İngiltere’de Hastaneler, Şekerli Gıdalara ” Şeker Vergisi ” Getirdi

Haberler&Gelişmelerİngiltere’de Hastaneler, Şekerli Gıdalara " Şeker Vergisi " Getirdi

İngiltere’de Hastaneler, Şekerli Gıdalara ” Şeker Vergisi ” Getirdi

Esra’nın Notu: Bu haberde yazılanlar gerçektir. Şaşırmayın. Galiba sorunu temelden çözmek için ” şeker vergisi ” bence harika bir adım.

Ülkemizde ise paketli üretim yapan lider firmaların dikkatini çekmek, obezite, diyabet, özellikle çocuklarda görülen diyabeti vurgulamak adına verilen önerileri dinlemek yerine, ‘tepki’ veren ‘liderleri’ görmekteyiz. Biraz üstü kapalı gibi konuşuyorum ama http://t24.com.tr/yazarlar/sukru-hatun/murat-ulkerin-zenginligi-cocuklarin-obez-olmasi-pahasina-bir-zenginlik-mi,14003 linkindeki yazıyı okumanızı rica edeceğim.

Ülkemizde artan kronik rahatsızlıkkarın önlenmesi, azaltılması yönünde daha ciddi aksiyonların alınması ümidiyle.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ülkede artan obezite sorunuyla savaşmak için hastaneler ve sağlık merkezlerinde “ şeker vergisi ” uygulaması planlıyor.

NHS direktörü Simon Stevens, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada NHS kafelerinde aşırı şekerli içecek ve yiyeceklere yüzde 20 oranında vergi sözü verdi.

Uygulama aşamalı olarak başlayacak ve 2020’ye kadar tüm NHS tesislerinde hayata geçirilecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise ulusal çapta bir şeker vergisinin düşünülebileceğini söyledi.

YILDA 20-40 MİLYON STERLİN GETİRİSİ OLACAK

Simon Stevens şeker vergisinin başta şekerli içecekler için geçerli olacağını, bunun yılda 20-40 milyon sterlin getirisinin olabileceğini belirtti.

NHS direktörü bu ek geliri, kendi 1,3 milyon çalışanının sağlığına harcamak istediklerini belirtti.

İngiltere’de kötü beslenme alışkanlıkları, hayat tarzına bağlı engellenebilir ölümler kategorisinde sigarayı geçmiş durumda.

Ve bu konuda bir önlem alınmazsa, büyük ölçüde bedava olan sağlık sistemine gelecekte, örneğin Tip 2 diyabet gibi hastalıkların artışı ile muazzam bir yük bindirebileceğinden endişe ediliyor.

Stevens “Sadece bu ülkedeki insanların ve çocukların iyiliği değil, aynı zamanda NHS kurumunun sürdürülebilirliği de söz konusu” dedi.

SON DURUM

İngiliz medyasında “ şeker vergisi ” olarak isimlendirilen ek verginin 2018 yılında itibaren uygulamaya girmesi planlanıyor. Düzenlemeye göre 100 mililitrede 5 gram şeker kullanılması durumunda litre başında 18 pens ek vergi uygulanacak.

Toplam 100 mililitrede 8 gram ve üzerinde şeker kullanan içecek üreticilere ise litre başına 24 pens ek vergi getirilecek. Ek vergilerin yürürlüğe girmesinde itibaren 330 mililitrelik bir kutu şekerli içeceğin raftaki fiyatının yaklaşık 8 pens artması bekleniyor.

İngiltere’deki diyabet alanında araştırmalar yürüten “Diabetes UK” adlı sivil toplum kuruluşunu araştırmasına göre şekerli içeceklerin fiyatlarının yüzde 20 oranında artırılması tüketicilerin bu ürünleri daha az tercih etmesine neden olabilir.
İngiltere’den ilk kez uygulanacak olan “şeker vergisinin” şekerli içecek fiyatlarına etkisinin oldukça sınırlı olması beklense de özellikle diyabet ve obezite ile mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Yardımcı kaynak: http://www.londragazete.com

 

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: