Pennsylvania Hasta Güvenliği Otoritesi tarafından Devlet Hastanelerinde bir çalışma yapılmış ve ilaç hataları üzerinde durulurken en sık hatalardan arasında insülin dağıtım bulundu. Hastaların yüzde yirmisi eczaneden insülin alırken hastalara yanlış tür insülin verildi, yüzde 18,4’üne yanlış insülin karışımı verildi ve hataların yüzde 17,4 doktor tarafından yazılan reçetenin yanlış okunmasıyla ilgili idi.
Burada karışıklığın oluşmasının temel bir nedeni var: Amerikan Diyabet Derneği göre, (uzun ömürlü, orta, kısa, hızlı etkili ve premix,)mevcutta beş farklı kategoride insülin bulunmaktadır. Ve 5 farklı ana kategorideki insülinlerin 13 farklı türü vardır. Böyle Humalog ve Humulin veya Novolog ve Novolin gibi marka isimlerin kolaylıkla yanlış yorumlanması olasıdır.
Bu çalışmada doktor ve asistanlarına önemli görev düştüğü ve insülin (ler) reçete edilirken hastaya mutlaka insülin tipini ve türüni ve kullanım şeklini detaylı anlatılması gerektiği vurgulanmaktadır. (Kaynak: http://diabeteshealth.com/)
Esra’nın Notu
Bu arada benzer durumlar Türkiye’de de yaşanıyor.
Diyabetli birey eczaneye gittiğinde diyabetli olduğunu öğrenebiliyor. Çünkü eczacıya yazılan ilaçları sorduğunda insülin olduğunu eczanede öğreniyor. Ve hasta gerçekten şok geçiriyor. Benzer bir durumu Eşref yaşamıştı. Bize yorum olarak anlatır.
Ya da insülinin kullanma şekliyle ilgili eğitim verilmediği için eczanede öğretiliyor.
Ya da insülin ne tip olduğu okunamıyor ve eczacı hastanın verdiği bilgilere göre insülinin tipine karar veriyor. E-reçete ile umarım bu sorun biraz da olsa çözülmüştür.
Esra hnm merhaba.Bu bahsetiğiniz durum malesef Cerenin başına geldi.Asistan doktorun yazdığı yanlış ilaç kodu yüzünden kızıma Humalog yerine Humalog miks verdiler ve çok cidi hipolar yaşadık.Yanlış verildiğini kendimiz anladık.Ve birsürü tatsız olaylar devamında prof’un araya girip özür dilemesiyle mecburen sustuk.Ama malesef bir çok hastanın bu tip yanlışlıkları sonucunda hayatlarını kaybediyorlar.
Doğru söylüyorsunuz Yasemin Hanım. E-reçete bir nebze bu tarz aksaklıkları gidermiştir umarım.
Maalesef diyabet konusunda da önemli eğitim ve bilgi eksikliği var.
sevgiler