LADA Diyabet Nedir?
LADA, İngilizce “Latent Autoimmune Diabetes in Adults” kelimesinin baş harflerinden oluşan yeni bir diyabet (şeker hastalığı) türüdür. Birçoğumuz Tip1, Tip2 ve ya Gestasyonel diyabeti duymuşşunuzdur. Hatta doktorunuz bile sadece bu diyabet adlarını biliyor olabilir. Aynı Tip 1 diyabette olduğu gibi, LADA insülin üreten beta hücrelerinin hemen hemen tamamının vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi sonucu oluşan diyabettir. Bazı araştırmacılara göre LADA; Tip 1 diyabetin bir alt kolu olarak tanımlanırken, bazılarına göre Tip 1 ve Tip 2 diyabet arasında kalmış bir diyabet türü olarak tanımlamaktadır. Bunların dışında kalan bilim insanları ise hastalığın türleri arasında bu kadar net bir ayrım olmadığını düşünüyorlar.
Onlar için Tip 1 diyabetin çok farklı türleri vardır ve LADA da bunlardan biridir. Basit olarak LADA; Yetişkinlerde görünen otoimmün diyabet olarak açıklanabilir.
Tesadüfen, bilim insanlari diyabetli hastaların kanında oto-antikorları test etmek için yollar ararken LADA’yı keşfettiler. Tip 2 kişilerin kanları test edildiğinde, diyabetlilerin %10’unun insülin antikoru taşıdığını buldular. Normalde insulin antikolarları genellikle Tip 1 diyabeti olan kişilerde bulunmaktadır. Tip 2 otoimmün bir hastalık olmadığı için bu yüzde onluk grupta yer alan insanlarda farklı bir “şey”ler vardı. Aslında, bu insanlar başka yollarla Tip 2 diyabetli bireylerin profillerini andırıyor olsa bile zaman içinde insüline ihtiyaç duyacaklar. Bu yavaş başlangıç LADA olarak adlandırılıyor.
Bazı insanlar, LADA’yı Tip 1 diyabetten farklı kılan özelliğin dışarıdan insülin gereksinim süresindeki gecikme ve hastalığın toplum içindeki nüfus oranına dağılımı olduğuna inanıyorlar. Tip 1 diyabetli olan çoğu insan için dışarıdan insülin gereksiniminin ortaya çıkması anidir. LADA’da hastalığın bazı semptomları, örneğin cok fazla idrara çıkma, aşırı susama, ve devamlı aç hissetme, ortaya çıkması yıllar alabilir. LADA yavaş hareket eden bir diyabet türüdür. Dışarıdan insülin alımı gerektirecek durumlar aylar ve ya yıllar sürebilir. Çoğu zaman yaşam tarzı değişikliği ve ağızdan alınan diyabetik ilaçlar ile kendi kan şekerini kontrol edebilirler. LADA’nın belirleyici özelliklerinden biri altı ay boyunca dışarıdan insülin ihtiyacına gerek duymadan kan şekerini kontrol edebilmeleridir.
LADA da görünen ikinci farklılık görünme yaşıdır. Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilir olmasına rağmen, ağırlıklı olarak cocuklarda ve ergenlerde gözükmektedir. LADA olan insanlar genç yetişkin yaşlarında olma eğilimindedirler ve bu sebeple yanlış diyabet tanısı olarak Tip 2 diyabetli teşhişi konulabilir. Yaşam tarzı önlemleri ve hap almak LADA olan kişilerde kısa bir süre için kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için yeterli olmakla birlikte, hepsinin sonunda insülin alması gerekir. LADA hastalığı otoimmün hakaretinin bir sonucudur.
LADA sık sık yanlış teşhis edilebilir, çünkü; başlangıçta insülin ihtiyacı olmayan yaşlı erişkinlerde de görülebilir. Özellikle normal kilonun üzerinde ve başlangıçtaki kan şekeri düzeyleri oral ilaçlar ile kontrol altına alınan hastalarda bu gözükür. Hastalar yanlış teşhiste önemli bir miktar zaman harcayabilir. Unutmayınız oral ilaçlar çalışmayan beta hücrelerini uyarmaz.
Eğer siz Tip 2 diyabet teşhisi olan, fakat ailenizde diyabet olmayan, kilolu olmayan bir birey iseniz ve oral ilaçlara vücudunuz tam yanıt vermiyor ise teşhisiniz hakkında sağlık kuruluşunuz ile konuşmanız gerekmektedir.
Kaynak: http://blog.joslin.org/2014/02/what-is-lada/
Öncelikle sitenizi yeni takip etmeye başladım, oldukça faydalı bilgiler içeren bir site olduğunu söylemek iserim.
Bu yazıyı okuyunca LADA tipi diyabet hastası olduğumdan hemen yorum yapayım dedim. Özellikle TİP 2 diyabetle karıştırılıyor olaması gerçekten çok dikkat çekici, aynı durum benimde başıma geldi. Ama şu anda 24 saatli uzun etkili insülin kullanmaktayım ve durum kontrol altında, bakalım bu şekilde ne kadar devam edecek. LADA tipi diyabet genelde tiroid rahatsızlığıda bulunmakta (tiroid rahatsızlığıda otoimmün sistemden kaynaklanıyor) ve normal kilolu kişilerde olmaktadır. Keza ben bu tipteyim.
Bu konuda soruları olan olursa bildiğim kadarıyla yorum yapabilirim. İyi günler….
Esra Hanım selamlar,
Ben de Mody tipi diyabetliyim, ne tip 1 ne de tip 2, 2 sinin ortasıymış!
Değişik bir tip ve doktorların çoğu bu konu ile ilgili bilgili değil.
Lada gibi Mody ile ilgili de bir yazı paylaşırmısnız?
Sevgiler,
Merve Hanım Merhaba,
Mody diyabet ise gençlerde görülen erişkin tipi diyabettir. http://www.diyabetimben.com/diyabet-tipleri-nelerdir/ linkinde biraz bahsetmiştik ama sadece Mody olarak bir yazı elbette yazarız.
sevgiler
Esra hanım benim kızımda mody dedi doktor 1 senedir tıp1 diye biliyorduk gen sonucunda görendik insilin kullanıyodu ama 2 gündür bıraksın deneme dedi sah yarım şeker hapı alıyor 110idi 2saat sonra 250 oldu sporla 130 oluyo gecede 250 oluyo sonra bidahamı ölçüm 145 çok endişeliyim napıcaz bilmiyorum 250 olması sıkıntı ama sonra düşüyor
50 yaşımda tip 2 şeker oldum.10 yıl şeker hapları kullandım,ama şekerim hep yüksek seyrederdi başımın ağrısı bir hafta sürerdi.Sonra dayanılmaz oldu.Bir öğretmen arkadaş Adanada başkent hastanesinde Okan Sefa Bakıner diye bir doktor var bu işin uzmanı dedi,Hemen gittim,tahliller yaptı.Pankreas tahlilleri şeker aç 300-tok 420 lada diyabet tanısı koydu.3 ay düşük insülin kullandım.Apidra 3 öğün 6mlg saat 22 dede 16 mlg lantus 3 ay sonra gittim,hemoglobin A1C 6,5 çıktı.buda 135 şeker demektir ortalama ,sağlığıma kavuştum,61 yaşındayım bu arada herkese geçmiş olsun.
Merhaba, ben yeni tani tip bir diyabet hastasıyım. Benim bir sorum olacaktı. ben dün novarapid kullanmayı bıraktım. Tokluk şekerim 170 i geçmiyor .ayrıca lantus kullanıyorum .ama gece ve sabah açlık şekerlerin düşük çıkıyor .ACABA balayına girmiş olabilir miyim? Yada lada diyabet falan mıyım ?bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Herkese geçmiş olsun. Bu arada 15 yaşındayım.
Zeynep Merhaba,
Neden Novorapid yapmayı bıraktın? Doktorunun haberi var mı?
Balayı döneminde ya da Lada diyabet olup olmadığın ancak bazı tahlillerle ortaya çıkar. Verdiğin bilgilerle zaten bizim yorum yapmamız imkansız.
sevgiler
Tamam çok teşekkür ederim Esra Abla
İyi günler , Yaşım 44 . Yaklaşık dört yıl önce şeker şikayeti için doktor gittim . Açlık şekerim 190 . Hba1c 11, 4 çıktı . 6 boyunca sıkı bir diyet yaptım . Açlık şekeri 110 düştü. Hba1c 6 ya ilaç bir şekilde düşürdüm. Üç boyunca Hbac1 5,7 ile 5.4 arasında gelip gitti. En son fakültede yaptığım test açlık şekerim 118 hb1acb 5.5 çıktı. Kanda insülin 4, 6 çıktı . Açlık C peptit 0,8 çıktı. Bende bir kaç haftadır gözde bulanıklık halsizlik var . Ben ladadan şüpheleniyorum. Bana bu konuda yardım olacak bir doktor var mi bildiğiniz . Değerlerim sizi şaşırtmasın sonuçta şikayetlerim var. Kanda insülin görevini yapamıyor mu , Öyle hissediyorum
Merhaba insülin direnci testi 1.5 çıktı bu ne anlama geliyor