Kronik Hastalıkları Olanlar İçin SGK ve Sağlık Bakanlığı’na Çağrı ve Öneriler
Tip-1 Diyabetliler ve Yakınlarının Hastanelerde Yaşadıkları başlıklı yazımızda hastanelerde yaşanılan sorunlardan bahsetmiş, aynı zamanda da SGK süreçlerinden, rapor, reçete gibi birkaç konuya da değinmiştik.
Sorunlardan bahsediyoruz ama çözüm de üretiyor olmamız lazım.
Buyrun yaşadığımız sorunları okumaya ve çözümleri hakkında fikir edinmeye.
Kronik Hastalıklara Sahip Olan Bireylerin Yaşadığı Sorunlarla İlgili Neler Yapılmalı? Öneriler?
- Tip-1 diyabet teşhisi konulan çoğu birey ve yakınlarında eğitim sıkıntısı olduğu aşikar. Çünkü eline insülin reçetesi verilen biri eczaneye gittiğinde insülinin nasıl kullanıldığını eczacıya sorabiliyor. Ya da hastaneden taburcu olup eve döndüğünde birçok konuyu internetten öğreniyor. En temel konu tip-1 diyabette beslenme metodolojisi. Ya da gece 3:30’da kalkmanın önemi. Sağlık profesyonellerinin performansa sayalı sistemi ve günde bakması gereken hasta sayısını düşündüğümüzde ara ara profesyoneller tarafından eğitim verilmesini de istemek ne kadar doğru olur? Ama yılda ya da iki yılda bir kez ara eğitimlerle gelişen tip-1 diyabet tedavi yöntemleri, teknolojiler gibi çoğu konuda eğitim verilmeli.
- Muayene süreleri de bir handikap. Bizlerin muayene süresi minimum 20 dk olmalı ama ilk maddede bahsettiğim gibi sağlık profesyonelleri iş yükü durumundan nasıl sıyrılıp bir hastane muayene süresini nasıl 20 dakikaya çıkarabilir inanın hayal edemiyorum.
- Tip-1 diyabet tüm tıp dünyasının bildiği gibi ‘geçmiyor‘. Geçmediği için her sağlık raporu yenileme biz tip-1 diyabetlilere eziyet yaşatıyor. Bu süreyi en azından 4 yılda 1’e çıkaramaz mı SGK ve Sağlık Bakanlığı? Peki bu rapor yenilemesini neden yapıyoruz biliyor musunuz? Hasta yerine ya da kişi hasta değil ama hastalık raporu almış ve devletten tabiri caizse ‘ilaç çalıyorlar’. Peki sırf böyle oluyor ve devlet bunun önüne geçemiyor diye bizler neden mağdur ediliyoruz? Büyük bir soru işareti.
- Rapor döneminde hastaneye gitmesek. Devletimiz e-randevu, e-nabız ve e-reçete gibi atraksiyonlar yapabiliyorsa hem rapor yenileme döneminde hem de 3 ayda 1 tip-1 diyabet malzemelerimizi reçete ettirmek için gittiğimizde ilgili hastaneye gitmeden bu işleri çözse?
- Tip-1 diyabetin teknolojik cihazlarını kullananlar SGK geri ödemesini daha pratik bir şekilde alsa. Aslında bu iş modeli bence iyi tutar. SGK ve Sağlık Bakanlığı’ndan takip edildiğimizi biliyorum. Hatta bu yazıyı ilgili yerlerle paylaşacağım. Basitçe anlatıyorum. Fikir geliştirilebilir. Şimdi amaç tüm sistemi online hale getirmek, kağıt israfı, insan ve zaman maliyeti düşürmek. İnsülin pompası reçetesi e-reçete olarak yazılamıyor. Kağıt reçete yazdırmak zorundasınız çünkü SGK kağıt reçete istiyor. Kendi içinde zaten kısır döngü. İnsülin pompası ve ekipmanları da e-reçete edilse. Reçete her 3 ayda 1 sistem tarafından otomatik oluşturulsa. Oluşan e-reçete yine online olarak insülin pompası firmasına gitse. Firma da gerekli resmi evraklar ilgili e-reçete numarasına eklese ve SGK’ya online olarak gönderse. SGK’ya giden bu taleple de evraklar kontrol edilse ve geri ödeme biz tip-1 diyabetlilere değil insülin pompası firmasına yapılsa. Bu arada insülin pompası firmasında bizlerin kimlik ve insülin pompası raporlarının da birer kopyası olacak. Olmalı da. Sizce bu iş tutar mı ve yapılabilir mi? Elbette yapılır.
test