“İnsülin Pompası Ya Da İnsülin Kalemi” Sizce Hangisi Daha İyi?
Diabetes Daily’deki Insulin Pumps vs. Insulin Injections: Which is Best? başlıklı yazıdan esinlenerek ben de düşüncelerimi paylaşmak ve sizlerle tartışmak istedim. Sarah Kaye ve Ginger Vieira insülin pompasının mı yoksa insülin kalemi ile enjeksiyon yapmanın mı daha iyi olduğunu kendi tecrübelerine göre anlatmışlar.
- Hangi yöntem daha iyi? İnsülin enjeksiyonu mu insülin pompası mı?
- Hangi yöntemin HbA1c hedefine ulaşmada daha başarılı olduğu?
- Yüksek ve düşük kan şekeri anlarını daha az yaşamakta yine hangisinin daha başarılı olduğunu tartışmışlar.
Sene 2016. Ama özellikle 90’lı yıllarda tip-1 diyabetle tanışanlar 2000’li yıllarda tip-1 diyabetle tanışanlardan daha şanslı değil. Hatta 2010 yılından 2016 yılına kadar olan dönemde de tip-1 diyabetle tanışanlar daha şanslı diyebiliriz.
Diyabet teknolojileri yavaş da olsa ülkemize giriyor. Ya da imkanlar dahilinde (maddi ya da resmi olarak satın alma kolaylığı ya da zorluğundan bahsediyoruz.) alıp getirilebilen diyabet teknolojilerini de kullanmak bize bir rahatlık getiriyor.
Şu anda insülin gönderimi konusunda ülkemizde farklı cihazlar bulunmakta.
- İnsülin enjektörü (İnsülin enjeksiyonu demek.)
- İnsülin kalemi (İnsülin enjeksiyonu demek.)
- İnsülin pompaları (İnsülin enjeksiyonundan apayrı bir sistem.)
- iPort (İnsülin enjeksiyonu demek.)
Bazı ürünleri hatırlamayan ya da bilmeyenler için paylaşıyorum. i-port yandaki ürün.
İnsülin Enjeksiyonunu Kolay Hale Getiren Teknoloji ‘i-Port Advance’ Türkiye’de başlıklı yazımızdan ürünle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
İnsülin pompaları hakkında ise teknik bilgi, maliyet ve tecrübeler için de http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkindeki yazı ve videoları inceleyebilirsiniz.
Ben hepsini denedim 🙂 Hepsi hakkında iyi-kötü tecrübelerim var. Ama önce Sarah Kaye ve Ginger Vieira’nın tecrübelerini dinleyelim 🙂
Sarah Kaye insülin pompasının tip-1 diyabet yönteminde en iyi yöntem olduğunu savunuyor. Bu arada Sarah 1984 yılında doğmuş. 1988 yılından bu yana da tip-1 diyabetli. 2000 yılına kadar yani 12 yıl süresince insülin enjektörü ve kalemi kullanmış.
2000 yılında insülin pompasına geçmiş olmayı bir özgürlük olarak tanımlıyor. Bazal model seçeneğinin olması, günlük bazal insülinlerini saatlere göre farklı dozlarda yapmanın kan şekerine getirdiği olumlu etkisinden bahsediyor. İnsülin kalemi kullanırken 1 ve katları insülin yapabilirken insülin pompasından 0.33 gibi enteresan dozlarda insülin yapmanın tip-1 diyabet yönetimine getirdiği faydayı anlatmakta. Aynı zamanda uzun etkili insülin yaptım mı yapmadım mı endişesi de yaşamıyor. Çünkü insülin pompa kullanıcıları uzun etkili insülin kullanmıyor.
Pompanın iyi yanları olduğu kadar beğenmediği tarafları da olduğunu söylüyor. İnsülin pompasının set kısmının kıvrılması, denize girerken pompadan kısıtlı bir zamanda ayrılma durumu, kıyafet değiştirirken pompa ve sete dikkat etme halleri hoşuna gitmiyor. Ancak yine de insülin pompasının daha ince ayarlarla daha iyi tip-1 diyabet yönetimini sağladığını savunuyor.
Ginger’ın doğum yılı yazmıyor ama 1999 yılından bu yana tip-1 diyabetli. Aynı zamanda Çölyaklı. Tip-1 diyabetle ilk tanıştığında insülin pompası kullanmış. Pompa ile 7 yıl yaşamış. Noelde dışarıda bir yerde çalışırken havanın çok soğuk olduğunu, pompayı korumaya çalıştığını ama soğuktan dolayı insülinin bozulduğunu düşünüyor. Çünkü ertesi sabah diyabetik ketoasidoz ile kalkmış. Ve o gün çok zorlu bir gün olmuş kendisi için.
Aynı zamanda pompanın iletim yok hatası vermediği bir gün 2 saat boyunca insülinsiz kalmış ve gereksiz bir kan şekeri yüksekliği yaşamış. Galiba tüm teknik aksaklıklar da bu kişiyi bulmuş 🙂 🙂
Sonraki yıl da insülin pompasıyla ilgili çok fazla teknik sorun yaşamış. Ve bundan dolayı da insülin kalemi kullanmaya karar vermiş. Arada Omnipod insülin pompasını da kullanmış ama insülini, insülin kalemi yapmak kendisini daha güvende hissettiriyor.
İnsülin kalemiyle insülin yapmayı ‘en güvenilir yöntem’ olarak belirtiyor. ‘Her gün aynı saatte ve aynı miktarda karbonhidrat almak sıkıcı olsa da insülin kalemi ile ne yaptığını biliyorsun’ demekte.
İnsülin kalemi, insülin pompasına göre daha maliyetsiz. Sağlık güvencesi olmadığı bir dönemde insülin pompasından insülin kalemine geçmiş ve o dönemde HbA1c’si 6-7 arası çıkmış. Bu kızın hayatı gerçekten biraz daha atraksiyonlu 🙂 🙂
Hamilelik döneminde HbA1c’sini 5.1-5.7 arasında insülin kalemi ile tutmayı başardığını, hatta hamileliği bittikten sonra HbA1c seviyesinin 6 larda olmasının insülin kalemi ile gerçekleştirdiği bir başarı olduğunu söylüyor.
Benim yorumum ise;
2002-2010 yılları arasında insülin kalemi kullandım. İnsülin pompasına geçene kadar da rahatlığının farkında değildim. Günde minimum 4 ve daha fazla insülin enjeksiyonu yaparken 3 günde 1 kez insülin pompa seti değişimi gündelik hayatı kolaylaştırdı. Aynı zamanda insülin enjeksiyonu ile oluşan morlukların olmaması da bir avantaj. Kalem insülinle, insülinsiz kalınan zamanların da insülin pompasıyla olmaması şekerin daha ip gibi gitmesini de sağlıyor.
Geçtiğimiz aylarda insülin pompasını bırakıp insülin kalemine geçince şekeri düzene sokmak çok zor oldu. Hatta olmadı diyebilirim. Bu sebeple de insülin pompasına hızla geri döndüm.
Neden insülin pompasına ara vermek istedim? Yaz döneminde, sıcak beni zorlarken bir de insülin pompasını taşımak mutsuzluk yarattı. Aynı zamanda insülin kalemiyle de şekerimi iyi yönetirim diye düşünüyordum. Ama olmadı.
Peki sizce insülin kalemi mi yoksa insülin pompası mı tip-1 diyabet yönetiminde daha iyi. İnsülin kalemi ya da insülin pompası diyenler sebepleriyle birlikte anlatabilirlerse sevinirim.
test
merhaba esra avcı hanım biz yaklaşık 8 aydır mecsonıc insülin pompası kullanıyoruz dikey sette tıkanma olduğu için yatay set kullanıyoruz fakat ha1c 7.4 dü geçen ay 7.8 çıktı bizmi yanlış yapıyoruz anlayamadık şekerimiz yersiz yükselme yapıyor bazen byüdüğümüz içinmi bilemedim kızım 7 yaşında kızım hem 7 lerde ha1csi bir türlü düşürmeyi başaramadım diyebilirim tabi pompanın bir çok avantajı var iğne korkusundan kurtuluyor çocuklarımız bunun için bence iyi bir bazal ayarına ve pompayı güzel kullanamya bağlıyorum ben bu işi biz pompayı gece yükselişlerimizi düzeltmek için sevçmiştik bu konuda başarılı olduk birde şu yersiz yükselişlerimizi atlatabilsek süper olacak
Merhaba Seda Hanım,
Yorumunuz istenmeyen yorumlara düşmüş. Anlayamadım. Görünce yanıt veriyorum.
Teknik sorunları hallettiyseniz teknik olmayan konulara yönelmeniz lazım. Günlük parmak ölçümlerinde kan şekerleri nasıl gidiyor? Beslenmede bir sıkıntı var mı? Her şey ok ama HbA1c de sorun varsa testi tekrar yaptırabilirsiniz.
Her şey ok değilse tip-1 diyabet konusunda doktor, diyetisyen ve hemşire ile birlikte tekrar çalışmanız lazım.
HbA1c yaptırmandan birkaç gün önce de kan şekerinde yükseklik vs olursa HbA1c sonucu bunlardan da etkileniyor. Yani 2 ay boyunca her şey iyi son 1 ay şekerde dalgalanma varsa HbA1c istediğimiz gibi çıkmayabilir.
sevgiler,
Merhaba, ben 31 yaşındayım ve 16 yıldır tip 1 diyabetliyim. Elazığ’da üniversite hastanesinde hemşireyim.
Sabah ,akşam mix insülin ve glifor 500 mg kullanıyorum.( Yani insülin enjeksiyonu ve oral antidiyabetik )
hgba1c seviyem de genellikle 5.1-5.8 arasında.
Gebelik düşündüğüm için insülin pompası kullanmak istedim ve biraz araştırdım.
Korkularım şunlar; 1)Enfeksiyon (kateter yer değişimi, banyo vs den dolayı)
2)Teknik sıkıntılar (Elazığ’dayım, set vb temininde sıkıntı yaşayıp enjeksiyona dönme ihtimalim var.)
3)Sağlık ekibi yetersizliği (karbonhidrat sayımı öğretme, pompa kullanan hasta takibi)
Gelişmeleri takip ettiğim kadarıyla dexcom da çok kolaylaştırıyor hayatımızı. Hipoglisemi anında uyarı vermesi çok güzel.
Bazen gecenin bi vaktinde 49 şekerle uyanmak zoruma gidiyor. Önceden ya uyanamasaydım diye ben korkuyordum, şimdi eşim de aynı korkudan muzdarip.
deneyimlerimizi paylaşamak üzere .. sevgiler…
Gülsen Hanım Merhaba,
Lisans eğitimimi Fırat Üniversitesi’nde tamamlamış biri olarak bölgeyi ve olası sıkıntıları tahmin edebiliyorum.
Sizin gibi bir tedavi protokolü olan bir tip-1 diyabetlide insülin pompası kullanılabilir mi bilmiyorum. Yusuf Özkan şu an Prof olmuş. Ben diyabetle ilk tanıştığım dönemde bana faydası olmuştu. Hastanede pompa vd konularda mutlaka tecrübeliler vardır diye düşünüyorum.
Enfeksiyon gözünüzü korkutmasın. Çoook nadiren olabiliyor. Teknik sıkıntılarda firmalar hızlıca çözüm üretiyor. Ben Medtronic kullanıyorum. Hızlı aksiyon alıyorlar. Sağlık ekibi yetersizliği konusunda bir yorumum olmayacak ama orada sıkıntı varsa üzülürüm 🙁
Dexcom gerçekten hipoglisemi uyarıları konusunda hayat kurtarıyor. Satın alma fırsatınız varsa almanızı öneririm.
sevgiler,
Talha Çakır Daha çok küçük olduğum için kalem le daha rahat ediyorum. Sizce peki hangisi daha rahat Esra Avcı ablacim.
Esra Avcı Birazdan yorumumu diyabetimben.com’da yazacağım 🙂 Oradan takip edebilirsen sevinirim. sevgiler,
Ben de kendi yorumlarımı paylaşayım 🙂
14 yıldır tip-1 diyabetli olup 8 yıl insülin kalemi kullandım. 6 yıldır da insülin pompası.
Geçtiğimiz yıl insülin pompasından çoook sıkılmıştım. Bana büyük geliyordu. Kablolu olması sorun değildi ama büyüklüğü beni mutsuz etmeye başlamıştı. Bu sebeple 180 ünitelik rezervuarlı insülin pompasına geçtim. Arkasındaki mandalı çıkardım. Ve pompayı biraz daha minik hale getirdim 🙂 Bu da beni şu an mutlu ediyor.
İnsülin kalemi kullanıcıları öyle ya da böyle, insülinlerin çalışma prensibi gereği, insülinsiz kalabiliyor. İnsülin pompası bunu yok ediyor. 4’lü enjeksiyon yapan kişi 3 günde bir set değiştirdiği için de sürekli iğne yapılmaması mutlu ediyor. Morarmalar vs olması da cabası 🙂
İnsülin miktarını en düşük miktara kadar gönderme şansı da ayrı bir faydası. İnsülin kalemine göre daha iyi tip-1 diyabet yönetimi sağladığını düşünüyorum.
Ama insülin pompası kullanıp mutsuz olanlar ve sorun yaşayanlar da elbette var. Bu yazıda olduğu gibi.
sevgiler,
esra hanım niçin bu kadar pompayı savunuyorsunuz. onu anlıyamıyorum Doktor dediğin tarafsız olmaz mı .
Merhaba,
Adınız görünmüyor. Ama yine de yazıyorum.
İnsülin pompası ya da insülin kalemini elbette savunmuyorum. Kıyaslama yapıyoruz bu tarz yazılarda. Bu arada doktor da değilim. Onu anlamamışsınız galiba.
Şu anda da bir tip-1 diyabetli olarak insülin pompasından insülin kalemine bir süreliğine geçtim 🙂
sevgiler,
zeynepshn14 Bence ikisinde ama pompayı tercih ederim sensörle beraber
gaffaralidemirBen insülin kullaniyorum pompayi bilmiyorum hiç görmedim vede yakinlarimdaki tanıdığım hiç komsede de yok çok merak ediyorum saygilar
diyabetimben @gaffaralidemir Merhaba, Biz insülin pompası konusunda çok paylaşım yapıyoruz. Oralarda görüyor olmanız lazım 🙂 sevgiler,
elif_elifemr İnsülin kalemi tabikii !
diyabetimben @elif_elifemr Neden insülin kalemi?
ozgedrinn Pompadan önce nasil yasamışım kalemle acaba diyorum 😊 kesinlikle pompa daha rahat 👍
adali_aynur Tabiiki insülin pompası ben pompa kullanmaya başladıktan sonra hayata yeniden geldim. Oynak diyabeti olanlar beni çok iyi anlar şiddetle tip 1 diyabetlilere öneririm SEVGİLER..
kiperali Bence ikisininde artıları ve eksileri var
TC Gül Ata Tabiki pompa
Çağla Şenişleyenler Tereddutsuz pompa
Esra Avcı Neden peki? sevgiler,
Çağla Şenişleyenler Zayıf biri olsam da yemediğim zaman mutsuz oluyorum ve pompa gelince hayatıma hersey duzeldı. İstediğim gibi yiyebiliyorum artık. En önemlisi ne yediğimi içeriğinde ne oldugunu bilerek besinleri tüketiyorum. Hem insanların onu ıpod sanması hosuma gıdıyor 😀 Enfeksıyon ve asırı stres olmadığı sürece her sekılde kontrol edebılıyorum. Çocuğum gibi oldu. Önce onu beslemeden kendim yiyemiyorum. Bilmiyorum ama zamanla arada duygusal bağ oluştuğunu düşünüyorum 🙂 Hem iğneden kaçarken, dozlarımı atlayıp saklı saklı bırseyler yeme derdındeyken şimdi ne iğne görüyorum ne de bırseylerı saklı yapıyorum. Elim ayağım Pompam. İyi ki var 🙂 Sevgiler..
Hüseyin Devecioğlu Hayatin her alaninda yöntem ve tekniklere en iyisi olarak bakmak yerine zamana, mekana kişiye göre değerlendirmek en akıllıcası bana göre. Her tekniğin ve teknolojinin ait olduğu disiplinde en uygun olduğu bir yer vardır. Aslında bu iş cep telefonu teknolojine benzemiyor. Bir üst modeli çıkınca altindaki teknolojinin artık gereksiz olduğu anlamina gelmiyor.
En yeni teknojik cihazlarda gelse en azından evimizden insulin kalemini ya da kalem teknolojisini eksik etmiyecegimizi düşünüyorum.
Kusursuz bir pankreas üretene uretilene kadar diğer tüm teknolojiler bizim için yerine göre en iyisi.
Şu anki degiskenlerimize göre diyabet yonetimimizin odağında cep insulin (insulin pompasi) var. Belki ilerleyen yillarda yerini kalem alacak, belki de farklı bir teknolojiyi de yanımıza alarak devam edeceğiz…👍
Esra Avcı Elbette her bireyin teknolojiye uyumundan tutun, yeni teknolojiyi alabilme gücüne kadar her detaya göre değişken bir konu. Zaten teknoloji gelişse de olası hatalar için de önlem alıyoruz. Evde hızlı ve uzun etkili insülin bulundurmak gibi 🙂 Umarım full otomatize sistemler gelir ve daha otomatize oluruz 🙂 sevgiler,
TC Mehmet Fevzi Börü 23 yıldır diabetim..23 yıldır enjeksiyon kullanıyorum..benim düşüncem,dikkatli bir seyirle enjeksiyon daha iyi. Pompa arıza riski yok..hareket kısıtlaması yok.pompa kolaylık gibi görünsede kullanımda taşıdığı kulfetler çok..bu benim dusuncem..pompa düzensiz bir seyirde onerilebilecek son çare olarak görüyorum..daha uygun icatlarda buluşmak dileğimle saygı ve sevgilerimi takdim ediyorum
Merhaba arkadaşlar
25 yıllık diyabet hayatim enjektör ve insulin kalemi ile gecti. Suan bucuklu insulin kalemi ile devam.
Bence bu kişiden kişiye degisen bir durum. Herkes herseyi sevmez sevemez ya da birtanesi daha agir basar. Enjektörden sonra kalemi sevdim. Su anda bucuklu insulin kalemimi daha da sevdim. Etrafimda insulin pompasindan cok memnun olan arkadaşlarım var. Memnun kalmadim diyen cok az.
1 ya da 2 ay icinde bende insülin pompasina geçmeyi düşünüyorum. Cok zor ve gec bir karar oldu belki benimki. Yasayip göreceğim.
O zaman tekrar bu konuya güzel bir yorum yaparım diye düşünüyorum
Sevgiler
rzy.o7Her ikisinide kullandım. Kalem daha rahat şahsen 🙂
gulsah_duru.su Kesinlikle kalem çünkü bedenimde taşıdığım bi ağırlık yok zaten stresli bişey insülin pompası sanki diyabete yeni başlamış gibi sil baştan bide onun stresi yaşanıcak alışmak için diyetine dikkat eden bi diyabetli için pompaya hiçte gerek yok 2 yıldır diyabet hastasıyım yeni yeni dalgalanmalarımı durdurdum büyük bi azimle yaz kış insülinleri taşımak sıkıntılı olsada iğnemi yapıp dikkatli yedikten sonra gerek kalmıyor hiçbirşeye.ünsülin pompası sanki nekadar yeyip içeceğimimi dengeliyor ben ipin ucunu herdaim kaçırdıktan sonra pompa bile çare olamaz stresten yükselmiş bi şekeri düşürmek için bu seferde bi ikinci iğne ile düşürülmeye çalışılacak vücutta bi ikinci batırık daha hatta günlük duş alan bi diyabetli tak çıkar işi gücü yok onunlamı uğraşacak hem diyabetli hem yogun bi çalışan hem günlük duş… Bence bu pompa evde oturan yalnız insanlar için geçerli herzaman her diyabetliye tavsiye edilecek bi ürün değil mantıkta kabul etmiyor 😊
sedabtnr Benm kizim diyabet bencr de kalem… Pompa hem 3 gunde bi degisim hem vucutta surekli tasimasi zor..
Diyabet Marketim Çok güzel bir derleme olmuş elinize sağlık. Belirttiğiniz gibi kişiye göre veya o anki konfor alanına göre değişen bir durum gerçekten; Pompa veya kalem
Muharrem Hünerli Bence pompa ; yoğun iş temposu olan diyabetliler ,şeker değerleri düzensiz olan diyabetliler , küçük yaş diyabetliler için iyi,
Eğer şeker değerleriniz düzenliyse 3 aylık kan şekeri düzgün giden yetişkin diyabetlilerde enjeksiyon daha pratik ve kullanışlı.
Ikiside iyi tabikide merakla ve acilen bekledigimiz yapay pankreans
Ayşe Umut Gazelci Oglum 13 yasinda 12,4 yil kalem insülin kulandi bu gun pompaya geceli 5 ci gunumuz ve diyorumki yazik 12 yilimiza birde biseyden emin olmak istiyorum pompamiz sensorlu ,sensorle banyo yapabilecegimizi denize havuza girebilecigimizi soyleselerde biz banyo yaparken uzerini bantliyoruz bu gun denize girmek istiyor oglum sensorle denize girerse bir sey olurmu Esra Avcı
Esra Avcı Merhaba, Sensörle banyoya, denize vs girilebilir. Korumanıza gerek yok. Pompayı çıkarmayı unutmayın yeter. sevgiler,
Ayşe Umut Gazelci Cok tesekkur ederim Esra hanim icim simdi cok rahat 😗
Esra Avcı Bu arada çocuk kıyıda ya da havuz kenarında oynayacaksa pompayı takmıyor olmanız lazım. Çünkü pompaya su değer. Pompadan çok hareketli olunacaksa max 2 saat, hareketsiz olunacaksa max 1 saat ayrı kalınabiliyor. Bu sebeple kıyıda ya da havuz kenarında pompayı korumanız lazım. Daha uzun süreli oynayabilmesi için Diyabet Marketim ‘de satılan su geçirmez bir kılıfı inceleyin. http://diyabetmarketim.com/aquapac-su-gecirmez-insulin… linkinden de bilgi alabilirsiniz. Bu da aklınızda olsun 🙂 sevgiler,
Kesinlikle pompayla bn pompayla hayata yeniden dondum diyebilirim
Pompadan once ha1c 6-7arasindaydi ama cok yogun ve zorlu bir takiple ancak basarabiliyordm.. pompayla daha rahat daha kolay takiple 6-7 ha1cyi yakalayabiliyorum. 2012de pompayla tanistim keske on yil once tanissaymisim diyorm
Rahşan Akgül Mercan Irmak Akgül Mercan okumalisin anneciğim
Tuna Kavuş Akgül Annecigim pompa kullaniyor.igneden daha iyi.ama en buyuk sıkıntımız set degisim gunlerinde.o gun sekerleri duzensiz oluyor.ilk basta set gitmiyor.ek insulin gonderiyor spor yapiyor.aksamdan sonra set gidiyor.bir nevi yollar aciliyor.gece seker dusuyor.bizim gibi sorun yasayan var mi? Merak ediyoruz .bunun disinda pompadan memnunuz
Selda Aracı KALEM INSULIN BENIM ICIN SON YÖNTEM MUTLUYUM KALEMLE
Doğan Kalyon · Pompa tabiki
TC Mehmet Fevzi Börü Arkadaşlar diyabetli kişiye en uygun uygulamayı doktoru verir..biz beslenmemize ve ilacimiza beraberinde aktivitemize dikkat ederek yaşamımızı düzenlemeliyiz pompami enjeksiyonmu bunu doktorumuza bırakalım
Rahşan Akgül Mercan Görünen o ki herkese gore değişiyor arkadaslar
TC Mehmet Fevzi Börü Hastalık değil hasta vardır…her hasta kendine özgü tedavi görür
Esra Avcı Herkese Merhaba, Yapılan yorumlara göre herkes kullandığı teknolojiden memnun. Yöntem ne olursa olsun tip-1 diyabet yönetimi iyi sağlanıyorsa bir sorun bulunmuyor 🙂 Zaten tip-1 diyabet yönetiminde tek bir yönetim şekli bulunmuyor. Herkese kendi kullandığı yöntemde kolaylıklar diliyorum 🙂 sevgiler,
TC Güner Taşçı kesinlikle insülün pompası diyorum
Asiye Akyıldız Ikisinide kullandım yılarca kalemini kullandim Ponpa tabikii
Herkese Merhaba,
Yapılan yorumlara göre herkes kullandığı teknolojiden memnun.
Yöntem ne olursa olsun tip-1 diyabet yönetimi iyi sağlanıyorsa bir sorun bulunmuyor 🙂 Zaten tip-1 diyabet yönetiminde tek bir yönetim şekli bulunmuyor.
Herkese kendi kullandığı yöntemde kolaylıklar diliyorum 🙂
sevgiler,
Merhabalar
Yazıyı okuyunca aklıma takıldı,1 gecelik yetersiz insülin ketoza sokar mı hemen ? Ben yakın zamanda bazalımı yapmadım ertesi gün telafi ettiğimde bir sorun yaşamadım(gün içindeki yükselmelere ek doz girmek durumunda kaldım tabii)
Bir de insülin kalemi ile karbonhidrat sayımı yapıyorum,çok da başarısız sayılmam aslında ama yazıda hergün aynı saatte aynı miktar karbonhidrat yemekten bahsediyor kalem için.Acaba yanlış birşey mi yapıyorum ?
Sevgiler herkese
Çağlayan Hanım Merhaba,
Bazal insülin yapılmadığında ketoz riski olmakla birlikte hızlı etkili insülin yapmayınca ketoz riski daha da yüksektir. Ertesi gün ek dozlarla düzeltme yapmasaydınız biraz daha ketoz riskiniz artabilirdi.
Kalem insülinlerde esneklik daha az. Hızlı etkili insülininizi doğru saatte ve aynı miktarda karbonhidrat alarak yapmalısınız. Elbette değişken durumla olacak ama kalemde pek esnek yaşam olamıyor. Uzun etkili insülininizi de zamanında yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Sevgiler,
Merhaba Esra Hanim,
Sanirim ben de insulin kalemi diyenlerdenim. Ama bunun öncelikli sebebi; cok soguk bir ulkede yasiyor olmam. Dolayisiyla sizin de yazidan alintiladiginiz tarzda komplikasyonlar yasamamak icin burada pompaya cok sicak bakilmiyor. Hatta bir kez bunu doktorumla konustugumda bana eger cok duzensiz giden bir diyabetim varsa pompa verebileceklerini ama cok tercih etmedikleri bir yöntem oldugunu söylemisti. Ben de alistim sanirim 19 yil boyunca bu sekilde, simdi onlari terk edip de pompaya gecesim yok 🙂 🙂 🙂
(Yazi cok basarili, orjinalini de okudum. Elinize saglik.)
Sevgiler,
Hazal
esra hanım merhabalar, benim sorunum şu bacaklarıma insülin yaptım uzun bi müddet blge değiştirmeden kulaklarımın arkası sismeye basladı bu sebepten bıraktım artık göbeğime ve kollarıma yapıyorum ancak gece uyumadan lantus vuruyorum ancak sekerim hep yüksek gece uyandırıyor evdekiler, köpük yutuyomusum gibi uyuyomusum seker yüksekliğinden ancak sabah uyandığımda sekerim hep 120 110 cıkıyor.. gece yüksek sabaha kadar lantus düsürüyor. ne önerirsiniz? su içerken bile tatlımsı geliyo seker yüksekken geceleri..
Burayada yazmak istedim
34 Yaşındayım, mesleğim Veteriner Hekim ve 27 yıllık Tip1 Diabet hastasıyım. Büyük bir mutlulukla MEDTRONİC İnsülin Pompası aldım.
Herşey çok güzel başladı lakin pompayı kemerinize yada pantolonunuza sabitlemeye yani üzerinizde taşımaya yarayan klipsi 3 ay içinde kırıldı.
Medtronik’i arayıp klipsin kırıldığını ve pompayı üzerimde taşıyamadığımı bildirdim.
Aldığım cevap iğrençti. 3 kuruşluk klipsin garanti kapsamında olmadığını söyleyip 40TL’ye satın alabilirsiniz dedi.
Nasıl yani dedim daha 3 aydır kullandığım, 5.000 TL’lik garantili bir ürünün klipsi ortadan ikiye kırılıyor ve
siz garanti kapsamında değil diyerek bana üç kuruşluk klipsi 40 liraya satmaya mı çalışıyorsunuz dedim.
Kadında üzgünüm yapabileceğim birşey yok isterseniz siparişinizi oluşturayım 40 tl karşılığında alabilirsiniz dedi utanmadan, yüzsüzce.
Dedim klipste pompada sizin olsun. Ardından bir üç ayda bir ipe bağlayıp boynumda kolye şeklinde taşıyarak kullandım ve
şirketin bu iğrenç tutumundan ötürü cihazı kullanmıyorum ve tüketici mahkemesine şikayet edeceğim.
Cihazla alakalı deneyim ve tavsiyeme gelince; Kesinlikle ALMAYIN!!!
Bir şeker hastasının hayatını dahada olumsuz hale getiren KESİNLİKLE gereksiz bir cihaz.
Başlangıçta insana güzel hissettiriyor, enjeksiyondan kurtuldum, iğne yapmıyorum oh güzelmiş bu diyorsunuz, fakat gün geçtikçe rahatsızlığınız artıyor.
Vücudunuza bağladığınız rezervuarın slikon ucu battığı yerde kaşıntı yapıyor. İnsülinde birikiyor zaten deri altında, bölgede sertlik oluşuyor.
Yaptığınız insülinin emiliminde sıkıntı oluşuyor ve acaba niye şekerim yükseldi sorusunu sorup ekstra insülin yapıyorsunuz ve kilo almaya başlıyorsunuz zamanla.
Gece yatarken müthiş bir rahatsızlık veriyor ve uykunuzu kaçıran bir sinir harbi yaşatıyor. Bu nadenle enjeksiyon kesinlikle bir özgürlük.
Pompa alıpta hayatınızı bir cihaza bağımlı hale ASLA getirmeyin.
MEDTRONİC firması ile yaşadığım olayı da anlattım ki bu tarz şirketlerin hastaları nasıl sağmal bir inek gibi kullandığını sizde bilin.
Ben pompa gereksiz, enjeksiyon candır diyorum 😉
Tüm şeker dostlara sevgiler 😉
Murat Bey Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler.
İnsülin pompası ile ilgili tüm yazıların altına yorumunuzu yapacaksınız herhalde 🙂 Aynı yorumu 3. kez yapıyorsunuz 🙂
İnsülin pompası konusunda sizinle aynı fikirde değilim. Diyabet teknolojileri bizim hayatımızı kolaylaştırmakta. Pompayla yaşarken yaşadığınız ‘sıkıntıları’ yaşamayan biri olarak insülin pompasının tip-1 diyabeti yönetiminde önemli bir yeri olduğunu savunuyorum. İnsülin pompasında olduğu gibi insülin kaleminde de belli riskler var. Bu konuda say say bitmez olumlu/olumsuz görüşler.
Ama klipsin kırılması ve maliyetinin üstünden bir miktarla satın alınması konusunda size hak veriyorum. Ben de bu tarz bir ürünün klipsinin nasıl kırılabildiğine inananmıyorum. Benim de bir yılda 4-5 kez kırıldı. Bir dönem dediğiniz gibi parayla satıldı. Ama şu anda ücretsiz olarak gönderiliyor.
sevgiler,
Murat Bey Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler.
İnsülin pompası ile ilgili tüm yazıların altına yorumunuzu yapacaksınız herhalde 🙂 Aynı yorumu 3. kez yapıyorsunuz 🙂
İnsülin pompası konusunda sizinle aynı fikirde değilim. Diyabet teknolojileri bizim hayatımızı kolaylaştırmakta. Pompayla yaşarken yaşadığınız ‘sıkıntıları’ yaşamayan biri olarak insülin pompasının tip-1 diyabeti yönetiminde önemli bir yeri olduğunu savunuyorum. İnsülin pompasında olduğu gibi insülin kaleminde de belli riskler var. Bu konuda say say bitmez olumlu/olumsuz görüşler.
Ama klipsin kırılması ve maliyetinin üstünden bir miktarla satın alınması konusunda size hak veriyorum. Ben de bu tarz bir ürünün klipsinin nasıl kırılabildiğine inananmıyorum. Benim de bir yılda 4-5 kez kırıldı. Bir dönem dediğiniz gibi parayla satıldı. Ama şu anda ücretsiz olarak gönderiliyor.
sevgiler,
esra abla gece 150 160 180 kan şekeri ile yatıp 9 10 saatlik uykudan sonra sabah 250 240 300 ile uyanıyorum lantusu arttırmalı mıyım azaltmalıyım sence
kaptan tsubasa Merhaba,
Buna kesin bir yorum yapmak zor. http://www.diyabetimben.com/somogi-fenomeni-geri-tepme-fenomeni-ve-safak-fenomeni/ linkinde bazı fenomen türlerinden bahsetmiştik. Neden zor olduğunu anlatmak adına sana rehber olabilir.
Bazalı arttırmak ya da azaltmak gibi iki farklı çözümü var. Fenomenlerden hangisini yaşadığını tespit etmek lazım. Ya da beslenmenden kaynaklı da olabilir.
sevgiler,