Kübra Hanım’ın Hamilelik Hakkındaki Maili
Bircok hamile tip1 taniyorsunuzdur ve benim de bu konuda bir kararsizligim var. Henuz 1 aylik hamileyim ve artik hastaligini kabul etmis tip1 dm yim.
Gectigimiz 4 ay tip-2’ye ozgu oral ilaclar kullandim. Kah yaradi kah yaramadi. Fakat hamile oldugumu ogrendiimden beri yeni bir doktorla calismaya basladim. İnsulinlere geri dondum. Şu ara dengeleme cabasindayim.
Hamile kaldigim ilk anlarda hba1c 7.9 idi. Bir ayda 7.5 oldu. Bu iyi bir gelisme benim icin. Ne haldeyim diye aciklik getireyim dedim 🙂
Hamileligin de etkisiyle yuksek seyrediyor ve ben komplikasyonlardan korkuyorum. Şu anda diyabet doktorumla jinekologumun ayni hastanede olmasi fikri kafami kurcaliyor. Bir jinekolog ve hastane secmem gerek. Kistasim diyabet doktorum nerdeyse orda olmak fakat diyabeti bilmeyenler su doktora git bu doktora git diyor. Bense iki doktorun ayni yerde olmasina takmis durumdayim.
Bu konuda herkesin yorumu gerekli.
Bu mailimj blogda yayinlarsaniz sevinirim. Çunku ben paylasamadim.
Şimdiden tesekkurler.
Kübra GÖNENÇ ACAR
Psikolojik Danisman
Kübra Hanım Merhaba,
Öncelikle yaşadığınız ilde en iyi endokrin doktoruna gitmeniz önemli.
Ama ben tam anlayamadım. Tip-2 diyabetlisiniz galiba. Doğru mu? Ya da tip-1 diyabetliydiniz ama doktorunuzun yanlış teşhisi ile tip-2 tedavisi mi gördünüz?
Benim için iki doktorun aynı yerde olması pek de önemli değil. Önemli olan iki doktorun birbirinden ve tedavi süreçlerinden haberdar olmaları. Ben geçtiğimiz yıl kist ameliyatı olmuştum. Hem jinekolog hem de hastanedeki endokrin doktoru benim mevcuttaki doktorum Oğuzhan Bey ile sürekli iletişim halindeydiler. Ve süreci sorunsuz sonlandırdık.
Demem odur ki her iki doktor birbirinden ve tedavi sürecinden haberdar olduğu sürece aynı hastanede olup olmamaları pek önemli değil.
sevgiler
kübra hanım merhaba,ben de esra hanımla aynı seyı yazıyordumkı esra hanım benden once davrandı:)tip1mı tip2mısınız?gercı sonucta dıyabetlı ve hamılesınız.ve hba1c 7,5.
bence ıyı bır endokrın ıyı bır dıyetısyen gerekıyor oncelıkle.tabıkı jınekologda onemlı ama cocugun saglıklı gelısmı ıcın bu degerı ındırmenız sart oldugunu dusunuyorum.
ben hamıle değılım nerden bılıyosunuz dıceksınız ben de kadın dogum dooktoruna gıttım ve doktorum bebek ıcın en az 7 olması gerektıgını hatta daha dusuk olması gerektıgını soylmıstı.
benım nacızane fıkrım:)
allah saglıkla elınıze almayı nasıp etsın bebegınızı:)
sevgıler.
Doğum yapacağınız hastanede yenidoan yoğunbakım olmasına da dikkat edin, ancak HbA1c değeriniz 6.5 un altında olmalı
Kubra hanim
En bastan beri banada ayni hastanede olsun dediler ama ben hoc iki doktorun benim diyabetim ve bebeklerim hakkinda konustuguna tanik olmadim sadece birbirlerinn istedikleri tetkikleri kontrol ediyolr sonuclarina bakiyolar. ama sanirim dpgumda ozellikle gerek duyuluyomus. kadin dogum dahiliye-endokrin ve cocuk doktorlari dogum yapacaginz hastanede bulunmasi gerekiyo tabii Allahim gerektirmesin bebek yogun bakim unitesi dikkat etmeniz gereken seyler. dogum yapan arkadaslar daha aciklayici olurlar.. bu arada duzensizligi 3 aydan sonra gorun:-) boyle oynak seker gormedigim gibi gunde bu kadar cok bolus kullancagimda aklima gelmezdi:-) ama herseye deger onlarin bir tekmesi:-) Allah yardimciniz olsun uzuuuuunn mesekkatli ama guzel heycanli gunler sizi bekliyor
öncelikle eğer önceden beri süregelen tip 1 dm.varsa o zaman kesinlikle pompayı önericem.hamileliği en iyi pompayla tolore edebilirsiniz.bunun dışında doğum yapacağınız hastanede endokrin jinekolog pediatrist olmalı ve yenidoğan yoğun bakım kesinlikle olmalı.en önemliside diyabet diyetisyeniyle çalışmak …size kolay gelsin.diyabette hamillelik zor ama meyvesi çok tatlı …
Merhaba
Tip1 dm li bir anne olarak yazıyorum; endokrincin de jinekologun da alanında çok iyi olsunlar yeter. fiziken aynı ortamda olmasalar da olur, haberleşebilirler. benim her iki dr um da ayrı yerlerdeydi. tek pişmanlığım yenidoğan yoğunbakımı olmayan bir klinikteki dr tarafından takip edildim, doğum yaptım.
diyabetli olmayan hanımlarda bile hamileyken insulin toleransı oluyor, biz de insülın ihtiyacımızın arttıgını kan şekerlerimizin yüksek gidişinden anlıyoruz. bu durumu tolere etmenin yolu sık kş takibi, yüksek şekerini ek dozla düşürmek, karbohidrat sayarak beslenmek. pompanız varsa ne ala..işler daha da kolaylaşır. riskli gebelik takibi yapan jinekologlar var. öyle bir dr bulabilirseniz faydalı olabileceğini düşünüyorum. Rabbim tamamına erdirsin…sevgiler
Merhaba kübra hnm . Ben de sizin gbi ayni hastanede olmasuni dusundgum icin hamilelik doneminde gttgm hastanede bi de dahiliye uzmani buldum onunla da goruserek devam ettim. Dogum snrasinda da faydasini gordum . Ama arkadaslarimin dedgi gbi de yenidogan unitesi cok onemli mutlaka dikkat etmelisiniz. Endokrin icin nereye gidiyorsunuz
hepinize cok tesekkurler ben son bir yildir tip1 im bu 1 yilin 8 ayi artvinde zorunlu hizmetteydim ki orda basladi ilk tip2dendi sonra tip1 oldu subat ayindan beri tip1teshisli fakat tip2gibi ilac kullandim glifor ve novonorm kullandim suanda 6 haftalik hamileyim seker diyetine devam ediyorum kilo bile verdim hamilelik oncesinde bu diyetle. suanda da bu diyet ile herseyi alabiliyorum sglikli besleniyorum. diyabet uzmanimin oldugu hastanede yenidogan yogun bakimi var ki bu onceligimdi ayrica benim gibi 5 hastalari daha var bana her iki doktorun ayni yerde olmasi guven hissettiriyor ve bu mantiken dogru mu diye sizden yardim istedim ki sanirim kararim dogru cunku her bir doktor alaninda cok iyi hastane ki acibadem zaten
benim çanakkale de doktorlarım aynı hastanede daha önce ayrıydı diyabet ve endokrin için üniversite hastanesine gidiyorduk ve canım eşim başımda beş gün hastanede kaldık ama sonuç olarak hiç memnun kalmadık çünkü şekeri ayarlayamadılar daha sonra endokrin uzmanımı değişip özele aldırdık kadın doğum uzmanımın olduğu yere ve doktorum şeker konusunda gayet iyi ve ilgili şekerler çok şükür yolunda şu andada hamileliğimde 25. haftadayım. zabıt katibi memur olarak görev yapıyorum ama doğum iznime 7. ayda çıkmayı düşünüyorum ve kızımızın gelişimi şu an haftasına göre maşallah gayet iyi inşallah ALLAHIN izniyle bebeğimizi şubat sonu gibi kucağımıza alırız.