Bugün evimizde temizlik vardı. Akşam 21:30’da ancak gidebildi temizlik yapan Yeter Abla. Ben de hiçbir şey yazamadım bugün. Ama yorumlarla eşlik ettim yorumlarınıza ve yazılarınıza.
Enerjim bitmemiş olacak ki karbonhidrat sayım yöntemine bir devam yazısı yazayım dedim 🙂 .
Bir önceki yazımda karbonhidrat sayım yöntemini öğrenme sürecinden bahsetmiştim. Ama atladığım bir konuyu belirtmek isterim. Nevin Hanım’ın masasında meyve, çorba, makarna, ekmek vb. yiyecek ya da içeceklerin 1 porsiyon ölçüsünde plastik maketleri var. Mesela bir orta boy elma bana göre küçük, bir başkasına göre büyükçe bir elma olabilir. Nevin Hanı masasındaki maketlerden göstererek orta boy, bir kepçe gibi kavramları görsellerle anlattı bana. O sebeple artık bana göre orta boy yerine Nevin Hanım’ın gösterdiği orta boya göre hareket etmekteyim.
Öncelikle işe Emel Özer’in kitabını ve elektronik tartıyı internetten satın almakla başladım. Kitap 15 TL, elektronik tartı ise 25 TL filandı. Nevin Hanım’ın verdiği teknik ve görsel bilgileri artık kendim deneyerek hayatıma devam edecektim.
Yemek yemeden önce yemeğimi tartıyordum. Bu tartma işlemi zamanla bana göz kararı yemek yemeyi sağlayacaktı. Tartarken bir porsiyonun aslında ne demek olduğunu görebiliyorsunuz. Bana göre bir porsiyon tabak dolusu yemekken, tartıda tarttığım yemek yarım tabak ancak geliyordu. O zaman gündelik hayatta bildiklerimizin gerçek olmadığını görerek anlayabiliyordum. Bir de çalışan biriyim. Dışarda tartı yok. Ne yapacaktım? Burada da evdeki deneyimleri kullanmaya ve kendimi denemeye çalışıyordum. Göz kararı devreye giriyor ve yemekleri o şekilde seçiyordum iş yerimde. Bu sebeple kısa sürede yediklerimi gözümle ölçmeye alıştım.
Benim İDF değerim yani insülin duyarlılık faktörüm; 1 ünite insülin kan şekerimi 40 mg / dL düşürüyor. Günümüz 24 saat. Ve metabolizmamız her saat aynı şekilde çalışmıyor. Ki o sebeple Nevin Hanım günlerce bana yediğimi, içtiğimi, yaptığım insülinleri ve kan şekeri değerlerimi yazdırmıştı. Bu metabolizma farklılığı sebebiyle de özellikle bazal insülin dozları günün her saatinde vücuduma farklı dozlarda gidiyor pompamdan. Bir de gün içerisinde aldığım karbonhidrat miktarlarına göre de yapacağım insülin değişecek. Bunun için de pompamda farklı bir ayarlama yapıldı.
Biraz da rakamsal verilerle anlatmak istiyorum.
Pompamdaki bazal insülin oranlarım saatlerine göre şöyle;
1- 00:00 – 02:00 saatleri arası 0,75 ünite,
2- 02:00 – 10:00 saatleri arası 0,75 ünite,
3- 10:00 – 14:00 saatleri arası 0,80 ünite,
4- 14:00 – 16:00 saatleri arası 0,70 ünite,
5- 16:00 – 19:000 saatleri arası 0,45 ünite,
6- 19:00 – 00:00 saatleri arası 0,80 ünite yapıyor pompam.
Pompamdaki karbonhidrat / insülin oranlarım saatlerine göre şöyle;
1- 00:00 – 09:00 saatleri arası aldığım her 8 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin,
2- 09:00 – 15:00 saatleri arası aldığım her 8 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin,
3- 15:00 – 18:00 saatleri arası aldığım 15 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin,
4- 18:00 – 00:00 saatleri arası aldığım 12 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapıyorum.
Örneğin ben sabah 08:00’da 2 dilim ekmek yiyeceğim. 2 dilim ekmek 30 gram karbonhidrat içerir. Ben sabah bu saattte her 8 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapıyorum. 30 gram karbonhidrat içinse 3,7 ünite insülin yaparım.
Ya da saat 15:30’da 2 dilim ekmek yiyeceğim. Ben bu saattte her 15 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapıyorum. 30 gram karbonhidrat içinse 2 ünite insülin yaparım.
İki örnek durumu çok net anlatıyor. Vücudumuz günü her saati farklı çalışır. Sabah 30 gram karbonhidrat için 3,7 ünite insülin yaparken, öğleden sonra 15:30’da 2 ünite yetiyor. Ayrıca pankreasımız çalışıyor olsaydı görevinin ne kadar önemli olacağını tahmin edebilirsiniz. Ki biz diyabetliler dünyada tek organ görevi gören insanlarız 🙂 .
Ben bu bilgilerle beraber dışarıda, evde ya da herhangi bir yerde aldığım karbonhidratı hesaplıyorum. Bu hesaplama ve İDF oranınızın ya da bazal insülin dozlarınızın ayarlanması için sizi takip eden doktorlarınızla süreci yönetmelisiniz.
Bir de illaha insülin pompası sahipleri karbonhidrat sayım yöntemini uygularlar diye bir durum yok. İnsülin kalemi ya da enjektörü kullanan diyabetlilerde bu yöntemi kullanabilirler.
Aysel Hanım Merhaba,
Yazılarımda da belirttiğim gibi diyabetlinin kendi kendine öğrenebileceği bır süreç değil. İDF ve bazal ayarlarını endokrinoloji doktoru ve diyetisyen ile belirlemek gerekiyor.
Bu konuyu tekrar vurguladığınız için çok teşekkürler.
Sevgiler
karbonhidrat sayım yöntemi ile ilgili bir kitap varmı. nasıl temin ederim.
Adnan Bey Günaydın,
http://www.diyabetimben.com/basucu-kitabi-tadinda.html linlinden kitaba bakabilirsiniz. Ama eşiniz evde kitabı okuyarak karbonhidrat sayım yöntemini öğrenemez. Mutlaka endoktrinoloji ve diyetisyenle beraber yürütülmesi gereken bir süre.
Eşinize selamlarımı iletin lütfen.
sevgiler
esra hanım ilginize teşekkür ederim.
[…] içerisine yağ girip girmemesi karbonhidrat değerini çok yükseltmese de yağ bizim kilo almamıza yaradığı için yap durumu mutlaka belirtiliyor. […]
[…] korkutmayın. Gerektiğinde diyetisyeninizi ya da diyabet doktorunuzu siz yönlendirin. Ve mutlaka karbonhidrat saymayı öğrenin. Birçok yerde karbonhidrat saymayı bilmeyen doktorlar […]
insülin pompası taktır maya karar verdik kızım için ama karbonhidrat sayımı ve insülin pampa kullanmayı öğretmek için 2.500tl istendi.ssk ise 2.800tl ödüyormuş pompa fiyatı 5.000tl olduğu için kalan 2.200tl daha isteniyor ne yapacağımı şaşırdım.aylık aparatlarda ayrı tabii
Mehmet Bey Merhaba,
Blr yanlışınız var. Pompa takılırken hiçbir kurum ya da doktor sizden eğitim bedeli alamaz ve isteyemez. Cebinizden sadece SGK’nın ödemediği ortalama 2 bin TL çıkıyor.
Sevgiler
[…] şekerimizi kayda değer bir şekilde yükseltebilir. Çünkü diğer sebzelere göre daha fazla karbonhidrat içeriyorlar. Bu sebeple öncelikle sebzeleri iyi tanımamız […]