düştü, fırsat bu fırsat ve canım ne istiyorsa yiyeyim diyenlerdenseniz vah halinize 🙂 İşte o an gözünüz dönmüşse ve ne bulursanız yiyiyorsanız kan şekeriniz ciddi anlamda yükselecektir. Yüksek çıktığında da ahlanıp, vahlanmayın 🙂 Bunu siz istediniz 🙂
- Hipoglisemi anında doğru müdahale yaptınız. Ancak kan şekeriniz tahmininizden daha fazla alıp başını gitmişse ‘kan şekeriniz rebound’ yapmıştır. Çünkü pankreasımızın beta hücreleri sıkıntılı olurken aynı zamanda karaciğerimizin glükoz salgısı da sıkıntılıdır. Karaciğerimiz hipoglisemi anlarında kan şekerini yükseltmek için kana glükoz vermeye başlar. Böylece kan şekeri yükselir. Glükoz salgımızda da sıkıntı olduğu için bu yükselme bazen oldukça fazla olabilmekte. İşte buna ‘rebound’ etkisi denir.
- Biliyorum. O anlarda aklınız başınızda değil ve ne yediğinizin farkında bile olmayabilirsiniz. Ama aklınız başındaysa lütfen Hipoglisemi Tedavisinde ’15 Kuralı’ yazısı aklınıza gelsin.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
Bünyamin Yilmaz Şu çizimler bak arkadaş ya ancak bu kadar komik anlatilabilir Hipoglisemi smile ifade simgesi )))
Elif Çavuş Taşkıran Oğlum tip 1 malesef özlediği yiyecekleri istiyor ben itiraz edice çok sinirleniyor ve onu anlamadigimi söylüyor ama genelde süt iciriyorum doktoru bunu söylemişti ila ekmek yemek istiyor çok zorlaniyoruz
Esra abla, aynı gün hiperglisemi yaşıyorsak 5 6 saat sonra hipo oluyor. Yada önce düşükse 3 5 saat sonra yüksek çıkıyor 14 yıllık diyabetliyim haftada 2 3 gün böyle oluyor. Herhangi bir zarar verir mi ? 3 aylık kontrolüm yeni yaptırdım doktora sormayı unuttum. Mutlaka bilginiz vardır diye düşünüyorum
Kaptan Tsubasa (Halen alışamadım bu şekilde hitaba 🙂 ),
İşte o hipoglisemi ve hiperglisemileri az yaşıyor olmak lazım. Haftada 2-3 sefer oluyorsa o bir sorundur. Ve çözmek gerekir. Ayda-yılda 1-2 deseydin sorun olmazdı ama sıklıkla olan şey her zaman sonunda sorun yaratır.
Güzin Abla gibi bitirdim cevabın sonunu ama olsun 🙂
sevgiler,
[…] Hipoglisemi Anları İçin Önemli Öneriler […]