İskender kebap yediğimde kan şekerim nasıl gidiyor denemesi
Konumuz iskender kebap 🙂 Et ve Et Türevleri Kan Şekerimize Etki Eder Mi? yazımızda diyabetlilerde (şeker hastalığı) kan şekeri hangi durumlarda oynar az çok bilgi sahibi olmuştuk.
Öyküm ile et ve yağların kan şekeri etkisi üzerine de baya sohbet ettik salı akşamı. 100 gramdan fazla et yenirse 3. ya da 4. saatte kan şekerinin yükseldiğini ve özellikle bol yağlı yiyeceklerin de kan şekerine etkisini geciktirdiği yani yine mutlaka 3. ya da 4. saatte kan şekeri yüksekliğinin olacağını konuştuk.
Süreç şöyle oluyor. Özellikle iskender gibi bol etli ve yağlı bir öğün alındıktan sonra ilk saatlerde kan şekeri düşüyor ve 3,-4, saatlerde de kan şekeri yükselmeye başlıyor.
Bu konuyu deneyimlemek üzere dün öğle molamda iskender yedim 🙂 . Yemeden önce kan şekerim 195 mg/dL idi. Çünkü öğlen yemeğine biraz zaman varken acıktım ve insülin yapmadan çeyrek simit yedim 🙂 . İskenderi yedim ve yedikten 1 saat sonra kan şekerim 101 mg/dL, 2. saat 101 mg/dL, 3. saat 106 mg/dL ve 4. saat 139 mg/dL çıkmıştı. Farkındaysak hep yükselerek giden bir durum söz konusu.
Bu arada benim genelde akşam üzeri 16:00 gibi kan şekerim hep düşerdi. Bu durumu insülin pompası sayesinde çözdük. İskender yedikten 4. saatte çok yükselmemesinin sebebi benim zaten akşam üzeri durumumdan dolayı olabilir. İşte bu sebeple bir de bu cumartesi günü akşam yemeğinde iskender yiyeceğim. Eğer yine öğlenki kan şekeri eğrisi gibi bir eğri çıkarsa sorun yok. Ama kan şekeri yükselirse işte o zaman Öyküm ile pompadan yayma bolusu nasıl yapılır üzerine konuşmamız gerekecek.
Çünkü yayma bolusu bu tarz bol etli ve yağlı yiyeceklerde olası 3.-4. saat kan şekeri yüksekliklerini yaşamayı önlüyor.
Dolayısı ile bol etli ve yağlı yiyecekler tüketirken siz de benim gibi bir ara kendinizi deneyin. Yedikten sonra her saat başı 4. saate kadar kan şekerinizi kontrol edin. Bir yükseklik olursa insülin pompası kullananlar doktorlarından yayma bolusu yapmayı öğrenir.
Öyküm’e sormayı unuttum ama buradan sorayım. Kalemle insülin yapanlar 4. saatte yükseklik yaşıyor extra insülin mü yapmalılar ya da çözüm olarak ne önerebiliriz? (Görsel modakadinlar.com’dan alınmıştır.)
Çözüm olarak üçüncü saati mutlaka beklemeyi ve yükseklik varsa doktorun önerdiği şekilde müdahale edilmesini önerebilirim.
Çok da yoğun yükseklikler değil yaşananlar ama ben mesela iskender yediğimde tüm insülini hemen gönderince 1 saate varmadan hipoglisemi yaşıyorum.
Yağlar karbınhidratların bir kısmının geç kana karışmasına neden oluyor. o nedenle tüm insülini bir anda vermek de sorun olabiliyo.
Herkes deneyerek bulmalı kendi için doğru olanı. herkes için bi çözüm yazmak çok kolay değil bu noktada.
Öyküm,
Dediğine katılıyorum. Herkes kendi deneyimlemeli. Ki ben de deniyorum doğruyu bulana kadar.
Biz pompada yayma yapabiliriz bu tarz bir durumda. Ama kalemle insülin yapan kişiler insülin dozlarına göre ek insülin mi yapmalı? Ki zaten mutlaka doktorlarına sorarak doz ayarlaması yapılmalı.
Ama pompa kullanmayan kişiler bunları sadece pompa kullananlar yapar gibi bir algı oluşuyor. Mesela karbonhidrat saymayı sadece pompa kullananlar yapar diye yanlış bir algı da var. Bu sebeple soruyorum.
sevgiler
Evet, aynı olayı ben de yaşıyordum.
Taki sitenizden bu konudaki yazıyı görünce taşlar yerine oturdu. zira herşey normal gidiyor 2. saate kadar ama 4. saate ulaştığında şekerim baya yükseliyordu.
Ayhan Bey,
Bir çözüm ürettiniz mi peki 4. saat yüksekliklerine karşı?
sevgiler
ESRA HANIM BEN ALDIM MESAJI :)))) İYİ AKŞAMLAR DİLERİM….
Emre Bey,
Mesaj kaygılı bir yazı değildi inanın 🙂 .
sevgiler
Hayır malesef şu an için sadece sınırlı bir menü ile kontrol şansım var yani miktarı geçmesseniz vede yağlı olmassa sorun olmuyor riskli bir deneme olarak var ama denemek istemiyorum kimseninde denemesini istemem 4 saatte ek yapma sürekli yaşadığım olaydı bu hatta şöyle şöyleyim öğle açlık kan şekeri 100 gibi seviyelerde iken normal öğünü yiyordum ondan sonraki ara öğünü ama yavaş yavaş ağırlık çöküyordu üzerime hissediyordum ölçtüğümde şekerim en aşağı 300 ve yukarısı oluyordu
Ayhan Bey,
Kimseye önermem demek bence pek doğru bir cümle değil. Kan şekeri yüksek gidiyorsa extra insülin yapılmak zorunda. Yoksa kan şekeri hep yüksek gider ve başa çıkılmaz bir hal alır.
Ki mesela iskender yiyen birinin ilk saatlerde kan şekeri düşük sonraki saatlerde yüksek giderken benim düşme ve çok yükselme gibi bir durumum olmuyor. Dolayısı ile herkesin diyabeti kendisine özel. Bu sebeple deneme yapmak her zaman kişinin diyabetini tanıması için oldukça önemli.
Kan şekeri 100 iken ara öğün sonrası 300 çıkması garip olmuş. İnsülin dozlarınız da bir sıkıntı var bilmiyorum ama bu tarz durumları sık yaşıyorsanız doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Geçenlerde size insülin pompası ile ilgili bir soru sormuştum bir menü hakkında bu menüler sanırım onun için yani şekerinizin yükseleceği saatlerde kalan insülin dozlarını yolluyor bolusları bildiğim kadarı ile yanlışım varsa düzeltin
Ayhan Bey Merhaba,
Söyledikleriniz doğru.
Mesela siz 4. saatte yükselme yaşıyorsanız yediğini yemeğe göre yayma bolusu yapar belirli saat aralıkları ile pompadan insülin göndermeyi ayarlayabilirsiniz.
Böylece en azından bu tarz yükseklikler engellenmiş olur.
sevgiler
ben naçizane şöyle bir katkı yapmak isterim..bazı insanların vücudu bazı yiyeceklere enteresan tepkiler vermekte.et ağır bir yiyecek ve asıl yapılış yöntemi çok önemli kan şekerini geç yükseltmeside zaten geç sindirilebilmesi galiba… mesela bende ki etkisi önceden et yemeyi çok sevmeyen ama bu hastalıktan sonra zorla yemeye başlayan ama aslında etle aramda meğerse inanılmaz bir bağ olduğunu keşfeden bir kişi olduğumu farketmem. ve bu arada en çok sevdiğim patlıcan türevli yemeklerin ki herse; türlü; abügannüş; yıllarca yemeye doyamadım; halada çok seviyorum ama her yediğimde kan şekerim 250 nin aşşağısına düşmedi..demekki patlıcanın benim intöleransımda bozukluk yaptığı bir şey var belkide etin veya etli yemeklerin sizde sizlerde dokunduğu bir yerler var olabilir olaya diye birde bu açıdan bakmanın nasıl olabileceğini düşündüğümden yazdım bunları…. 🙂
Emre Bey Merhaba,
Abugannuş sonrası yükseklik nasıl olur anlayamadım açıkcası.
Patlıcan,domates filan karbonhidrat içerir ama sizin bu tarz bir yükseklik için kilolarca yemeniz lazım.
Acaba benim gibi siz de abugannuş yerken fırından yeni çıkmış beyaz ekmek mı yiyiyorsunuz? Yani bu durumda bir sıkıntı var.
Et ve yağ olayına gelince bu konu evrensel bir konu. Galiba 100 diyabetlinin 95inin şekeri 4. Saatte yükseliyordur.
Her zaman dediğimiz gibi yemek yemeyi abartmadikca herseyden yiyebiliriz.
Sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
hazırladığınız bu güzel sitenizle ve sizlerle bugün tanışma şansına eriştim. Yazılarınız ve yazıların altında diğer arkadaşlarla yapılan yazışmalar beni çok mutlu etti, çünkü yıllardan beri aradığım eşimle yaşadığımız sorunlara herkes bir çözüm üretiyor ve fikir belirtiyor. Bu gerçekten benim için çok değerli ve bunun için siteye verdiğiniz emek için çok teşekkür ederim.
Ben de yukarıdaki konuya, şöyle bir fikir belirtmek isterim. Acaba yapılan insulin çeşidinin burada bir önemli bir etkisi olamaz mı? Humilin R insulininden sonra ara öğün yapmak gerekiyor, fakat Humalog’tan sonra ara öğün yapılmamalı (diye biliyorum, yaşadığımız tecrübe ve doktorumuzun bilgilendirmesine göre bu bilgilerim) O yüzden iskender için sanki Humalog’tan ziyade HimulinR daha etkili olabilir.
Onur bey Merhaba,
Öncelikle mailiniz için teşekkür ederim.
Humalog yemekten sonra değil yemek önce yapılması hızlı etkili insülindir. Ben pompaya geçmeden ana ve ara öğünlerden önce Humalog yapıyordum. Pompa ile sadece Humalog kullanıyorum. Yapıldıktan 15 dk sonra etki gösterir.
Humulin-r ise yapılıktan yarım saat-1 saat sonra etki gösterir. Galiba bu tarz öğünlerden sonra 1. saat düşüşünü yaşamamak için Humulin-r kullanmak mantıklı olur. Ama bir diyabetli çeşit çeşit insülin kullanamıyor. Raporda ne yazarsa onu kullanıyor.
Ama mantıken Humulin-r’nin etkisinin başlama zamanına göre dediğiniz doğru olabilir.
sevgiler
Merhaba siteye bugün katıldım ve yorumları okudukça ne kadar geç katıldıgımın farkına vardım:( bu forum tüm diyabetliler için büyük şans öncelikle esra hanıma teşekkür ediyorum.
14 yıllık tip1liyim. ve şu an 6 haftalık gebeyim. Dediğiniz gibi daha önceleri sabah öğle akşam humalog (pompaya geçmedim) gece humulin n kullanıyodum. gebelik için sabah öğle akşam humulin r ve yine gece humulin n ye geçiş yaptırdı doktorum. gebelikte en iyisi humulin r imiş çünkü.
şekerim regüle iken son 1 haftadır inanılmaz bir değişim var ve ben çok tedirginim. endokrin doktoru bana karbaonhidrat sayımını yapmamı ve yüksek çıktıgında sizin pompada yaptıgınız gibi yaymamı önerdi. bi kaç kez yaptım ama pek faydası olmadı. akşam yemeğinden 1 saat sonraki ölçümüm 152. uyku öncesi ise 171. sabahsa 254 🙁 bir önceki günde akşam yemeği 1 saat sonrası 154. uyku öncesi 85. sabahsa 138 ? gece öğünümde yediklerimse aynı? hamile olduğum için uykuya çok ihtiyacım oulyo acaba uyumanın şekeri yükseltme ve düşürme gibi bir etkisi olduğunu düşünen veya yaşayan var mı ? zira bende her ikisi de olabiliyo 🙂
Vildan Hanım Merhaba,
Bloga giriş yapabildiğiniz için çoook mutlu oldum 🙂 .
Gece bazı hormonların devreye girmesi sebebiyle kan şekerinin düştügünü biliyorum. Bu hormonlarla ilgili bir yazı ya mistik. Okumanızı önereceğiz.
Ben halen tatilde olduğum için bazı mail ve yorumlara gec cevap veriyorum. Kusuruma bakmayın lütfen.
Sevgiler
Merhaba Vildan Hanım,
bu yorumu yapıp yapmamak konusunda kararsız kaldım, ama blogta herkes bildiğini temkinli bir şekilde yazması sayesinde bir çok konuda bilgilendim. Belki benim de buna katkım olur. Benim eşim de tip 1 diyabetli ve kendisi de humulinR ve humulinN kullanıyor. Eşimin de şekeri çok oynak, bazen anlam veremediğimiz sapmalar oluyor. Doktorumuza “düzenimizi nasıl kurabileceğiz” diye sorduğumuzda söylediği şey “kan şekerin yüksek çıkıyorsa bir önceki iğnenin dozunu arttır, kan şekerin düşük çıkıyorsa dozunu azalt. Ve bu değişimleri birer unite olarak yap, düzenini kendiniz bulun demişti”. Yorum yaparken dikkatli olmaya özen gösteriyorum, çünkü bu konuda eğitimli değilim. Ama şunu diyebilirim, sizinle aynı durumda olsaydık, gece dozumuzu (humilinN) bir unite arttırırdık. Çünkü iki gecedir, sabah kan şekeriniz, yatmadan önceki şekerinizde fazla çıkıyor. Tahminim, bu da gece iğneniz, humulin N yeterli gelmiyor. Sağlıklı günler dilerim.
onur bey evet benim doktorumda bunu söyledi birer ünite oynamaları ama ben o verdiğim örnekte zaten artırıştım insilüni ona rağmen yine yüksekti 🙁 akşam toklugum 88 di saat 11 de 140 1 ünite fazla yaptım sabaha sonucu görcem umarım güüzel olur:) yorumlarınız için teşekkür ederim. tecrübeleri paylaşmak emin olun çok faydalı. eşinizin hba1c si ne durumda bu oynamalara karşı..
Merhaba Vildan Hanım, eşimin son hba1c’si 7.47 çıktı. Daha önceki ölçümünde ise 6.9’du. Özellikle tatile çıktığımızda düzenimiz çok bozuluyor. Sonuncusunda da değerlerimiz bozuldu. Doktorumuz pompayı önermişti, ama bazı çekincelerimiz vardı. Esra Hanımın paylaştığı bilgilerle bu endişelerimiz azaldı.
Onur Bey Merhaba,
Blogumuzun amacına ulaşması inanın bizi coook mutlu ediyor.
Ben de bir aksilik olmazsa bu hafta HbA1c ve Çölyak testlerimi yaptıracağım. Bakalım benim sonuclarım nasıl çıkacak? Sizlerle mutlaka paylaşacağım.
Sevgiler
Onur bey, benimde hba1c gebelik düşünmeden önce 8 di.çünkü ara öğünlerim çok düzensizdi ara öğünlerimi mutlaka süt veya yoğurt ve meyve ile yapınca 6.5 a düştü. eşinizinde eminim düzene girecektir.yani ara öğün gerçekten çok önemli ama dediğiniz gibi tatil çok etkiliyo..ki ben bu ramazan hiç bir davete gitmeme kararı aldım 🙂
Sabah şekerim yine yüksek çıktı doktorumla konuştum bana şafak fenomeni olup olmadıgını anlamam için 1 hafta boyunca gece 3 te şekerimi ölçmemi istedi. şafak fenomeni hakkında bir bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle;
o Somogy effekt: İnsülin dozunun fazla gelmesi sebebi ile oluşan gece yarısı hipoglisemisidir Kompanzasyon sistemlerini harekete geçirerek sabah hiperglisemi yapar. İnsulin dozunun azaltılması gerekir.
o Şafak fenomeni: saat 05-08 arası insülin duyarlılığı azdır. Buna bağlı sabah hiperglisemisidir. İnsulin dozunun artırılması gerekir. (Bu iki fenomen saat 03’de AKŞ bakılarak ayırd edilir)
Sevgili Esra umarım sonuçların çok güzel çıkar çölyak testi hiç yaptırmadım şeker hastalığıyla bir bağlantısı var mıdır yaptırmalımıyız yda belirtileri neler bilgi verirsen sevinirim
sevgiler…
Vildan Hanım Merhaba,
Biz Diyabetliler bildiginiz gibi enfeksiyona daha yatkiniz.
Çölyak Diyabetlilerde oluşabilecek bir rahatsızlıkmis. Ben kilo alamadığım için doktorum batırmamı istedi.
Bakalım ne olacak?
Sevgiler
Vildan Hanım, Onur Bey Merhaba,
Tatil elbette diyabeti çok etkiliyor. Esref ile tatilimizin 8. gunundeyiz. Bu gece 23 uçağı ile İstanbul’a donüyoruz İzmir’den.
Anlatacağım cooook şey var. Yarın yazmaya başlayacağım.
Gece 3’te bildigimiz gibi kan şekerimiz herkes için gunün en düşük seviyesine geliyor. Ara sıra gece 3te bir ölçüm yapmak lazım. Duruma göre doktora bu ölçümleri de verip doz ayarlaması gerekebilir.
Sevgiler
Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim Esra Hanım..
Ama İskender Kebabı yemeği ne kadar ”et yemeği” sayılabilirki ? İçinde bir dünya pide, sos, ilave maddeler falan varken ? Dönerin etinde bile karbonhidrat bulunduğunu hastalarımız söylüyor mesela..Çünkü döner hazırlanırken, içine çeşitli soslar ve karbonhidrat içeren maddeler konulabiliyormuş..Yani dönerin bile içinde çok düşük miktarda da olsa karbonhidrat olabiliyor..
Ama kendi başına etin böyle bir etkisi yoktur..Çünkü protein metaboizması bambaşkadır ve protein metabolizmasında glukoz’un hiçbiryeri yoktur..Tıpkı yağ ve alkol metabolizması gibi..
Eyüp Bey Merhaba,
Bu noktada en önemli olan nokta protein ağırlıklı ve yağlı bir besin tüketildiğinde kan şekerinin 3., 4. saat yüksekliklerini anlatabilmek.
Elbette sos ve pidenin faktörü daha önemli bı noktada ama sizin de bildiğiniz gibi bol yağlı ve proteinli bir öğün kan şekerini 2. saat yükseltmiyor.
Yorumunuz ve katkınız için teşekkürler.
sevgiler
mrhabalar sohbetınıza katılmak ıstıyorum bende.cevremde 1 tane tıp 1lı goremezken burada bırsuru hastadaslarım oldu:)birşey söyleceğim gerçekten o pideyı yıyormusunuz bende bu iskender muhabbetinde bırtek etten bahsedıyorsunuz sanmıstım ben tam bugday ekmegı dısında yıyemıyorum.dısarıda yemek yemeye korkuyorum.bır gun cıg kofte yedım seker 250kara kara dusunurken malzemelerı okudum seker glukoz ve ketcap 3lusunu gordum cıg koftede seker olduguna da cok sasırdım ben evde yapıyorum seker koymıyorum:)
Nehir Hanım,
İskender altındaki ekmeği ile daha keyifle yeniyor biliyorsunuz 🙂 . İkisini birbirinden ayırmak bence zulüm olur 🙂 .
Şaka bir yana ama elbette ekmekten de bahsediyoruz ve yiyiyoruz.
Ketçap ve mayonez gibi ürünler de şeker içeriyor. Çok tüketmemek her zaman iyi.
Yemek yemekten korkmayın. Yediklerinize göre ne kadar insülin yapacağınızı bilmeniz yeterli. Ne zaman yediğiniz de önemli elbette. Glisemik indeksi yüksek bir öğünü akşam yememek lazım mesela.
Karbonhidrat sayımını en kısa sürede bir diyetisyenden öğrenmeye çalışın.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Ben 1992’den bu yaña tip-1 diyabetliyim. Ekim 2009’dan bu yaña da duyargalı insülin pompası kullanıyorum. Diyabetle ilgili bir çok yabancı forumu takip ediyorum ve pompa ile ilgili mükemmel bir kitap olan Pumping Insulin’i Amazon’dan alıp baştan aşağıya okudum.
Yazılarıñızı iki haftadır takip ediyorum.
Protein ve yağ ağırlıklı bir yemek yediğimizde, protein ve yağ, karbohidratıñ emilimini yavaşlatır. İskender yediğiñizde i bir iskender 80g KHdır, insülini “dual wave (çift dalga)” ya da “square wave (kare dalga)” olarak yapmañız gerekir. Siziñ şeker ölçümlerine kare dalga daha uygun gözüüyor. Kare dalgayı 4 saate yayarsañız bu sorunu çözersiñiz diye düşünüyorum.
Saygılar, sevgiler.
Tuğrul Bey Merhaba,
Yorumunuz ve yardımcı olmak istediğiniz için çook tesekkurler.
Ben iskenderi öğlen yediğimde kan şekerimde dalgalanma olmuyor. Ama aksam öğününde yersem dalgalanma oluyor. Yayma bolusu gibi uygulamaları hiç kullanmadım. Kan şekerini dalgalandiracak bir ogün alırsam artık denemeyi düşünüyorum. Elbette diyetisyenime de danisirim.
Duyargali insulin pompasından bahsetmişsiniz ama anlayamadım. Markasını ve farklılıklarını paylasabilirseniz sevinirim.
Bahsettiginiz kaynağı okumaya çalışırım.
Sevgiler
Tekrar merhaba Esra Hanım,
Duyarga = sensor. Ben üniversitede öğretim üyesiyim ve tüm üniversitelerde bilimsel çalışmalarda öğretim üyeleri mümkün olduğunca Türkçe’yi yabancı kelime işgalinden korumaya çalışır. Örneğin Wireless Sensor Networks kullanmayız, Kablosuz Duyarga Ağlar deriz. Pompam Medtronic Minimed Veo 554 CGSM ile beraber.
Öğlen yediğinizde kan şekerinizde dalgalanma olmuyorsa, 13-14 arası bazalıñız fazla olduğundan olmasın? Çünkü iskenderi yediğiñizde 4 saat soñra çıkması çok normal.
Bazal insülini ayarlamayı aç durarak yapabilirsiñiz. Bir gün kahvaltı yapmazsıñız, öğleye kadar bazal değerleriñizi ayarlarsıñız. Bir gün öğle yemeği yemez, o gün de akşama kadar bazal değerleriñizi ayarlarsıñız. Unutmamañız gereken, programladığıñız bazal 1-2 saat soñra etki etmekte. Yani 4lerde şekeriñiz yükseliyorsa, 2lerdeki bazaliñizi artırmañız gerekir.
Sizi bloğuñuzdan ve diyabet hastaları için sarfettiğiñiz bunca emekten ötürü tebrîk ediyorum. Ben de elimden geldiğince bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda yardımcı olmağa çalışmak isterim.
Saygılarımla,
Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Çavdar
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Karadeñiz Teknik Üniversitesi
Trabzon 61080
Tuğrul Bey Merhaba,
Sensörlü Medtronic insülin pompası olduğunu bilmekle beraber acaba başka bir markanın mı kullanıyorsunuz diye merak etmiştim. Cevabınız için teşekkürler.
Bazal ayarı konusunda ben de bir yazı yazmıştım. http://www.diyabetimben.com/pratik-bir-bilgi.html linkinden okuyabilirsiniz.
Dolayısı ile bu tarz bir denemeyi yapmış ve bazalın fazla gelmediğini de teyid etmiş oldum.
Yorumlarınız ve açıklayıcı bilgi aktarımlarınız için teşekkürler.
sevgiler
Esra Hanım..Protein ve yağ içerikli besin salt olarak kan şekerini ve insülin düzeylerini etkilemez..Ayrıca protein ve yağın sindirimi de 3-4 saat sürmez..Midenin son bölümü ve ince bağırsağa geldiği anda bir besin eğer etkileyecekse kan şekerini ve insülin düzeylerini etkiler..
Burada başka bir ayrıntı rol oynuyordur muhakkak..Ya yenen üründe az da olsa karbonhidrat içeriği vardır..Ya beraberinde karbonhidrat tüketilmiştir..Yada karaciğer tarafından endojen yolla glukoz üretimi sözkonusudur..Etteki demir bu durumu situmule etmiş olabilir..
Ama ”et yedim kan şekerim yükseldi” olayı sözkonusu bile olamaz..En temel biyoloji bilgisine bile aykırıdır bu durum..
Sevgilerle..
Eyüp Bey Merhaba,
100 gr üzeri et ve/veya ayrıca yağ tüketiminin fazla olduğu öğünlerde alınan karbonhidratın kana geçiş sürecini konuşuyoruz bu yazıda.
Bu tarz öğünler sonrasında kan şekeri 2. saatte maximuma ulaşmak yerine 3./4. saat ulaştığını söylüyoruz.
Ana konu et yediniz ve kan şekeriniz bu sebeple yükseldi değil.
Bu arada hoş geldiniz 🙂 . Eğitim süreciniz umarım iyi geçmiştir?
Sevgiler