İnsülin Pompası, Pasaport ve Havalimanı

Haberler&Gelişmelerİnsülin Pompası, Pasaport ve Havalimanı

turkiye-cumhuriyeti-yeni-pasaportEski pasaportumu kayıp ettiğim için bu yılın başında pasaportlarımızı yeniden aldık Eşref ile.

Bu arada bu yılbaşında Paris’te olacağız bir aksilik olmazsa.

Pasaportumu alırken olası yurt dışı seyahatlerim için özellikle pasaportun ek bilgi kısmına insülin pompası kullanıcısı olduğumu yazdırmadım. Zaten bu tarz detaylar yazılmıyor.

Her seyahatimde de mutlaka insülin pompası ve insülin raporumu yanıma alıyorum. Yani 2 raporum da yanımda oluyor. Bu hiç sekmedi. Yurt içi seyahatlerimde bile. Özellikle doğuya giderken, her ne kadar sorun olmayacağını bilsem de, yanımda her zaman insülin pompası raporum bulunur. Olası bir polis ve jandarma kontrolü için bu oldukça önemli.

Bir de insülin pompamın garanti belgesi yanımda oluyor. Ne olur ne olmaz diye.

Havalimanlarında ise artık bilinç bence daha fazla.

Ben çoğu zaman X-ray cihazından geçmiyorum. Nedenini sorduklarında ise insülin pompamın olduğunu belirtiyorum. Elle arama yapıyorlar. Zaten göğüs aramda olduğunu görünce ‘aaa evet. İnsülin pompanız var Lütfen siz zaten X-ray’den geçmeyin.’ diyorlar.

Peki aksi bir görevliye denk geldik ve X-ray den geçmek lazım. Sorun değil. Ben geçtim. Bir şey olmuyor pompaya 🙂

Bu yazıyı ise Kayseri’den İlker Bey’e ithafen yazdığımı da ekstra belirtmek isterim 🙂

17 YORUMLAR

    • Celil Bey Merhaba,

      AVM tarzı yerlerde sorun olmazken, havalimanı x-raylerinin sinyal gücü daha fazla. Bu sebeple geçmemek lazım.

      sevgiler

    • İlker Bey,

      Ama ben bugüne kadar da hiç pompayı kapatmadım. Sıkıntı da olmadı 🙂

      Kılavuzda ne yazıyorsa siz onu yapın en iyisi 🙂

      sevgiler

    • İlker Bey
      Pompa ile ilgili değil ama ‘Uzaktan Kumanda ile ilgili bir bilgim

      var.Uçakta iken Uzaktan kumanda’yı kullanmamam söylendi bana
      Selamlar

      • Ayşen hanım merhaba,
        uçak yada benzeri araçlarda sinyal yayıcı cihazların kullanılması istenmiyor; zaman zaman aracın elektronik sistemine zarar verdiği için. Örneğin klima sistemi, bozulursa pompa kullanıcısı ve diğerleri sadece terler… Pompa da ise sadece iniş ve kalkışlarda (basınç değişimi yaşanacağından) fazla insülin iletilmemesi için kapatılması bizim doktorumuz tarafından tavsiye edildi, bilginin doğru olup olmadığını bilmiyorum ! İnsülin miktarının değişmesi diyabetli kişiyi etkileyecektir sadece.

  1. ben kalem kullanıyorum x-ray cihazlarından geçerken cihazdan geçirmiyorum radyasyona maruz kalmasın diye bir kere uyarmışlardı onu ayrı geçirin diye sonuçta vücudumuza enjekte ediyoruz etkilenmemek gerekir

  2. Defalarca yurt dışı seyahatlerinde defalarca xraylerden geçen insülin kalemlerinin şaşkınlığını yaşıyorum. Hiç bilmiyordum etkileneceğini.
    Yurt dışına her çıkışımda anlamsız şekilde düZensin giden şekerim buna mı bağlı idi acaba. Ne zaman gitsem hep kötü gidiyorda şekerim 🙂
    Pompa kullanmıyorum ama kalemde etkilenir değil mi?

    • Sayın Ygt,

      Bu konu insülin pompası kullanıcılarını ilgilendiriyor.

      Elektronik herhangi bir parçası olmayan insülin kalemi sizce X-ray den etkilenir mi? 🙂

      Eskiden insülin kalemi kullanırken benim de şekerlerim düzensiz giderdi. Uçuşlardaki basıncın vücudumuza yaptığı etkisinden oluyor diye düşünürüm. Halen de düşünürüm ama tıbbi bir açıklaması yok.

      sevgiler

    • Özlem Hanım Merhaba,

      Yapılması gereken bir şey yok. Seyahat esnasında raporunuzu yanınızda ne olur ne olmaz bulundurmanız yeterli,

      Sevgiler

  3. Esra Hanım insülin pompasını çıkarmamızı istemiyorlar mı yani? Kemerimizi bile çıkarmamızı istiyorlar, (ben yeni kullanmaya başlayacağım o yüzden soruyorum, bağışlayın) ☺️

    • Merhaba Arif Bey,

      İstemiyorlar. Elle kontrol yapıyorlar x-ray cihazı uyarı verdiği için. O anda da tip-1 diyabetli olduğunuzu söylüyorsunuz.

      Sevgiler

  4. Esra Hanım
    Kızım 8 yasında ve Tip 1 teşhis konulalı 1 yıl olmadı. Bu süreçte hiç uçağa binmek durumunda kalmadık ama planlarımız var.
    Merakım mesela yurt dışı seyahatinde (özellikle 3-4 saat ve üzeri uçuşlarda) yanınıza glukagon iğne alabiliyor musunuz? Lantus/ ekstra kartuş taşımak sorun oluyor mu? EMesela Glukagon alıyorsanız yanınıza nasıl muhafaza ediyorsunuz?
    Uçağa kalem almakta sorun yok gibi xray den de gecirmekte sorun yok anlaşılan.
    Bir de biz Libre kullanıyoruz şeker takibi için. Libre xray den etkileniyor mu acaba?

    Çok teşekkür ederim.

    • Eylem Hanım Merhaba,

      Ben daha uzun uçuşlar yaptım ama glikagonu yanıma alma ihtiyacı hiç hissetmedim. Ama alsaydım insülin taşıma cüzdanı içerisine koyardım. İnsülinlerimi ise kısa seyahatlerde My-Vivi’ye takıyorum. Uzun yolucuklarda ise insülin taşıma cüzdanına koyuyorum. Yazıda da bahsettiğimiz gibi rapor yanınınızda olursa sorun yaşamazsınız.

      Ben farklı marka sensör kullanıyorum ama güvenlik geçişlerinde sorun yaşamadım. Libre’nin de etkileceğini düşünmüyorum.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: