Medtronic 640G İle Manuel ve Tam Otomatik Yapay Pankreas 670G – ATTD’den Notlar Bölüm3

Haberler&GelişmelerMedtronic 640G İle Manuel ve Tam Otomatik Yapay Pankreas 670G -...

Medtronic 640G İle Manuel ve Tam Otomatik Yapay Pankreas 670G – ATTD’den Notlar Bölüm3

ATTD’den notlarımı aktarmaya devam ediyorum 🙂 Viyana kendi içinde gelip geçse de notlarımı ancak toparlayıp paylaşmaya devam 🙂

Yapay pankreas yolunda ilerlerken Medtronic’in diyabet sektörüne kazandırdıkları tartışılmaz. Teknoloji geliştikçe de tip-1 diyabet yönetimimizi otomatik pilota alacağız gibi.

Medtronic 640G

Medtronic’in 640G modelini biliyorsunuz. Sensörsüz kullandığında standart bir insülin pompa tedavisi gibi bize faydası olurken G2 Link sensörü ve SmartGuard teknolojisi ile yapay pankreastan bir önceki adım tecrübeyi bizlere yaşatıyor. SmartGuard teknolojisi ile şeker değerimiz düşmeden düşük öncesi duraklatma modu ile insülin gönderimi durduruluyor ve şeker değeri normale gelince insülin gönderimi yeniden başlıyor.

Sonuç olarak Medtronic 640G ile düşük öncesi duraklatma ve SmartGuard teknolojisi bir önceki Medtronic VEO modeline göre farklılıklar sunuyor.

Medtronic 670G – Manuel Mod ve Tam Otomatik Mod

Ama asıl heyecan Medtronic 670G ile başlayacak. Çünkü SmartGuard teknolojisi ve yeni versiyon G3 Link sensör ile otomatik modda hem düşük öncesi duraklatma hem de hiperglisemi zamanlarında bazal doz değişimi ile şeker değerini hedef aralıkta tutmaya çalışıyorlar.

Yani 670G’yi tam otomatik mod ile kullanırsak şeker değerimiz yükseldiğinde sensör insülin pompasına emir vererek her 5 dakikada 1 bazal doz ayarlarını revize edecek ve kan şekeri değerini hedef aralıkta tutmaya çalışacak.

Medtronic 670G’yi sensörle kullanarak ister standart manuel modda isterseniz yukarıda da bahsettiğim gibi tam otomatik modda kullanabileceksiniz. Ve hasta olsak da, spor yapsak da şeker değeri şeker değeri 150 mg/dL gibi bir değer ve altındaki hedef aralıkta tutulmaya çalışılacak. Ama tam otomatik modda ana hedef 120 mg/dL olarak belirlenmiş.

Yani her koşulda ve hipoglisemi, hiperglisemi yaşatmamak adına bize destek verecek.

Medtronic 670G ile de hayatımıza yeni versiyon sensör de girecek. G3 Link sensör ile sensör glükoz değerinin daha doğruya gideceği bir teknoloji olacak. Bu arada G3 Link 7 gün süreyle kullanabilecek. Biliyorsunuz şu anki Medtronic’in sensörleri 6 günlük ve bizler kendi yöntemlerimizle süreyi daha da uzatmaya çalışıyoruz ama G3 Link’in başlangıçta 7 günle başlaması bence iyi bir gelişme 🙂

Medtronic’in özel sunumunu dinlerken aslında kendime bilgi eklediğim bir kısmı oldu. Biliyorsunuz Medtronic’in sensörleri gibi CGMs formundaki sensörlerde günde 2 kez kalibrasyon isteniyor. Günden 2 kez kalibrasyon olursa MARD değeri % 10,9+,-10,7 olurken 3-4 kez kalibrasyon yapılırsa bu oran %10,1-9,3’e düşüyor. MARD değeri (Parmak ölçümüyle sensör ölçümü arasındaki farkın oranıdır.) ne kadar düşükse o kadar iyi.

Bu sebeple ben de artık günde 3 kez mevcut sensörümü kalibre etmeye özen gösteriyorum ki sensör glükoz değeri ile parmak ölçümü arasındaki oran birbirine daha da yaklaşsın ve doğruluğu artsın.

Medtronic 670G ile karbonhidrat saymaya da elbette devam edeceğiz. Bu konudan da bahsetmeden olmaz. Ama bu tarz giyilebilir diyabet teknolojilerinin geldiği bu nokta dahi oldukça heyecan ve umut verici iken karbonhidratı da saymak bize zor gelmemeli 🙂

Önemli Notlar

Medtronic 670G’nin kullanılabilmesi içinde günlük toplam insülin dozunun minimum 8 ünite olması gerekiyor.

7 yaş üstü çocuklar, ergenler ve yetişkinlerde kullanılabiliyor. 7 yaş altı için şu an bir kullanım onayı maalesef yok.

Medtronic 670G hakkında daha fazla bilgi için http://www.diyabetimben.com/?s=Medtronic+670G linkindeki yazıları okuyabilirsiniz.

 

3 YORUMLAR

  1. Esra Hanim.

    Bizim cocuklar 670g’yi 3 aya yaklasik kullaniyorlar. Ilk iki veya uc hafta alarmlardan asiri derecede rahatsiz olsakta pompa basal degerini ayarliyor ve gercekten kullanan kisinin ve yakinlarinin hayat kalitesini cok artiriyor. Tabiki sekerin yuksekligi ve dusuklugu yine tekrar ediyor ama onceyle kiyaslarsak %90 azaliyor. Bu arada gece ve sabah kalktiilarinda cocuklarin sekerlerinin mukemel oldugunu gormek bizi nasil mutlu ediyor ancak sizler anlarsiniz. En kisa zamanda Turkiyeye de gelmesi temenni ederim.

    • Erol Bey Selam,

      Kalibrasyon süresinin uzunluğu ve bazı teknik konular dışında 670G ile şekerin ip gibi gitmesinin huzuru eminim oldukça iyidir.

      Türkiye’ye gelecek ama umarım bu süre çok uzun olmaz.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: