Korona Virüs ve Tip-1 Diyabet / Bilmemiz Gerekenler
Diyabetli olan olmayan herkes için herhangi bir grip veya virüs salgını durumunda bilmemiz gereken ilk şey “panik” yapmamaktır.
Mesela bu yıl ABD’de en az 32.000.000 kişi grip olmuş ve 18.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sebeple öncelikle grip aşısı yaptırın ve grip olabileceğinizi düşünüyorsanız bir sağlık profesyoneline gidin.
Tip-1 diyabetli olup kan şekerleri yüksek giden kişilerin çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski diyabetli olmayan bireylere göre biraz daha yüksektir. Zaten herhangi bir enfeksiyonel rahatsızlığımız olduğunda kan şekeri direkt dalgalı hale dönüşür. Olası diyabet komplikasyonları sebebiyle de yakalanılan hastalığı tedavi etmek de maalesef kolay olmamakta.
Bildiğimiz üzere Korona virüsünde asıl problem yayılma hızı. İnanılmaz bir hızla yayılıyor.
Tip-1 diyabetli olup özellikle kan şekeri yüksek kişilerde Korona virüsünün bulaşma riski maalesef daha yüksek. Ancak Korona virüsü sebebiyle vefat eden kişilerin çoğunun tip-2 diyabetli, yaşlarının daha büyük ve kalp ve/veya akciğer hastalığı oldukları vurgulanmış.
Her ne kadar biz tip-1 diyabetlilerin bağışıklık sistemi, diyabetli olmayan bireylere göre biraz daha düşük olsa da diğer insanlara göre daha düzenli, daha kontrollü ve daha bilinçli yönetilen bir yaşamımız bulunmakta. Korona virüsü için alacağımız bireysel önlemlerle umarım hiçbirimiz bir sıkıntı yaşamayız.
Birçok insan COVID-19’un insülin dahil diyabet malzemeleri ve ilaçlarının üretimini nasıl etkileyeceğini de merak ediyor. FDA, “Durumu yakından izlediklerini” söylerken ve 2 Mart tarihi itibariyle, Korona virüsünün, herhangi bir diyabet ürününe doğrudan etki ettiğine dair bir rapor olmadığını belirtmişlerdir.
Tip-1 diyabetin de ötesinde, diyabetle ilgili potansiyel tedarik zinciri sorunları için ilgili firmalarla da görüşülmüş.
İnsülin Üreticileri
- Lilly’nin verdiği bir basın bülteni: “Çin’den onaylanmış ilaçlarımızdan hiçbiri için aktif farmasötik bileşen (API) sağlamıyoruz ve ABD ve Avrupa’daki insülin üretim sitelerimiz koronavirüsten etkilenmemiştir.”
- Sanofi : “Sanofi, iş sürekliliğini, ilgili ilaçların tedarikini ve dağıtımını sağlamak için belirli eylemler gerçekleştiriyor. Arzda süreksizlik olmamasını sağlamak için durumu yakından takip ediyoruz. Genel olarak, tedarik sorununu azaltmak için kilit malzemelerimiz için birden fazla tedarikçimiz bulunmakta ve Çin’in durumu da farklı değil. ”
- Novo Nordisk: “Küresel koronavirüs salgını sırasında, Novo Nordisk’in temel önceliği hayat kurtarıcı ilaçlarımızın hastalara sürekli tedarikini sağlamaktır. Şu anda, ABD pazarında, insülin dahil, tüm ilaçlarımızla herhangi bir tedarik sorunumuz bulunmamaktadır. Uzun vadeli arzın sağlanması için bir envanter/stok politikamız vardır. Bu önemlidir! Çünkü ilaçlarımıza, her gün, dünyanın her yerinden hastalar ihtiyaç duymaktadır.”
Cihaz Üreticileri
- Dexcom : “Tedarik zincirimizi ayrıntılı olarak inceledik ve süreci yakından izlemeye devam ederken, Dexcom’un ürün üretme ve tedarik etme operasyonunda, Koronavirüs sebebiyle, bir sıkıntı öngörmüyoruz.”
- Abbott: Henüz yanıt vermemiş.
- Medtronic: Henüz yanıt vermemiş.
Öneriler
Tip-1 diyabet yönetimizi bu süreçte daha ideale yakın sağlamalıyız. Her zamanki hassasiyetlerde olmak yeterli.
Yazının başında da söylediğim gibi bireysel önlemlerimizi herkes gibi alıp, gereksiz panik olmamalıyız.
Ve ne olur ne olmaz, tedarik sorunu olur mu diyerek sürekli kullandığımız; insülin, iğne uçları, strip, glükometre, varsa ilaçları, insülin pompası sarf malzemeleri ve sensörleri biraz da olsa stoklayabiliriz. Tabiki abartmandan 🙂
Yardımcı kaynak: https://beyondtype1.org/coronavirus-and-type-1-diabetes/
test
T1’ler olarak hiiiçç endişe duymuyoruz ilaç firmalarının üretimi hakkında iş hastalığı bitirmeye geldiği zaman ki uyuşukluğun zerresi olmaz üretim konusunda.