İki Yeni Kansız Şeker Ölçüm Sensörü ‘Accu-chek Insight ve POCTech’

Haberler&Gelişmelerİki Yeni Kansız Şeker Ölçüm Sensörü 'Accu-chek Insight ve POCTech'

İki Yeni Kansız Şeker Ölçüm Sensörü ‘Accu-chek Insight ve POCTech’

Bu sene EASD’deki her yeni teknoloji bana göre ya birbirinin çakması ya da ciddi bir esinlenme 🙂 Dünkü yazımızı İki Yeni İnsülin Pompası: ‘Kaleido ve Cellnovo’ hatırlarsınız.  İnsülin pompalarından bahsetmiştik. Omnipod’a benzeme çabası olarak görünmüştü bana. Bugünkü yazımda da sizlere İki Yeni Kansız Şeker Ölçüm Sensörü ‘Accu-chek Insight ve POCTech’ hakkında bilgi vereceğim.

POCTech Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü

Bu yazıda bahsedeceğim POCTech sensörü de bana Dexcom’u çağrıştırıyor 🙂 Çinli bir firma 🙂

POCTech sensör sürekli glikoz ölçüm sistemi. Her 3 dakikada 1 şekeri ölçüp ekranda gösteriyor. 10 dakikada 1 de sistem kendi kendini, doğru ölçüm yapıp yapmadığı konusunda kontrol ediyor. Her 3 dakikada şeker ölçümü yaptığı için günde 480 kez ölçüm yapıyor bu sistem ve hafızasına kayıt ediyor.

Normalde cilt altı sıvısının şeker değeri kan şekerinden 15-20 dakika geç yükselir. Bu tarz sensörler genelde 15-20 dakika önceki şekeri gösterir. Dexcom bu süreyi 5 dakikaya indirmişti. Ama POCTech’in sitesinde bu konuyla ilgili bilgiye maalesef ulaşamadım.

POCTech’e yemeklerinizde, aktivitenize ve insülin dozunuza kadar her türlü veriyi kayıt edebiliyorsunuz. Sistem size bunu bir rapor olarak da sunuyor.

Daha detaylı bilgi almak isterseniz http://www.poctechcorp.com/en/contents/268/5682.html linkini inceleyebilirsiniz.

poctech-2  poctech

 

Roche Insight Sürekli Glikoz Ölçüm Sensörü

Aslında en heyecan verici haber Roche’un Accu-chek Insight adındaki sürekli glikoz ölçüm sistemiydi. Roche’un glükometreleri hepimizin tecrübe ettiği gibi oldukça iyi çalışıyor. Sensör teknolojisi de iyidir diye düşünüyoruz 🙂

roche-insight-3Bu arada Roche Accu-chek Insight ürünü pre-lansman olarak EASD’de görücüye çıktı. Yani lansman öncesi lansman. Şu an için Roche Diagnostic Türkiye’nin ürünü Türkiye’ye getirmeye planı yok gibi görünüyor.

2016 yıl sonunda Avrupa’da satışa çıkacağı belirtiliyor. Asıl lansman yapılınca sizlerle bilgi paylaşmaya devam edeceğim.

Teknik detaylarını maalesef pek bulamadım. Yani günde kaç kez hangi aralıklarla ölçüm yapıyor. 15-20 dakika gecikmeli mi gösteriyor sonuçları vs.

 

 

roche-insight-4Sadece sensör değişiminin 7 günde 1 kez yapıldığından ve transmitterın yılda 1 kez değişimi gerektiğinden bahsediyorlar. Bildiğiniz gibi Dexcom’da da transmitterı da yılda 1 kez değişiyor. Çünkü içerisindeki pilin ömrü yaklaşık 1 yıl.

Sadece EASD’deki afişleri ve klinik çalışmalara ulaştım ama çalışma prensibi hakkında pek detaylı bir bilgi maalesef yok. Hoş hemen hemen tüm sensörler benzer prensiple çalışıyor.

Mobil aplikasyondan takip edebiliyor olmak iyi. Yani bu aplikasyon uzaktan da takip yönetimi fırsatı verecek.

roche-4Ama görsellerden gördüğüm kadarıyla sensörün aparatları bana büyük geldi. Özellikle sensörü takmak için kola benzeyen aparat baya büyük görünüyor.

Afişte iOS ile de kullanılacağı yazılmış ama sunum dökümanlarının çoğunda sadece Android sistemler entegre çalışabilmekte diye belirtilmiş. iOS kullanılamıyor olması şaşırtıcı gelmiş katılımcılara 🙂 Ama 2016 yıl sonuna kadar muhtemelen iOS’u da eklerler.

Sunumda kullanılan çalışmalardan birkaçını sizlerle aşağıda paylaşıyorum.

Güvenilir sensörlerle de kıyaslama çalışması yapılmış. Her ne kadar kıyaslama yapılan iki sensörün adı deşifre edilemese de Accu-chek Insight’ın sensör performansı iyi görünüyor.

roche-afis2  roche-afis1

roche-insight-5  roche-insight-2  roche-insight-1

Sensör teknolojisi oldukça hızlı ilerliyor. Türkiye’de bölge ofisleri olan teknolojilerin bizlere ulaşması eminim daha kolay olacak. Ya da Kore ya da Çin gibi yerlerde üretilen teknolojiler de bence Türkiye’ye hızlı girecek. Yakın bir zamanda Medtrum adında bir firma da Türkiye’ye gelip görüşmeler yaptı. http://www.medtrum.com/ linkinden de bu firmanın web sitesine ulaşabilirsiniz. Yama insülin pompasından sürekli glikoz ölçüm sensörlerine kadar birkaç üründe iddiaları var. http://www.medtrum.com/products.html linkinden firmanın diyabetle ilgili ürünlerine ulaşabilirsiniz.

Umarım her yeni teknoloji Türkiye’ye hızla girer. SGK desteği olmasını beklemiyorum. Ama en azından bu tarz ürünlere kolay ulaşıyor olmak lazım.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: