i-Pankreas Diyabeti Düzenliyor Haberi Hakkında

Haberler&Gelişmeleri-Pankreas Diyabeti Düzenliyor Haberi Hakkında

insulinSizlerle aşağıda Türk basınında oldukça yer alan bir haberi paylaşacağım. Ama maalesef basında söz edildiği gibi olmadığını da sizlere anlatacağım.

Haberde bu çalışmanın içerisinde tek Türk doktordan olduğu bahsediliyor. Ancak Sayın Betül Hatipoğlu bu çalışmanın içerisinde değil.

Bugün hızlıca Betül Hanım ile iletişime geçtik. Mailleşmemizde cümlelerini olduğu gibi sizlerle paylaşacağım. ‘Maalesef Turk basini yalnis yorumlamis, benim arastirmayla direk ilgim yok, sadece “expert opinion”  (uzman görüşü) olarak buradaki basin benimle konustu,  genelde boyle arastirmalar yayinlaninca, Amerika basini arastirmada yer almamis bir uzmandan bilgi aliyor ki tarafsiz olsun diye, Turk basini bunu yanlis yorumlamis sanirim.’

Araştırmada yer almasa da Betül Hanım ile bir Skype görüşmesi yapmayı planlıyordum. Bu çalışma ile ilgili görüşlerini ve tip-1 diyabet dünyasında neler olduğunu bizlere anlatmasını rica ettim. Olumlu geri dönüş yaptı. 19 Haziran Perşembe günü Türkiye saati ile 15:30’da Skype görüşmesini yapacağım. Yine görüşmeyi yaptıktan sonra sizlerle video olarak paylaşacağım.

Aynı zamanda Betül Hanım 26 Temmuz’da İstanbul’da olacak. Ve ortalama 1 ay kadar kalacak. Kendisi ile yüzyüze tanışma fırsatım olacak.

Şimdi gelelim Türk basınında yer alan ve kısmi olarak yanlış habere 🙂

Diyabet hastaları için geliştirilen ve iPhone akıllı telefon uygulamasıyla çalışan yapay pankreas, Tip 1 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini başarıyla düzenledi.

ABD’de Massachusetts Genel Hastanesi ile Boston Üniversitesi’nin işbirliği ile yürütülen çalışmalarda, iPhone uygulamasıyla çalışan bir yapay pankreas, Tip 1 şeker hastaları için büyük umut oldu. Çalışmalar, yarısı kadın yarısı erkek, toplam 32 Tip 1 diyabet hastası üzerinde yapıldı. Bir iPhone 4S modeli akıllı telefona iliştirilmiş glukoz izleme aygıtı, iki küçük pompa ve insülin ile glukagon sıvıları için haznelerden oluşan sistem, hastalarda şeker seviyesini başarıyla düzenledi.

EKİPTEKİ TÜRK

Cihazla ilgili The New England Journal of Medicine dergisinde bir makale yayımlandı. Deneyi yapan ekibin başındaki Dr. Steven J. Russell, “Sistemin genel kullanımıyla ilgili gerçek bir teste ihtiyaç var. Bu cihazı insanlara verip kendi kendilerine kullanmalarını sağlamalıyız” dedi. Yapay pankreas, tıp dünyasında da heyecan yarattı. Cleveland Kliniği uzmanlarından Dr. Betül Hatipoğlu, Tip 1 diyabet hastaları için her gün kan şekeri ve insülin seviyelerini birkaç kez ölçme zorunluluğunun, bu uygulamayla tarihe karışabileceğini söyledi. Yale Üniversitesi Diyabet Merkezi’nden Dr. Kevan Herold da, çalışmanın diyabet hastalığı tedavisinde en büyük zorluklardan bazılarına çözüm getirdiğini kaydetti. Tip 1 diyabet hastalarının kendilerine günde iki veya daha fazla insülin enjekte etmesi gerekiyor. Aynı zamanda iğne yoluyla aldıkları kan örneklerini de test ederek kan şekeri düzeylerini günde birkaç kez izlemek zorundalar.

NASIL ÇALIŞTI

Diabetes Bionic PancreasSİSTEMDE, glukozu ölçmek için hastanın karın derisi altına bir sensör yerleştiriliyor. Sensör, verileri akıllı telefona geçiyor. Telefondaki yazılım her beş dakikada bir gerekli insülin ve glukagon dozunu hesaplıyor. Yine karında deri altına yerleştirilen iki küçük tüp vasıtasıyla, gerekli miktarda ilaç otomatik enjekte ediliyor.

(İçerik Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/26625426.asp, Görsel Kaynak: http://nypost.com/2014/06/16/bionic-pancreas-promises-diabetics-life-without-insulin-shots/)

 

9 YORUMLAR

  1. ”iki küçük pompa ve insülin ile glukagon sıvıları için haznelerden oluşan sistem, hastalarda şeker seviyesini başarıyla düzenledi.” şeklinde veriliyor haber. Bence bu büyük bir başarı. Henüz araştırmalar elbette bitmemiş ama insan denekler üzerinde denenmeye başlamış olması ve ilk sonuçlarında bu kadar başarılı olması güzel bir haber. Sonuca hızlıca yaklaşıldığını düşünüyorum artık.
    Saygılar.

  2. Esra Hanım sabah eşim aradı ve dünkü hürriyet gazetesinde iphone ve tip 1 diyabetle ilgili haber olduğunu ve internetten araştırmamı istedi. Bende kendisine öyle bilgilere güvenmediğimi konu ile ilgili mutlaka Esra hanım bir araştırma yapar ve doğru bilgileri bizimle paylaşır demiştim. Teşekkürler, paylaşımınız için:) Sevgiler.

    • Aysun Hanım,

      Fırsatı hiç kaybetmedim 🙂 Sağolsun Betül Hanım da olumlu yanıt döndü. Yarınki Skype görüşmesini müthiş bir heyecanla bekliyorum.

      sevgiler

  3. esra hanım bişey sorabilirmiyim mesajım neden yayınlanmıyor acaba konu acmak istiyorum insanların faydalanması için ama mesajım yayınlanmıyor 🙁

    • Yusuf Bey,

      Bahsettiğiniz konunun bu yazı ile ilgisi yok. Serbest Kürsü yazımıza zaten yazmışsınız. Bu sebeple bu başlık altında yorumunuzu yayınlayamıyoruz.

      Yarın ana sayfada yazı olarak yayına alacağım. Yarını beklerseniz sevinirim.

      Sevgiler

      • teşekkürler esra hanım ben altına yorum olarak bilgilendirme yaptım onuda onaylarsanız sevinirim:) bu arada bu çalışma ile ilgili bi skype görüşmesi paylaşmanızı bekliyorum heyecanla 😀

  4. Benim bilgili şekerdaşlarıma bi sorum olacak bir sene önce huzursuz bacak sendromum başladı iki üç ay çektim bacaklarımda inanılmaz bir hassasiyet dokunamama yanma ve iğne gibi batmalar oluyodu sonra emg çektiler bir sorun çıkmadı doktor burda bi sorun çıkmaması bu rahatsızlığının olmadığı anlamına gelmez dedi ilaç yazdı pexzola ve tchoid (adını yanlış yazmış olabilirim) kullandım bir iki ay kadar ve geçti kaşınma hissi batmalar yanmalar ve gece rahat uykuma geri kavuştum derken aradan bir sene geçti ve şimdi tekrar aynı şeyi yaşıyorum :(( var mı aynı durumda olan tedavi olan bi çare bilen lütfen yardımcı olun (hba1c m 6.3)

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: