Bildiğiniz gibi eski iş yerimden ayrılıp 4 Haziran Pazartesi günü bugüne kadar çalışmadığım bir sektörde çalışmaya başladım.
Bu tarz iş değişikliklerinde hep endişeli olurum. Örnek vermem gerekirse; A firmasından ayrılıp B firmasında işe girdim. B firmasında ilk mesai günümde sabah kalktığımda midem bulanır ve kan şekeri düşüklükleri yaşardım. O ilk iş günü zehir olurdu.
Bu durumun sebebini inanın bilmiyorum. Stres, endişe ya da mutluluk diyebilir miyiz soru işareti. Nasıl uçak seyahatlerinde şekerim düşüyorduysa bu tarz bir durumda da benzerini yaşıyordum.
Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki iş hayatım ve sebebini bilemesem de diyabetim şimdilik iyi gidiyor.
Sabah kalkar kalkmaz iş yerimde yemek üzere 2 dilim kepekli ekmekle tost yapıyorum. 08:30-09:00 arası mutlaka tostumu yemiş ve 1 çay bardağı çayımı içmiş oluyorum. Kepekli tost hafta içi için benim milli kahvaltım olduğundan görsel olarak tostu kullanacağım 🙂 .
Evden çıkmadan önce çantama çilekli yoğurt ya da meyve alıyorum. Meyve olarak muz ya da kuru incir fena olmuyor.
Öğlene kadar idare ediyor tost.
Öğle yemeklerimizi ise dışarıda yiyiyoruz. Şirketimizin yemekhanesi bulunmuyor. Yemekhanedeki yemeklerle kısıtlı olmamak inanın çok önemli. En azından beğenmediğim bir yemekle yemekhanede karşılaşmaktansa artık öğlen yemeğimi nerede yemeliyimi düşünüyorum.
Öğle yemeğinden döndükten sonra ise mutfaktan sorumlu çalışanımızın tatlandırıcım ile yaptığı Türk Kahve’sini içiyorum 🙂 .
Saat 15:30 gibi ara öğün alıyorum. Yanımda getirdiğim kuru incir ya da muz bu saatlerde çok iyi geliyor.
Ki bir de abartmamak koşulu ile suyumu da içmeyi ihmal etmiyorum.
Eski şirketime oranla daha iyi bir beslenme şeklim var inanın. Kan şekerlerim de bir o kadar daha iyi ve düzenli gidiyor.
Burada önemli olan konu şu. Diyabetliler iş hayatlarında kötü olurlar, kan şekerleri düşer gibi düşünceler de çok yanlış. Ben diyabetimi ve kendimi bildiğim için evden çıkmadan önce yanıma mutlaka ara öğünlerimi alıyorum.
Çok yoğun çalışmama rağmen gerçekten işi gücü bırakıp masamda ara öğünüme zaman ayırıyorum.
Çünkü diyabetim her şeyden oldukça önemli. (Görsel etilermarmaris.com.tr’den alınmıştır.)
O zaman ben de kısaca yazayım iş hayatımla diyabetimi nasıl idare ettirdiğimi.
Sabah 06:30 gibi kalkıyorum ve 07:00 ‘a kadar kahvaltımı yapıyorum. 09:00’a doğru ofiste oluyorum, çayımı içiyorum. 10:00 civarı evde hazırladığım iki dilim esmer ekmekli sandviçimi yiyorum. 12:30 gibi ana öğün yapıyorum.
Ben de çalıştığım ofisin yeri ve durumu gereği öğle ana öğünümü dışarıda yapıyorum. Genelde protein ve sebze ağırlıklı yiyorum. Çorbaların çoğuna un koyduklarından canım istemediği sürece tercih etmiyorum. Bir de dışarıda iş merkezlerinin çevresindeki restoranların hemen hemen hepsi porsiyonlarında kâr etmek için patatesi yemeklerinde çok kullanıyorlar. Bu tarz durumlarda tavsiyem çeşidi bol olan sulu yemek restoranlarını tercih etmeniz veya güvendiğiniz bildiğiniz kaliteli yerler.
Şanslıyım ki çalıştığım yerin çevresinde seçeneğim bol ve genelde insülin oranımı ayarlayarak iş arkadaşlarımla istediğimi yiyebiliyorum. Hatta bazen biraz daha fazla insülin kullanarak, tatlı mı bile yiyorum 🙂 . Saat 15:00 gibi ufak bir ara öğün gerekebiliyor. Bunun sebebi bazen öğle yemeği için yapacağım insülin miktarındaki hatalarımdan sebep oluyor. Bazen de tam ayarlasam bile ilerleyen saatlerde hipoglisemi yaşamamak için bir porsiyon meyve bu saatlerde iyi gidiyor. Akşam 17:30’da yine evde hazırlanan iki dilim esmer ekmek arası sandviçimi yiyorum. Akşam ana öğünümü evde veya dışarıda yapacak şekilde beni idare ediyor bu düzen.
Esra Hanım’ın dediği gibi iş hayatı ve diyabeti birlikte götürmek hiç de zor değil. Aksine benim görüşürüm iş hayatı ile diyabeti götürmek daha kolay. Bunun sebebi çoğu meslekte, özellikle masa başı işlerde sabah kalktığımızdan akşam mesai bitimine kadar günümüz birbirine çok benzer geçer. Bu sebepten ara öğün saatlerini ve ana öğün saatlerini ayarlamak zor olmamaktadır.
İş saatlerinden sonra sosyal hayatımız başladığı için ve sosyal hayatımız her gün birbirinden farklı olduğu için, şeker farklılıkları burda belirmeye başlıyor.
Burhan Bey Merhaba,
Öncelikle yorumunuz ve paylaşımınız için teşekkürler.
Çalışan diyabetlilerin endişelerinin bu tarz yazılarla azalmasına yardımcı olmak oldukça önemli.
sevgiler