İnsülin İğnesinden Kurtaran Akıllı Bant
Esra’nın Notu: Facebook üzerinden takip ettiğim Insulin sayfasında diyabetliler (Şeker Hastalığı) için dün gördüğüm bir haber dikkatimi çekmişti ama tatilde olduğumuz için çevirememiştim. Bugün Türk basını yayınlamış. Haberin asıl kaynağı: http://m.medicalxpress.com/news/2015-06-smart-insulin-patch-painful-diabetes.html
Facebook’ta Insulin sayfasını takip etmek isterseniz: https://www.facebook.com/pages/Insulin/39431896311?fref=ts
Unutmadan; daha hayvan deneyleri yapılmakta. Dolayısıyla hemen yarın çıkacakmış gibi hayale kapılmanızı istemem. Önümüzde çoooook uzun bir yol olduğunu söylemem gerekiyor.
İnsülin İğnesinden Kurtaran “Akıllı Bant”
Madeni para büyüklüğündeki bant, ihtiyaç halinde otomatik olarak insülini serbest bırakan 100’den fazla kirpik kadar ince iğneden oluşuyor ve bu iğneler glikoz enzimlerine duyarlı mikroskobik insülin üniteleri içeriyor.
Fareler üzerinde yapılan ‘bantlı deney’lerde kandaki glukoz seviyeleri 30 dakikada kontrol altına alındı ve tip-1 diyabet hastası hayvanların kanındaki şeker oranının 9 saate kadar düzenlenebildiğini tespit etti.
“Akıllı bant” henüz insanların kullanımı için uygun değil. Bandı insanların kullanması için daha kapsamlı araştırmalar gerekse de bilimciler sonuçların umut verdiğini vurguladı. Tüm testlerden olumlu sonuç elde edilirse acı veren iğnelerin yerini bantlar alabilir.
ABD’deki North Carolina Üniversitesi araştırmacıları, ürünü ‘kan şekeri düzeylerinde artışı tespit edip gerektiğinde kan dolaşımına insülin dozları salgılayabilen ilk akıllı insülin bandı’ olarak tanımladı.
Araştırmanın sonuçları “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlandı. (Kaynak: ntv ve hurriyet)
Merhaba Esra Hanım,
Kızıma 9 gün önce tip 1 diyabet teşhisi kondu. Tabi biz konduramadık, tahmin edersiniz perişan olduk. İşimi gücümü bıraktım deli gibi bu konuda araştırmaya giriştim. Diyabet konusunda umut verici çok çeşitli çalışmalar var. Bu konuda çok araştırmalar yapılıyor. AMA Sizin de defalarca belirttiğiniz gibi hemen uygulamaya geçmesi belirsiz. Şu an Tek bir gerçek var, o da mevcut kan almalı takip ve insülin enjeksiyonu. Yetişkin hastaların forumlardaki ifadelerinden diyabetle baş etmekte haklı olarak zorlandıklarına şahit olunca karamsarlıkla eşlik eden bir üzüntüye kapılıyorum.
İnşallah ne derialtı ne deriüstü aparatsız, kablosuz, ölçümsüz, takipsiz, sayımsız, immünkopulsifsiz, yan etkisiz, kaygısız, stressiz, üzüntüsüz, tek bir doz ilaç/tedavi yöntemi bulunur da şu beta hücrelerini tekrar tıkır tıkır çalışır, insülin üretir ve bu insülinin de kandaki şekeri hücrelere sokar hale getirir. İnşallah bu tip bir tedavi biran önce hayata geçer ve tüm diyabetten muzdarıp insanlarımız bu dertten tamamen kurtulup normale dönerler.
Serhat Bey Merhaba,
Aslında ara ara enerjimiz düşüp isyan etsek de tip-1 diyabetle yaşam bizim için ‘zorunlu bir yaşam şekli’. Bizim tercihimiz olmasa da beraber yaşamaya çalışıyoruz.
Görünen o ki tip-1 diyabetin şimdilik kolaylaştırıcı teknolojiler dışında bilinen kalıcı bir çözümü yok. Bu sebeple hayatımızı kolaylaştıracak çözümler bizler için daha umut verici.
Umarım tip-1 diyabetle yeni tanışan bir aile olarak giriş bölümünü en kısa sürede atlatırsınız.
Sevgiler
merhabalar 3 senedir hastayım ama tip 1 mi tip 2 mi bilmiyorum bunu öğrenmenin yolu varmıdır? yaşım 19 insülin kullanıyorum yardımcı olursanız sevinirim
Ahmet Merhaba,
Endokrin doktoruna giderek bazı testler yaptırmanı öneririm. 3 senedir hastayım demişsin ama diyabet olup olmadığını da bilmiyor musun?
sevgiler,
Yagmur Ay Biran once ciksin artik biseyler hep goruntu hep laf icraat yok malesef
Esin Arli BU GERÇEK OLSUN NE OLUR
Sacide Güzey Bence buldularda, eskisi kadar para kazandıracak hangisi ona karar veremediler!!
Emine Anli İnşlh tez zmnda cikrda igne acısndn kurtluruz ve başklrnn ynnda çeknrk igne yapmktn kurtlurz
Bedriye Çakıl aynen katılıyorum allah aşkını bırı bışeyler yapsın
Irmak Güngör Çok ilginç, başkalarının yanında İğne yapmaktan neden çekiniyorsunuz ki?
Emine Anli Zaten basksnn yannda yapmamayi tercih ediyorum özellikle de iş ortamlrnda hic hoş olmuyo yani
Irmak Güngör Bence hem siz diyabetinizle ve insülin alma ihtiyacınızla barışmalı, hem de etrafınızdakileri kendilerinde zaten var olan bu hormonu sizin farklı olarak sadece dışarıdan almanıza alıştırmalısınız. Bu, insülin yaparken etraftakilerden kaçınma durumu, çoğunlukla bilinçdışında diyabetin kabullenilmediğine işaret eder. Minicik bir iğnenin batması görüntüsü neden hoş değil, benim anlamam mümkün değil bunu…
Emine Anli Ya haklisiniz fazlasiyla ancak 14.yılın icindeyim clsma hytımda oldu gizli saklı daha rahat hissdyrum
Diyabetim Ben Irmak Hanım, Emine Hanım Merhaba, tip-1 diyabeti ve kullandığımız araçları bazılarımız daha olumlu karşılar ve yönetirken bazılarımızda karşı bir durum da oluşabilir. Bu durum ‘her türlü farklılıklardan’ oluşmakta. Ben yadırgamıyorum ya da ne güzel barışık bir şekilde diyabetinizi yönetiyorsunuz diye tebrik de etmiyorum. Her alanda olduğu gibi bu farklılıkları da anlıyor olmamız lazım. Sevgiler, Esra Avcı
Fatma Yıldız benim kızım 8 yaşında 2,5 yıldır diyabetli o da istemiyor okulda herkesin içinde sekerini olçmeyi bu şeker hastası iğne oluyor demesini bu sebeple ölçümlerini geçiştirdiğini farkedince anladım işin aslını bilmiyorum ne kadar doğru düşünüyorum bizleri iğneden çok çevredeki meraklı ve gereksiz insanların sorduğu sorular ve yaptığı yorumlar acıtıyor aslında bu yaştaki çocuğa nasıl izah edilebilir acaba ?
Ayşe Yeşim Kaya Kişmir aslinda kucuk yaslar ocin ogretmenin biyuk onemi var … benim oglum hastane cikisinda okula basladiginda ogretmeni 2 ders bu konuyu anlatmis ve ders gibi islemis ..bu arada ogluman da yardim almis ve arkadaslari onun en buyuk destekcisi oldu…7 yasinDaydi simdi 19 yasinda …hala her ortamda ignesini cikarip yapiyor… kisiden kisiye
Merhaba Esra Hanım, bu haberi bende bu sabah okudum ve hemen sayfaya girip paylaşmak istedim; fakat gördüm ki zaten paylaşmışsınız.. 🙂 Ben bir sağlıkçı ve tip 1 diyabet hastası olarak bu haberi heyecanla okudum. Evet zaman zaman bu ve benzeri haberleri sıklıkla televizyon, gazete vs. okuyup umutlanıyoruz, ardından da hayal kırıklığı yaşıyoruz. Fakat bu haber beni diğer haberlere göre daha fazla heyecanlandırdı. Tabi ki hayata geçmesi zaman alacaktır. Ama buna rağmen deneyler başarılı olur ve piyasaya sürülürse; kullanım kolaylığı açısından hastalıkla mücadeleyi çok farklı bir konuma getirecektir. Bilindiği üzere özelikle tip 1 diyabetliler 4’lü tedavi uyguladıkları için insülin iğnesinin kullanımı, taşınması, uygulanması vs. gibi birçok sorunlar yaşamakta.
Yukarıda facebook yorumlarında insülinin başkalarının yanında kullanımı ile ilgili yorumlar okudum. Bende insülini başkalarının yanında kullanmaktan çekinen birisiyim ve bu durumun anlayışla karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Ben bunu daha önce yaptım, yapmadım değil fakat yine de çekiniyorum, çekinmekte değil; aslında doğru bulmuyorum. kendime ilaç uygulamaktan ziyade karşımadaki kişiyi düşünerek yapmaktan çekinenlerdenim. Çünkü insandan insana çok farklı tepkilerle, şaşkınlıklarla karşılaşabiliyorsunuz. Karşınızda bulunan kişi iğne korkusu olan birisi olabiliyor, kan tutan birisi olabiliyor veya sizin o ilacı almanızdan dolayı size üzülen, size acıdığını direkt olmasa da hal ve hareketleriyle belli eden bir kişi de olabiliyor. Bu konu hakkındaki düşüncemi de belirtmek istedim. 🙂
Bütün diyabetlilere sağlıklı, mutlu günler ve huzurlu bir yaşam dilerim… 🙂
Arif Bey Merhaba,
Aslında çalışmaları görmek ve okumak asıl mutluluk kaynağımız. Umut veriyor. Elbette çok fazla umutlanmamak ve yarın hemen olacakmış gibi de bakmamak lazım.
Sizinle aynı fikirdeyim. Bize normal gelen şeker ölçümleri ve insülin enjeksiyonları karşı tarafta negatif etki oluşturabilir. Bazıları iğneden, bazıları kandan ya da bazılarında oluşabilecek algılardan dolayı da toplum içinde yapılmaması bir seçim. Bunu anlayabiliyorum. Ben açıkçası kim ne hissederse hissetsin, asıl önemli kişi benim diyerek etrafımı hiç umursamadım. Ama bir sefer kan görünce kötü olan bir tanıdığım oldu. Parmak deldiğimi görür görmez kaçtı yanımdan. Neden olduğunu anlayınca benim de algım açılmıştı. Ama bu duruma rağmen çok da etrafımı önemsemiyorum.
Hepimize daha sağlıklı ve mutlu günler dileği benden de gelsin 🙂
sevgiler,
Merhaba Esra Hanım,
Omnipod pompa konusunda bir gelişme var mı ? ve FreeStyle “Libre” glikoz ölçüm çihazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Saygılarımla
Herkese sağlıklı günler dilerim
Serhat Bey Merhaba,
Yorumunuzu birçok yere yazmışsınız. Cevap vereceğim. Yorumunuzu görüyorum. Merak etmeyin.
Sevgiler
Serhat Bey Merhaba,
Omnipod’un yıllardır Türkiye’ye getirmek isteyen çok fazla firma oldu. Ancak maalesef başarılı olamadılar. Ben de firma yetkililerine Linkedin ve mail yoluyla ulaştım ama TR’ye gelmeyi şimdilik planlamadıklarını belirttiler.
FreeStyle Libre içinse iyi bir cihaz olduğunu biliyorum. Ancak hipoglisemi ve hiperglisemi esnasında alarm sistemi yok. Aynı zamanda 250 üzeri Değerler için mutlaka parmaktan da kontrol isteniyor. Ancak Ürünün sahibi Abbott olduğu için güvenilirlik konusunda tereddüt etmiyorum.
Sevgiler
Merhabalar esra hanım çalıştığım yerde sağlık taraması yapıldı açlık şekerim 170 çıktı doktor da bi dahiliye doktoruna gözükmemi söyledi bu gün gittiğimde açlık 180 hemoglobin 7.41 çıktı doktor bi kaç tahlil daha yaptırmamız lazım ve insüline başlatmamız lazım dedi insüline başlamalımıyım yoksa başka bi bölüm doktoruna da gözükmelimiyim
İsmail Bey Merhaba,
Kan şekeriniz normale oranla yüksek çıkıyor. HbA1c değeriniz de 7,41 çıkmış. Bu değeriniz de yüksek.
Endokrin doktoruna giderek gerekiyorsa tekrar tahlil yaptırıp doktorunuzun önereceği şekilde tedavi sürecinize başlamanızı öneririm.
sevgiler