Medtronic 640G’den Omnipod’a Nasıl Geçtim?

İnsülin PompasıMedtronic 640G'den Omnipod'a Nasıl Geçtim?

Medtronic 640G’den Omnipod’a Nasıl Geçtim?

Karar vermekten tutun neyi, nasıl, kiminle yapılacağına kadar birçok detay içeriyor bu hikaye. Sabırla okumak gerek 🙂 Bence kıymetli bir deneyim oldu.

Yazının sonunda ise Medtronic 640G değerlendirmem ve Omnipod’a neden geçtiğimle ilgili detayları okuyabileceksiniz.

Öncelikle şu anki durumu Dexcom G6’nın verilerinden alıp göstereyim 🙂

Öncelikle teşekkür

Enver Bey gibi bir hekimle bu deneyimi yaşamak bence çok kıymetliydi. Hem kendisindeki hem de bendeki bu beraber olma motivasyonu bizi güzel bir sonuca ulaştırdı.

Enver Bey’in uzmanlığı, bendeki tip-1 diyabet deneyimiyle birleşince de bir şeyleri denemekten korkmadık.

Biz sürekli iletişim halinde olsak da sizlerin de huzurlarında kendisine tekrar ama tekrar teşekkür ediyorum. Pankreas gibi düşünen hekim kolay olunmuyor, bulunmuyor 🙂

WhatsApp’deki mutlu anlar

Güzel anılar biriktirdik. Elbette biriktirmeye de devam ediyoruz 🙂

Omnipod’a geçmeden 11 gün kadar önce 🙂 Hem Enver Bey’in hem de benim verdiğim emeklerin sonuçlarını aldıkça mutlu olma hali bu 🙂

Omnipod’a geçmeden birkaç gün öncesi 🙂

Omnipod’u taktıktan birkaç gün sonrası. Omnipod gerçekten hoş gelmiş, sefalar getirmiş mutluluğu 🙂

Enver Bey bana hayatta başarılar dilerken 🙂

Ve adım adım Omnipod’a geçiş hikayemiz

24 Ocak 2021

Dr. Nazif Bağrıaçık Kadıköy Hastanesi‘nde görevli ve uzun yıllardır hep iletişimde olduğumuz Uzm. Dr Enver Göncüoğlu ile bu sürece başlama kararı aldık.

Enver Bey’e gönderdiğim ilk verilerim aşağıdaki gibiydi.

İlk değerlendirmesi ise;

  • Gece 02 – 03 civarına kadar hiperglisemik seyretmiş. Muhtemelen beslenmenin akşama kayması, atıştırmalar, gece çalışma – geç yatma vs sebep olmuş olabilir.
  • Sabah 06’daki bazal artışı var. Yani 06’ya dek giden 0.65’ten, 0.925’e sert bir çıkış var, hatta 09’da da 1.15’e çıkıyor. Zaten kahvaltıyı da geçiştiriyorsanız üstüne, genelde 08-10 arasında hipo riskine ve duraklatmalara sebep olmuş. Özellikle sabah karb/insülin oranınızın 5 olması hipo riskini daha da arttırır.
  • Akşam 19-20’de artan ve 22 civarında sert düşüşle dengelenen yükselmeler de var. Muhtemelen düzeltme bolusları, geçici bazaller yüzünden böyle olmuş olabilir. Bu nedenle akşam karb/insülin oranınızı azaltmak (insülin lehine arttırmak) uygun olacak. Yine 15’teki karb/insülin oranınızın düşük (12) oluşu da hiper sebebi.

25 Ocak 2021‘de ise ilk değişikliklerimiz şu şekilde oldu.

26 Ocak’tan 20 Şubat 2021’e kadar da Enver Bey ile hem mail hem de telefonla sıkı bir iletişim halindeydik. Yapılan ayarlamalarla her şey yolunda gittiğinde dayanamayıp telefonda kutladığımız da oldu 🙂

20 Şubat’tan 26 Mart’a kadarki olan gidişatımız ise aşağıdaki gibi oldu.

Ve Omnipod’u takıyoruz.

31 Mart 2021 tarihini tip-1 diyabetim için not ediyorum 🙂 Sabah saatlerinde Enver Bey’in yanındaydım. Omnipod’u Türkiye’ye getiren Medsalus’un çalışanlarından Safiye Hanım da bizleydi.

Güzel bir heyecanla her şeyi tekrar gözden geçirip Omnipod’a aşağıdaki verileri cihaza girerek geçiş yaptık.

Omnipod’a geçtiğimiz o günden bu zamana da her şey yolunda gidiyor.

Sensör dedike bir sistem olmaması bizi endişelendirmiş olsa da yaptığımız tüm doz ayarlamalarıyla düşük öncesi veya düşükte duraklatma gibi durumlar yaşamamız, genelde %100 oranda şekerin hedef aralıkta gitmesi doğru yolda gittiğimizin göstergesiydi.

31 Mart – 15 Nisan 2021

Aşağıdaki bu veriler ise hali hazırdaki gidişatımızın da verileri.

1 Şubat – 16 Nisan 2021 arası özet durum

Dexcom G6 kullanıcıları bilir; sensör uzatması yapınca bir süreliğine sensör sürekli yüksek ölçüm yapar. Bu detayın da içinde olduğu Dexcom G6 özet verisi aşağıda.

Bu tarih aralığı Enver Bey ile yürüttüğümüz sürecin özeti ve meyvesi 🙂

Hadi bir de kıyaslama yapalım

Aşağıdaki veriler de Enver Bey ile yürüttüğümüz süreç ile (sağdaki) önceki 75 gün (soldaki) kıyaslaması.

Şekerin daha dengeli, daha hedefe yakın ve daha dalgasız gittiğini sağdaki analizle daha iyi görebiliyoruz.

Enver Bey ile en kısa sürede bu ekip çalışmasını nasıl yönettiğimizden nelere dikkate ettiğimize kadar tüm detayları anlatacağımız Instagram canlı yayını da yapacağız 🙂

Medtronic 640G’yi bırakmak 🙁  

Biliyorsunuz 2010 yılından bu yana Medtronic’in insülin pompalarını kullanıyorum. Önce sensörsüz ardından da 640G modeline geçmiştim. Arada kısa bir süre kablosuz insülin pompası olan Medtrum’u deneyimlemiş ama teknik sorunları sebebiyle yeniden Medtronic 640G’ye dönmüştüm.

Tip-1 diyabetli hayatımda Medtronic’in yeri önemli. Her ne kadar kablolu ve hantal cihazları olsa da markaya minnettarım.

Beni neler zorluyordu?

Özellikle yaz dönemleri. Medtronic’in pompalarını bir yere koyma, takma endişesi hep var. Bu sebeple de kumaşı kalın sporcu sütyenleri almıştım. Sütyenin her iki kenarındaki boşlukları sütyeni kanguru gibi de kullanmamı sağlıyordu. Ama yazın sıcağında o sütyenler beni nasıl darlıyordu bir bilseniz 🙂

Her ne kadar bu ve bunun gibi gündelik sıkıntılar yaşasam da insülin pompasının tip-1 diyabetime sağladığı pozitif katkıya odaklanmaya çalışıyordum. Özellikle sensör dedike çalışması, şeker düşmeden veya düştüğünde insülin gönderimini durdurup tekrar başlatması bir konfor alanı ve güven oluşturmuştu. Ve bundan çıkma kararını vermek de kolay olmadı.

Son olarak;

Neden Omnipod’a geçme kararı aldım?

Tip-1 diyabetli olarak bizler gündelik hayatta hoşumuza gitmeyen birçok şeyle karşı karşıya kalıyoruz.

Kablolu bir cihazın yarattığı psikolojik etkiden tutun yazın sıcağında böylesi bir cihazın sizi darlamasına, bir toplantı veya yemekteyken pompayı sütyenden çıkarıp, şekere bakıp, insülin gönderme telaşından bunları o anda yapamama durumu sebebiyle tuvalete veya uygun yere geçme hallerine, insülin gönderirken veya şekeri kontrol etmek için pompaya ihtiyaç duyulmasından elbise giydiğinizde pompayı nereye ve nasıl koyacağımıza kadar birçok detay tip-1 diyabetli olarak hoşuma gitmiyordu.

Her anlamda özgür hissedeceğim, kumandadan pompayı her şekilde yönetebileceğim, kumandası yanımda olmasa da bazal koşullarda cihazın çalıştığını bileceğim bir teknoloji bana iyi gelecekti. Ve çözüm Omnipod ile oldu 🙂

Sensör dedike çalışmasa da, iyi bazal, bolus ve IDF oranıyla güvenli şeker aralığında gidileceğini deneyimlemiş olmak da bir o kadar beni güvende hissettiriyor. Sensör olarak da Dexcom G6’yı ayrıca kullanıyorum.

Omnipod ve Dexcom Hk.

Omnipod hakkındaki maliyet dahil tüm detaylara Omnipod DASH® (Kablosuz İnsülin Pompası) Artık Türkiye’de linkindeki içerikle ulaşabilirsiniz.

Dexcom G6’nın maliyetinden diğer tüm detaylarına kadar Dexcom G6, Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü, Türkiye’de linkindeki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.

 

4 YORUMLAR

  1. hayırlı olsun. milletin SGK sı yok insülin alamıyor. çok lüks bir haber olmuş. bunu alın kullanın da siz haberine gerek yok. kim nasıl alacak bunu kaç kişi? asgari ücretle diyabetli çocuğuna bakıyor millet. onlar için birşeyler yapın bence sitede.

    • Teşekkürler.

      Ama burada yorum yapıp içinizi dökeceğinize; neden herkes tarafından ulaşılabilir değil, neden asgari ücretle yaşamak mücadelesinde olunduğunu sorgulayıp bunun için çaba harcayın derim.

      Aynı zamanda bu yazıda olduğu gibi hiçbir içerikte de alın kullanın yazmadığını fark etmenizi diliyorum.

      sevgiler,

      • Esra Hanım Merhaba,
        Tüm deneyimlerinizi titizlikle paylaşıyor olmanızı takdir ediyor ve hayranlık duyuyorum. Bir çok kişi yabancı kaynaklar ya da bloglarla çözüm bulamadığı için kaynak erişiminde zorluk çekiyor. Özellikle diyabetinizi stabil tutma cabasında harcadığınız efora bir de bu blogu aktif tutma çabasını ekleyince gerçekten takdirlik bir durum. 1991 yılından beri diyabetli 33 yaşında bir bireyim 17 yaşımdan beri de insülin pompası kullanıyorum. Hala 715’i kullanıyorum ama sonuçta yıllardır 4 yılda bir yenileyerek bir şekilde kendim için bunu yapıyorum. Herşeyin en iyisi olması gerekmez, önemli olan yapabileceğinin en iyisi olmasıdır. Ben tekrar sizi tebrik etmek istiyorum. Sağlıklı günler, sevgiler.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: