İsrailli Araştırmacılar, Biyo-Pankreas İle Tip-1 Diyabete Çözüm Olabilir!
Betalin Therapeutics şirketi biyo-pankreas çalışmalarındaki mevcut durumlarını anlattı.
Ara not: Betalin Therapeutics şirketi aynı zamanda ViaCyte çalışmalarında olan şirketlerden biridir. ViaCyte hakkında bilgi edinmek için https://www.diyabetimben.com/?s=ViaCyte linkindeki yazıları okuyabilirsiniz.
http://betalintherapeutics.com linkinden firmanın tip-1 diyabet alanındaki bu önemli çalışmasının detaylarına ulaşabilirsiniz.
Bu araştırma çalışmasının hayvan deneyleri tamamlanmış durumda. Sırada klinik araştırma aşamasında insanlar yani tip-1 diyabetli bireyler üzerinden denemek var. Ve 12 ay içinde de insan denemelerinin başlamasını hedefliyorlar.
Betalin şirketinin bilim insanları, domuzun akciğer dokusundan ve insülin salgılayan hücrelerden oluşan ilk biyo-yapay pankreas geliştirmiştir. Bu biyo-yapay pankreas bir cihaz değildir. Tamamıyla biyolojik bir yapı olup, bağışıklık sisteminin saldırına karşı savunması da olan, pankreası taklit eden biyolojik bir yapıdır.
Betalin’in Mikro Organ Matrisi (MOM) teknolojisi yani biyo-pankreası; insülin salgılanmasını sürdüren ve geliştiren karmaşık doku mikro ortamını koruyan, benzersiz bir 3D biyolojik iskeledir.
Geçen Kasım ayında yayınlanan bir çalışmada Mitrani ve ekibi, “Tasarlanmış Mikro Pankreas” (EMP) olarak adlandırdıkları bu yönteminin, mikro iskele oluşturmayan beta hücrelere kıyasla, daha verimli ve düzgün insülin üretimi sağladığını gösterdi.
Prof. Mitrani, “Biyo-pankreas, şu anda çıplak adacık nakli ile ilgili sorunları çözmeyi hedefliyor.” dedi.
“Sistemimizde, nakil işleminden önce adacıklar, hayatta kalmalarını yani bağışıklık sisteminin saldırısından ötürü hayatta kalmalarını destekleyen, biyolojik bir iskele içerisinde kültürlenir. Böylece hücrelerin çoğunun uzun süre çalışmaya devam etmeleri sağlanır. Düzenlenmiş insülin sekresyon seviyelerini desteklemeye ek olarak, EMP’ler kolayca kan damarları (yani oksijen) ile beslenebildi.”
Biyo-Pankreas Nasıl İmplamente Edilir? Ve Diğer Detaylar…
Biyo-pankreas diyabetli bireye yerleştirilir, kan damarlarıyla bağlanır ve ardından vücudun kan şekerini de ölçümleyerek şekeri dengelemek için gereken optimum miktarda insülin salgılayabilir.
Biyo-yapay pankreas, lokal anestezi kullanılarak, ayakta tedavi prosedürü sırasında ve 1 saat süren bir operasyonla, deri altına yerleştirilebilmektedir. Yani yatılı bir operasyonu bulunmamaktadır.
Klinik çalışmalarda, biyolojik pankreasın, hasta başına yaklaşık 50.000 dolara mal olması bekleniyor.
Ve özellikle vurgulanmaktadır ki; insülin kullanan tüm diyabetli bireylerin, Betalin tedavisi için uygun olacaktır.
Ar-Ge başkan yardımcısı Dr. Avi Treves şunları söyledi: “Teknoloji mikro yapay bir pankreas yaratmaya dayanıyor. Bu yüzden zarar görmüş pankreas yerine, tıpkı pankreas organı gibi [işlev görecek] derinin altına bir biyo-pankreas yerleştiriyoruz.”
Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Profesör Eduardo Mitrani ise; “Pankreas, tek bir hücre olarak değil, tamamen otonom bir organ olarak işlev görmesi bakımından benzersizdir. Bu nedenle de vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir/yerleştiribilir. Bu yenilikçi biyolojik organ, pankreas gibi, kan glükoz seviyelerini izleyerek gerektiği gibi insülin salgıladı.” dedi.
Betalin CEO’su Dr. Nikolai Kunicher projeyi övgü ile anlattı: “Çok büyük avantajları var.… Hastanede yatmaya gerek yok ve ayakta tedavi kliniklerinde, anestezi olmadan, deri altında uygulanabilir. Vücutta olması gerekeni muhteşem bir şekilde taklit ediyoruz.”
Betalin Therapeutics Danışma Kurulu Hakkında
Betalin Therapeutics şirketi 2015 yılında kuruldu. Yönetim kurulunda Profesör Arieh Warshel ve Profesör Sidney Altman’da iki ünlü Nobel ödülü sahibi oldu.
Prof Altman, 1989 yılında Nobel Ödülü sahibi oldu. Dünyanın önde gelen moleküler biyologlarından biri olarak kabul edilir.
Aynı zamanda Prof Warshel de 2013 yılında kimya alanında Nobel ödülü almıştır.
Test
ben anlayamadım.
Gerçekten heyecan ve umut verici açiklamalar bunlar. Bir gün gerçekten diyabete kesin çözümlerden biri olur insallah.
İşallah bir çözum tüm diyabetli çocuklar ve onlardan daha çok üzülen annne ve balar
ben 50 bin vermeye hazırım. israilli bilim adamları eqlesin.
Gerçekleşse bile bizim ülkemize uğramaz.Boşuna umutlanmayalım yurt içinde yaşayanlar olarak…
Eğer böyle birşey varsa tüm diyabetliler ve aileleri için çok mutlu edici bir haber. İnşallah böyle birşey vardır. Ben şuan diyabetli olarak ailem ile birlikte çok mutlu olduk çok teşekkür ederim
İnsanlar üzerinde denensin Tip1 ler insilinden kurtulsun ömür boyu duacı oluruz
Keşke implantın her iki yılda bir tekrarlanması gerektiğini ve her implant tedavisinin 40 bin dolar olduğunu da yazsaydınız. Evet yeni tedaviler yolda ama bizim çocuklarımız için değil yine parası çok olan için. Bu arada 40 bin dolar=400 bin tl
2 yılda bir degisecek implant her bir tedavi 40 bin dolar. Ben oğlum için evimi satip tek seferde yarım milyon vermeye de raziyim
Şuan çalışmalar ne durumda acaba yeni bilgi paylaşımı olsa yeter ki evlatlarımız kurtulsun hergun dua ediyoruz