İnsülin Pompası Kullanımı
Diyabet (şeker hastalığı) nedeniyle İnsülin pompası kullanımı için karar vermem gerçekten zor olmuştu. Doktorlarım Oğuzhan Deyneli ve Nevin Özyurt, pompayı takmam için ellerinden gelenleri yapmışlardı.
Onlarda insülin pompası kullanıyorlar. Nevin Hanım’ın bir bayan olarak kullanması, benim karar vermemde gerçekten etkili olmuştu.
İnsülin pompası cep telefonu gibi bir alet. Pantolon kemerime, sütyen arama rahatlıkla takabiliyorum. Genelde sütyen arasını tercih ediyorum.
Pompa, cep telefonu gibi bir aletten, insülini çekebileceğiniz ve pompanıza uygun bir küçük enjektörden (kartuş iğne), pompa ile vücudumuz ile bağlantı kurabileceğimiz bir setten ve seti vücudunuza sabitlemenize yarayan zımbaya benzer mekanik bir sabitleyici ibarettir.
İnsülin pompasında kısa etkili Humalog insülin kullanılır. Humalog yardımıyla hem bazal hem de yemek yememizden dolayı yükselen kan şekerimiz düzenlenir. İnsülini flakondan pompanın enjektörüne yavaşça, içinde kabarcık olmadan çekiyorum. Enjektörün iğnesini ve diğer aparatlarını atıp insülin doldurduğum rezervuarı, Quick-set = bağlantı seti yardımıyla pompaya yerleştiriyorum. Bağlantı setinin ucunda yapışkanlı ve iğneli bir kısım var. Quick-serter = zımbaya benzeyen aletle yapışkanlı bu kısmı ister göbek kenarıma, ister kalçama zımbalıyorum.
Yapışkanlı kısmın ortasında metalik iğne, metalik iğnenin etrafını saran bir silikon iğne var. Zımbala işleminden sonra metalik iğneyi çıkarıyorsunuz ve böylece metalik iğnenin etrafındaki silikon iğne vücudunuza girmiş oluyor.
Böylece insülin pompası ve vücudunuz arasındaki köprüyü kurmuş oluyorum. Sonrasında pompamdaki gerekli ayarlamaları yapıp işlemi sonlandırıyorum.
Setleri maximum 4 gün kullanabiliyorsunuz. 4 gün sonunda yine aynı yolu izleyerek set değişimi yapıyorsunuz.
Unutmadan söyleyeyim; insülin pompasından uzak kalabileceğiniz maximum zaman 1 saat. Denize, havuza, banyoya filan girdiğimde yapışkanlı kısmın ucundaki klips sayesinde bağlantılarını vücudumdan ayırıyorum.
Bu arada yapışkanlı kısmı kalbimizin EKG’si çekilirken göğsümüze yapıştırılan yapışkanlara benzetebilirim.
Yarın insülin pompası setleri ve pompamın fotoğraflarını yükleyeceğim. Bu sefer fotoğraflar üzerinden anlatırım sizlere:)
[…] İnsülin pompasında ise bazal insülin ayarlarım saat aralıklarına göre ayarlanmış durumda. Hangi saatte yükseklik çıkıyorsa o saatteki bazal ayarlarında oynuyorum. Ya da bolus insülin ayarlarında ve karbonhidrat oranlarında ufak değişiklikler yapıyorum. […]
[…] İnsülin PompasınınKullanımı ” yazımda teorik olarak az çok kullanımı ile ilgili bilgi vermiştim […]
acaba fiatı nedir bagkur karşılıyormu
Ahmet Bey Merhaba,
Biliyorsunuz artık Bağ-kur, SSK ayrımı kalmadı. Yanlış bilmiyorum değil mi?
Sizden ricam http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-raporu-ve-sgk-geri-odemesi linkinden pompanın tüm detaylarına ulaşmanız.
Aklınıza takılan bir konu olursa yardımcı olurum.
sevgiler
[…] denemediği yöntem kalmamış. En sonunda Gökhan Bey’in bir doktor arkadaşı ‘insülin pompası neden taktırmıyorsun?’ diye söyleyince, Gökhan Bey’in aklına Oğuzhan Bey […]
[…] gibi ben insülin pompası kullanıyorum. Ancak bundan öncesinde insülin iğneleri ve insülin kalemi […]
[…] dizim yardımıyla bombeleştiriyorum. Bombe kısma kolayca insülin yapabiliyordum. Ki artık insülin pompası olduğu için artık bu enjeksiyon sistemleri benim için eskide […]
[…] ile uyandım. Hemen kan şekerimi ölçtüm 28 mg/dL. Kaç senedir bu rakamı görmemiştim. Hemen insülin pompamı çıkardım. Çünkü kısa aralıklarla insülin vermeye devam ediyor. Gücü nerden bulup ta […]
İnsülin pompası olarak OmniPod’u şiddetle tavsiye ederim..Hatta bu konuda diyabetik kişilerin birlik olması ve bu ürünün türkçe menü ve kullanma kılavuzu ile beraber Türkiye’ye getirtilmesini sağlamaları lazım..Yabancı hastalardan biliyorum..Omnipod ile hem çok daha başarı sağlıyorlar..Hemde kullanımı çok daha pratik..Üstelik varlığı yada yokluğu anlaşılmıyor bile üst bacağın, batına yakın bölgesine takıldığı zaman..
Kullanan hastalar çok memnun..
Ülkemizdeki insülin pompaları da iyi ama kullanımı kolay değil..Hastalarımın yorumu ile canlı bomba gibi sayısız kablo ve teçhizatla gerçekten zor bir kullanımı var..
Eğer sağlık bakanlığı ile temasa geçilirse, gereken yapılır..
Ayrıca şunu da söyleyim..Pompa teknolojisi varken insülin enjeksiyonu olayının artık tarihe karışmasını ve pompa teknolojisinin daha da geliştirilmesinini umuyorum..
Tip-1 Diyabetlilerin, LADA türü diyabete sahip olanların ve vücudu az miktarda insülin üreten Tip-2 Diyabetiklerin tamamı insülin pompası kullanmalıdır..
Eyüp Bey Merhaba,
Bildiğiniz gibi benim pompam Medtronic markalı. Türkiye’deki hemen hemen tüm diyabetliler bunu tercih ediyor ya da etmek zorunda kalıyor 🙂 .
Medtronic pompanın setinin vücudumuza girdiği yerde metalik bir iğne yok. Silikon bir kısım ile insülin derinin altına giriyor. Bazı markaların metalik iğnesi var ve o deri altında kalıyormuş. Takdir edersiniz ki bu önemli bir sıkıntı.
OmniPod’u araştıracağım. Sizin bildiğiniz detaylar varsa bizimle de paylaşmanızı rica edeceğim.
sevgiler
eyup bey ve esra hanım her konuda anıden panık olabılen ben eyup beyın su sözune kafamı taktım bıraz:) (Bence şartların olgunlaşmasını hiç beklemeye kalkmayın..Çünkü şartlar olgunlaşıncaya kadar diyabet iç organlarınıız mahvedebilir) ben kalem kullanan bırı olarak yanı hmgla1c 6 olsa bıle yıne aynı şeyi söylermısınız ? korktum yanı.bende pompaya gecmek ısterım ama omnıpod umıdıyle ertelıyorum suan ıcın
Esra hanım öncelikle verdiğiniz içten cevaplar için teşekkür ediyorum.
Ben İnsülin pompası ekranlarında dalgalı düz diye bir şeyler gördüğümü hatırlıyorum bu konuyu biraz açabilirmisiniz
Ayhan Bey Merhaba,
Benim insülin pompam Medtronic marka.
Dediğiniz gibi bir detay bilmiyorum benim pompamda. Biraz daha anımsamaya çalışın tam olarak ne olduğunu belki bir şeyler çakar aklımda 🙂 .
sevgiler
Yazdiktan sonra baska bir siteden konu ile alakali birseyler var ama maksadim reklam yada baska bir sey olarak anlasilmasin ararken buldum
http://edaunturk.blogspot.com/2011/12/diyabet-seker-hastalg-ve-insulin-pompas_04.html?m=1
Ayhan bey Günaydın,
Pompamda bahsettıgınız fonksıyonlar olmadığı ıcın varolan 2 uygulamdan bahsedeyim.
Yemeklerden once yapılan bolus insulın yayma ve ikili bolus olarak vücuda gönderilir.
Yayma bolus: bu tıp bolusu uzun süreceğini dusundugunuz bır yemekte kullanılabilir.belirlenen zaman aralığı boyunca bolus insulın eşit olarak vücuda gönderilir.
İkili bolus ise; yemek masasında once kan sekerını yavaş sonra hızlı yükselten yemek yemcelse kullanılan bır yöntem.ayrıca yemek öncesi kan şekeri yuksekse dusurmek ıcın faydalı bır uygulama olacaktır.
Medtronic ın her model pompasında aynı uygulamalar yok.benimkinde bahsettıgınız uygulamalar yok.olanları da anlatmış oldum 🙂 .
pompa ıle ilgili sorularımızı özellikle bu uygulamayı neden sordugunuzu merak ettim.
Sevgiler
Ben Pompa hakkında sürekli araştırma yapıyorum zira geçmeyide düşünüyorum pompa çalışma hayatım maddi durumum gibi durumların olgunlaştığı zaman geçmeyi düşünüyorum SGK konusuda tam olarak sorunsuz değil ama şartlar oturduğu anda geçmeyi düşünüyorum bakın çoğusu geçmeye tereddüt eder ben tam tersi düşüncedeyim inşallah en kısa zamanda geçerim
Ayhan Bey Merhaba,
Pompa bence kan şekeri oldukça önemli etkiliyor ve bir düzen oturtuyor. Umarım siz de en kısa sürede geçersiniz.
İnsülin pompası kullanmayı istemeniz sevindirici 🙂 .
sevgiler
Ayhan Bey;
Bence şartların olgunlaşmasını hiç beklemeye kalkmayın..Çünkü şartlar olgunlaşıncaya kadar diyabet iç organlarınıız mahvedebilir..Bu iş sağlık..Başka birşey değil..Ticari olarak düşünülmeyecek kadar önemli bir konu..
Maalesef devletin, insülin ve insülin pompası hakkındaki kriterleri çok saçma..Herhalde ”komplikasyon gelişsin, hasta çürüğe ayrılsın..Ondan sonra yardımcı oluruz” diye düşünüyorlar..
O yüzden devleti beklemek hata olur..İmkanınız varsa istediğiniz markadan kendiniz satın alın..İnsülini ise doktorunuza danışırsınız..
Ben obez olmayan tip-2 diyabetlilere bile pompa tavsiye ediyorum..Bir kısmına ilaçlarını bıraktırdı meslektaşlarım..Komplikasyon gelişmesin, hastalık ilerlemesin istiyorsanız insülin pompasına en kısa zamanda geçiniz..
[…] arada kanımı da aldılar. Ve laboratuvara bıraktık. Sonra da Oğuzhan Bey ile muayene. İnsülin pompamda bazal değerlerimde düzeltme yaptık. Ki ben kendisine günün hangi saatlerinde sıkıntı […]
selamlar bu insülin pompasını kullanırken gece uyku esnasında herhangi bir problemle karşılaşabilir miyiz cihazın rahatsızlık vermesi, insülini enjekte edecek aparatın katlanması vs. gibi sıkıntılar söz konusu mu nelere dikkat etmeliyiz.
Osman Bey Merhaba,
İnsulin pompasıyla gece yatarken bir problem yaşamıyorsunuz. Vücudunuza ya da kolunuza dolanma riski yok. Bildiginiz gibi ben evliyim. Ve hiçbir sorun yasamadım.
Nadiren insulin pompası setinin vücuda girdiği yerdeki silikon iğnenin yamuldugunu duydum. Bu durumu da yüksek giden bir türlü düşmeyen kan şekeri sonucunda değiştirdiğiniz setin uç kısmının eğilmesi ile fark edebilirsiniz. Elbette bu düşmeyen seker degerlerinin farklı sebepleri de olabilir.
Sevgiler
Teşekkür ederim Esra Hanım verdiğiniz bilgiler için. Adanada bunu nerede yaptırabileceğimi araştırmaya başlayacağım 18 yıldır tip 1 diabetliyim 25 yaşındayım düzenli bir grafiğim var ama yaşam kalitemi arttırmak için istiyorum bunu.
Osman Bey Merhaba,
Medtronic’ten Sezen Olucay Hanım ile 0530 9773805 numaralı telefondan irtibata geçmenizi onerebilirim.
Adana’da irtibata geçebileceğiniz bir isim verebilir size.
Bir durum olursa yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız.
Sevgiler
Esra abla bende insülin pompası taktırmak istiyorum ama ailem istemiyor onları nasıl ikna edeceğim bilmiyor ama ben çok istiyorum 🙁
Büşra Merhaba,
Neden ikna olmuyorlar peki?
sevgiler
Esra hanım merhaba, benim de kız kardeşim 16 yaşında 4 aydır tip 1 diyabetli hergün kendine 4-5 defa iğne batırması kanşekerini ölçmesi kendini de bizi de çok üzüyor.Benim sizden ricam herkes pompa taktırabiliyormu yoksa belirli bir süre veya belirli bir kanşekeri oranı mı gerekli bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.Çünkü onun her canı yandığında benim canım ondan daha çok yanıyor.
Ümmühan Hanım Merhaba,
Her yaşta diyabetli takabiliyor. Doktorunun onay vermesi yeterli.
sevgiler
Bilimiyorum
Büşra cım,
Ailene söylersen bizimle burada görüşüp karar verirler.
sevgiler
Tesekur ederim Esra abla soyluyecegim
”Nadiren insulin pompası setinin vücuda girdiği yerdeki silikon iğnenin yamuldugunu duydum. Bu durumu da yüksek giden bir türlü düşmeyen kan şekeri sonucunda değiştirdiğiniz setin uç kısmının eğilmesi ile fark edebilirsiniz. Elbette bu düşmeyen seker degerlerinin farklı sebepleri de olabilir.” ne demek istediniz anlayamadım. benim her değiştirdiğimde yumuk oluyo sebebvi yüksek şeker mi demek istediniz acaba
esra hanım acil cevap lütfen.. tşkler
Necip Bey Merhaba,
Aslında yorumunuzda cevabı vermişsiniz.
Ben tekrar edeyim. Eğer kan şekeri yüksek gidiyorsa ve pompadan bolus göndermenize rağmen düşmüyorsa sebebi setin ucunun deri altında kıvrılması olabilir. Ki genelde öyle oluyor. Setin ucunun kıvrılmasının farklı sebepleri olabilir. Mesela sabah kalktığınızda elinizde ya da pijama belinizde pompa takılı değil kuyruk gibi sarkıtıyorsanuz seti ucu kıvrılır. Ya da kıyafet değiştirirken setin olduğu bölgeye kıyafetler takılırsa da setin ucu kıvrılabilir.
Yani şeker yüksek gidiyor diye set kıvrılmıyor.
sevgiler
esra hanım ben caner şahin korkutan 5 senedir şeker hastasıyım pompayı takdırmaya karar verdik takdırdıktan sonra yemek düzenim nasıl olacak her şeyi yiyebilecek miyim?
Caner Bey Merhaba,
İnsülin pompası kullansanız bile yemeklerinize dikkat etmeniz lazım. Karbonhidrat sayım yöntemi öğrenirseniz kısıtlama olmadan daha düzenli ve düzgün bir beslenme sistemi oluşturursunuz. Ama yine de bir eliniz yağda bir eliniz balda olamıyor.
Sevgiler
[…] gibi oynak diyabetli olan hastalar için kan şekerini daha iyi kontrol eden bir yöntem bence. İnsülin Pompasının Kullanımı yazımda kullanışı ile ilgili detayları sizlere paylaşmıştım. İnsülin pompasının set […]