İnsülin pompası raporu ve SGK ödemeleri
İnsülin pompası raporu ve sgk ödemeleri konusu benim için önemli. Bildiğiniz gibi diyabet (şeker hastalığı) nedeniyle benim bir insülin pompam var.
İnsülin pompası kullanımına gerçekten çok zor karar vermiştim. İnsülin pompam yazısında elimden geldiğince sizlere bilgi vermiştim.
İnsülin pompası öncesi kan şekeri düzeylerim ya çok düşük ya çok yüksek şeklinde seyrediyordu. Ki bu büyük dengesizliklere rağmen üç aylık kan şekerim yani HbA1c düzeyi ise geyet normal çıkıyordu. Kan şekeri bu şekilde çok dengesiz olan diyabetlilere Brittle = oynak diyabetli demek mümkün.
Ayrıca çektiğim fotoğraflar ya da videodan da görebileceğiniz gibi büyük bir cihaz değil. Pompa takılmadan önce özellikle doktorunuzla detaylı görüşüp, takıp takamayacağınız konusunu değerlendirmeniz gerekiyor.
SGK pompa ücretinin belirli bir kısmını ödemekte.
Benim insülin pompam Medtronic. Fiyatı dolar üzerinden olup benim aldığım dönemde Türk Lirası karşılığı yaklaşık 4.500 TL idi. Devlet yaklaşık 3.500 TL sini ödüyor. Geri kalan kısmı ise ben kendim verdim. Ödeme süreci ve rapor detayları ise şöyle gelişti.
Öncelikle doktorum Oğuzhan Bey benim için bir insülin pompası raporu hazırladı. Ayrıca pompanın setlerini bir reçeteye yazdı. Medtronic firması ise hazırlaması gereken evrakları SGK’nın istediği şekilde hazırladı ve ben tüm evraklarla İstanbul Avrupa Yakası / Fındıklı SGK’ya gittim. İnsülin pompası ve set ödemeleriyle ilgili ilk başvurumu yaptım. Bu başvuru sürecinde Medtronic bana pompamı verdi. Bense firmaya yaklaşık 1.000 TL ödedim.
SGK 3 ay içerisinde Ziraat Bankası’na hasta adına yatırması gereken yaklaşık 3.500 TL’yi yatırıyor. Bankadan çektiğim bu parayı Medtronic firmasına gidip verdim. Yani toplamda yaklaşık 4.500 TL olan pompanın parasının 1.000 TL’sini sürecin başında ben, 3.500 TL ‘sini ise devlet aracılığı ile ödemiş oldum.
İnsülin pompasının setlerini ise reçeteye 3 aylık yazdırabiliyoruz. Kan şekeri ölçüm çubukları gibi. 3 aylık toplam tutar KDV dahil 403, 54 TL gibi bir tutar. Bu tutar benim aldığım set faturasının üzerinde yazan tutardır. Bu tutarın % 80’ni devlet geri kalanı ise ben ödüyorum. Devletin ödeme yapması için pompa setlerini reçeteye yazdırıyorum. Medtronic firmasından gelen fatura ve diğer belgelerle beraber yine İstanbul Avrupa Yakası / Fındıklı SGK’ya gidiyorum. Devletin ödeyeceği tutar en geç 3 ay içerisinde Ziraat Bankası’na adıma yatırılıyor.
Kısaca pompa ödemesi ile ilgili detaylar bu şekildedir. İnsülin pompası tutarlarını yaklaşık olarak verdiğimi özellikle belirtmek istiyorum.
NOT: 6 Ekim 2012 Cumartesi günü Medtronic ile gerçekleştirdiğimiz organizasyonda ödeme tutarlarında değişiklik olduğunu gördüm. Ben pompayı aldığım dönemde Dolar kuru oldukça düşüktü. Ama şimdi Medtronic kuru sabitlemiş ve pompanın fiyatını 5.000 TL olarak belirlemiş. 3,516 TL’sini SGK, 1,500 TL’sini ise hasta ödüyor. 3 ayda 1 kez pompa setlerini alıyorsunuz. Onlar içinse cebinizden 105 TL gibi bir fark çıkıyor.
Şunu da belirtmek isterim ki; pompa için SGK ödemesi gereken tutarı size ödedikten sonra siz de sizin ödemeniz gereken tutarı üzerine ekliyor ve Medtronic’e öyle ödeme yapıyorsunuz. Bu durum her 3 ayda 1 pompa setleri için de geçerli.
Bu yazının fotoğrafında ödemelerin tüm detaylarını görebilirsiniz.
esra abla 3 ay demişşin ama sen hatırlıyor musun senin pompanın ne kadar zamanda sgk tarafından ödendiğini??
Merhaba,
Adınızı bilmiyorum ama İzmrdr olarak size hitap edebilirim galiba.
Sorunuzdan bir şey anlayamadım? Biraz daha açık yazabilirseniz sevinirim.
sevgiler
:)) haklısınız açıklıyorum hemen=SGK 3 ay içerisinde ziraat bankasına ödemeyi yapıyor demişşiniz medtronik firması görevlisi 45 günde yatırırlar demişti.sizin ödemeniz kaç günde gerceklesmişti onu merak ettm ben de bekliyorum 35 gün oldu henüz ödeme yapmadılar ödeme yapmadan da doktorum kabul etmiyo pompa takmayı hastanenin prensibi gereği.
Merhaba,
2-2,5 ayda filan yatmıştı. Doktorunuza bağlı değil ki pompayı takıp takamayacağınız.
Firmanın aslında hemen takması lazım. Prosedürleri mi değişti anlamadım.
Çünkü firma zaten öyle ya da böyle bu paranın yatacağını bilir. Bildiği için de hastayı mağdur etmemek adına pompayı takar. Zaten bir sorun çıksa bilen firma size kendini güvence altına almak için senet imzalatıyor. Yani bence doktorunuz boşa evham yapmakta.
sevgiler
teşekkür ederim ben tekrar konuşurum ozaman.iyi bayramlar…
slm esra hanım ben 3 yıldır tip 1 diyabet hastasıyım kan şekerlerim bir türlü regüle gitmiyor 120 ile 210 arası degişiyor en son 3 ay önce kontrole gittim hba1c 6.8 idi insülün pompası kullansam kan şekerim düzene girermi şimdiden teşekürler
Muhammet Bey Merhaba,
İnsülin pompası kan şekerini daha da düzene sokuyor elbette. Mesela eskiden ayda 5 kez hipoglisemiye giren pompa sonrasında ya hiç girmiyor ya da 1 e düşüyor.
Bu noktada pompa elbette bir avantaj sağlar.
sevgiler
esra hanım insülin pompasın kullanmak istiyorum ama kontrole gittigim hastane rapor hazırlamıyor ne yapabiliriz paror hazırlmama sebebi ise egitimsiz olmaz diyor egitim verin diyoruz egitme çagırıyoruz kimse gelmiyor diyorlar ne yapacaz galiba raporu uzman doktor onayıylada olmuyormuş en az yrd doç olması gerekiyormuş yardımcı olursanız sevinirim
Muhammet Bey Merhaba,
Size daha önce de sormuştum. Hangi ilde yaşıyorsunuz?
Medtronic’ten Sezen Hanım’ı arayın. Size mutlaka izlemeniz gereken yol hakkında bilgi verir. Telefonu: 0530 9773805.
sevgiler
sivastan. esra hanım çok teşekkürler..
Esra Hanım merhaba. Ben henüz iki gündür sizin ve sitenizin takipcisiyim,ismim serpil ve 15 senelik tip1 diyabetliyim. Birbuçuk sene önce sizin kullandığınız markanın insülin pompasını kullanmaya başladım. Pompadan değil ama kişisel yaşam tarzımdan kaynaklanan pek çok sıkıntı var hastalığımla ilgili,bunlara ilişkin olarak zamanla sizden tavsiyeler almak istiyorum ama şu an öncelikli olarak öğrenmek istediğim konu üç aylık periyotta aldığım pompa seti evraklarının istanbul’da nereye teslim edilmesi gerektiği,zira daha evvel Ankara’da yaşarken üç aydır İstanbul’dayım ve firmadan öğrendiğime göre kaydımı aldırmadan yeni parça siparişi veremiyorum… Bu konuda beni yönlendirebilirseniz çok memnun olurum,şimdiden teşekkür ediyorum 🙂
Serpil Hanım Merhaba,
Öncelikle hem bloğumuza hem de İstanbul’a hoş geldiniz.
Pompa konusunda ne tarz sıkıntılar yaşadınız? Hayat şeklim derken özel değilse paylaşır mısınız bizimle?
Fındıklı SGK binası var. Sirkeci tren Garı’na yakın bir yer. Nimet Abla Milli Piyango biletçisini sol kolunuzda olacak şekilde geçtiğinizde bir ara sokakta bu bina.
Ankara’dan İstanbul’a geçiş sürecinizle ilgili de nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor bilmiyorum. Fındıklı SGK pompa set ödemeleri için evrakların verildiği bir yer. Ama nakil işlemi için Karaköy’de bulunan SGK da ilgilenebilir. Yani ya Karaköy ya da Fındıklı SGK sizin nakil işleminizi yapabilir diye düşünüyorum. Karaköy SGK ise Karaköy’de sahile çok yakın. Burayı da çok kolay bulursunuz.
sevgiler
Tekrar merhaba Esra Hanım 🙂
Söylediğim gibi yaşadığım sıkıntılar pompadan değil yaşam tarzımdan kaynaklanıyor ve ben ne yazık ki 15 senedir bu konuda kendimi disipline etmeyi başaramadım bir türlü 🙁 Uyku saatlerimin düzensizliği,ara öğünleri atlamam,acıkmadan yemek yiyemeyişim ve hatta çoğunlukla acıktığımı hissedemeyişimden ya hipoglisemi ya da hiperglisemi arasında geçiyor hayatım. Düzenli bir uyku ve yemek saati edinmek ve hele de bunu sürdürmek benim için imkansız gibi… Bunun üzerine bir de asabiyet kaynaklı beklenmedik oynamalar da eklenince doğrusu doktorların uğraşmaktan en nefret ettikleri hasta tipi oluyorum…
Serpil Hanım,
Diyabette bir yol tutturmak oldukça önemli. Ama bence şöyle otoriter mi otoriter bir doktor bulun. Biraz döverek sizi yola getirsin 🙂 .
Benim yeni doktrum Nilgün Hanım beni biraz dövdü ilk başlarda. Aklımı biraz daha yerine getirdi 🙂 .
sevgiler
Esra Hanim merhabalar
Ben 18 yildir tip 1 diyabetliyim ve 5 yildir Amerikada yasamaktayim. 3 yildir da omnipod kullaniyorum. Kisa bir sure sonra Turkiye’ye donme planimiz var ve ben de omnipod’un rahatligina alistigim icin kendime careler ararken sizin sitenizi buldum. Bana e-mail atarsaniz daha detayli konusur bu konuda ne yapabilecegimiz hakkinda fikirler uretebiliriz. Burada onmipod kullanmaya baslamadan kisa bir egitim de veriyorlar. 15 yil boyunca pompa fikrine karsi olan biri olarak omnipod ile son 3 yilda degisen ve yukselen hayat kalitemi herkesle paylasmak isterim. Burada gerekli baglantilari yapmak icin girisimlerde bulunabilirim. Omnipod ile yasam bir nevi otomotik bir pankreasa sahip olmak gibi. Doktor Eyup bey’in de dedigi gibi uzerinizde varligini bile hissetmiyorsunuz. Tabiiki de bazi dezavantaj sayilan hususlar da var. Mesela kullandiginiz podlari 3 gunde bir degistirmek mecburiyetindesiniz ve beklenmedik bir anda uzerinizdeki pod eror verebiliyor. Yaklasik %10-15 civari bir bozulma olasiligi soz konusu. Ama butun artilari ve eksileri kiyasladiginizda yasam kaliteniz kesinlikle artmakta.
Benimle lutfen irtibata gecin ve detayli bilgi alisverisi yapalim. nazligurpinar@gmail.com adresinden ulasabilirsiniz.
Tesekkur ederim
Av. Nazli Gurpinar Elgin
Nazlı Hanım Merhaba,
Omnipod konusunda ben ya bu cihazı ya da doktorum Oğuzhan Deyneli’nin de fikrini alarak başka bir pompayı denemk istiyorum. Türkiye’de satılmadığı için yurt dışında alacağım.
Türkiye’de 2 farklı marka var. Bunlardan biri Medtronic. Dolayısıyla Türkiye’de bence inanın diyabetli hayatınız özellike yasal mevzuatlardan dolayı iyi olmaz bence.
Omnipod’u artı ve eksileri ile lütfen buradan bizimle paylaşın. Özellikle http://www.diyabetimben.com/omnipod-hakkinda.html linkindeki yazının altına yorum yaparak Omnipod ile ilgili bilgileri yazabilirseniz çok mutlu oluruz.
Zira biz Youtube ya da İngilizce dökümanlardan cihazı anlamaya yönelik araştırmalar yapıyoruz.
Size telefonumu da e-mail ile göndereceğim. Ortak bir gün ve saatte kendi içimizde anlaşırsak MSN aracılığı ile de görüşebiliriz.
Benim sizden özel bir ricam olacak. Bana gelirken oranın en iyi kan şekeri ölçüm aletini alsanız. Ben de sizi İstanbul’da karşılayıp ağırlasam 🙂 .
Sevgiler
Esra Hanim
Benim de pompa konusunda oldukca tereddutlerim var. Uc senedir omnipod ile bu kadar rahata alistim, tekrar enjeksiyonlara donme fikri soz konusu bile degil ve fakat baska turlu pompa deneyimim de hic olmadi. Turkiye de sistem tam olarak nasil isliyor? Hatirladigim kadari ile SSK hastaneden 2 yillik bir rapor aliniyordu, bu rapor ile insulin ve test stripleri devlet karsiliyordu degil mi?
Beni pompa kullanma fikrine buradaki doktorum ikna etti. Hamilelikte pompa ile bebegimin ve kendi sagligimin cok daha iyi olacagini bana anlatti. Omnipod ile tanismam da boyle gerceklesti. Hamilelik ve tip 1 diyabet ile ilgili deneyimlerimi de paylasmak isterim. Sizin gonderdiginiz linke omnipod deneyimlerimi yazacagim.
Bana e-mail atarsaniz kesinlikle bir gorusme ayarlayalim, cok faydali olacagina inaniyorum.
Buarada bana 1994 yilinda tip 1 diyabet teshisi kondugunda glucose tabletler eczanelerde satiliyordu, fakat sonra bir daha bulamadik. Burada tabletler ve hatta jelleri var, bunlari da Turkiye’ye sokma imkanimiz da olsa keske.
Seker olcum aletine gelince tabiiki getiririm. Ben Turkiyede One Touch Ultra kullaniyordum, burda da aynisini kullaniyorum. Tek fark burada doktora gittiginizde size direk bedava veriyorlar ki kendinizi daha cok kontrol edin, daha az doktora ihtiyac duyun.
Omnipod ile ilgili olarak bu aletin ingilizce olmasi bircok kisi tarafindan negatif olarak algilaniyor. Ben gonullu olarak bu konuda herkese elimden geldigince yardimci olmaya calisirim is ki omnipod Turkiye’de mevcut olsun. Cihazi anlamaya yonelik olarak da herturlu destegi verebilirim. Cok komplike degil, kullandikca alisip ogreniyorsunuz.
Sizden e-mail bekliyorum.
Konusmak, gorusmek uzere
Merhaba ,
Esra hanım yada diğer arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var.Annem 10 yıldır diabet ve artık gözleri az görmeye başladı.Geçen hafta şekeri düzensiz diye 1 hafta hastanede yattı ama resmen kobay gibi oynadılar.Artık düzenli bir doktora ihtiyacım var bana doktor tavsiye edebilirmisiniz?
Teşekkürler.
merhaba Esra Hanım;
aslında pompa ile ilgili bu süreç hakkında bilgi sahibi değildim. bu nedenle bilgilendirme için teşekkür ederim kendi adıma. benim bilgilerim pompanın yararlarının yanısıra yarattığı sıkıntılı süreç. yani vücudumuzda bağlı bir makina ile yaşayabilmeye alışma süreci. evet çok küçük ama yinede onun bağlı olduğunu bilmek ve onu sürekli korumaya çalışmak sanırım zor olsa gerek. okuduğum yorumlardan birinde bağlı olduğu iğnenin yamulduğu ve şeker düzeylerinin oldukça oynadığını gördüm. onunda yanısıra birde enfeksiyon riski var sanırım. ben temizlik konusunda biraz takıntılıyım yani özellikle yazın neredeyse 3-4 belki daha fazla duş alıyorum. e bu durum kullanımını bana bayağı zorlaştıracak gibi duruyor.
bir sorum daha var. şimdi pompa insülin düzeyini ayarlıyor yemeğimize aktivitemize göre. bu tamam. peki şekerimizi düzenli ölçümünü sağlayan cihaz da bu pompa içinde mi.. yani şeker ölçümünü de sağlıyor mu pompa??
bir de ücreti konusunda çok şaşırdım. ben izmir de ikamet ediyorum ve ege üniversitesinde ki prof.lerin bana dediği şuydu. 10.000 tl.den başlıyor pompa fiyatları ve sgk bu konuda hiçbir ödeme yapmıyor. ben bunu duyunca maalesef vazgeçtim pompa taktırmaktan. istanbul da böyle bir kurum var ama izmir çin de bu durum geçerli mi acaba??
Ayşe Hanım Merhaba,
İsterseniz 50 kez banyo yapın. Sorun olmuyor. Setin uç kısmının kıvrılması sürekli olan bir durum değil. Çeşitli sebeplerde nadiren olan bir durum. Ben de çok titiz bir kadınım.
Sensörlü yani deri altı sıvısı şekerine göre ölçüm yapan pompa 10.500 TL. Sensörsüz insülin pompası ise 5.000 TL. Devlet şimdilik her ikisi için 3.500 TL ödüyor.
Sensörlü pompa ölçüm yaparak kan şekerine yakın sonucu deri altı sıvısı şeker değerine göre ekranında gösteriyor. Lütfen bu konuda insülin pompası kategorimizdeki yazılarımızı okuyun.
SGK’nın her il için uygulaması aynı.
Sevgiler
Esra hanım;
pompa ile ilgili kafamın aldığı kadarını yani canım sıkılana kadar:) ilgim bu konudan dağılana kadar okudum. o yorumu dediğiniz kısımları okumadan önce yapmıştım özür dilerim…
kendi adınıza açılmış olan blog yazısına da yazmıştım ordan yazdıkalrımı tekrar yazmamak için kopyala yapıştır yapıcam izninizle:)
çakıldım kaldım site başında
tebrik ediyorum gerçekten.. oldukça donanımlı bir site olmuş Esra hanım.. hatta ara öğünümü unuttum ana öğünüme de geç kaldım yorumları okumaktan…
Esra hanımcım Dr. Nesil hanım ve pompa konusunda bize yardımcı olabilecek Ali Güzel beyin izmir de olmasına nasıl sevindim anlatamam.. bu aralar çok iyi değilim ama iyi olduğum ilk anda ilk işim Nesil hanımdan randevu almak olacak… sonra da adresim doğruu Ali bey
umuyorum sizi keşfedişim hayatımda güzel günlere gebe olur….
çok teşekkür ederim tekrar…
Ayşe Hanım,
Merak etmeyin. Ben her yazıyı teker teker okuyorum. Ve yorulmuyorum. İster bu yazıya ister diğer yazıya yazın. Ben birini seçer ona göre o yorum üzerinden cevap veririm 🙂 🙂
Bloğumuzla tanışan herkes bağımlı olmuş durumda. Bense ayrı bir bağımlı oldum. İş yerimde bilgisayarımda sürekli bloğumuz açık. Ara sıra ne oluyor ne bitiyor diye bakıp duruyorum.
İzmir’de mutlaka Nesil Hanım ile tanışın. Bence sizin için önemli bir adım olacak.
Biz hep buradayız. Yanınızdayız. Destek istediğiniz her zaman destek oluruz.
