İkinci Yapay Pankreas Onayı Geldi! / T:slim X2™ İnsülin Pompası&Dexcom G6

Haberler&Gelişmelerİkinci Yapay Pankreas Onayı Geldi! / T:slim X2™ İnsülin Pompası&Dexcom G6

İkinci Yapay Pankreas Onayı Geldi! / T:slim X2™ İnsülin Pompası&Dexcom G6

https://www.diyabetimben.com/?s=tandem linkinde Tandem ve https://www.diyabetimben.com/?s=Dexcom+G6 linkinden de Dexcom G6 ile ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Her ne kadar ülkemizde Tandem’in “t:slim” insülin pompası ve Dexcom’un G6 modelinin ülkemizde olmaması üzücü olsa da, tip-1 diyabet yönetiminde daha otomatize sistemlerin hayatlara girmesi umut verici. 

 

FDA, Tandem’in, Control-IQ Hibrit Kapalı Döngü Sistemini Onayladığını Bir Saat Kadar Önce Açıkladı

 

Control-IQ sisteminin bir “kontrolör” olarak, otomatik bir insülin dozajlama/gönderim (Automated Insulin Dosing=AID) sistemiyle birlikte çalışan bu sistemi ilk defa onaylamış oldu.

Bu yapay pankreas; Control-IQ teknolojisiyle birlikte çalışan t: slim X2 insülin pompası ve Dexcom G6 sürekli glikoz ölçüm sisteminden oluşmakta.

Control-IQ’nun algoritması 30 dakika öncesinde verilecek karara dayanıyor. Yani 30 dakika önceden şekerin düşme veya yükselme olasılığına göre t: slim X2 insülin pompasının ne yapacağına karar veriyor (Not: Medtronic 640G ve 670G’sindeki prensip de aynı.).

Control-IQ’nun algoritması yüksek kan şekeri (Kan şekeri 180 mg/dL’nin üstüne çıkacaksa.) esnasında otomatik düzeltme bolusu gönderebilirken, bazal oran modülasyonu şansı da tanıyor. Medtronic 670G’de ise kan şekerinin yüksek gittiği saatlerde, o saatlerde giden bazal insülinin ayarında değişiklik yaratılıyor.

Bu fark önemli. Düzeltme bolusu göndererek şekeri hedef aralığa getirebilen ilk teknoloji olma özelliği var. Bu işlemi de saatte 1 defa olacak şekilde tekrarlayıp tekrarlamayacağına karar veriyor.

Kan şekeri 160 mg/dL’deyken, o saatlerde giden bazal ayarını, şeker daha da yükselmesin diye arttırmaya başlıyor.

Kan şekerinin 110-120 mg/dL‘de kalması için harika bir algoritmanın çalıştığı vurgulanıyor. Ki Dexcom G6’dan alınan sensör glikoz değerinin güvenilirliği de bu algoritmanın mükemmel çalışmasındaki en önemli faktör.

Özellikle Dexcom G6 gibi güvenilir bir sensör teknolojisi ile çalışan bu sistemde parmak ölçümü yapma zorunluluğunda kalmamak mutluluk verici. Ki Dexcom G6 ile, parmaktan şeker ölçümü yapma zorunluluğu da kalkıyor. Ama söz konusu Dexcom gibi güvenilir bir sensör teknolojisi olsa da firma, “Eğer sensörde çıkan değerle bedeninizde hissettiğiniz tepkiler farklıysa mutlaka parmaktan ölçüm yapın!”şeklinde not düşüyor.

Mevcutta T:slim’de yüklü olan Basal-IQ yazılımı bulunmakta. Bu gelişmeyle birlikte T:slim kullanıcılarının, Control-IQ algoritmasına, ücretsiz bir yazılım güncellemesi ile geçebilmeleri de sağlanıyor. Bu da kullanıcı dostu çözüm olması açısından elbette güzel. Takdirlik 🙂

Bu sistemi deneyen diyabetlilerin hedef kan şekeri aralığı içindeki sürelerinin % 11 (% 71’e kadar) oranında arttığını, 70-180 mg / dl arasında geçen sürenin de her gün 2,5 saat daha sürdüğünü görmüşler.

 

HbA1c değerleri ise denemenin başlangıcında 7.4 iken deneme sonunda 7.06’ya düşmüş

 

0,34’lük bir düşüş tespiti olmuş. Matematiksel olarak oran gözümüze az gelebilir ama bu ufacık düşüşler dahi olası komplikasyonları önlemek adına pahada ağır 🙂 Ve dolayısıyla hiperglisemi ve hipoglisemi yaşama sıklığı da azalmış.

Şu an için bu sistemin 6-13 yaş diyabetliler için onaylanmadığını da belirtmekte fayda var. 2020 yaz sonuna kadar da FDA’den bu konuda onay alınması hedefleniyormuş.

 

Son Not

 

Bu tarz giyilebilir ve pankreas gibi düşünebilen diyabet teknolojilerini kullanırken halen çözülemeyen detaylar da var.

  • Karbonhidrat sayımı yapmaya devam.
  • Elimizdeki mevcut hızlı etkili insülinlerin hızı maalesef yeterli değil.
  • Hastalık zamanlarında bu tarz sistemlerin dahi yeterli olamaması söz konusu.
  • Kişiye ve durumlara özel çözüm üretilememesi.

Yıllardır Tandem’i de takip eden bir tip-1 diyabetli olarak bu sistemin Türkiye’ye gelmesi en büyük dileğim. Gelmese bile umarım ulaşma şansımız olur.

 

 

3 YORUMLAR

  1. İş hastalığı tamamen yok etmeye gelince seneler süren çalışmalar ve sonunda ki tuhaf başarısızlıklar iş hastalığı kolaylaştıran ama tamamen yok etmeyip satışa devam eden çalışmalara geldi mi ilaç firmaları çook başarılılar.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: