Kemikleri onarmaya yardımcı olmak için kullanılan bir protein pankreasın insülin üretemeyen hücrelerinin çalışmasına yardımcı olabilir. Bu keşifle günlük enjeksiyonlar almak zorunda kalmadan tip-1 diyabetli bireylerin kendi insülinlerini üretmelerine yardımcı olabileceği belirtildi.
Kemikleri büyültme ve onarma faktörü olarak adlandırılan BMP-7 proteini ile insülin üretmeyen beta hücrelerinin insülin üretebilecek beta hücrelerine dönüştürülebileceği keşfedilmiştir.
Miami, Florida Diyabet Araştırma Enstitüsü’nde Kök Hücre Gelişim Müdürü Juan Domínguez-Bendala, “Aldığımız bu sonuçla tip-1 diyabet tedavisinde oldukça sade ve basit olan bu çözüm bizi oldukça heyecalandırdı.”
Kök Hücre Gelişim Müdürü Juan Domínguez-Bendala bu çalışmayı şu anda fareler üzerinde denediklerini ve harika sonuçlar aldıklarını aktardı.
Sürpriz Keşif
Meslektaşı Ricardo Pastori ile birlikte BMP-7 proteinini kullandıkları farklı ve tip-1 diyabetle ilgisi olmayan bir çalışmada pankreasın beta hücrelerinde insülin üretim artışını tespit etmelerinin sürpriz bir keşif olduğunu belirten Domínguez-Bendala, diyabetli farelere enjekte edilen BMP-7 proteini sayesinde diyabetli farelerin beta hücrelerinin sağlıklı beta hücreleri gibi davranarak insülin ürettiklerini belirtti.
Daha Az Risk
Araştırmayı yapan ekip tip-1 diyabete çözüm getirmesi umut edilen diğer araştırmalara göre BMP-7 proteinini kullandıkları bu araştırmanın daha az riskli olduğuna inandıklarını vurgulamıştır.
Not: Bu araştırma umut verse de şu an için fareler üzerinde yapılan bir çalışma olduğunu belirtmek gerekiyor. Yani kısa sürede bir sonuç alınacakmış gibi hayal etmemek lazım.
Kaynak: https://www.newscientist.com/article/dn28536-diabetic-pancreas-cells-made-to-produce-insulin
test
Ayşen Yücel Algül Umudumuzu kesinlikle yitirmemeliyiz.
Yavuz Taner hadi hayırlısı masal olmaz inşallah diğer tüm haberler gibi 🙂
Nilay Akca Aygün İnsallah bir gun çikacak diye umutla bekliyoruz. Rabbim buyuktur…
Nihal Başar 20 yıldır takipteyim inşallah olacak
Yeliz Yüksel Insallahh! Allahim duy sesimizi…
inşallah inşallah allahımm
Sonuçta insulinde birileri tarafından keşfedildi neden bu kesin çözüm tesadüfide olsa bulunamasın bence bunun üzerine gitmeli araştırmacılar
Çok yeni bir düşünce sayılmasada genede olumlu karşılamak lazım bu haberi. Ufakta olsa bir katkısı olabilir tedavinin gelişimine. Tip1 diyabette bu blogta yayınlanan pek çok makaledende anlaşılacağı üzere asıl problem insülini üretmek değil üretilen veya bu makaledeki gibi üretimine katkı sağlayacak ilaçlar, proteinlerin insülin üretimini sağladıktan sonra bağışıklık sistemimizin bu insülin üretimini gerçekleştiren Beta hücrelerini tahrip etmemesinin yolunu bulmak. Makelede zaten bunada değiniyor ve bağışıklık sisteminin saldırmasını engelleyecek ilaçlarla birlikte kullanıldığında bu buluşun çok işe yarayacağı düşünülüyor.
Umarım tedaviye bir addım daha yaklaşılmıştır.
yüzümü en çok güldüren gelişme buraya yapılan bir yorum. 🙂
Nihal Başar 20 yıldır takipteyim inşallah olacak.
Karbonhidrat sayımı yöntemini öğrenip, diyabeti, hastalıkmış gibi yaşamaktan uzaklaşmak şimdilik bu işin tek çaresi gibi gözükmekte. Umarım kesin bir çözümünü bulurlar, tabi ki çok mutlu oluruz ama madem ki henüz yok bir çözümü, o zaman kan şekeri seviyemizi en düzgün seviyede tutabilmek ve aynı zamanda da hayati keyiflerden yoksun kalmamak için biraz çabalamak gerekiyor. Dikkat etmezsek, ileride karşılaşma riskimiz olan komplikasyonlardan korunmak için, biraz çaba. Ben eğlenceye döktüm işi, her ölçümde 90’a yaklaşmaya çalışıyorum ölçümlerde. Yediğime göre yapıyorum iğnelerimi. Oyun gibi oldu, kötü puan alırsam kızıyorum kendime… 🙂
Herşeyden önemlisi, Allah çaresiz dert vermesin…
Sevgilerimle
Sürekli gelişmeler, umut verici haberler, fareler üstünde yapılan testlerle geçen seneler. Yazık bu farelere gerçekten yazık. Benim üstümde denesinler ben razıyım! Yoksa kendimi 100 yıllığına donduracağım.