İnsülin Tipleri
Diyabetlilerin (şeker hastalığı) kullandığı insülin tiplerini, günde kaç kez insülin yaptığımızı yorum kısmında paylaşırsak birbirimize faydamız dokunabilir.
İnsülinleri etki sürelerine göre üçe ayırırsak;
– Hızlı-etkili insülin (Humalog, Novolog, Apidra) ve kısa etkili insülin (Regüler insülin)
– Orta-etkili insülin (NPH)
– Uzun etkili insülin; Lantusâ (insülin glargine) ve Levemirâ (insülin detemir)
- Hızlı ve kısa etkili insülinler (Etki süresi 3-4 saat)
Hızlı etkili insülinler, deri altına şırınga edilmesinden sonra kısa süre içinde başlayan hızlı etkili insülin analoglarıdır (Humalog/Novorapid).
Etki genellikle 10-15 dakikada başlar. 30-90 dakikada etkileri doruğa ulaşır ve 3-4 saat sürer. Humalog ve Novorapidin etkileri birbirlerine benzerlik gösterir.
Kısa etkili insülinler, kristalize (regüler). İnsülinin etkisi enjeksiyondan 30-60 dakika sonra başlar. İki-dört saat sonra etki doruğa ulaşır ve etki süresi 3-6 saat sürer. Actrapid ve Humulin R kristalize insülinlerdir.
- Orta etkili İnsülin (Etki süresi 10-20 saat)
Görünümü bulanıktır. NPH insülinin etkisi 2-4 saatte başlar, 4-8 saat sonra doruğa ulaşır ve etkisi 12-18 saat sürer. NPH insülinin etkisi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir.
- Uzun etkili insülin analogları / Lantus ve Levemir (Etki süresi 20-24 saat)
Etkileri bir-iki saat içinde başlar ve 20-24 saat sürer. Zirve etkisi yoktur. Berrak bir insülindir. Etki profili normal pankreastan gerçekleşen bazal insülin salınımına benzerlik göstermektedir.
Olağan koşullarda açlıkta karaciğerdeki şeker yapımını kontrol eden ve karaciğerden yapılan şekerin çevre dokulara geçişini sağlayan insülin salınımı bazal insülin olarak adlandırılır.
Her ne kadar hem Lantus (insülin glargin) hem de Levemir’in (insülin detemir) etkisinin 24 saat sürdüğü kabul edilse de Levemir’in çok sefer günde iki kez uygulanması gerekebilmektedir. (Görsel kaynak: diabetesmine.com)
Herkese Merhaba,
Site sahibi olarak ilk yorumu yapmak istedim. Şu an sadece Humalog insülin kullanıyorum. İnsülin pompası kullandığım için pompam her an insülini kendi yapıyor. Günde yaklaşık 40 ünite insülin yapıyor.
Eskiden Humulin-n ve Lantus Solostar kullanıyordum.
[…] uydum. İnsülimi az yaptım. Şeker ölçümünü belki 1 kez yapmışımdır. 22:00da yaptığım bazal insülinimi yani lantusu mutlaka […]
[…] insülin pompamdan bazal insülin ayarlarımda düzenlemeler yaptım. Bakalım yarın gece 3′te ve sabahki açlık kan şekerim […]
Merhabalar,
bana yaklaşık 2 yıl önce tip 1 diyabet tanısı konuldu.3 öğün novorapid kullanıyorum (26 ünite) ,gece yatmadan önce de 6 ünite levemir uyguluyorum,toplam 32 ünite. Bu durum zaman zaman azalabiliyor tabiki. Fakat öğün olarak en çok sabah vuruyorum çünkü sabah kahvaltıdan sonra çok yükseliyor bunun sebebini hala anlamış değilim..
Canan Hanım Merhaba,
Genelde hormonlarımızın etkisi ile sabah insülin ihtiyacımız daha fazla oluyor. Sebebi budur.
Sevgiler
sabah yükseliyorsa geceninkini artırmak gerekiyor mesela sabahki yüksek çıkıyorsa geceninkini artırmak gerekiyor akşamınki yüksek çıkıyorsa öğleninkini artırmak gerekiyor doktorum öyle söylemişti.
öncelikle teşekkür ederim özlem hanım cevabınız için. işin ilginç kısmı , sabah açlık şekerim normal oluyor,kahvaltıda çok az yememe rağmen kahvaltıdan 2 saat sonra ölçüyorum 200-180 arası çıkıyor,bu aralar 1 ünite 1 ünite arttırmaya gidiyorum ama bu kez de öğlene yakın şekerim hızla düşüyor. ara öğünü de korkumdan tam yapamıorum zaten yüksek diye,yani sabahları böyle bir sıkıntım var.
esra hanım sizin yorumunuzu şimdi farkettim size de çok teşekkür ederim,bende sabah vücudun işlevi ile alakalı diye düşünüyordum.
canan hanım birde 90 olması gerekiyor ya şeker 90 dan sonraki her yüksek şeker için 2 ünite artırmak gerekiyormuş şekeri 90a düşürebilmek için bize üniversite hastanesi doktoru söylemişti
Özlem Hanım Merhaba,
Doğru bilgi vermemişsiniz.
Kan şekerimiz 110 mg/dL’nin üzerindeyse yükseklik durumuna göre ek doz düzeltme insülini yapılır. Ancak kan şekerinin yükseldiği zamanda neden yüksek olduğunu çözmek ve ona göre çözüm bulmak lazım.
Kan şekerimiz 150,160 gibi değerlerde olsa da düzeltme yapmak pek doğru olmayabilir. Kan şekeri ne zaman ve ne sebeple yükseldiyse ona göre ek doz yapmak lazım.
Ki bir de kan şekeri 200 mg/dL’ye kadar olduğu sürece çok ciddi bir sıkıntı yok. Ama bu değerin üzerine çıkınca komplikasyon oluşma riski başlarken hem de HbA1c değeri yüksek çıkıyor. Bu değere kadar sıkıntı çıkmıyor.
200 mg/dL ye kadar olan kan şekeri değerlerinden korkmayalım.
sevgiler
esra ablacım apidra kullanıyodun en son ve memnunsun diye biliyordum değişti galiba ben humolog ve novorapidi dönüşümlü kullanıyorum günlük bolus-bazal 35 ünite aliyorum insülin ki bazen bu deger yükseliyor araya girdiğim düzeltme dozlarından dolayı.
esra hanım bunu bana bir doktor söylemişti üstelik üniversite doktoru bunu bilmem iyi oldu teşekkürler sevgiler 🙂
novomix30 12-10
insulıne başladıgımdan bu yana kandaki lipid değerlerimde değişim hep olumsuz yönde oldu benzer durumla karşılaşan var mı ?
Merhabalar
oglum 3,5 yasinda gunde 5 defa insulin uyguluyoruz.2 defa orta etkili nph,3 defa kristalize regular kullaniyoruz.
sabah insulin ihtiyaci diger ogunlere gore daha fazla.
mesela oglen ve aksam 15/1 idf si,sabah 6/1 idf si.
sevgiler selamlar.
Merhaba kızım Ayşe 4 yaşında sabahları lantus ana
öğünlerde humolog kullanıyoruz.1,5 sene önce ilk tanı
aldığımızda karbonhidrat saymayı öğrendik.Şu an
sabah15/1 öğlen20/1 akşam25/1 yapıyoruz.Tabi arada
düzeltme ve ek dozlarımızda oluyor.
Benim merak ettiğim birşey var Esra hanım,biz
ölçüm ve insülin yaparken o bölgeyi alkollü pamukla
yada başka bi şekilde steril etmiyoruz,ihmal ediyoruz.
Elleri yıkıyoruz genelde.Acaba yanlış mı hareket ediyoruz
Bu konuds bilgi verrbilirseniz sevinirim.Şimdden teşekkürler.
Kezban Hanım Merhaba,
Kan şekeri ölçümü yaparken alkolle temizlemeyin Ayşe’nin parmaklarını. Ilık su ile yıkayıp ve güzelce kuruladıktan sonra parmağını delmeniz daha doğru bir kan şekeri ölçüm öncesi hazırlıktır. Alkolle silerseniz kan şekeri ölçüm sonucunuz hatalı çıkabilir.
İnsülini kalemle yaparken eskiden nadiren de olsa alkollü pamukla siliyordum. Ama bence silip silmemekle arada pek fark etmiyor. Aslında siz en ideal olanı yapıyorsunuz ama maalesef her zaman olmuyor.
sevgiler
merhaba ben tip 2 diabetliyim 9 yıldır insülin kullanıyorum bir yıl hap kullanmıştım daha önce 6 aydır şekerim sürekli değişiklik gösteriyor kontrol edemiyorum sabah açlık yüksek çıkıyor gece 11 de yatmadan önce ölçüm yaptığımda 120 çıkyorsa lantus yapıyorum 20 ünite ona rağmen sabah 180 bazen üstü çıkabiliyor hastaneye yattım ama bir sonuç alamadım sevgiler
[…] İnsülin kalemi kullanıcılarında sıklıkla yapılan bir hatadır. Örneğin Humalog ve Lantus […]
[…] uydum. İnsülimi az yaptım. Şeker ölçümünü belki 1 kez yapmışımdır. 22:00da yaptığım bazal insülinimi yani lantusu mutlaka […]
Merhaba oğlum tip 1 diyabet karbonhidrat sayımı yapıyoruz sabah 9/1. öğlen 9/1. akşam. 10/1. Yapıyoruz lantus da 38 yapıyoruz ama geceleri şekeri çok yükseliyor sizce ne yapmalıyım
Ben 5 yıldır diyebetliyim . Günde 4 defa iğne, 13 defa da parmak deliyorum