Bu arada ara öğünü atlamak iyi olmamış 🙂 Blog bu hale getiriyor insanı.
sevgiler
bende sitenizi yeni gördüm ben de diabet hastasim banada pompa hakkında bilgi verirmisiniz
Mustafa Bey Merhaba,
İnsülin Pompası kategorisinden pompa ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
sevgiler
ayşe hanım bende 6 senedir.tıp1 diabetim.şekerim sürekli 500 600 ne yapmam gerekiyor igneyide günde 4 kere vuruyorum ama yine yüksek yine yüksek.pompayı alsam.faydası olurmu acaba
ayse hanım merhaba,ben de ızmırde oturuyorum.ve ınsulın pompasını yenı taktrdım.12 gun falan oldu.alı bey home offıce çalısyor.sız arayıp evde yada baska bıryerde bulusup sıze detaylarıyla anlatıyor.ve ısınde bence ıyı bırı.cok cok ıyı bılmesemde kendı bıldıgım kadarıyla sıze yardımcı olabılrım.:)
face ten benı eklermısnız?tskler.svg.
Selen hanım merhaba;
ya yorumunuzu yeni gördüm:( afedersiniz…
ben face yada twitter kullanmıyorum.. internetle aram iidir ama araştırma için:) sizinle mail ortamında konuşmamız mümkün mü? sabah diyabetli künyenizi okuduğumda farkettim sizinde izmir den olduğunuzu ve keşke konuşabilsek diye içimden geçirmiştim ki yorumunuzu okudum bu akşam 🙂
siz de uygun görürseniz nasıl alırız maillerimizi?? sanırım Esra hanımdan yardım isteriz:)
ESRA HANIM HELP 🙂 HELP 🙂
Ayşe Hanım,
Selen Hanım’ın onay vereceğini düşünerek size Selen Hanım’ın e-mailini göneriyorum maille.
sevgiler
merhaba Mustafa bey;
Esra hanımın da dile getirdiği gibi bşz doktor değiliz elbette ama nacizane tecrübelerimizle sabit olan yaşadıklarımızı paylaşıyoruz ve mikrobiyoloji eğitimi aldığım için kendim bu konuda şanslıyım sanırım..
şöyle birşey diyebilirim; eğer tip 1 diyabet konusunda yeterli eğitim alınmamışsa gerek beslenme gerek egzersiz gerekse alınan insülin dozu konusunda, bu yükseklikleri yaşarsınız.. yani alığınız besin için yapılan insülin yeterli gelmiyor demektir.. ya beslenme tarzınız yanlış yada dozajlamanız… bu durumu da en iyi bir diyetisyenle çözebilirisnz.. 6 yıllık bir tip 1 diyabet hastası iseniz bazı konuları ii biliyor olmalısnız.. ben de henüz daha pomapaya geçmedim ama teşebbüslerim var bu konuda.. ciddi anlamda düşünüyorum… size de tavsiye edebilirim özellikle kullanmaya başladıktan sonra ama önereceğim en önemli şey size; 1. karbonhidrat sayımı öğrenmeniz, 2. insülin dozajlarınızı muhakkak kontrol ettirmeniz…
o 500 600 leri bende çok yaşadım ama ben hastalığı kabullenememiştim ve hastalığa inat yaşıyordum.. hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmek inanın daha az acı verici.. daha az üzücü.. bu durum tecrübe ile sabit inanın.. sonuçta yemek bu sadece.. herşeye alışıyor bu insanoğlu… ne olur sanki şeker yemesek.. inanın birşey kaybetmiyoruz.. aksine normal bir hayat süren insanlardan daha sağlıklı yaşıyoruz.. bu da bir insan için en önemli şey olsa gerek:) SAĞLIK 🙂
herkese sağlıklı bir ömür dilerim.. tip1lilerime daha da sağlıklı günler dilerim :):)
esra hanım merhaba sevındım maılımı gonderdıgınıze.ayse hanım sızede maıl attım.bakarsınız.ordan konusabılrız hatta bence goruserek daha iyi olabılir.
sevgıler:)
🙂 mutlaka görüşelim.. boş vakitlerde izmir de yapacak çok şey var 🙂 hele ki bahar yaz gelirken;)