İnsülin Pompası ve Rezervuarları İçin Örnek Rapor

İnsülin Pompasıİnsülin Pompası ve Rezervuarları İçin Örnek Rapor

İnsülin pompası ve rezervuarları için örnek rapor nasıl olmalı?

Birkaç gündür diyabetli (şeker hastalığı) takipçilerimiz benden insülin pompası ve rezervuarları için örnek rapor istemekte.

Genel olarak 2011 yılına ait bir raporumun olduğunu ve değişen rapor uygulamaları olabileceğini ve bu sebeple benim raporum referans alınmaması gerektiği cevabını veriyorum.

Ancak yine de rehber olsun diye insülin pompası almaya karar verdiğim dönemde çıkarılan ilk raporu ve sonrasında pompa raporumun 2 yıllık kullanma süresi dolunca çıkardığım ikinci raporu sizlerle paylaşacağım.

Benim aldığım insülin pompası Medtronic marka ‘sensörsüz insülin pompası‘. Medtronic marka sensörlü pompa için hazırlanan rapor ya da reçete hakkında bilgim yok. Ya da Dana marka ve Insumed insülin pompaları hakkında da. Ancak Medtronic marka sensörlü insülin pompası alanlar ile Dana marka insülin pompası ve Insumed marka insülin pompası alanlar lütfen raporlarını ve reçetelerini tarayıp esra@diyabetimben.com mail adresime göndersinler.

2011 yılındaki ilk rapor dediğim gibi hem insülin pompası hem de pompanın diğer araç gereçleri olan Quick Set (infüzyon seti) ve rezervuar ile ilgili.

2013 yılındaki raporum ise sadece Quick Set (infüzyon seti) ve rezervuar ile ilgilidir. Aşağıdaki yazılara tıklayarak her iki raporumu da görebilirsiniz. Pompa raporu alırken ‘hayati öneme haizdir’ notunun da düşülmesinin ödeme anlamında önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Ayrıca örnek bir reçete de sizlerle paylaşıyorum.

(Medtronic marka İnsülin Pompası Görsel Kaynak: keepingkidssafenow.info)

NOT: Dana marka insülin pompası görsellerinin telif hakkı olduğu için Dana ana firması Sooil Genel Müdürü Sayın Ykee Choi’den aldığımız bilgilere istinaden maalesef görsellerini yayınlayamıyoruz.)

2011 yılındaki raporum 

2013 yılındaki yenilenmiş raporum   

Örnek İnsülin Pompası Set ve Rezervuar Reçetesi

26 YORUMLAR

  1. Esra Hanım günaydın,

    İkinci raporda imzası olan doktorlardan Aslı Hanım, benim de doktorum:)
    Bir daha ki randevum şubatta ve pompa meselesini de konuşucam bakalım..
    Paylaşım için teşekkürler,

    Sevgiler..

    • Ceyda Hanım,

      Sensörü daha karşılamıyor. Ama Ayda 2 adet ödenecek. Ancak kalan 3 adet sensörün parası tip-1 diyabetlinin cebinden çıkacak.

      Rezervuar ve sette ise kısmi ödeme yapılıyor.

      sevgiler

  2. Esra Hanım merhabalar, Ben Alper Yılmaz’ın annesiyim. Alper’e Şubat tatilinde pompa taktırmak istedim. Marmara üniversitesinde. Doktor karbonhidrat sayımını kendisi öğrenmeden takmayız diyor. Öğren de gel diyor. Sanki dışarda karbonhidrat sayımcısı var. nerden öğreneceğiz. Ben bildiğim kadarıyla öğretiyorum. Zaten iğne yaparken de yani şu anda da ben sayıp ona söylüyorum. bu konuda ne tavsiye edersiniz? Doktorun uygulaması doğru mu? Alper 12 yaşında. Teşekkür ederim.

    • Özlem Hanım Merhaba,

      Marmara Üniversitesi’nde bu sorunu yaşamanıza şaşırdım. Bir iletişim kazası olmuş olabilir.

      Marmara’da Doç Dr Serap Turan var. KH Sayım Yöntemini’de biliyorlar. Durumu anlatın ve profesyonellik gereği ya size yardımcı olur ya da yönlendirir. Kendisine selamlarımı iletin 🙂

      sevgiler

  3. Esra hanım teşekkür ederim. Serap Hanım veya Abdullah Beye durumu ileteceğim. 10 yıldır bu ekibi tanıyorum. Serap Hanımdan sonra gelenleri tanımıyorum. Çünkü biz Abdullah Beye gidiyorduk 1 yıldır gidemiyoruz. (Maddi sebepten) Tekrar Hastaneye başladık. Ben bu anlayışa şaşırdım. Git öğren takalım diyor. Şu anda ben 1. sınıfları okutuyorum. Okumaya geçemeyen 1 öğrencim var. Git öğren de gel demiyorum. O bölümün uzmanı doktordan öğrenmezsem kimden öğreneceğim. İlginiz için teşekkür ederim. İnşallah hallolur.

    • Özlem Hanım Merhaba,

      Karbonhidrat sayım yöntemi eğitimini doktorlar vermek zorunda değil. Bu işi diyetisyenlerimiz yapmakta. Ancak Marmara’daki birçok doktorumuz bu yöntemi biliyor, öğretiyor ve uygulatıyor.

      Burada önemli olan soruna takılmayıp sonuca ulaşmak. Serap Hanım eminim ki daha sonuç odaklı olacaktır.

      sevgiler

  4. Esra hanımcım merhabalar bem 6 yaşında nazlının annesiyim izmirden karbonhidrat sayımı yöntemini öğrendim fakat 2 yıllık diyabetliyiz ama bir türlü şekerle anlaşamadık çok çalış 2 ye geç diyorum ama olmadı 🙂 doktorumuz pompa taktırabileceğimizi söylüyor 7500 liralık makinanın tamamını sgk karşılıyormuş benim takıldığım konu nazlı çok aşırı hareketli ve sıkılgan bir çocuk bu makinayı koruyabilirmi yatarken canını acıtırmı dakka başı çıkıp dururmu hatta pompa takmanın avantaj ve dezavantajlarını en iyi şekilde yaşamış olarak size sormak istiyorum bu konuda yardım ederseniz sevinirim şimdiye kadar bizim karanlık dünyamıza saçtığınız ışık için teşekür ederim .

    • Gülşah Hanım Merhaba,

      Espiriyi unutmamışsınız 🙂 Bugün çok canım sıkkındı ama güldürdünüz beni. Sağolun 🙂

      http://www.diyabetimben.com/erenin-insulin-pompasi-deneyimleri/ linkinde oğlu tip-1 diyabetli olan İlker Bey’in yazısını okumanızı rica edeceğim. Size rehber olacaktır.

      Benim bildiğim şu an Türkiye’de sadece Sirkeci SGK ödeme yapıyor. Ancak yarın bi gün sensörlü pompa alır ve geri ödeme alamazsanız üzülürüm.

      İlker Bey’in yazısı ışık tutmazsa sorularınıza cevap veririm.

      Sevgiler

  5. Esra Hanım merhaba,
    ben Ankara’da oturuyorum. oğlum Kerem’e 11 aylıkken tip 1 diyabet tanısı konuldu. iğnelerle düzen sağlanamadığı için Kasım 2013’te dana R marka insülin pompası takıldı. pompa raporuna istinaden ankara’da bulunan bahçelievler sağlık sosyal güvenlik merkezinden geri ödeme talep ettik. ancak, ilgili merkez, raporda “hayati öneme haizdir” ibaresi bulunmasına rağmen 3500 tl yerine 2800 tl geri ödemede bulundu. duyumlarımıza göre istanbul ve izmir’de 3500 tl ödeme yapılıyormuş. bu konuda elinizde bilgi veya belge varsa paylaşabilir misiniz? teşekkür ederim. neslihan başaran

    • Neslihan Hanım Merhaba,

      Rapor şartlarını değiştirmiş olabilirler. Aynı zamanda Brittle Diyabet olarak teşhisin yazılması da gerekebilir.

      Elimde maalesef döküman yok. Ama Türk Eczacılar Birliği’nin web sitesinde ve SUT’da bu konuyla ilgili madde var. Aşağıda sizinle paylaşıyorum.

      DO1020 MİKRO İNFÜZYON POMPASI (İNSÜLİN POMPASI) Ödeme Tutarı 3.256,02 TL
      “(1) (Değişik:RG- 04/05/2013-28637/ 27-g md. Yürürlük: 01/05/2013) Mikro infüzyon pompası, Açık loop mikro infüzyon pompası, infüzyon seti ve rezervuar bedellerinin ödenebilmesi için sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmekte olup raporda;
      a) Hastanın Tip I Diyabetli veya insüline bağımlı Tip II Diyabetli olması ile birlikte kan şekerinin oynak (brittle) seyrettiğinin ya da gebelikte gestasyonel diyabet (hamilelik diyabeti) olduğunun belirtilmesi,
      b) Hastanın kendi kendine veya yakınlarının cihazı kullanma yeteneğini kazanmış olduklarının belirtilmesi,
      c) Raporda iç hastalıkları veya çocuk sağlığı hastalıkları uzman hekimlerinden birinin yer alması şartları aranacaktır.

      sevgiler

      • esra hanım teşekkür ederim.
        artık yasal yollara başvurmayı düşünüyoruz. çünkü bize tıbbi malzeme sağlayan firma, istanbul ve izmir’de bulunan diyabetlilere de malzeme sağlıyor ve onlar için yazılan rapor bizim için de yazıldı. yani bir fark yok. ama ankara’da nedense uygulama farklı. tekrar teşekkür ederim.

  6. Mrb esra hanim nasilsiniz umarim coook iyisiniz. Paylasimlarinizdan istifade ediyoruz. 2 yildir sensorlu pompa kullaniyorum eski raporuma sensor eklemek istiyorum yardimci olursaniz sevinirim. mail necip.aras49@hotmail.com. sevk aldim yarin sabah malatyaya gidecem. Bu arada musluyum 22 yıllık diyabetim var.

    • Necip Bey Merhaba,

      Telefon numaranızı sildim. Aman paylaşmayın internette. Sıkıntı olmasın.

      Sensör ekletseniz bile SGK sensörü karşılamıyor. Karşılanacağı söyleniyor ama ödeme alan halen olmadı. Eski raporunuza ekleteceğiniz yeni rapor çıkartın. Hem eski raporunuz da güncellenmiş olur ve rapor tarihinin bitmeden tekrar yenilemiş ve tekrar hastaneye gitmemiş olursunuz.

      sevgiler

    • Mustafa Bey Merhaba,

      Alınan arızalara göre değişkenlik gösterebilir.

      Bu konu hakkında bir yazı yazmaya çalışacağım.

      sevgiler,

  7. Merhaba esra hanım. Ben de bu aralarda insülin pompası taktırdım. Ama benim raporun aslında insülin pompası ve pompa rezervuarları ikisi birlikte yazılmış. Sonra geri ödeme alabilmek için sgk’ya gittim. Orada da bana pompa ve rezervuarları ayrı rapora yazdırman gerek.çünkü biz pompa raporunun aslını alıyoruz’ dediler. Asıl raporu verdim şimdi rezervuarları alabilmek için bende asıl rapor kalmadı. Aslı gibidir raporu ile 3 ayda bir alınan rezervuarları alabilir miyim? Yoksa sıkıntı çıkartırlar mı

    • Asuman Hanım Merhaba,

      Raporu vermeden kopyasını alıp doktora aslı gibidir yaptırsaydınız. Bu konuyu zaten geçtiniz. SGK o raporu tekrar verebilir. Bunu sorun lütfen. Raporu alıp aslı gibidir olarak bir örnek yapın. Elinizde olsun. Sgk’nın ne yapacağı bazen belli olmuyor. Her 3 ayda 1 kopya olarak aslı gibidir raporu vermek zorundasınız. Bu sebeple rapora ihtiyacınız var.

      Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  8. Esra hanım elimde zaten aslı gibidir raporlarından 5-6 tane var ama raporun aslını sgk istedi ve ben de onlara verdim. Yani raporun aslı elimde yok. Aslı gibidir raporu, pompa rezervuarlarını almak için yeterli olur mu, yoksa aslını da görmek isterler mi? Bir de hastaneden asıl raporu göstermeksizin aslı gibidir raporlarını çoğaltabilir miyim acaba?(bu arada sizin buradaki raporu inceledim sizinki de benim ki gibi! bu sgk birtek benden mi istiyor bu raporun aslını onu da anlamadım!)

    • Asuman Hanım,

      Şimdi daha iyi anladım.

      İlk insülin pompası alındığında sizde olduğu gibi herkeste süreç aynı ilerliyor. Yani size özel bir durum değil. Sgk’ya aslını vermeden yaptırdığınız aslı gibi raporlarıyla her şeyi yapabilirsiniz. Rapor yenileme döneminde raporunuzu bile yenileyebilirsiniz. Sorun olmaz. Bu sebeple elinizde her zaman bir tane aslı gibidir raporunuz kalsın lütfen.

      Yeni rapor yenileme döneminde ise raporlarınızın aslı her zaman sizde olacak. Paylaştığım rapor da haliyle ilk raporum değil.

      Sevgiler

      Sevgiler

  9. Merhaba Esra hanım. Ben 2 sene önce insülin pompası taktırdım. Pompa rezarvuarları için 1 senelik rapor yazmışlardı. Süresi dolunca geçen sene raporu aldığım yerden yenilettim. Ama yine 1 senelik rapor yaptılar. Bu sene yani şimdi süresi yine bitti. Ben ise artık raporu aldığım ilde yaşamıyorum(eskişehir’deydim,şimdi ankara’dayım) Başka bir ilden aldığım pompa rezarvuarları raporunu Türkiye’nin her yerinde yeniletebilir miyim? Yoksa bütün işlemleri yeniden mi başlatmak gerekiyor?(Hastanede yatıp kan ölçümleri,şeker ayarlamaları vb.) Bu rapor yenileme işini en kısa sürede nasıl halledebiliriz? Bir de 2 senelik rapor alabilir miyiz

    • Kerim Bey Merhaba,

      Geç cevap için kusura bakmayın. Bu aralar yorumlara yanıt veremiyorum.

      Aslında mbu tarz durumlarda mantık devreye girmeli. Yani Türkiye’nin bir ilinde rapor aldınız. Ve illaha o ilde ömrünüz boyunca yaşmayacaksınız. Başka ile/illere gittiğinizde de raporu elbette yeniletebileceksiniz.

      Elinizdeki ya da sistemdeki eski raporunuz sizin için referans. Tekrar tahlil vb süreçlerle uğraşmamak adına gideceğiniz doktora tip-1 diyabetli olduğunuzu ve raporunuzun sistemde kayıtlı olduğunu söylerseniz bence süreç kısalır.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: