İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-4

İnsülin Pompasıİnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-4

Son bölüme geldik. İnsülin pompası hakkında artık tüm detaylara hakim olmuş olmamız gerekiyor. Çünkü harika iç yazıda sizlere tüm detayları anlattık 🙂

Tekrar okumak isterseniz ilk üç bölümü aşağıdaki başlıklara tıklayarak okuyabilirsiniz.

İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-1

İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-2

İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-3

Bu yazıda da insülin pompası kullanırken nelerle karşılabiliriz, insülin pompasıyla yaşam nasıldır gibi detayları yazacağız.

İnsülin Pompası İle Rahat Yatılır Mı? Çocuğum Hareketli İnsülin Pompası Yerinden Çıkar mı?

İnsülin pompası hayal edildiği gibi taşıması ya da birlikte yaşanması zor bir cihaz değil. Ben genelde pijamamın kemer kısmına mandalıyla takıyorum ve gece rahat rahat yatıyorum. Ya da bazı kullanıcılar yatağın için atıyor ve birlikte yatıyor 🙂

Çok terleyen, sakar biri değilseniz pompa size sorun çıkarmaz. Ama terleme oranınız yüksekse setin yapışkan kısmı çabucak çıkabilir. Ya da sakarsınız, kapıdan geçerken kapı koluna kablo takılırsa setin yapışkanından çıkma ihtimali olabilir.

Çocuğunuz çok hiperaktif olsa dahi pompanın üzerine atlamadığı sürece ya da kafa-göz dağıtacak bir kavga etmediği sürece pompasına zarar gelmez.

Zaten pompa kullanıcısı olunca kendinizce pratik çözümler üretebiliyorsunuz.

İnsülin Pompasıyla Yaşarken Nelere Dikkat Etmek Lazım?

Deniz, havuz, banyo gibi suyla temas edeceğiniz zamanlarda insülin pompanızı pratik bir şekilde takılı olduğu yerden ayırmanız lazım. Suya insülin pompasıyla girerseniz pompa bozulur.

Suyla temas edeceğiniz zaman da max 1 saat insülin pompasından ayrı kalabilirsiniz. Ancak eğer hareketli bir zaman geçirecekseniz bu ayrılma süresi 2 saate kadar çıkabilir. Yani aktif spor yapacaksanız, aktif yüzecekseniz.

İnsülin pompası ve rezervuarı sıcağa karşı dayanaklı olsa da direkt güneşle temas etmeyecek şekilde kullanılması önerilir. Kemer bölgesinde insülin pompasını taşıyan bireyler özellikle yaz mevsiminde insülin pompası koruyacak önlemler almalı. Uzun t-shirt giymek prtaik bir çözüm 🙂

İnsülin Pompası Kullanıyorum Ama Kan Şekerim Yüksek Gidiyor. Ne Yapmalıyım?

Bazal ve karbonhidrat/insülin oranınızda bir değişiklik olmuş olabilir. Ya da gerekli insülin doz ayarlamaları tam yapılmamıştır. Doktor ve diyetisyeniniz danışın.

Ya da insülin pompası setinin deri altına giren kısmı kıvrılmış olabilir. Bu kıvrılmadan dolayı insülin gitmiyordur. İnsülin pompası set değişimi yapın.

Ya da enfeksiyonel bir durumunuz vardır. Doktorunuza danışın.

Pompadan insülin gitmiyor olabilir. İnsülin pompa setini çıkarın ve 4-5 ünite insülin gönderin. Seti ucundan insülin damlayıp damlamadığını kontrol edin.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

8 YORUMLAR

  1. Esra hanım çok değerli bilgileri paylaştığınız için çok tşk ederim öncelikle,
    Bildiğim kadar omnipod diye kablosuz bir pompa varmış ancak türkiyede satışı yokmuş malesef,biz bu cihazı kendi imkanlarımız ile getirtirsek eğer skg dan herhangi bir geri ödeme alabiliyormuyuz?
    Sgk geri ödemesi alamadığımızı farzedersek rezervuar,setleri vs ile ilgili herhangi bir ödeme alabiliyormuyuz?

    • Anonim Merhaba (Damla Hanım siz misiniz?)

      Maalesef SGK desteği alamazsınız. Türkiye’de satılmadığı ve CE belgesi ve SGK SUT’da kodu kayıtlı olmadığı için.

      Sevgiler

  2. Merhabalar;
    Daha önce medtronic minimed insülin pompası kullandım. Bunun cilt altındaki kanülü malum bir tür plastik. Dikey olarak takılanında sık sık iletim yok sorunu yaşıyordum. Cilt altı yağ dokum biraz yetersiz herhalde.. Bir dönem açılı olarak takılan kanülleri kullandım. Bunlarda aynı problem pek başıma gelmedi.. Medtrum’un patch’lerinde kanül kısmı metal olması tıkanma olmayacağını garanti ediyor mu? Bildiğim kadarıyla başka metal kanülü olan pompa yok??

  3. Medtronic TR’den bir şey beklemeyin, olaya sadece ticari bakıyorlar, insana bir geçmiş olsun bile demiyorlar, gelişmeler hakkında haber vermiyorlar. Kısacası insan biraz insanlık ta bekliyor.

  4. Esra hanım ben kiliste ikamet ediyorum. İnsülin pompası kullanmak istiyorum en yakın hangi şehirde taktırabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

  5. Esra Hanım ben 21 yaşında 5 yıllık tip1 diyabet hastasiyim. Yediklerime ne kadar dikkat etsem de hba1c çok yüksek cıktı. Insulin pompası taktirma kararı aldim. Nereden alınıyor lütfen yardımcı olun

    • İnci Merhaba,

      Doktorunuza söyleyip onunla karar vermeniz lazım. Marketten ürün satın alınır gibi alınacak bir teknoloji değil.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: