İnsülin Yapma Yöntemleri

İnsülin Enjeksiyon Rehberiİnsülin Yapma Yöntemleri

İnsülinimizi; insülin yapmak için özel üretilen enjektörler, insülin kalemleri ve insülin pompası ile yapabiliyoruz.

Bu üç yöntemi de deneyen biri olarak hepsi ile ilgili deneyimlerimi rahatlıkla paylaşabilirim.

Enjektörlerin boyutları farklı farklı olabiliyor. Benim kullandığım enjektörde her bir çizgi 1 ünite insülini ifade ediyordu yanlış hatırlamıyorsam. O zamanlar flakon yani tombik şişelerdeki insülinler vardı. Enjektörler ise bir pakette 10lu, 20li şekillerde satılıyordu. Yine yanlış hatırlamıyorsam enjektörleri Bağ-kur ödemiyordu. Enjektörü paketinden çıkarır, içindeki havayı dışarı verir ve flakonun ucuna saplardım. Kaç ünite insülin yapacaksam o kadar çeker, içerisindeki havayı dışarı çıkarır ve insülini yapardım. Enjektörler ayrı ayrı paketlenmediği için ve insülin flakonunu hep yanımda ayrı bir şekilde taşımam gerektiği için bu yöntem zorlayıcı bir yöntemdi. Ayrıca insülini biliyorsunuz dolapta saklamak gerekiyor. Bir yerden bir yeren giderken çantama buz kasetini koyar ve gideceğim yerde insülini koyabileceğim bir dolap varsa koyardım. Enjektörden iğne yapmak hep korkutucu gelmiştir. O dönemde de her enjeksiyonda korkardım.

Ardından insülin kalemleri çıktı. İnsülin kalemleri dolam kaleme benzeyen, baş kısmında 360 derece kendi etrafında dönebilen bir kısımla insülin dozunu ayarlayabildiğimiz, gözlük kutusu gibi bir koruyucu içerisinde taşıyabildiğimiz, iğne uçlarını da içine yerleştirebildiğimiz bir mekanizma aslında. Kartuş şeklinde satılan insülini insülin kaleminin içerisine yerleştirip, kalemin ucuna taktığımız iğne ucundan insülin gelene kadar insülin çıkışı yapıyoruz. İnsülin çıkışı olunca kalem kullanıma hazır. Örneğin 5 ünite insülin yapacaksak, kalemin döner başını 5 tık sesi sayarak çeviriyoruz. Ki zaten üzerinde 1-2-3 şeklinde rakamlar bulunuyor. İnsülini yapacağımız yere iğneyi batırarak insülini yapıyoruz. Bu yöntem enjektörlere göre taşıması daha kolay, bir kutu içerisinde insülin yapmamıza yarayan tüm araçları koyabileceğimiz, daha kullanışlı bir yöntem. İğne yapıyormuşum gibi psikoloji içerisinde olmuyordum. Çünkü kaleme benzer bir iğne ile yapmak psikolojik olarak rahatlık sağlıyordu.

İnsülin pompası ise insülin yapma teknolojisindeki şimdilik son aşama. İlerleyen dönemlerde eminim daha fonksiyonel, daha acısız yöntemler çıkacaktır. Benim gibi oynak diyabetli olan hastalar için kan şekerini daha iyi kontrol eden bir yöntem bence. İnsülin Pompasının Kullanımı yazımda kullanışı ile ilgili detayları sizlere paylaşmıştım. İnsülin pompasının set değişimlerini yaparken iğne ucu daha görmediğim için diğer iki yönteme göre benim için daha kullanışlı bir yöntem.

 

Sonraki İçerik

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: