Bölgeler Arası Rotasyon
Aynı saate aynı bölgenin kullanılması en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bu yöntemde her bir enjeksiyon zamanı için bir bölge belirlenir (örneğin; sabahları karın, öğlenleri kol, akşamları uyluk ve yatma zamanında kalça gibi) ve her gün bu kural tekrar edilir. Kalça kullanılmayacak ise yatmadan önce yapılan insülin de uyluktan yapılabilir.
Eğer günde tek doz ya da iki doz insülin kullanıyorsanız enjeksiyon bölgenizi haftalık değiştirebilirsiniz. Bu enjeksiyon yönteminde enjeksiyon bölgesini bölerek kullanmak oldukça önemlidir. Örneğin karın bölgesini dörde bölerek her hafta bu bölünmüş alanlardan biri içerisine enjeksiyon yapılması ve saat yönünde ilerlenmesi önerilir. Böylece 4 hafta sonunda tekrar başlangıçtaki alana gelindiğinde bu alan tamamen iyileşmiş olur. Aynı zamanda enjeksiyon bölgelerinin sağ ve sol taraflarının dönüşümlü kullanılması gerekir (örneğin; önce sağ sonra sol kol, önce karnın sağ tarafı sonra sol tarafı gibi).
Kaynak: BD Hasta Rehberi 2015
Bu rehber aşağıda isimleri yer alan dernek ve kuruluşların koşulsuz katkılarıyla insülin kullanan tüm diyabetli bireylerin hizmetine sunulmaktadır.
Turkiye Diyabet Vakfı
Turk Diyabet Cemiyeti
Cocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği
Cocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği
Diyabet Hemşireliği Derneği
Turkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği
Metabolik Sendrom Derneği
Turk İc Hastalıkları Uzmanlık Derneği
Tip1 Diyabetliler Derneği
Diyabetle Yaşam Derneği
Becton Dickinson Diyabet Bolumu
Dernekler adına rehbere destek verenler:
Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Şukru Hatun, Prof. Dr. Hulya Gunoz, Prof. Dr. Sait Gonen, Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Serhat Unal, Esra Avcı, Emine Alemdar