İnsülin Enjeksiyonu Kasa Yapılırsa Ne Olur?
Bazen uzun etkili Lantuz ya da Levemir’ini yaptınız. Ve aniden şekeriniz 40 lara filan düştü. Ya da yemek yiyeceksiniz ve Humalog, Apidra ya da Novorapid yaptınız. Yemek yemeden ya da yedikten hemen sonra şekeriniz pat diye düştü. İşte bunlardan birini yaşarsanız yanlışlıkla kas dokuya insülin yapmış olma ihtimalinizi düşünmelisiniz.
Aslında doğru kalem iğne boyu ve doğru insülin enjeksiyonu yanlışlıkla insülin enjeksiyonu yapılmasını engeller. Bu sebeple tip-1 diyabet tanısı alındığında diyabet eğitimini de çok iyi almak lazım.
Uzun (Lantus, Levemir) ya da hızlı etkili (Humalog, Apidra, Novorapid) insülinlerden hangisini yaparsanız yapın kasa denk gelirse aniden ve yoğun hipoglisemi yaşarsınız.
Kasa yanlışlıkla insülin yaptığınızda hızla hipoglisemi yaşayıp ardından da hiperglisemilerle karşılaşacağınızı unutmamanız lazım.
Kas içi enjeksiyon riskine dikkat edilmelidir!
Kas içi enjeksiyon, insülinin hızla dolaşım sistemine geçmesi nedeniyle kan şekeri düzeylerinde büyük oynamalara neden olur. Potansiyel olarak hipoglisemi riski yüksektir. Ayrıca kasa enjeksiyon yapılması sıklıkla acı verici olup, kas içi kanamaya yol açabilir.
Kas içi enjeksiyonla, regüler (kristalize) insülin yaklaşık 15-30 dakika içinde zirve yapar ve yarılanma ömrü 50 dakikaya düşer, hipoglisemiyi hiperglisemi takip edebilir.
Deri altı enjeksiyon ile regüler insülin daha geç (90 dakika) zirve yapar ve aktivitesi daha uzundur.
Uzun etkili analogların kas içi enjeksiyonlarından, ağır hipoglisemi riskinden ötürü kaçınılmalıdır. Uzun etkili analogların enjekte edilmesinden sonra fiziksel aktivitelere katılan hastalar da hipoglisemi konusunda uyarılmalıdır.
Hızlı emilim ve ciddi hipoglisemi ile sonuçlanabileceğinden NPH’nin kas içni enjeksiyonundan kaçınılmalıdır.
Hızlı etkili analoglar kas içi yolla verilmemelidir. Çalışan kaslardan emilim araştırılamamıştır.
test