Medtronic Ve Dexcom Marka Sensörlerle Yaşamanın Önemli Detayları
Giyilebilir diyabet teknolojilerini kullananlar CGMs yani sürekli glükoz ölçüm sistemlerinden Dexcom, Medtronic Guardian Connect ve Medtronic Enlite G2 Link sensörleri bilirler.
Ben de bu teknolojileri kesintisiz kullanan biri olarak olumlu/olumsuz ve sadece kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Dexcom G4 (Türkiye’de bu modeli var.) ve Medtronic Guardian Connect Sadece CGMs
Dexcom G4 ve Medtronic Guardian Connect herhangi bir insülin pompası ile birlikte çalışmıyor. İnsülin kalemi, sensörsüz insülin pompası kullananlar ya da tip-2 diyabetliler bu teknolojileri kullanabilir diye düşünüyorum.
Özellikle Dexcom bir insülin pompası ile çalışsa ama şu an için bu konuda çalışmalar devam ediyor. Omnipod ve T:slim insülin pompaları ile Dexcom birlikte çalışacak ama en azında bu insülin pompalarından biri Türkiye’ye gelmeli.
Medtronic Enlite G2 Link Sensör
Bu sensör ise Medtronic’in Veo ve 640G modelli insülin pompaları ile çalışıyor. Ki ben bildiğiniz gibi 640G modeliyle birlikte G2 Link sensörü kullanıyorum.
Sensörleri Takarken Nereye Takmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?
Yapılam bilimsel çalışmalar da gösteriyor ki sensörler kol bölgesinde iyi çalışıyor. Ama bireysel tecrübelerime göre bence bu kişiden kişiye değişir.
Ben Medtronic’in her iki sensörünü de sağ ya da sol bel boşluğuma takıyorum. Dexcom kullandığım dönemde ise Dexcom’dan göbek bölgemde en iyi performansı aldım. Bu değişken durum sebebiyle tip-1 diyabetli kişi sensör takılan her bölgeyi deneyerek parmak ölçümüyle en yakın olan bölgeyi bulmalı ve o bölgeyi ya da bölgeleri kullanmalı.
Bu arada firmalar her tip-1 diyabetliye kolu öneriyor 🙂 Keşke biraz diyabetli tecrübelerini ya da yabancı kaynakları okusalar ve diyabetliler ve/veya yakınlarıyla boşa debelenmeseler 🙂
Kalibrasyon
Dexcom ve Medtronic’te günde minimum 2 kez parmaktan ölçümle sensörü kalibre etmek önemli. Kalibrasyon saati gelince kalibrasyon yapmazsanız Medtronic’in sensörleri ölçüm yapmayı keserken, Dexcom ölçüm yapmaya devam ediyor.
Viyana’daki ATTD’den sonra da ben Medtronic 640G’nin sensörünü günde 3 kez kalibre etmeye karar verdim. Ve bunu yaptıktan sonra parmak ölçümü ile sensör glükoz değeri arasındaki fark daraldı ve hatta bazı zamanlarda birebir aynı çıktı.
Sensörü Bantlamak
Öncelikle şunu söyleyelim; sensör teknolojisi pahalı. Ve kimse takılan bir sensörü yerinden çıktı gibi sebeplerle çöpe atmak istemez. Ama sensörü koruyacağım diye de ne kendinizi ne de çocuğunuzu paket yapar gibi bantlamayın 🙂 Kar beyazı bantlar, sargı bezleri gibi koruyucular inanın çok kötü duruyor.
Dexcom kullandığım dönemde Dexcom’un transmitterine göre kullandığım bandı çerçeve gibi kesip sensörün bandını kuvvetlendiriyordum. Çünkü bant altından dahi sensörün altına su girince sensör performansının etkilendiğini tecrübe ettim. Bu durum Medtronic’in her iki sensörü için de geçerli.
Tegaderm 1624W / 3M’i ise bu bantlama işleminde kullanıyorum. Ki Medtronic sensör kutularından kendi bantları çıksa da bantların bana göre kaliteli olmaması sebebiyle Tegaderm’in bandını kullanıyorum. Su geçirmiyor, sağlam vs.
Medtronic’in sensörlerini ise transmitteri dahil tam bantlıyorum. Ama Medtronic özellikle bu bantlama işlemi için kullanıcı kılavuzlarına ya da eğitim modüllerine bantlama nasıl yapılmalı diye bir bölüm eklemiş 🙂 🙂 Yani sensörü takıyorsunuz ama bantlamasına bile dikkat etmeniz gerekiyor 🙂 Ki ben Medtronic gibi, özellikle diyabet ürünlerine ciddi yatırımlar yaparlarken, bir şirketin büyük işler başarıp bu kadar basit konulara çözüm bulamamasına çok şaşırıyorum.
Yukarıdaki görsellerden de bu bölümden birkaç kısmı görebilirsiniz.
Peki Hangi CGMs?
Dexcom’un en iyisi olduğunu her zaman söylüyorum. Biliyorsunuz. Ama Türkiye’de Dexcom ile birlikte çalışan insülin pompası olmadığından ben Medtronic 640G’yi tercih ediyorum.
Yıllardır Medtronic’in giyilebilir diyabet teknolojilerini kullanan biri olarak da 640G ile çıkan Medtronic Enlite G2 Link sensörün performansı beni yukarıda da bahsettiğim gibi baya şaşırtıyor 🙂 Bu şaşkınlık elbette olumlu yönde. Ama Medtronic’in ister G2 Link ister Guardian Connect’ini kullanıyorsanız sensörü mutlaka bebek gibi korumanız ve tüm teknik detaylarına hakim olmanız gerekiyor.
Ne Olsa İyi Olurdu?
Dexcom ile birlikte çalışan insülin pompalarından biri Türkiye’de olsaydı bence harika olurdu 🙂 Ve Dexcom G4’ün kumandasız çalışmaması ve kumandayı bir yerde unuttuğunuzda kalakalmak sorun oluyor. Bu konuya da bir çözüm getirilebilir.
Medtronic içinse özellikle 640G kullanıcılarına telefon aplikasyonundan insülin pompasını yönetme ve sensör glükoz değeri gibi detayları takip etme özgürlüğü getirilebilirdi. Ki Bayer Contour Plus Link diye bir aparat olmasına rağmen bu aparatla bile yapabileceklerimiz kısıtlı. Sensör glükoz değerini insülin pompasının ekranına bakmadan göremiyoruz…
Guardian Connect gibi tek başına çalışan bir sensör yapılmışken ve iOS tabanlı cihazlarla takip de etmemize fırsat veriliyorken Medtronic kullanıcıyı bu tarz mutlu edecek çözümler neden üretmez bilemiyorum 🙂
Genel olarak Medtronic’in diyabet dünyasına sunduğu çözümler harika. Türkiye’de ofislerinin olması da bizim bu teknolojilere ulaşmamızı baya kolaylaştırıyor.
Bu arada ne olsa daha iyi olurdu sorusunun çok fazla yanıtı var ama bunu da başka bir yazıya saklayalım 🙂
Medtronic Guardian Connect İle İlgili Yazılar İçin Okuma Linki: http://www.diyabetimben.com/?s=Guardian+Connect
Dexcom İle İlgili Yazılar İçin Okuma Linki: http://www.diyabetimben.com/?s=Dexcom
Medtronic Enlite G2 Link İle İlgili Yazılar İçin Okuma Linki: http://www.diyabetimben.com/?s=Medtronic+Enlite+G2
test