İnsülin Alerji Yapar Mı?

Acil Durumlarİnsülin Alerji Yapar Mı?

İnsülin Alerji Yapar Mı?

Diyabetliler (şeker hastalığı) için domuz ve sığırdan insülin (80’lerin ortalarından öncesine kadar) elde edilen günlerde insülin alerjisi nispeten ortak bir olay olmuştu. Rekombinant insan insülin kullanımı yaygın hale geldiğinde ise insülin alerjisi olan insanların sayısı çok azalmıştır.

İnsülin alerjisi şimdilerde nadirdir, ancak ara sıra da olsa görülebilmekte. Herhangi bir alerjik reaksiyon gibi insülin alerjisi de bağışıklık sistemi tarafından insülinin yabancı bir madde gibi algılanarak verdiği tepkidir.

İnsülin Alerjisi Olan Kişilerde Görülen Belirtiler

enjeksiyon bölgesinde, tüm vücudundan, anjiyoödem (deri yüzeyinin altında derinin şişmesi), hatta hipotansiyon, nefes darlığı ve anafilaksi üzerinde yayılan bir döküntü de kurdeşen ya da kızarıklık ile karşılaşabilmekte.

Anafilaksi olarak görülen alerjik reaksiyonda ise boğaz şişer ve nefes alma tehlikeye girdiği için boğulma riski söz konusu olabilir.

Farklı İnsülinler Kullanınca da Alerji Oluşabilir Mi?

Her insülin farklı amino asit, molekül sırası ve kombinasyonu farklı amino asit ve farklı dolgu maddesi içerir. Ayrıca bir insülin alerji yaparken diğer bir insülin yapmayabilir. Bu sebeple sık sık insülin değiştiren bireylerde alerjik reaksiyon görülme sıklığı da artacaktır.

Alerjik reaksiyonlar yaşamınızı tehdit edici olabilir. İnsülin enjekte ettikten sonra farklı bir tepki fark ederseniz mutlaka doktorunuza bunu aktarmalısınız. Tepkiniz çok şiddetli değilse doktorunuza danışarak sadece deneme amaçlı farklı bir marka insüline geçiş yapabilirsiniz.

Ancak durumunuz daha endişe verici olarak nefes almanızı da etkiliyorsa bu durumda alerji testi istenebilir. Böylece az miktarda insülin deri altına enjekte edilir ve derinin vereceği tepki test edilir. Farklı farklı insülinler ile de çapraz testler yapılmaktadır.

Bununla birlikte uzun bir süre boyunca insülin kesilmesi ile bir kez daha alerji uyandırabilir. Bu sebeple insülin kullanımının bu tip durumlarda devam etmesi önemlidir.  Genellikle bir antihistaminik ve steroid grubundan bir ilaç ile, vücudun insülini kabul etmesi başlayana kadar, bağışıklık sisteminin yanıtını engellemek için verilir.  (Kaynak: http://www.diabetesnews.com)

Esra’nın 2017 Kasım Ayındaki Notu

Bayadır alerji hapı kullanmıyorum.

Bir ara ultra hızlı etkili insülin olan FIAsp’ı denediğimde tekrar alerji oldum ve kısa süreli alerji hapı kullandım ama şu an herhangi bir alerji durumuyla boğuşmuyorum 🙂

Bunu da artık insülinimi değiştirmemeye bağlıyorum. Gördüm ki sık insülin markası değişimi vücudumda bir tepki yaratıyor. Artık yıllardır kullandığım Humalog ile daha az alerjisiz günler geçiyorum 🙂

Esra’nın Notu 2017 Şubat Ayındaki Notu

Alttaki tecrübemden de göreceğiniz üzere insülin değişikliği beni baya yormuştu.

İnsülin alerjisinin sebeplerinden biri olan insülin değişiminin getirdiği bir alerji olmuş oldu 🙂

Baktık olmuyor ben tekrar Humalog’a döndüm. Ve tip-1 diyabetimde uzun yıllardır ve ilk kullandığım insüline dönmek insülin alerjimi sona erdirdi 🙂

Uzun zamandır alerji hapı vs kullanmadan tip-1 diyabetli hayatıma devam ediyorum.

Esra’nın 2016 Yılındaki Notu

Hatırlarsanız ben uzun zamandır ya kaşınıyorum ya da vücudumda kabarıklıklar oluşuyor. Gittiğim doktorlar da ya kullandığım B Vitaminine ya da başka ilaçlardan olabileceğini söyledi.

Ancak cuma günü doktorum Gökhan Bey’e bu durumdan tekrar bahsedip ve bacaklarımı gösterince bu galiba insülin alerijisi olabilir dedi. Çünkü ben yıllardır Humalog kullandım. Ve 2013 yılında Apidra’ya geçtim. Apidra’ya geçtikten sonra da bu kaşıntılar başladı.

Gökhan Bey bu kaşıntılar dayanılabilecek ve antihistaminik (standart alerji hapları) ilaçlarla kontrol altına alınıyorsa Apidra’ya devam et dedi. Zira güzel bir insülin olduğunu belirtti. Normalde başka bir ilacın yan etkisini başka bir ilaçla kapatmanın mantıklı olmadığını da söyledi. Kaşıntım oldukça alerji hapları kullanmaya devam edeceğim mecburen 🙂

20 YORUMLAR

  1. merhaba ablacım bılıyosun benımde bi donem boyle sıkayetlerım oldukca fazlaydı hatta aynı donemdı senınle ama suan hıcbır sıkıntım kalmadı ilaçta kullanmıyorum

  2. kendiliginden gecti ablacim apidrayi kullanmayi biraktim ama apidra alerji yapma riski en az olan insulin diye biliyorum insallah seninkide gecer en kisa zamanda

  3. Esra hanim yillarca acrapid kullanirken dogumsonrasi apdraya geçtim ve bende de insulin enjekte olan yerde kizarklik kasinti oluyor Dr um güzel bir insulin old. İçin birakmami istemedi yola devam inş geçer.

    • Gamze Hanım Merhaba,

      Ben de bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta tekrar Humalog’a geçeceğim. 1 hafta bazalları yerine otutturup deneyeceğiz. Umarım eski insülinime geçince düzelir.

      Umarım sizinki de toparlar 🙂

      sevgiler

  4. Benimde oğlum 2 aydır tip1 diyabetli 9 yasında humaolog kullanıyor. İnsülinin alerjı yapabıldıgını bılmıyordum. Kaşıdığı yerlerde kızarıklıklar oluyor. Konuyla ilgili pek bır bılgım yok hemen doktoruna danışacağım sevgiler

  5. bazen benim morarma ve iğneyi yaptığım yerde şişlik oluşuyor ive kaşınıyor ğne uçlarını değiştiğim halde iğne uçlarını bir kez kullanıyoruz

  6. Merhaba arkadaşlar;
    Benim oğlum 5.5 yaşında ocak 2014 te tip 1 diyabet tanısıyla tedaviye başladık.Belli iniş çıkışlarla bir yılı devirdik.Bu yıl yeni bir sorunla karşılaştım. İnsilün bölgelerinde değil ama vücudun belli bölgelerinde kaşıntılar başladı kızarıklık yapıyor.ve kabarıklık oluyor.belli süre sonra geçiyor.Sanırım insülün alerjisi gelişti ne yapmamı öneririsiniz? Acile gidip test yapmalımıyız ne dersiniz?

  7. Bacaklarımda anlayamadığım çok pis kaşıntı oluyor sık sık. İnsülinlerimi şimdiye kadar hiç değiştirmedim. Novorapid kullandım hep. Alerji testi yaptırmalıyım o zaman.

    Sitenin faydası bu işte, önemli fikir veriyorsunuz. Teşekkürler.

  8. NOVORAPİD KULLANIYORDUM APİDRAYA GECİŞ YAPTIM VÜCÜDÜMDA KIRMIZI BEN GİBİ SİVİLCELER ÇIKMAYA BASLADI İNSÜLİN ALERJİSİ OLABİLİRMİYİM DAHA ÖNCE BAŞINA GELEN VAR MI?

  9. Mevcut kullandığım insülinimin dozunu iki katına çıkardılar. Yaklaşık 1 hafta öyle kullandıktan sonra vücudum birçok yerinde şiş, kızarık ve sürekli kaşınan lekeler çıkmaya başladı. Sebebi insülin alerjisi olabilirmi.

  10. Humalog kullanıyorum 6yildir üç doz bı lontus son iki haftadır belli yerlerde şişlik ve kızarıklık oluşuyor sürekli kullandığım insulinim nasıl bı yol önerirsiniz

  11. 2 Novarapid kullanıyordum humolağa döndüm doktorun demesiyle yaklaşık 6 senedir humolog kullanıyorum son 1 senedir vücudumda kızarıklık kabarıklık aşşırı kaşıntı olmaya başladı cidden çok rahatsız edici bir kaşıntı bunun sebebi insülin alejisimidir sizce test ettim yaklaşık 4 5 saat birşey yemedim yemek yedim vs tatlı ufak bişeyler yedim dedim acaba yediğim birşeymi dokunuyor diye insülini vurduktan 1 dakka sonra kaşınmaya başladım.. help me yardım edin…

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: