İnsüline Son Verecek Proje de Son Durum

Haberler&Gelişmelerİnsüline Son Verecek Proje de Son Durum

İnsüline Son Verecek Proje

ALMANYA’da Giessen Üniversitesi Göçmen Sağlığı Bölümü ile Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın Başkanı Dr. Yaşar Bilgin’in, halk dilinde ‘şeker hastalığı’ dediğimiz Diabetes Mellitus (diyabet) adı verilen hastalığın tedavisinde çığır açacak bir proje üzerinde çalıştığını geçen şubat ayında yine buradan duyurmuştuk. İnsülin yapan beta hücrelerinin çalışma grubu, şimdi projenin son şeklini belirlemiş. Hazırlanan rapor, 29 Mayıs’ta Avrupa Birliği’ne ve Federal Almanya Bilim Bakanlığı’na sunulacak. Yani projede son haftalara gelindi.

Bu proje sonunda elde edilecek başarı ‘Type 1’ şeker hastalığının tedavisinde devrim yaratacak ve hastaların ömür boyu iğne yapması sona erecek.
Dr. Bilgin, “Dünyadaki insanların yüzde 2’si bu hastalıktan mustarip. Ne yazık ki, Türkiye’deki bu hastalıktan mustarip olanların sayısı Almanya’ya göre üç misli daha yüksek. Şimdilik çaresi yok. Bu hastaların pankreasları insülin üretmediği için dışardan veriliyor. İşte biz buna son verecek tedavi yöntemini yapmaya çalışıyoruz” diyor.

Bu çalışmanın bitirilmesi için büyük bir bütçe gerektiğini şubat ayında da yazmıştık.

HAYAL DEĞİL

Yaşar Bilgin’e bunu soruyoruz. “Üç yıl için 5 milyon Euro gerekli” diyor.
– Peki, yöntem biliniyor mu?
– Biliniyor. Yani ana hücreden beta hücre yapılması yolu biliniyor. Ancak son safha önemli… Onun için destek bekliyoruz.
– İnsülin yapacak bir hücre yapmak zor… Bu proje ile insanların kendi hücresinden insülin üreten bir hücre meydana getirilip hastaya verilecek. Böylece pankreas kendi kendine görevini yapar hale getirilecek. İnsülin hormonunu yapacak bir hücreyi meydana getirmek için çok yol alınması gerekiyor. Biz bu adımların son safhasındayız. Bizim önerdiğimiz çalışma hayal değil…

ÇIĞIR AÇACAK

Bu projede Almanya’dan Giessen, Marburg Üniversiteleri, Max Planck Enstitüsü, İstanbul Diyabet Araştırmaları Merkezi (DETAE/DİYAM), İstanbul, Bursa Üniversiteleri beraber çalışacak. İki ülke bilim adamlarının beraber çalışacağı bu heyecan verici proje Türkiye’den Almanya’ya göçün başlamasından yarım yüzyıl sonra iki ülke arasında bambaşka bir çığır açacak…
Bu hastalığın sıkıntısını çeken okurlarımız ve yakınları, geçen şubattaki yazımızdan sonra başvurdukları Dr. Bilgin’i sıkıntıya sokmuşlardı. Çünkü yüzlerce kişi ‘umut’ içindeydiler. Halbuki yazıda ön bilgi veriliyordu; bu çalışmaların başladığı duyuruluyordu.

Tekrar ediyoruz: Dr. Bilgin böyle bir çalışma üzerindeki çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü; sabır gerektiğini söylüyor.

Bu konudaki bilgileri gerektiği dönemlerde sizlere duyuracağımızı da söyleyelim. (Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20513419.asp, Yalçın Bayer’in 9 Mayıs 2012 köşe yazısıdır.)

Not: Emre Bey güne erken başlamış. Gazeteleri daha okumadan Emre Bey bu haberi girmiş bloğa 🙂 Teşekkürler.

21 YORUMLAR

  1. günaydın,
    her sabah işe geldiğimde yaptığım gibi bilgisayarı açar açmaz sizin sayfanıza girdim ve bugün bu muhteşem haberi okudum. gerçekten çok önemli bir gelişme, insan umutlanıyor.
    ama yukarda bir detay da beni şaşırttı. çalışmaların bitmesi için 3 yıl için 5 milyon euro…nerden nasıl tedarik edilir… hadi aramızda bir kampanya düzenleyelim de toplayalım diyebileceğimiz bir meblağ değil… hükümetler bu işe el atmalı bence.. çünkü sağlık açısından son derece büyük bir gelişme….
    iyi günler diliyorum..

    • Melek Hanım,

      Yorumunuzdaki; ‘hadi aramızda bir kampanya düzenleyelim de toplayalım diyebileceğimiz bir meblağ değil’ cümlesine çok güldüm 🙂 .

      Yıl başına düşen rakamı hesaplayınca fena rakamlar çıkıyor 🙂 .

      Para bulunur bence ama önemli olan bu tarz çalışmaların son bulması. Ki en ufak haber elimizden geldiğince buradan duyuyuyoruz.

      sevgiler

  2. sevgili melek hanım; saolsun babam ajans pres gibi medya takipçiliği yapmakta benim için bir faydalı şey aramakta. sabahın köründe geldi sevinçle oku dedi bu yazıyı hemen. demekki işte en azından onun heyecanı benim gibi sizlere de umut verebilmekte ve güne böyle güzel bir haberle katkıda bulunabildiğim içinde çok mutlu oldum şimdi ben. bundan sonrada böyle güzel haberlerde hep yazışabilmek ümitlerimle…

  3. Merhaba arkadaşlar..İnşallah bu çalışma ile diyabet kabusu son bulur..El kadar çocuk hastalarımın insülin vurmaya çalıştıklarını gördükçe kahroluyorum..

    Ama şunu da belirteyim..Moralinizi bozmak istemem ama yeni beta hücreleri üretilse dahi bu hücrelere yönelik otoimmun saldırı ortadan kalkmadıkça, bu hücreler de yok edilecektir T hücreleri tarafından..Yani bu çalışma başarıya ulaşsa ve insanlarda uygulansa dahi bir müddet sonra nakledilen beta hücreleri de yok olacak ve hasta tekrar insüline bağımlı hale gelecektir..

    O yüzden immun sistemin tekrar programlanması yada aşı tarzı bir yöntemle beta hücrelerini tanıması ve onlara saldırmaması sağlanmalıdır..

    Bu çalışmalarda en çok ileri giden ise Massachusetts General Hospital’dan Prof.Dr.Denise Faustman’dır..Diyabete yönelik radikal bir tedavi gelişirse, ben bu merkezden bekliyorum..Maalesef bizim medyamız kanser ve diyabet gibi hastalıklarla ilgili haberleri bilimsel bir haberden ziyade magazin formatında veriyor..Tamam hastaları umutlandırmak iyidir ama umutlarını sömürmek de doğru değildir..

    Mesela şu haberi okuduğumda birbirinden çelişkili ifadeler gördüm bir doktor olarak..Henüz çalışmanın neresinde oldukları dahi belli değil..Tamam belli bir aşama kaydedilmiş ama cevaplanması gereken birçok soru cevapsız kalmış..Hatta sorulmamış bile..

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Kronik bir hastalığı olan herkes ne olursa olsun bu tarz haberleri takdir edersiniz ki mutlaka okuyor ve umutlanıyor.

      Elbette her haber hayata geçecek diye bir konu yok. Umarım bu çalışmalardan biri hayata geçer diye umut etmek en doğrusu. En azında ben tüm gelişmeleri buradan duyurayım ki yarın bir gün birinden biri gerçekleşince bakın bu haberi de okumuştuk diyebilelim.

      Siz doktor gözüyle elbette bakıyorsunuz ve eksikleri bizden daha iyi görüyorsunuzdur.

      Bir de 8-9 aylık bebek diyabetliler var. Benim de için acıyor kan şekerlerine bakılma anları gözüme geldikçe ama laflar düğümleniyor.

      Umarım hepimiz için kısa sürede iyi gelişmeler olur.

      sevgiler

  4. merhaba esra hanım ben karstan türkan ına yaklasık 3 yıldır insln kullanıyorum şekerim bir türlü düzene girmedi 450 500 civarı karstada endokrin olmayınca dahada zor pompa taktırmayı çok istiyorum ama sürekli takip gerektıtryormu? acil durumlar yasanırmı yasanırsa tehlikeli durumlarla karsılasılabirmi kars uzak oldugu için dr da promlem ide var beni bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Türkan Hanım Merhaba,

      Hoşgeldiniz.

      İnsülin pompası öyle her zaman kontrol gerektiren bir şey değil. Ara sıra kendim çözemiyorsam doz ayarlamalarını doktorumla telefonda bile konuşup ayarlama yapabiliyorum. Ya da kendim doz ayarlaması yapıyorum.

      Mesela pompa bozuldu ya da pompada önemli bir sorun çıktı. Önemli değil. En azında eskisi gibi kalemle insülin yapabiliyorsunuz.

      En fazla yaşanabilecek acil durum budur ama zaten bu tarz durumlar da yaşarsanız kalemle insülin yaparsınız.

      Ancak ilk zamanlar yoğun doktor kontrolü gerekiyor. Bu sebeple pompa konusuna hakim iyi bir endokrinoloğa gitmek lazım.

      Ağrın size yakın mesela. Orada yok mu endokrinolog?

      sevgiler

  5. yaşar bilginden hala bir haber yok.neden bize bunu yapıyorlar acaba.ben en çok gökhan hotamışlıgil den umutluyum.sanki harward dan birşey çıkacak gibi geliyor.umarım en kısa zamanda olumlu gelişmeler olur.herkese sağlık diliyorum.

    • Zeynep Hanım Merhaba,

      Her habere eminim hepimizin kulakları 8 açılıyor. Ama keşke sadece haberlerde kalmasa bu konular. Ve çabucak uygulansa.

      sevgiler

  6. Merhaba arkadaşlar. Evet bilindiği gibi şuan için kesin bir tedavi yok ama bu alanda en büyük gelişmeyi harvard kök hücre enstitüsü gerçekleştirmektedir. Bu enstitünün başkanı olan Dougles Melton ın oğluda tip1 diyabet hastasıdır. Dolayısıyla en büyük çaba ve paralar bu enstitüde harcanmaktadır. Bu sebepten araştırmalarınızı bu doktor üzerinizden yapmanızı tavsiye ederim.

  7. Merhaba arkadaşlar.Benimde 4 yaşında kızım şeker hastası.ben ve eşim hergün iğne yapmaktan artık vicdan azabı duyuyoruz ve çok rahatsız oluyıruz. tüm çalışmalar hakında bizede bilgi ve müjde verirseniz çok seviniriz.herkese allah acil şifalar versin.

  8. iyi akşamlar.

    yine sonu gelmeyen bir çözüm haberi. takip edemiyoruz.

    aslına bakarsak artık ben de bu hastalığın tedavisinin engellendiğinden eminim. böyle büyük bir pazara neden son verilsin ki?

    o yüzden arkadaşlar bu tür haberler 3 ayda bir ortaya çıkıyor ve sonra unutuluyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=i4KxS7pD7E0 örneğin bu haberde bir sene içerisinde gibi bir dönem aralığı verilmiş.

    bekleyip görelim.

    • Mehmet Bey Merhaba,

      Aynı konu hakkındaki yorumlarınızı tek seferde aynı yorumda girmenizi rica ederim.

      2 yorumunuzu bu sebeple birleştirdik.

      sevgiler

  9. Dört gözle beliyorum torunum esmanur için şimdi ilk okul bire gidiyor hastalığı dokuz aylıkken başladı hocalarım gök kubbede inşallah hoş bir sada olurlar tüm hastalarımıza şifalar dilerim rabbimden

  10. Merhaba esra hanım
    Sizi ve sayfanızı severek ve büyük umutlarla takıp ediyorum. Yeni gelişmeler hakkında bizi lütfen bilgilendirin. tşkler hayırlı günler.

    • Bora Bey Merhaba,

      Çok teşekkürler. Hep beraber bloğumuzu büyütmek büyük keyif veriyor.

      Her yeni gelişmeyi mutlaka takip ediyor olacağız.

      sevgiler

  11. selam esra hanım.ben diyabet tip 2 ye yeni yakalandım 2 ay oldu.ama banim dünyamı alt üst etti.sizin yorumlarınızı ve yazılarınızı okurken biraz olsum sevindim.allah ta sizi sevindirir inşallah.ve inşallah bu hastalığa inşallah en kısa zamanda çare bulunur.sizin sayfanızı bundan böyle takip edeceğim.size sonsuz sevgi selamlar.teşekkürler allah a emanet.27 12 2012.

    • Abuzer Bey Merhaba,

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim 🙂

      Neyse ki tip-2 siniz 🙂 🙂 İnsülin kullanıyorsanız bu lafımı geri alacağım 🙂

      Umarım çare bulunur ama önemli olan şu an elimizdekilerle tedavimizi en iyi şekilde yönetmek.

      sevgiler

  12. ben de bu hastalığa 10 yaşım da yakalandım ve şimdi ise 3 ay oldu . insülin kullanıyorum . benim gibi hastalara acil şifalar uzun ömürler dilerim bundan sonra sizin sayfanızı bende takip edeceğim

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: