Atina’da 1–13 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılan 3. Enjeksiyon Tekniği Çalıştayı’nda (Third Injection Workshop in Athens-TITAN) 27 ülkeden katılan 127 doktor, diyabet uzmanı ve diyabet eğitim hemşiresi insülin ve GLP-1 enjeksiyonu ile ilişkili güncel verileri tartımış, yapılan çalışmalara ve deneyimlerine bağlı olarak yeni önerilere karar vermişlerdir.
Deri Altı Tabakaya İnsülin ve GLP-1 Enjeksiyonu
İnsülin enjeksiyonu için tercih edilen doku, deri altı tabakasıdır; doku derinliğinden bağımsız olarak yavaş ve dengeli bir insülin emilimi ile doza ilişkin daha fazla güvenilirlik ve daha az kan şekeri değişikliklerine olanak sağlar. Ayrıca deri altına enjeksiyon, kasa olandan daha az acı vericidir.
Enjeksiyon iğnesi, dış etkilere karşı doğal bir engel olan epidermis ve dermisten oluşan deriyi geçmeli, ancak kasa ulaşmamalıdır.
Deri Kalınlığı
Deri içi enjeksiyonda insülin emilimi hızlanır, deriden insülin sızıntısı ve alerjik reaksiyon riski daha yüksektir.
Deri kalınlığı hastanın cinsiyeti, yaşı, beden kütle indeksi (BKİ) veya etnik kökeninden bağımsız olarak ortlama 2 mm (1,2 mm- 3 mm) bulunmuştur. Bu nedenle var olan iğnelerle deri için enjeksiyon olasılığı çok düşüktür.
Kas içi enjeksiyon riskine dikkat edilmelidir!
Kas içi enjeksiyon, insülinin hızla dolaşım sistemine geçmesi nedeniyle kan şekeri düzeylerinde büyük oynamalara neden olur. Potansiyel olarak hipoglisemi riski yüksektir. Ayrıca kasa enjeksiyon yapılması sıklıkla acı verici olup, kas içi kanamaya yol açabilir.
Kas içi enjeksiyonla, regüler (kristalize) insülin yaklaşık 15-30 dakika içinde zirve yapar ve yarılanma ömrü 50 dakikaya düşer, hipoglisemiyi hiperglisemi takip edebilir.
Deri altı enjeksiyon ile regüler insülin daha geç (90 dakika) zirve yapar ve aktivitesi daha uzundur.
Uzun etkili analogların kas içi enjeksiyonlarından, ağır hipoglisemi riskinden ötürü kaçınılmalıdır. Uzun etkili analogların enjekte edilmesinden sonra fiziksel aktivitelere katılan hastalar da hipoglisemi konusunda uyarılmalıdır.
Hızlı emilim ve ciddi hipoglisemi ile sonuçlanabileceğinden NPH’nin kas içni enjeksiyonundan kaçınılmalıdır.
Hılzı etkili analoglar kas içi yolla verilmemelidir. Çalışan kaslardan emilim araştırılamamıştır.
(Kaynak: 9 dernek tarafından ( Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti, Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Metabolik Sendrom Derneği, Türk Diabet ve Obezite Vakfı, Diyabet Obezite ve Beslenme Derneği) BD Micro-Fine‘ın koşulsuz desteğiyle sağlık profesyonelleri için hazırlanan ‘Diyabet Ekibi İçin İnsülin/GLP-1 Enjeksiyon Rehberi’.
GLP-1 hakkında bilgi almak için: http://www.cnnturk.com/2009/saglik/03/04/diyabet.tedavisinde.glp.1.hormonu/516360.0/index.html)
[…] http://www.diyabetimben.com/2013/06/22/insulin-tedavisinde-enjeksiyon-yontemi-hakkinda-bolum-1/ […]
[…] Insulin Tedavisinde Enjeksiyon Yontemi Hakkinda Bolum 1 […]
[…] Insulin Tedavisinde Enjeksiyon Yontemi Hakkinda Bolum 1 […]
[…] Insulin Tedavisinde Enjeksiyon Yontemi Hakkinda Bolum 1 […]
BD Micro Fine kullanıyordum. Kutusunu değiştirmişler içi aynı mı bilmiyorum ama “Penta Point” diye bir sistem ile daha az acı verdiğini söylemişler.
Cahilliğimi bağışlayın ama bu durumda glisemik indeksi yüksek besinler tüketirken kumpir, haşlanmış patates gibi direkt kasıma enjeksiyon yapsam 15dk içinde fırlayan şekerimi düzgün gitmesini sağlayamaz mıyım?
Nergis Hanım Merhaba,
İnsülini kasa yaparsanız insülin kısa sürede biter. Ve etkinliğini yitirir. Yemeklerden önce yapılan insülin için amacımız ortalama 4 saat etkinliğini kaybetmemesi. Kasa yapınca ortalama 15 dakika-1 saat arasında insülin etkisini yitirecek. Ancak tokluk kan şekerimiz 2. saatte yükselecek. O yükselişi önlemek için tekrar insülin yapmak zorunda kalacağız.
Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinler tüketsek dahi kan şekerimiz ilk 15 dakika içinde bahsettiğiniz üzere yükselmez.
sevgiler,