İnsülin Pompası Kullanıcıları Bazal Doz Ayarlarını Nasıl Yapabilir?
Sürekli glikoz ölçüm sensörleri olmadan önce bazal insülin doz ayarlamalarını yapmak için bir süre aç kalınması gerekiyordu. Yani bir gün önce sabahtan öğlene, sonraki gün öğlenden akşama, bir başka gün de akşamdan geceye gibi. Aç kalınan 4 saat boyunca glükoz değerleri, mevcut şeker değerine göre %20’den fazla değişmiyorsa bazal doz uygun sonucuna varılıyor.
Bu yöntemdeki asıl sorun ise belli sürelerle aç kalınması.
Ev Verimli Bazal Doz Ayarlama Yöntemi
Egzersiz yapılmayan, hasta olunmayan bir günde, karbonhidrat alınmadan 4 saat CGMs izlemi yapmak en verimli yöntem.
Ama yine sensör teknolojisiyle de aç kalmadan, alınan bolus, yenilen karbonhidrat gibi bilgiler yani glisemik tablo not edilerek, günlük sensör glükoz değerlerinin incelenip bazal ayarları da yapılabilmekte.
Bazal hızda/değerde değişiklik yapılacaksa
%10-20 den fazla değiştirilmemeli.
- Örneğin 12:00-14:00 arası 1 ünite giden bazal;
- Arttırılacaksa 1,1-1,2 ünite yapılmalı,
- Azaltılacaksa 0,9-0,8 ünite olarak güncellenerek,
bu güncellemelerden minimum 48 saat boyunca gidişat takip edilip, yapılan değişikliğin yeterli olup olmadığına karar verilmeli. Yeterli değilse doz tekrar %10-20 civarında değiştirilmeli.
Küçük çocuklarda ise 0.01-0.05 ünite, büyük çocuklarda ise 0.1-0.2 ünite oranında değişimin uygun olduğu belirtiliyor.
Hep aynı saatlerde, yenilen yemek ve yapılan insülin bağımsız, düşük şeker gidişatı varsa da o saatlerden 1-2 saat önceki bazal insülin dozu mutlaka azaltılmalı.
Bu arada unutmayın; bu bilgiler hem literatür hem de tecrübelerden oluşuyor. Diyabet eğitiminiz tam değilse ve/veya kritik bir durumdaysanız, sağlık profesyonellerine sormadan tek başınıza lütfen karar vermeyin.
test